Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a La geotermia, una gran fuente de energía (des)conocida
El Col·legi Oficial de Geòlegs de Catalunya organitza una sèrie de jornades per reivindicar la importància d'aquest recurs natural

La geotèrmia, una gran font d'energia (des) coneguda

Esther Güell29/06/2009

29 juny 2009

La geotèrmia pot considerar la germana menys coneguda de les energies renovables. Una energia que es pot obtenir mitjançant l'extracció de la calor interior de la terra, però a la que fins ara no se li ha dedicat massa atenció. O potser sí?. Probablement el que passa és que totes les investigacions no s'han transmès més enllà del món científic. Per això, el Col·legi Oficial de Geòlegs de Catalunya ha organitzat, fins al moment, dues jornades per donar a conèixer aquest recurs no només a geòlegs, sinó també arquitectes, aparelladors, enginyers ia tots aquells professionals del món de la construcció i l'edificació.

El Col·legi no ha volgut passar per alt el gran potencial geològic d'Espanya per al desenvolupament de les xarxes de calor, capaç de proporcionar un sistema estable i autònom, sense oblidar els beneficis mediambientals que aporten. I per això ha organitzat dues jornades, "per deixar de manifest l'alt potencial de la geotèrmia com a alternativa a altres fonts energètiques, i com una font d'ocupació per a tots aquells col·lectius als quals es dirigien les trobades".

Moment de la I conferència realitzada al Col·legi d'Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona, amb la participació de José Martínez...
Moment de la I conferència realitzada al Col·legi d'Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona, amb la participació de José Martínez, físic i president i fundador de la Unió Espanyola de Geotèrmia (UEG) i del Centre de Recerca de l'Energia Geotèrmica (CIG).

Què és la geotèrmia?

La geotèrmia o energia geotèrmica és, simplement, la calor generada per la Terra, que pot ser aprofitat per a la calefacció de les cases i per als processos de les indústries.

I l'energia geotèrmica és, per tant, l'aprofitament que en s'extreu. En l'ús residencial i industrial, l'explotació de l'energia geotèrmica prop de la superfície s'obté amb col·lectors i sondes instal·lats a la terra (a una profunditat de, aproximadament, entre 100 i 150 metres).

Per començar ... els fonaments

I com per algun lloc s'ha de començar a aixecar la paret, per on millor que pels fonaments, és a dir, posar en evidència els casos existents fins ara d'aprofitament energètic per geotèrmia, incidint també en la normativa legal vigent.

La primera de les jornades va tenir lloc a la sala d'actes del CETIB (Col·legi d'Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona). Sota l'epígraf 'Jornada sobre aprofitament geotèrmic, fonaments, experiències, normativa i legislació', on es van posar de manifest diversos aspectes de la geotèrmia, des dels tipus d'aprofitament fins a les implementacions de la geotèrmia de baixa, mitjana i alta entalpia. Es van presentar també diferents visions d'aquesta energia, tant des de les perspectives de les administracions com des del punt de vista de les empreses privades. Aquesta jornada va comptar amb les ponències de José Martínez, de la UEG (Unió Espanyola de Geotèrmia), Carme Puig, l'IGC (Institut Geològic de Catalunya), Eduard Vall, de la Direcció General d'Energia i Mines, Luis Soravilla, del Icaen ( Institut Català de l'Energia), Íñigo Arrizabalaga, del Eve (Ens Basc de l'Energia), Alfredo Pérez-Paricio, l'ACA (Agència Catalana de l'Aigua), Dieter Boer, de la Universitat Rovira i Virgili, Manuel Vinyals, d'Innova Geotics , i Ingacio Zuloaga, de Ingeosolum.

A l'acte d'inauguració i presentació de la jornada va participar Antoni Roca, director de l'Institut Geològic de Catalunya, juntament amb el president del Col·legi, Joan Escuer.

Al gener es va celebrar la primera jornada d'una sèrie d'accions que el Col·legi té previstes dur a terme respecte una energia tan important i amb bones perspectives de futur com aquesta

Cal destacar la intervenció d'Eduard Vall, que posava en relleu que a Catalunya hi ha diferents zones adequades per a la geotèrmia d'alta entalpia, que actualment ja s'estan investigant, a partir de roca seca calenta. Així mateix, explicava que geotèrmia de mitja entalpia ja existeix a Catalunya, on a més es considera d'alt rendiment energètic. "Hi havia existit una explotació fins als anys 80 i es va tancar, per problemes amb els balnearis". Però, apuntava que la geotèrmia més habitual actualment és la de baixa entalpia, la que es preveu utilitzar per a sistemes de climatització. No obstant això, alertava que "hi ha un problema legislatiu que pot repercutir en l'explotació d'aquest recurs". Es tracta de la llei de mines, que estableix que tots els jaciments i recursos geològics són propietat de l'Estat, "malgrat que hi ha alguna petita excepció on podríem trobar un fissura en la normativa: la geotèrmia entraria en la classificació de la secció D ( recursos energètics) de la llei, però en referència a alta i mitja entalpia, o bé a les seccions d'aigua ...".

Fins fa poc a Catalunya existien explotacions amb aprofitament termal i energètic, zones de mitjana i baixa entalpia. Actualment s'ha ampliat l'aprofitament en dos extrems: "molt alta i molt baixa entalpia, en aquest cas per a la climatització d'habitatges".

També avançava que els projectes per a l'aprofitament geotèrmic demanats a Catalunya procedeixen de multinacionals australianes i canadencs, i també entrarà un grup alemany, bàsicament per a casos d'alta entalpia.

Eduard Vall plantejar, en la seva intervenció...
Eduard Vall plantejar, en la seva intervenció, els problemes jurídics que suposa la legislació actual sobre mines pel que fa a l'aprofitament energètic de les explotacions geotèrmiques.

Per la seva banda, Luis Soravilla, l'Icaen, va centrar la seva ponència en la 'Energia geotèrmica i l'eficiència energètica', concloent que "després d'anys de treballar en el Icaen crec, avui dia, més que parlar d'energia sostenible hauríem de parlar d'ús racional de l'energia. El tema sostenible és més de tipus ètic, no tècnic o científic. En aquest cas, equipararia sostenible amb la llibertat... Com es mesuraria la llibertat d'un?, Doncs el mateix ". I pel que fa a renovable, com es reuneix renovable? Cada un té unes idees diferents del que és renovable. Així que millor parlar d'ús racional ".

Així, ha exposat dos exemples diferents: un a Islàndia i un altre a la Toscana, sobre el que s'anomena 'renovable' des del punt de vista de l'Icaen: "quan vam entrar en usos de bombes de calor, es defineix com 'eficient'". Així mateix, comentava que des de l'Institut estan treballant en l'elaboració d'un protocol d'estandardització sobre com ha de ser una instal lació geotèrmica amb bomba de calor: "hi ha molt intrusisme, hi ha molts aficionats que realitzen instal·lacions que, després, ofereixen molt poc rendiment".

Finalment, Alfredo Pérez-Paricio (l'ACA), va presentar el marc tècnic i administratiu de l'Agència Catalana de l'Aigua, dependent del Departament de Medi Ambient de la Generalitat, afirmant que "des del ACA es van fer proves in situ allà on s'està construint el Banc de Sang i Teixits (Barcelona), una zona situada sobre el delta del Besòs, un mitjà amb molt poca permeabilitat per la qual cosa, en 6 mesos, s'eleva la temperatura de l'aqüífer on es realitzada l'extracció ". També a la depuradora del Vallès es preveu instal lar un sistema de prova per investigar sobre aquests projectes.

Planta geotèrmica de Nesjavellir (Islàndia). Aquesta central cobreix la demanda d'aigua calenta de l'àrea metropolitana del Gran Reykjavík...
Planta geotèrmica de Nesjavellir (Islàndia). Aquesta central cobreix la demanda d'aigua calenta de l'àrea metropolitana del Gran Reykjavík. Font: ponència de Luis Soravilla, 'Energia geotèrmica i eficiència energètica', del Icaen.
El desconeixement de la geotèrmia, com a font d'energia renovable, i el seu potencial com a motor d'ocupació, resumeix la necessitat de celebrar aquesta sèrie de jornades

Geotèrmia d'alta entalpia

És la que aprofita un recurs geotèrmic que es troba en determinades condicions de pressió i alta temperatura - superior a 150 º C. L'aprofitament d'aquest recurs es pot fer directament si es donen de forma natural les condicions geològiques i físiques per a això. Si el jaciment geotèrmic té condicions físico-geològiques favorables però no hi ha fluid, aquest podria injectar creant així un jaciment de roca calenta seca (geotèrmia estimulada). Font: Appa.

Del pou provençal a la xarxa de calor de districte

Ja en el mes de maig, i dins el marc de les activitats celebrades al Saló Construmat, el Col·legi Oficial de Geòlegs de Catalunya va organitzar la segona jornada sobre geotèrmia, amb el títol 'Geotèrmia en l'Edificació. Del pou provençal a la xarxa de calor de districte '.

La presentació de la jornada va estar a càrrec de Joan Escuer, organitzador de la mateixa i president del Col·legi, i va comptar amb les ponències de Celestino García de la Noceda (IGME), Enrique Pastor (Arfak Énergie), Raúl Hidalgo (Petratherm España, SL ), José Manuel Vegas (Indústries Rehau, SA), Manel Vinyals (Geotics Innova, SL), Juan Antonio d'Isabel (geotèrmica) i Juan Rodriguez (Energylab).

Aquesta és la continuació de la primera jornada sobre geotèrmia organitzada pel Col·legi, que va tenir lloc el passat mes de gener. En aquesta ocasió, la temàtica es va centrar entorn a l'aplicació de la geotèrmia en l'edificació, des de la seva implicació directa en l'eficiència energètica de l'edifici i la seva aplicació en grans superfícies urbanes, fins el potencial energètic de la fonamentació termoactiva, l'estalvi energètic en la renovació de l'aire-la aerotermia-, aportant, al seu torn, exemples de la utilització d'aquesta energia a Europa i les enormes possibilitats de la mateixa al nostre país.

Què puc fer o generar amb la geotèrmia?

Per mitjà de la geotèrmia s'aconsegueix calor, és a dir energia tèrmica (segons sigui molt o poc calor, s'aconsegueix un o altre efecte desitjat), aquesta energia tèrmica (calor) al seu torn pot ser transformada en fred, en energia elèctrica, en moviment mecànic i en qualsevol altre tipus de manifestació de l'energia que puguis imaginar...

Amb la calor (en major o menor quantitat) extret de l'interior de la terra, es pot proveir, de manera eficient, qualsevol sistema de calefacció, climatització, fred, electricitat, procés industrial que requereixi refredament, també amb la geotèrmia es pot produir d'una forma econòmica Hidrogen, aigua dolça, i en general qualsevol cosa que necessiti per a la seva generació quantitats importants d'energia tèrmica (calor o fred).

Però amb geotèrmia no només es pot proporcionar calor sinó, en molts casos, fred. I produir fred amb geotèrmia és gràcies al fet que el subsòl es comporta de manera estranya i contradictòria en els seus primers 10 metres de profunditat. Encara que el lògic és pensar que a més profunditat més calor, i en realitat així és, aproximadament en els primers 10 metres de profunditat no passa així a l'estiu. A l'estiu, es pot notar una agradable diferència de temperatura entre la superfície i el subsòl excavant un petit forat a la terra. Per exemple, amb 35 ° C o més de temperatura ambient exterior s'observa que, excavant un forat d'una profunditat d'1 metre aproximadament, la temperatura de la terra serà molt probablement propera als 20 ° C. I en això és es basa la geotèrmia per obtenir, també, fred.

Font: UEG.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Soltec 2023: The future of the Sun

    Soltec 2023: The future of the Sun

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Energía

    19/09/2024

  • Newsletter Energía

    12/09/2024

Enllaços destacats

Matelec - IFEMAAWA Show2beiClimaProfei, S.L.Salón de gas renovableXIX Congreso Anual de Cogeneración

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis