Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Patologías en la colocación de recubrimientos cerámicos
Procediment per garantir un correcte funcionament dels recobriments ceràmics en situacions extremes i sobre suports crítics

Patologies en la col·locació de recobriments ceràmics

11 d'abril de 2012

La col·locació de ceràmica és una ciència que no la inventem nosaltres. Els primers treballs de col·locació de ceràmica coneguts daten de l'any 4000 a.C, i avui dia encara podem contemplar en catedrals i palaus treballs realitzats fa centenars d'anys, que en moltes ocasions encara estan en bon estat i que no s'han desprès del seu suport. No obstant això sabem, que la realitat del segle XXI és una altra.

Diàriament ens trobem amb patologies en recobriments ceràmics, encara que les tècniques i materials per a la seva col·locació s'han desenvolupat i millorat enormement en els últims 15 anys. Disposem d'una àmplia gamma de materials de col·locació per a cada tipus de rajola ceràmica i suport en funció de la seva absorció d'aigua i textura superficial, però encara ens podem trobar amb deterioracions en els recobriments ceràmics malgrat el correcte ús dels materials de col·locació.

Cada material usat en la construcció té un coeficient de dilatació diferent
Cada material usat en la construcció té un coeficient de dilatació diferent.

Analitzant els diferents mètodes de col·locació i l'evolució dels materials de construcció en els últims 6000 anys, evidentment podem detectar fàcilment uns canvis enormes, tant en les característiques de les rajoles ceràmiques, com en la construcció i preparació dels suports. Però sembla, que ens volem oblidar d'un factor, que ja fa milers d'anys els mestres d'obra tenien en compte, que precisament són els moviments del suport. Fa segles era habitual la col·locació de les rajoles ceràmiques sobre una capa de sorra, que complia la funció d'amortidor entre el suport i el recobriment final. Els colocadores més experimentats ens poden confirmar, que fins fa poc s'aplicava aquesta capa per desolidarizar els recobriments del suport, mentre en l'actualitat és més habitual la col·locació monolítica dels recobriments al suport.

Sabem, que tots els suports es mouen i a més d'una forma diferent als recobriments ceràmics. Existeixen quatre diferents motius per als moviments del suport:

1. Moviments per retracció

2. Moviments per humitat

3. Moviments per dilatació tèrmica

4. Moviments per curvatura

En qualsevol dels casos un petit moviment del suport pot causar el despreniment del recobriment del seu suport de col·locació o l'aparició de fissures en el mateix. Per exemple, la suma entre les retraccions per pèrdua d'aigua i les retraccions químiques en els suports en base ciment (soleras de formigó, recrecidos de morter) pot ser fins a 1 mm en 1 m. Aquest moviment ens pot semblar insignificant, però si es mou el suport sol 1 mm en 2 m, s'aixeca el recobriment rígid col·locat sobre aquest suport fins a 2 cm en el seu centre. També els suports sensibles a la humitat i les col·locacions de ceràmica en zones amb humitat permanent compten amb la mateixa problemàtica. Sobretot els suports sensibles a la humitat (derivats de la fusta, guix i anhidrita) augmenten dràsticament de volum en contacte amb aigua, la qual cosa provoca el despreniment dels recobriments ceràmics. Però també s'ha de tenir en compte, que el canvi del grau d'humitat en suports cementosos, com per exemple, en gots de piscines i exteriors en general, pot ser la causa de moviments importants en el suport. A més és freqüent la presència d'aigua en els suports joves, que arriba a través dels capil·lars a la superfície i trenca la unió entre l'adhesiu i el recobriment, per la qual cosa és imprescindible l'aplicació d'una impermeabilització en qualsevol aplicació de ceràmica en zones amb presència d'aigua.

Coeficient de dilatació

La major causa de patologies per moviments en la col·locació de rajoles ceràmiques està representada pels moviments per dilatació tèrmica en exteriors. Cada material usat en la construcció té un coeficient de dilatació diferent. Mentre les rajoles ceràmiques habitualment tenen un coeficient de dilatació al voltant de 0,007, el coeficient per a la majoria dels suports en base ciment és superior (0,012). Per al càlcul de la dilatació d'un material per cada metre, s'ha de multiplicar el canvi de temperatura en Kelvin pel coeficient de dilatació. Si, per exemple, ens imaginem una terrassa amb rajoles ceràmiques a ple sol en el mes d'agost, sabem que la ceràmica pot aconseguir en la seva superfície una temperatura de 80°C. Durant la nit o sota una tempesta, aquesta temperatura pot baixar en poc temps a 10°C, la qual cosa comporta un canvi de temperatura de 70°C. Si multipliquem aquests 70°C amb el coeficient de dilatació de la ceràmica (0,007), resulta un moviment de 0,49 mm/m. Del mateix càlcul per al suport resulta un moviment de 0,84 mm/m. El suport es mou 0,35 mm/m més que les rajoles ceràmiques. Sembla poc, però això significa, que en 5 m un suport es mou 1,75 mm més que les rajoles ceràmiques col·locades damunt. D'aquesta forma es creen tensions molt importants a la zona d'unió entre el suport i el recobriment, que han de causar fissures en les rajoles col·locades, si estan correctament adherides al suport. Si al contrari l'adherència de les rajoles al suport és insuficient, està programat l'aixecament de les mateixes.

Com a últim tipus de moviment ens podem trobar amb la curvatura dels suports. Aquest fenomen és habitual en la col·locació de rajoles ceràmiques sobre forjats, que durant la seva vida sofreixen fletxes. També en aquest cas es crea una força transversal entre el revers de les rajoles i la superfície de col·locació, que solament pot quedar compensada mitjançant una làmina de desolidarización.

Aquesta clar, que en moltes ocasions s'ha de desolidarizar el recobriment ceràmic del suport, per evitar que els moviments del suport es transmetin a la ceràmica, o viceversa. A més és important una correcta impermeabilització del suport en zones amb humitat permanent o en el cas de treballar amb suports sensibles a la humitat.

Per això Schlüter-Systems ha desenvolupat la làmina d'impermeabilització i desolidarización Schlüter-DITRA, que compleix aquestes funcions i que garanteix un correcte funcionament dels recobriments ceràmics en situacions extremes i sobre suports crítics. Perquè no hi ha suports inadequats, sinó sol mètodes de col·locació inadequats.

Col·locació de Schlüter-DITRA
Col·locació de Schlüter-DITRA.

Definició de la làmina Schlüter-DITRA

Schlüter-DITRA és una làmina de polietilè amb un dibuix quadriculat en relleu amb forma de cua d'oreneta. El revers de la làmina està recobert per un geotextil. Utilitzada conjuntament amb revestiments ceràmics, Schlüter-DITRA actua com a làmina d'impermeabilització, làmina de desolidarización sobre suports crítics i compensa la pressió de vapor en el cas d'aparegui humitat en el suport.

Possibles aplicacions

a) Impermeabilització

Schlüter-DITRA és una làmina de polietilè impermeable amb una densitat de difusió de vapor d'aigua relativament alta. La làmina Schlüter-DITRA, col·locada adequadament en la unió entre làmines, així com a les zones de lliurament de parets o altres estructures verticals amb sòls, actua com a làmina d'impermeabilització. D'aquesta forma, Schlüter-DITRA protegeix el suport de la humitat o de la filtració de substàncies que ho puguin danyar.

b) Desolidarización

Schlüter-DITRA desolidariza el recobriment del suport i neutralitza les tensions que es produeixen entre el suport i el revestiment ceràmic derivades dels moviments diferents. La làmina també absorbeix fissures del suport i evita la seva transmissió al recobriment ceràmic.

c) Compensació de la pressió del vapor

Gràcies als canals d'aire oberts que es troben en la part inferior de la làmina, Schlüter-DITRA compensa la pressió del vapor d'aigua en el cas de presència d'humitat en el suport.

d) Distribució de càrrega

Schlüter-DITRA transmet al suport les càrregues al fet que es veu sotmès el recobriment ceràmic com a resultat del trànsit a través dels buits quadriculats amb forma de cua d'oreneta de la seva part superior coberts per una capa fina d'adhesiu. Això augmenta la resistència de les rajoles ceràmiques col·locades sobre Schlüter-DITRA.

Posada en obra

1. El suport ha d'estar anivellat, ser suficientment resistent i no contenir elements que poguessin dificultar l'adherència de la làmina. Mesures d'anivellació del suport s'han de realitzar prèvia col·locació de la làmina Schlüter-DITRA.

2. L'elecció de l'adhesiu amb que s'ha de col·locar Schlüter-DITRA dependrà del tipus de suport. L'adhesiu s'ha d'adherir al suport i ancorar mecànicament al geotextil de la part inferior de la làmina Schlüter-DITRA. Sobre la majoria dels suports es pot aplicar adhesius hidràulics de capa fina. No obstant això, serà convenient comprovar que els materials escollits es poden utilitzar conjuntament.

3. L'adhesiu s'aplicarà sobre el suport amb una plana dentada de 3 x 3 o 4 x 4 mm.

4. La làmina Schlüter-DITRA prèviament tallada a mesura es col·locarà amb el geotextil immediatament en la capa d'adhesiu aplicada i es pressionarà sobre la mateixa amb un fratás o corró de pressió seguint la mateixa adreça. S'ha de respectar el temps obert de l'adhesiu. Durant la col·locació de la làmina Schlüter-DITRA, aquesta haurà d'alinear-se correctament. Així mateix, és convenient que la col·locació de la làmina sigui realitzada per dues persones de manera que es puguin ajudar. Les làmines es col·locaran a testa.

Nota: Si la làmina Schlüter-DITRA es col·loca com a capa de desolidarización, les zones d'unió i de lliurament no hauran de cobrir-se amb la banda Schlüter-KERDI-Band. Si es col·loca com a capa d'impermeabilització, s'hauran de seguir les recomanacions indicades en l'apartat corresponent.

5. Per evitar que la làmina Schlüter-DITRA col·locada sofreixi danys o es desenganxi del suport es recomana, per exemple, col·locar taulons de fusta (sobretot, en aquells llocs on es transportin materials). Aquests taulons evitaran que la làmina sigui sotmesa a càrregues excessives. Altres recomanacions són, per exemple, evitar la seva exposició perllongada a la radiació solar o a les precipitacions quan es col·loqui en zones exteriors. Així mateix, prèvia aplicació de l'adhesiu, s'haurà d'eliminar qualsevol acumulació d'aigua en els dibuixos quadriculats.

6. Les rajoles ceràmiques es poden col·locar immediatament després de l'aplicació de la làmina amb un adhesiu adequat per al tipus de rajola ceràmica que es vulgui col·locar. És recomanable emplenar primer les cavitats dels dibuixos quadriculats amb l'adhesiu i a continuació aplicar més adhesiu amb la plana dentada. A continuació es col·locaran les rajoles sense deixar buits en el seu revers. Sobretot si es col·loquen rajoles en paviments amb una agressió mecànica alta i en zones exteriors, s'hauran d'evitar aquests buits en el revers i s'ha de seguir les recomanacions de col·locació. La grandària de les dents de la plana ha d'adequar-se al format de la rajola ceràmica. S'ha de tenir en compte el temps obert de l'adhesiu.

Impermeabilització amb Schlüter-DITRA

En combinació amb recobriments ceràmics es pot utilitzar la làmina Schlüter-DITRA com a impermeabilització, si s'impermeabilitza adequadament les unions entre làmines i lliuraments a altres elements de construcció. Per a la realització d'impermeabilitzacions en piscines, banys i zones humides en interiors recomanem la utilització de la nostra làmina d'impermeabilització Schlüter-KERDI.

Schlüter-DITRA protegeix així el suport enfront de filtracions d'humitat o de substàncies agressives. En les unions entre làmines s'ha d'aplicar l'adhesiu impermeable Schlüter-KERDI-COLL i es col·loca la banda Schlüter-KERDI-Band de 12,5 cm d'ample. Per a la impermeabilització de les zones de lliurament entre sòls i parets es col·locarà en el sòl la làmina Schlüter-KERDI-Band sobre la làmina Schlüter-DITRA, mentre que en les parets, Schlüter-KERDI-Band s'adherirà directament al suport. El solape de les bandes impermeables ha de ser d'aprox. 5 cm. Amb alta presència d'aigua s'ha d'aplicar les bandes impermeables amb Schlüter-KERDI-FIX.

La col·locació de Schlüter-KERDI-Band també és recomanable a les zones de lliurament amb estructures fixes, tals com a portes, finestres o tancaments de metall, fusta o plàstic. Per a la col·locació de la banda s'ha d'aplicar primer Schlüter-KERDI-FIX sobre l'estructura. La part restant de la banda es col·locarà a la làmina Schlüter-DITRA amb l'adhesiu impermeable Schlüter-KERDI-COLL.

Es recomana comprovar en tots casos la compatibilitat de Schlüter-KERDI-FIX amb els diferents materials de construcció.

Avantatges i Experiències

La làmina Schlüter-DITRA va ser desenvolupada l'any 1987 i durant l'any 2009 l'empresa Schlüter-Systems va subministrar aproximadament 250.000 m² a través de la seva xarxa de distribuïdors de ceràmica i magatzems de materials de construcció en tota Espanya.

El primer camp d'aplicació és la impermeabilització en la rehabilitació de terrasses i terrats d'habitatges, encara que també està augmentant l'ús de la làmina Schlüter-DITRA en la construcció d'edificis nous.

L'avantatge de la làmina Schlüter-DITRA en la rehabilitació d'habitatges és la seva possible col·locació sobre suports de ceràmica antiga, com, per exemple, terrats amb rasillas o baldosines catalans esquerdats i/o deteriorats. En aquest cas la làmina Schlüter-DITRA no solament impermeabilitza superfícies amb problemes de filtració d'aigua, sinó també evita que les esquerdes del suport es transmetin al recobriment nou. A més s'eviten enderrocs i muntatges especials, que sobretot en els centres de ciutats poden ser costosos.

Enfront d'impermeabilitzacions convencionals mitjançant làmines asfàltiques o de PVC destaquen a més els següents avantatges:

- La humitat en la capa de morter de compressió o repartiment de càrregues entre làmines convencionals i el recobriment provoca eflorescències i trencaments per gelades en els recobriments. Schlüter-DITRA evita aquests fenòmens, ja que la impermeabilització es troba just per sota dels recobriments.

- Ideal per a la seva aplicació amb problemes d'altura, ja que es col·loquen les rajoles directament sobre la làmina Schlüter-DITRA de sol 3 mm.

- Ideal per a rehabilitacions, ja que es pot col·locar directament sobre recobriments antics.

- No solament impermeabilitza amb garantia zones en exteriors, sinó també evita trencaments en les rajoles pels moviments de dilatació amb canvis de temperatura.

- Eficaç també per a la impermeabilització de sòls i parets interiors amb humitat.

Per això la làmina Schlüter-DITRA és la solució ideal per evitar patologies en la col·locació de recobriments ceràmics en interiors i exteriors.

Empreses o entitats relacionades

Schlüter Systems, S.L.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

    Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    19/09/2024

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    17/09/2024

Enllaços destacats

Asociación Española de Fabricantes de Fachadas Ligeras y VentanasConstrutec - IFEMA (5-8 noviembre 2024)Feria de la Construcción (17 a 19 Octubre 2024)27&28 Noviembre IFEMA (Madrid)Rebuild Rehabilita - NebextAsefaveCEVISAMA (24- 25 febrero, Valencia)Matelec - IFEMAPiscinaSpain

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis