Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a El Foro Arpho 2013 da a conocer las técnicas más avanzadas en reparación, refuerzo y protección del hormigón

Cita de referència per conèixer les últimes tècniques, compartir experiències, assistir a debats i fer nous contactes

El Fòrum Arpho 2013 dóna a conèixer les tècniques més avançades en reparació, reforç i protecció del formigó

Redacció Interempresas25/11/2013

Amb el lema ‘Avançar en les tècniques’ es va celebrar aquest any la quarta edició del Fòrum Arpho, un esdeveniment organitzat per l'Associació de Reparació Reforço i Protecció del Formigó (Arpho). La jornada va suposar un esforç col·lectiu per difondre l'activitat de totes les entitats relacionades amb la reparació, reforç i protecció del formigó: enginyeries, contractistes especialitzats, proveïdors, instituts tècnics,…

El Fòrum Arpho s'ha convertit en la trobada anual, de referència a Espanya, per als professionals i empreses especialitzades en la reparació, reforç i protecció del formigó. És una cita ineludible per conèixer les últimes tècniques, compartir experiències, assistir a debats i fer nous contactes.

La trobada d'aquest any va servir per intercanviar experiències, bones pràctiques i solucions tècniques innovadores en la reparació, reforç i protecció del formigó.

Saló d'actes del Cedex
Saló d'actes del Cedex.

Així mateix, el Fòrum ha servit d'impuls per a la implicació de les enginyeries i projectistes relacionats amb aquestes activitats, buscant la difusió de la informació a indústries i grans parcs d'infraestructures, a més d'aportar exemples d'estratègies de conservació i manteniment d'infraestructures.

Amb la col·laboració del Cedex

El Fòrum Arpho 2013 es va celebrar en les instal·lacions que el Centre d'Estudis i Experimentació d'Obres Públiques (Cedex), té a Madrid (carrer Alfonso XII nº 3).

El Cedex ha estat entitat col·laboradora en l'organització del Fòrum i José Manuel Gálligo, director del Laboratori Central d'Estructures i Materials del Cedex, va anar l'encarregat d'obrir l'acte amb un discurs de benvinguda i presentació de la trobada.

El Cedex és una entitat pública que ofereix múltiples serveis d'assistència d'alt nivell, en el camp de l'enginyeria i el medi ambient. Aquests serveis s'engloben principalment en el suport tècnic demandat pels Ministeris de Foment i d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient, però també recolza a particulars i a altres institucions, públiques i privades, nacionals o estrangeres.

Jornada professional

La jornada del dia 21 de novembre va estar dividida en quatre sessions de conferències, una taula rodona i diversos moments de descans en els quals els assistents van poder intercanviar impressions amb altres col·legues.

Intervenció d'un dels ponents en el Fòrum Arpho 2013
Intervenció d'un dels ponents en el Fòrum Arpho 2013.

El Fòrum Arpho, des de les primeres edicions, ha destacat per la varietat, professionalitat i nivell tècnic de les ponències i casos pràctics presentats. En l'edició de 2013 es van presentar 10 ponències, dividida en 4 sessions de conferències.

Sessió 1

- ‘Dissenyo de reforços complexos’, per Leendert d'Haan de l'empresa Ineco.

- ‘Reparació de filtracions en voltes’, per Edgar Landa, de Grace.

- ‘Reparació d'estructura de formigó armat afectada per un incendi – Comparativa d'estudis teòrics i d'obra’, per Jorge Blasco, Estudi M103.

Sessió 2

- ‘Actuacions en l'aliviadero i els ponts sobre la presa d'Alarcón’, per Juan F. Moyá, de Valter.

- Ampliació del primer amfiteatre de l'estadi Santiago Bernabéu’, per Juan C. Rierol, de Calter Enginyeria.

- ‘Reparació estructural de la Passarel·la de Pobeña’, per Carlos Alonso, d'Alonso Cobo Enginyeria.

Sessió 3

- ‘Noves tècniques i assajos per al diagnòstic i prevenció de patologies en el formigó’, per Pilar Alaejos, de Cedex.

- ‘Estalvio de costos en els processos de reparació estructural – Actuacions a Alacant amb un agent inhibidor de corrosió migratori’, per Miguel Salvador, de K10 Arquitectura.

Sessió 4

- ‘Inspecció i instrumentació d'estructures’, per Jorge López, de Teknés.

- ‘Novetats del Reglament de Productes de Construcció’, per Luis A. Caballero, expert en el RPC.

Casos pràctics

Entre els casos pràctics presentats durant el Fòrum cal destacar el treball realitzat per l'empresa Valter en l'aliviadero i els ponts sobre la presa d'Alarcón o la reparació estructural de la Passarel·la de Pobeña, un treball d'Alonso Cobo Enginyeria.

També es va presentar com a cas pràctic, l'ampliació del primer amfiteatre de l'estadi Santiago Bernabéu, obra de Calter Enginyeria.

En la ponència sobre l'Estadi Santiago Bernabéu, Juan Carlos Rierol va explicar que l'estadi compta amb més de 80 pòrtics, de manera que per dur a terme l'ampliació de l'amfiteatre havia de repetir-se l'obra en cadascun d'això.

“La forma de plantejar-ho, després de molt pensar, era incrementar la capacitat resistent de l'estructura mitjançant la col·locació d'un puntal d'acer, que es va col·locar pegat amb fibra a l'estructura de l'amfiteatre”, va explicar Rierol.

Estudi M103 va presentar la reparació d'estructura de formigó armat afectada per un incendi, una intervenció contrastada amb dades reals d'un incendi que es va produir en el pàrquing d'un edifici de l'eixample de Barcelona.

Solucions innovadores

Un altre bloc temàtic de la jornada es va dedicar a la divulgació de solucions tècniques innovadores. En la situació econòmica actual, l'estalvi de costos és un factor molt important per a empreses i clients. En aquesta línia, les solucions tècniques més innovadores poden ser, no només un avanç, sinó un factor important per aconseguir un projecte.

Assistent amb programa del Fòrum
Assistent amb programa del Fòrum.

En aquest sentit, K10 Arquitectura va presentar un treball en el qual es va utilitzar un agent inhibidor de corrosió per a la reparació i rehabilitació de l'estructura d'un edifici d'habitatges d'Alacant. Aquesta solució va suposar un estalvi de costos en el procés de reparació i és una alternativa a la demolició i reconstrucció de parts de l'estructura.

Per la seva banda, Intec va exposar les últimes tècniques en reparació de filtracions en voltes, mentre que Ineco va conduir una ponència sobre disseny de reforços complexos. Leendert d'Haan, d'Ineco, va explicar quins són els danys més comuns en les estructures de formigó, quin tècniques de diagnòstic es poden aplicar per identificar-los, quines solucions de reforç existeixen i què s'ha de tenir en compte en el disseny de reforços.

Inspecció i instrumentació

Un altre àmbit d'interès per a les empreses i professionals que es dediquen a l'activitat de la de reparació, reforç i protecció és el diagnòstic i inspecció de les estructures de formigó.

En aquest sentit, el Cedex va participar amb una ponència de Pilar Alaejos sobre ‘Noves tècniques i assajos per al diagnòstic i prevenció de patologies en el formigó’. Mentre que l'empresa Teknés va explicar com dur a terme la inspecció i instrumentació d'estructures.

Respecte a la instrumentació d'estructures, Jorge López, de Teknés, va detallar els diferents tipus de monitoratge: discreta i contínua, avantatges i inconvenients de cadascun dels sistemes, quines obres es poden monitorizar, etc. En la ponència es van presentar exemples d'aquestes tècniques aplicades a casos reals, com el Pont del Tercer Mil·lenni situat sobre el riu Ebre a Saragossa.

Normativa

Una de les normes per les quals afecta a aquesta activitat és el Reglament de Productes de Construcció (RPC). Aquest reglament va ser modificat i va entrar en vigor fa pocs mesos. Per aquest motiu des de l'organització del Fòrum es va voler comptar amb la participació d'un expert per divulgar quins són les principals novetats del mateix.

Hall i zona de descans
Hall i zona de descans.

Per a aquesta ponència es va comptar amb Luis Alonso Caballero, expert en el RPC, qui va detallar d'un en un els principals canvis en la normativa:

- Canvis en la documentació: Nou marcat CE, informació sobre ús i seguretat…

- Productes per unitat.

- Procediments simplificats per a microempreses.

- Tasques i responsabilitats dels agents: fabricants, distribuïts, importador i representant autoritzat.

Objectius del Fòrum

Arpho duu a terme aquest Fòrum amb la finalitat de fomentar l'activitat especialitzada de la reparació, reforç i protecció del formigó, així com promoure la interacció de les diferents professions i gremis que intervenen en elles.

Aquest esdeveniment té, per a les entitats organitzadores i col·laboradores, els següents objectius principals:

• Informar i formar als assistents sobre les activitats de reparació, reforç i protecció del formigó.

• Promoure la col·laboració i fomentar la interacció dels professionals i empreses del gremi.

• Crear un marc de referència per al debat i la col·laboració de tot el sector, tant entre empreses de diversos tipus (contractistes, proveïdors, centres de recerca, enginyeries, …) com amb les entitats relacionades (Administracions Públiques, col·legis professionals, instituts tècnics, …).

• Aportar oportunitats de fer nous contactes a les empreses relacionades amb el col·lectiu.

• Donar a conèixer al públic la realitat i els principals assoliments del gremi en matèria de conservació i millora de les estructures de formigó.

Principalment, aquest esdeveniment es dirigeix a:

• Tècnics i projectistes relacionats amb les activitats de reparació, reforç i protecció del formigó.

• Directius d'empreses del gremi: contractistes, proveïdors, enginyeries, …

• Professionals de diversos perfils del sector de construcció.

• Professionals d'altres entitats relacionades amb el sector.

• Representants de les Administracions Públiques, relacionats amb aquesta activitat (a nivell nacional, autonòmic i local).

Empreses o entitats relacionades

Asociación de Reparación, Refuerzo y Protección del Hormigón

Comentaris de l'article/notícia

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

    Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    19/09/2024

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    17/09/2024

Enllaços destacats

27&28 Noviembre IFEMA (Madrid)AsefaveFeria de la Construcción (17 a 19 Octubre 2024)Asociación Española de Fabricantes de Fachadas Ligeras y VentanasCEVISAMA (24- 25 febrero, Valencia)PiscinaSpainConstrutec - IFEMA (5-8 noviembre 2024)Matelec - IFEMARebuild Rehabilita - Nebext

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis