Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a 'El Hortelano': la desbordada imaginación de un visionario

'El Hortelano': la desbordada imaginació d'un visionari

Albert Esteves13/10/2010
Observeu atentament aquest bodegó d'hortalisses. Centrin la seva atenció en la ceba, a les pastanagues, en els naps. Reparin en els bolets i en els fruits secs ... Després girin 180 graus la pàgina i. .. asómbrense.

Giuseppe Arcimboldo va pintar aquest quadre el 1590, tres anys abans de morir. Havia nascut a Milà el 1527 i va ser, com a bon renaixentista, un home polifacètic. Projectar increïbles aparells hidràulics i instruments musicals fantàstics, però si ha passat a la història ha estat pels seus extraordinaris "capricis legòrics". Aquestes pintures, figures de rostres configurades amb hortalisses, flors o animals, no admeten comparació amb cap artista coetani i no serà fins a l'aparició del surrealisme quan la seva obra comenci a ser valorada i reivindicada.

El Hortelano (1590). Oli sobre taula 35x24 cm. Museu Cívic - Cremona (Itàlia). Autor: Giuseppe Arcimboldo
El Hortelano (1590). Oli sobre taula 35x24 cm. Museu Cívic - Cremona (Itàlia). Autor: Giuseppe Arcimboldo.

En l'oli que ens ocupa, hauran reparat en l'absència d'algunes de les hortalisses més habituals en la cuina moderna, com els tomàquets o els pebrots, els variats colors i tonalitats haguessin de fer les delícies d'un pintor de natures mortes. Però en el segle XVI aquests productes, originaris d'Amèrica, encara no formaven part de l'alimentació dels europeus i, de fet, no es popularitzarien fins a dos segles després.

Arcimboldo, en aquesta obra com en tantes altres, ens proposa una reflexió sobre la unitat de la naturalesa i de la seva relació amb l'home. Tot en el cosmos són peces d'un gran trencaclosques que permet infinits puntes i cada combinació, alhora, ens proporciona percepcions de la realitat que són en si mateixes un reflex del tot i de cadascuna de les parts. En el quadre veiem com els diversos fruits i verdures sorgits del treball del hortolà i que tornaran a l'hortolà en forma d'aliment, són al seu torn el propi hortolà en si mateix. I al mateix temps, aquest rostre galtut i sorneguer que sorgeix en voltejar el quadre, ens recorda que som poc més que una suma d'elements orgànics peribles. Home i naturalesa enllaçats a través de l'art en l'obra genial d'un visionari.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades