Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a La modernización de los regadíos en el contexto Estrategia Europa 2020
L'acte va ser clausurat pel ministre d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient, Miguel Arias Cañete

La modernització dels regadius en el context Estratègia Europa 2020

Redacció Interempresas15/04/2013
La Fundació Fòrum Agrari i l'Associació Espanya-FAO (Aefao) van organitzar el passat 9 d'abril, a l'Auditori Caixaforum de Madrid, una jornada d'estudi i debat sobre la ‘Modernització dels regadius a Espanya’, amb el patrocini d'Aqualogy, Grup Tragsa i Seiasa. Fernando Pastor, responsable de Relacions Institucionals de l'Obra Social ‘la Caixa’ a Madrid, va donar la benvinguda als assistents, i Félix V. López Palomero, gerent de la Fundació Fòrum Agrari –en nom del seu president, Pedro Urbà– i Jaime Llepo d'Espinosa, president de l'Associació Espanya-FAO, van presentar la jornada.
En l'acte, al que van acudir unes 200 persones, van dictar ponències Joaquín Rodríguez Chaparro, sotsdirector de Regadius i Economia de l'Aigua (Magrama); Carlos Escartín, enginyer de Camins; Andrés del Camp, president de Fenacore; Miguel López Estebaranz, director general d'Afre; i Gonzalo Rodríguez Moreno, director general d'Aqualogy. L'acte va continuar amb un interessant debat moderat per Juan Urbà López de Meneses, enginyer agrònom, que va presentar les conclusions provisionals, que van ser les següents:

1. La ‘gestió integral’ dels recursos hídrics exigeix que les Unitats de Gestió siguin les Conques Hidrogràfiques. Aquesta conclusió està d'acord amb propostes internacionals recollides en la Carta Europea de l'Aigua, el Conveni d'Hèlsinki, la Conferència Internacional sobre Aigua i Medi ambient de Dublín, el Consell Mundial de l'Aigua, el Cim Mundial de Johannesburg o la Directiva Marco de l'Aigua de la Unió Europea.

2. El ‘Principi d'Unitat de Conca’ ha guiat l'activitat de les nostres Confederacions Hidrogràfiques fins al moment i així hauria de seguir, intentant conciliar tots els interessos territorials implicats.

200 assistents van acudir a la convocatòria de la Fundació Fòrum Agrari per parlar de la modernització en el regadiu
200 assistents van acudir a la convocatòria de la Fundació Fòrum Agrari per parlar de la modernització en el regadiu.
3. Les conclusions recollides a la ‘Declaració de Saragossa sobre la gobernanza en els Organismes de Conca (Expo 2008)’, segueixen sent actuals i s'han de tenir en compte per a un funcionament adequat de les Confederacions. Dins d'elles, es van establir els pilars de la gestió integrada de l'aigua pels Organismes de Conca.

4. La modernització de regadius repercuteix en el manteniment i generació d'ocupacions directes i indirectes, estables i de qualitat, en el mitjà rural, en l'activitat agrària i dins de la cadena agroalimentària.

5. L'èxit de la modernització de regadius es basa a la planificació dels treballs, en l'avaluació i seguiment del compliment dels objectius buscats i en la capacitació final dels usuaris. Per tot això, és necessari que existeixi transparència i coordinació entre els agents implicats.

6. La modernització de regadius ha de ser un procés continu amb perspectives a llarg termini; per això, la modernització que ara afrontem no només ha de donar resposta a la crisi actual, sinó als futurs condicionants socials i de mercat.

7. En paral·lel a la modernització de regadius, s'ha d'avançar en un Pla Hidrològic Nacional que tingui en compte el ben general i prevegi les infraestructures de regulació necessàries per garantir el subministrament per a totes les activitats econòmiques i socials. Així mateix, s'hauria d'avançar en una segona fase del Pla Nacional de Regadius.

8. Perquè les inversions en modernització de regadius siguin viables, és necessari comptar amb un model financer adequat pels regantes, tenint en compte que les propostes de la UE ('Blueprint') sobre incloure en el preu de l'aigua tots els costos associats a la seva disponibilitat i al foment de l'eficiència d'ús ('waterpricing'), poden resultar poc compatibles amb l'activitat agrària.

9. La modernització de regadius, en termes generals, ha suposat per a totes les comunitats de regantes un estalvi en el consum d'aigua i un major producte brut per unitat de superfície i per volum d'aigua emprat. No obstant això, a les zones modernitzades s'ha disparat el cost de producció per l'augment del preu de l'energia. El cost energètic lligat a l'ús de l'aigua en el reg, ha augmentat en un 38% si es compara amb la situació prèvia a la modernització.

10. Per assegurar la viabilitat de les modernitzacions, s'ha de garantir el subministrament elèctric a costos estables i raonables per a l'activitat agrària. L'èxit de la modernització de regadius passa per l'accés a energia elèctrica barata i segura. Per això, és necessari un Pla d'Energia Elèctrica assequible en el mitjà rural. El Pla s'hauria de desenvolupar al mateix temps que es realitza la modernització de regadius i ha d'estar obert, també, a zones prèviament modernitzades i a altres usos agroalimentaris. Les energies renovables poden jugar un paper molt important en aquest procés.

11. Les ineficiències a les xarxes de reg, a curt i mig termini, signifiquen un major consum d'aigua i una factura elèctrica més elevada, amb costos creixents. Actualment es compta amb solucions tècniques com: auditories hídric-energètiques; diagnòstic de xarxes; detecció de fugides i sectorización de xarxes; etc.; que poden reduir ràpidament les ineficiències.

12. Les ineficiències a les xarxes de distribució, a llarg termini, signifiquen: la deterioració prematura de les instal·lacions, l'augment de freqüència d'avaries i l'increment del cost de les reparacions. Es poden reduir aquestes ineficiències amb el manteniment predictiu i preventiu i la renovació planificada de les instal·lacions. Aquests serveis ja s'ofereixen al mercat i han demostrat la seva eficàcia.

Imagen
La jornada va ser clausurada pel ministre d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient, Miguel Arias Cañete, que va fer una àmplia exposició sobre la política del seu ministeri, en el sector dels regadius, de cara a la 'Estratègia Europa 2020'.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades