Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Evaluación poscosecha del 1-MCP en aguacate 'Hass' cultivado en México
L'1-MCP va ser més efectiu quan es va aplicar a fruits recentment collits independentment del seu grau de maduresa

Avaluació poscosecha de l'1-MCP en alvocat 'Hass' conreat a Mèxic

J.A. Osuna García i M.H. Pérez Barraza (INIFAP-Camp Experimental Santiago Ixcuintla)

A.K. Gómez Talavera (Insituto Tecnològic de Tepic. Divisió d'Estudis de Postgrau i Investigació)

L.G. Zamora Navarro i O.H. Santiz Jiménez Universitat Michoacana de Sant Nicolás d'Hidalgo. Facultat d'Agrobiología 'President Juárez')

R. Goenaga (USDA-ARS, Tropical Agriculture Research Station, Puerto Rico)

14/03/2013
Mèxic és el primer productor d'alvocat al món amb 1,2 milions de tones anuals (Faostat, 2012) i és també el primer exportador amb aproximadament 375.000 t. Estats Units, Japó, Canadà i Centreamèrica són els seus principals importadors (APEAM, 2012). La demanda d'alvocat com a fruita fresca ha anat en ascens però a l'una, els requisits de qualitat també s'han incrementat. L'alvocat és un fruit que aconsegueix la seva expressió climatérica solament quan és collit de l'arbre. En aquest procés, els canvis més rellevants en el conrear Hass són el canvi de color de la pela de verd a negre i l'estovament de la polpa.

Introducció

Tradicionalment el fruit és emmagatzemat en refrigeració de tres a quatre setmanes mantenint un nivell acceptable de qualitat. Si el fruit és refrigerat per períodes més llargs existeix el risc de danys interns i externs, tals com l'enfosquiment del sistema vascular en la polpa, tacat de la pela, maduració irregular, desenvolupament de colors translúcidos i sabors anormals (Yahia, 2001). Sota el maneig actual amb només refrigeració, es té el problema que per a mercats que requereixen d'al voltant de 20 dies de trasllat (Europa o Japó, via marítima), el fruit arriba pràcticament llest per al consum i hi ha problemes de distribució i pèrdues considerables dels majoristes als distribuïdors al detall i finalment al consumidor.

Una tècnica recent per allargar vida de lleixa i mantenir qualitat dels fruits d'alvocat és a través de productes que inhibeixen l'acció de l'etilè. L'1-MCP actua bloquejant a l'etilè en unir-se al seu receptor en la cèl·lula i impedeix que aquest desencadeni la sèrie de reaccions que comporten al procés de maduració i senescencia (Sisler i Serek, 1997) i s'ha trobat efectiu per retardar el procés de maduració, estendre la vida de lleixa i mantenir la qualitat en fruits de diferents conreessis d'alvocat (Feng et al., 2000; Hofman et al., 2001; Jeong et al., 2001; White et al., 2001; Kluge et al., 2002; Pesis et al., 2002). No obstant això, es reporta que l'efectivitat de l'1-MCP pot ser afectada per diversos factors tals com la temperatura, la dosi i durada del tractament, el grau de maduresa, els dies de collita a tractament, així com les condicions d'emmagatzematge i la durada del transport (Blankenship i Dole, 2003). Per l'anterior, l'objectiu d'aquesta sèrie de treballs va ser avaluar l'ús de l'1-MCP en fruits d'alvocat ‘Hass’ conreats a Mèxic i destinats als mercats distants d'exportació.

Fruit d'alvocat 'Hass' en el seu moment ideal de consum
Fruit d'alvocat 'Hass' en el seu moment ideal de consum.

Materials i mètodes

- Experimento 1. Afinación de dosi: Es van utilitzar fruits de grandària primera (171 a 210 g) amb 21,8% de matèria seca. Es van usar quatre dosis del producte (0, 100, 150 i 200 nL L-1) amb un temps d'exposició de 12 hores a 6 °C i 90% H.R. en càmeres experimentals de 0,512 m3 amb 3,3 % 1-MCP. Els fruits es van emmagatzemar en tres condicions: a) Ambient (22 ± 4 °C; 53 ± 13% H.R.); b) Tres dies refrigeració (6 ± 0,5 °C; 90 ± 5% H.R.) i després ambient; i c) 20 dies refrigeració (6 ± 0,5 °C; 90 ± 5% H.R.) i després ambient. Es va utilitzar un disseny completament a l'atzar amb cinc repeticions prenent com a parcel·la útil un fruit per repetició.

- Experimento 2. 1-MCP i refrigeració: Es van utilitzar fruits de grandària primera amb 27% de matèria seca, els quals van ser dividits en dos grups: a) Testimoni (sense 1-MCP) i b) Tractats amb la dosi òptima d'1-MCP (200 nL L-1 per 12 h a 22 ± 2 °C; 60 ± 10% H.R.). Posteriorment tots els fruits van ser emmagatzemats en refrigeració (6 ± 0,5 °C; 90 ñ 5% H.R.) fins a per 35 dies i posterior simulació de mercadeo (22 ± 2 °C; 60 ± 10% H.R.), realitzant mostrejos cada cinc dies a partir del dia 15. Es va utilitzar un disseny de parcel·les dividides amb refrigeració com a parcel·la gran i dosi d'1-MCP com a parcel·la petita.

Efecte de l'1-MCP a 200 ppb en fruits emmagatzemats a l'ambient o en refrigeració
Efecte de l'1-MCP a 200 ppb en fruits emmagatzemats a l'ambient o en refrigeració.
- Experimento 3. 1-MCP i fruits tirant a negre: Es van utilitzar fruits de grandària primera amb 25,6% de matèria seca. Els fruits van ser dividits en dos lots on un d'ells va ser tractat immediatament amb 1-MCP a dosis de 200 nL L-1 durant 12 h a 22 ± 2 °C; 60 ± 10% H.R. i l'altre es va mantenir sense aplicar. Tots dos lots van ser mantinguts en refrigeració (6 ± 0,5 °C; 90 ± 5% H.R.) durant vuit dies i després transferits a simulació de mercadeo (22 ± 2 °C; 60 ± 10% H.R.) fins a maduresa de consum. Al final de refrigeració el grup dels no tractats va ser dividit novament en dos i a un d'ells se li va aplicar l'1-MCP a dosi de 300, 600 i 1.200 nL L-1 durant 12 h a condicions ambientals, mentre que el segon grup es va mantenir sota condicions de simulació de mercadeo fins que els fruits van iniciar el canvi de color de pela de verd a negre (tres dies després d'haver sortit de refrigeració) i just en aquest moment es va aplicar 1-MCP en dosi de 300, 600 i 1.200 nL L-1 durant 12 h a condicions ambientals. Es van provar també dos tractaments addicionals amb dues aplicacions d'1-MCP a dosis de 200 nL L-1. Un tractament es va aplicar abans i després de refrigeració i l'altre abans de refrigeració i quan els fruits testimonis van iniciar el canvi de color de pela. Es van generar 10 tractaments els quals es van agrupar sota un disseny completament a l'atzar amb cinc repeticions.

- Experimento 4: Reversió de l'1-MCP amb polsos d'etilè: Es van utilitzar fruits de grandària extra (211 a 265 g) amb 25,6% de matèria seca, els quals es van sotmetre a 200 nL L-1 durant 12 h a 20-24 °C; 70-80% H.R. i emmagatzemats durant 20 dies en refrigeració (6.0 ± 0.5 °C; 90 ± 5 % H.R). Al final de l'emmagatzematge els fruits van ser traslladats a temperatura ambienti (25 °C), durant 24 h i una vegada aclimatats, es va procedir a l'aplicació d'etilè exogen per polsos, aplicant 0, 1, 2 o 3 polsos a dosis de 100 µL L-1. Es va definir 'pols' com el temps necessari perquè dins de la càmera es mantingués una concentració menor al 1% de CO2, la qual es monitoreó freqüentment mitjançant cromatògraf de gasos. Es va utilitzar un disseny completament a l'atzar amb cinc repeticions.

L'1-MCP no va ser capaç de detenir el procés de maduració de fruits prèviament aplicats amb Etilè
L'1-MCP no va ser capaç de detenir el procés de maduració de fruits prèviament aplicats amb Etilè.
- Experimento 5. L'1-MCP en fruits prèviament aplicats amb etilè: Es van utilitzar fruits de grandària extra amb 24.5% de matèria seca, els mateixos que van ser emmagatzemats en refrigeració (6 ± 0,5 °C; 90 ± 5% H.R.) durant sis dies. Al final de la refrigeració, una vegada que els fruits s'intemperizaron, es va aplicar etilè a 100 µL L-1 per 24 h a 24 °C. Al final de l'aplicació de l'etilè es van formar tres grups on es va aplicar 1-MCP immediatament, a les 24 h i a les 48 h després d'aplicat l'etilè. Les dosis d'1-MCP van ser 200, 400 i 800 nL L-1 durant 12 h a temperatura i humitat relativa ambients. Es van conservar un testimoni absolut sense 1-MCP i sense etilè així com un testimoni sense 1-MCP però amb etilè. Es van generar 11 tractaments els quals es van agrupar sota un disseny completament a l'atzar amb cinc repeticions.
1-MCP va ser més efectiu en fruits recentment collits (màxim l'endemà passat de collita), independentment del seu grau de maduresa (contingut de MS)...
1-MCP va ser més efectiu en fruits recentment collits (màxim l'endemà passat de collita), independentment del seu grau de maduresa (contingut de MS).
- Experimento 6. L'1-MCP en fruits de diferent grau de maduresa i dies de collita: Es van establir dos assajos, el primer d'ells va considerar l'aplicació de l'1-MCP (200 nL L-1 durant 12 h en cambra freda a 6 °C i 85-90% H.R.) a fruits de diferent grau de maduració denominats Categoria 1 (fruits de pela completament verda, 26% MS); Categoria 2 (fruits amb < 25% de pela virada a negre; 27% MS); Categoria 3 (fruits amb 26-50% de pela tirant a negre; 28% MS); Categoria 4 (fruits amb 51 a 75% de pela tirant a negre; 31% MS) i Categoria 5 (fruits amb > 76% de pela tirant a negre; 38% MS) mentre que el segon va considerar solament l'aplicació de l'1-MCP (200 nL L-1 durant 12 h en cambra freda a 6 °C i 85-90% H.R.) a fruits provinents d'un mateix hort (31,4% MS) però amb 1, 2, 3, 4 o 5 dies de cort. Les dades es van analitzar sota un disseny completament a l'atzar amb deu repeticions.

En tots els experiments es van analitzar quatre variables, però només es presenten resultats de les següents: a) Percentatge de fruits amb maduració comercial. Fruits tirant a negre i amb fermesa de 25 a 50 N; b) Fermesa de polpa. Es va mesurar emprant un penetrómetro Shimpo model FGE-50 (Shimpo Instruments, Itasca IL) adaptat amb puntal cilíndric de 10 mm de diàmetre. A cada fruit se li va fer un tall longitudinal en la part equatorial d'aproximadament 0,5 cm per eliminar l'epidermis i es va realitzar un mesurament a cada costat del mateix expressant la lectura en Newtons.

Resultats i discussió

- Experimento 1. Afinación de dosi: Sota condicions d'emmagatzematge a l'ambient, tres dies de refrigeració o 20 dies de refrigeració, l'1-MCP a dosi de 150 i 200 nL L-1 va retardar l'estovament i va millorar l'aparença externa dels fruits d'alvocat 'Hass', allargant fins a en quatre dies la vida de lleixa en relació als testimonis (Fig. 1).
Figura 1: Efecte de la dosi de l'1-MCP en la fermesa de fruits d'alvocat 'Hass'. Inifap 2001
Figura 1: Efecte de la dosi de l'1-MCP en la fermesa de fruits d'alvocat 'Hass'. Inifap 2001.
- Experimento 2. 1-MCP i refrigeració: L'1-MCP va retardar fins a en quatre dies el procés de maduració per a fruits emmagatzemats fins a per 25 dies i en al voltant de dos dies per a fruits emmagatzemats més de 25 dies. Respecte a fermesa, els fruits testimoni emmagatzemats en refrigeració fins a 25 dies, una vegada que es van sotmetre a simulació de mercadeo, van arribar a la seva fermesa de consum (5-10 N) als 2 a 4 dies mentre que els tractats amb 1-MCP van mostrar disminució en la taxa d'estovament i van estar llests per a consum fins als 8 dies, la qual cosa significa de 4 a 6 dies de major vida de lleixa. Finalment, l'aparença externa dels fruits refrigerats i aplicats amb 1-MCP va ser significativament millor i mantinguda per més temps que la dels fruits testimoni (Fig. 2).
Figura 2: Efecte de la refrigeració i 1-MCP sobre el vire de color de pela i la fermesa de fruits d'alvocat 'Hass'. Inifap 2003...
Figura 2: Efecte de la refrigeració i 1-MCP sobre el vire de color de pela i la fermesa de fruits d'alvocat 'Hass'. Inifap 2003.
- Experimento 3. 1-MCP i fruits tirant a negre: Es va trobar que els fruits sense 1-MCP i els aplicats al moment del canvi de color de pela amb 300, 600 o 1.200 nL L-1 d'1-MCP van aconseguir maduresa de consum a tot tardar cinc dies després d'haver sortit de refrigeració, mentre que els fruits aplicats amb 1-MCP a dosis de 200 nL L-1 en una o dues aplicacions van retardar fins a en tres o quatre dies aquest procés. D'altra banda, quan l'1-MCP es va aplicar després de refrigeració va ser necessari almenys 600 nL L-1 per aconseguir el mateix efecte que la dosi de 200 nL L-1 aplicada abans de refrigeració. L'1-MCP va ser més eficient quan es va aplicar en fruits recentment collits i no va ser capaç de retardar el procés de maduració en fruits tirant a negre.

- Experimento 4. Reversió de l'1-MCP amb polsos d'etilè: L'efecte de l'1-MCP va ser revertit per l'acció de l'etilè augmentant l'eficiència en relació directa al nombre de polsos aplicats, sense afectar les característiques de qualitat de consum (Fig. 3).

Figura 3: Reversió de l'efecte de l'1-MCP mitjançant polsos d'etilè. Inifap 2005
Figura 3: Reversió de l'efecte de l'1-MCP mitjançant polsos d'etilè. Inifap 2005.
- Experimento 5. L'1-MCP en fruits prèviament aplicats amb etilè: L'1-MCP en qualsevol de les dosis o temps aplicats no va ser capaç de revertir l'efecte de l'etilè ja que no es van observar diferències significatives per cap de les variables avaluades.

- Experimento 6. L'1-MCP en fruits de diferent grau de maduresa i dies de collita: L'1-MCP a 200 nL L-1 va ser efectiu per allargar fins a en cinc dies la vida de lleixa de fruits de qualsevol de les categories de grau de maduració però l'aplicació ha de fer-se en fruits de no més de dos dies de cort ja que si es fa després l'efectivitat disminueix dràsticament (Fig. 4).

Figura 4: Efectivitat de l'1-MCP en fruits d'alvocat 'Hass' de diferents dies de tall i grau de maduresa. Inifap 2008
Figura 4: Efectivitat de l'1-MCP en fruits d'alvocat 'Hass' de diferents dies de tall i grau de maduresa. Inifap 2008.

Conclusions

L'1-MCP a dosi de 200 nL L-1 per 12 hores va mantenir qualitat i va allargar vida de lleixa sota condicions d'emmagatzematge a l'ambient o en refrigeració. L'1-MCP no va detenir el procés de maduració en fruits tirant a negre i el seu efecte va ser revertit amb l'etilè, per la qual cosa la seva aplicació ha de ser prèvia a est. Així mateix, l'1-MCP va ser més efectiu quan es va aplicar a fruits recentment collits independentment del seu grau de maduresa (contingut de matèria seca).
Referencies bibliogràfiques

- Apeam, A. de C. 2012. Exportació d'alvocat durant el 2011. www.apeamac.com. Consultada a l'abril, 2012.

- Blankenship, S. and Dole, J. 2003. 1-Methylcyclopropene: a review. Postharvest Biology and Technology. 28:1-25.

- Faostat. 2012. http://faostat.fao.org. Consultada a l'abril, 2012.

- Feng, X., Apelbaum, A., Sisler, I., and Goren, R. 2002. Control of ethylene responses in reclamat fruits with 1-methylcyclopropene. Postharvest Biology and Technology. 20(2):143-150.

- Hofman, P.J., Jobin-Décor, M., Meiburg, G.F., Macnish, A.J. and Joyce, D. de C. 2001. Ripening and quality responses of reclamat, custard apple, mànec and papaya fruit to 1-methylcyclopropene. Australian Journal of Experimental Agriculture. 41:567-572.

- Jeong, J., Huber, D.J. and Sargent, S. a. 2001. 1-methylcyclopropene (1-MCP) delays ripening and extends storage life of ‘Simmonds’ reclamat. Proceedings of the ASHS Annual Conference. HortScience. 36(4):325.

- Kluge, R.A., Jacomino, A.P., Ojeda, R.M. and Brackmann, A. 2002. Reclamat ripening inhibition by 1-methylcyclopropene. Perquisició Agropecuària Brasileira. 37(7):895-901.

- Pesis, I., Ackerman, M., Ben-Arie, R., Feygenberg, O., Feng, X., Apelbaum, A., Goren, R. and Prusky, D. 2002. Ethylene involvement in chilling injury symptoms of reclamat during cold storage. Postharvest Biology and Technology. 24(2):171-181.

- Serek, M., Sisler, I. C., Tirosh, T. and Mayak, S. 1995. 1-Methylcyclopropene prevents bud, flower, and leaf abscission of geraldton waxflower. HortScience 30:1310.

- Sisler, I.C. and Serek, M. 1997. Inhibitors of ethylene responses in plants at the receptor level: Recent developments. Physiologia Plantarum. 100(3):577-582.

- White, A., Wolf, A. and Arpaia, M.L. 2001. Long term storage of ‘Hass’ Reclamat using 1-MCP. Perishables Handling Quarterly. University of Califòrnia, Davis. 108:21-23.

- Yahia, I.M. 2001. Maneig Postcosecha de l'Alvocat. In: Memòries del 1er Congrés Mexicà i Llatinoamericà de l'Alvocat. Uruapan, Michoacán, Mèxic. pp:295-304.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades