Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a El vídeo IP al servicio de la industria
Els sistemes de videovigilancia tradicionals han evolucionat fins a arribar a plataformes obertes i flexibles

El vídeo IP al servei de la indústria

Redacció Interempresas02/07/2012
La gran versatilitat dels sistemes de vídeo IP, com els quals desenvolupa, fabrica i comercialitza Scati, aporta solucions alternatives per aconseguir l'optimització de processos productius a través del monitoratge i el control de les operacions en sectors com la indústria i la logística.

La integració de les aplicacions industrials amb els sistemes de CCTV està cobrant major importància per a empreses d'aquest sector els objectius principals del qual són: millorar eficientment els processos productius, prevenir riscos laborals, controlar als seus empleats i protegir els seus béns i instal·lacions.

La implantació del vídeo IP en processos productius millora la productivitat de les empreses
La implantació del vídeo IP en processos productius millora la productivitat de les empreses.

Monitoratge de procés productiu

La implantació del vídeo IP en processos productius millora substancialment la productivitat d'aquestes empreses generant un important estalvi en costos. Durant els últims anys, s'han implantant solucions d'aquest tipus en importants empreses de producció en cadena com les automobilístiques amb l'objectiu de facilitar el treball als seus operaris i evitar retards en les línies de muntatge. En el cas específic d'empreses com a siderúrgies o foses que, a causa dels seus hostils ambients de treball i a la precisió de les seves operacions, utilitzen el video IP per dur a terme les seves activitats amb la finalitat d'evitar riscos per als seus treballadors.

D'altra banda en empreses logístiques, amb gran rotació d'estoc, l'ús de càmeres d'alta definició permet un escanejo automàtic del flux de la mercaderia oferint informació, en temps real, del lloc exacte en el qual es troba cada expedició i millorant la seva trazabilidad.

Prevenció de riscos laborals

La prevenció de riscos laborals és un altre dels objectius que qualsevol empresa industrial persegueix, per això l'enregistrament continu dels sistemes de circuit tancat de TV i el posterior tractament de les imatges captades són utilitzades en multitud d'ocasions per gestionar d'una forma òptima les incidències derivades de les negligències realitzades per part dels seus treballadors o subcontractes, o per a la verificació visual d'accidents laborals esdevinguts en les instal·lacions amb el que s'aconsegueix la prevenció d'alguns comportaments que comporten riscos laborals i que generen falses baixes laborals, absentisme i fins i tot falses denúncies.

Control laboral

En aquest tipus d'instal·lacions amb centenars i fins i tot milers de treballadors amb diferents horaris i permisos d'accessibilitat els torns de la qual de treball cobreix 24/7 (24 hores / 7 dies a la setmana), resulta imprescindible comptar amb dispositius de control d'accessos a la pròpies instal·lacions, amb la finalitat d'evitar la intrusió de personal aliè a la instal·lació i controlar els accessos a les zones restringides només per part de personal autoritzat. Així mateix aquests controls d'accés s'utilitzen per supervisar les jornades laborals i prevenir l'absentisme laboral, els retards o la disminució de la jornada laboral per part dels treballadors. En grans instal·lacions on es requereix d'un major control dels seus treballadors, proveïdors o subcontractes, etc., sistemes de processament avançat d'imatge com la biometria, ajuden a reconèixer els trets facials amb l'objectiu d'evitar que qualsevol treballador pugui suplantar la identitat d'una altra persona. Finalment l'ús d'aquests dispositius facilita el seguiment i rastreig de persones davant una evacuació coneixent en tot moment el lloc exacte de cada empleat.

Els exemples anteriors són objectius prioritaris que qualsevol empresa industrial persegueix, independentment de la seva naturalesa, amb la finalitat de disminuir els costos derivats d'estalvis en temps o en baixes laborals. No obstant això en la realitat, cada instal·lació requereix d'una solució de seguretat que s'adapti a les seves necessitats específiques.

El control laboral és un altre àmbit d'aplicació del vídeo IP
El control laboral és un altre àmbit d'aplicació del vídeo IP.

Seguretat de béns i instal·lacions

No obstant això no hem d'oblidar que, independent de les seves aplicacions alternatives, els sistemes de videovigilancia estan destinats a salvaguardar la seguretat dels béns i de les instal·lacions. En funció de la naturalesa dels productes i/o serveis que cada empresa fabriqui o manufacturi, els seus objectius de seguretat i per tant les seves inversions variaran. D'aquesta manera, indústries químiques, nuclears o fins i tot d'armaments realitzen majors inversions en sistemes de CCTV i protecció perimetral de les seves instal·lacions amb l'objectiu d'evitar intrusions de persones alienes a la corporació i complir les normatives existents i en unes altres en canvi com les empreses logístiques, l'objectiu prioritari és evitar furts a causa de l'alt índex de rotació de personal i a l'alt valor unitari dels productes. Malgrat la diversitat existent d'empreses industrials totes elles posseeixen punts febles en comú que poden transformar-se en millores competitives a través d'una disminució en costos, de la generació de valor afegit en els seus productes i/o serveis i del compliment de normatives gràcies a l'ús d'aquest tipus de tecnologies.

A més totes elles posseeixen àrees en comú com a accessos a les seves instal·lacions, línies de productes, magatzems logístics o zones de càrrega i descàrrega que requereixen d'una solució integral que gestioni tots els sistemes que supervisen cadascuna de les àrees de la instal·lació. Al seu torn aquestes instal·lacions es construeixen per fases al llarg d'un ampli horitzó temporal pel que resulta imprescindible comptar amb una plataforma escalable que permeti ampliar els sistemes i les seves diferents aplicacions en funció de les necessitats futures de creixement de la instal·lació, de l'increment del nombre d'usuaris i en la capacitat del procés. En aquest sentit, la tecnologia IP permet el creixement de la solució sense incórrer costos ocults a més de permetre l'accés a la informació a través de qualsevol PC amb connexió a Internet. D'altra banda aquest sistema haurà de facilitar maneig per part de l'operador, per exemple a través de pantalles tàctils, i permetre un ús simultani per part de diversos usuaris. Donada la gran quantitat de sistemes necessaris esmentats anteriorment per a una òptima gestió com a controls d'accessos, sistemes de processament avançant d'imatge o fins i tot algun programari de gestió propi de la companyia, resulta obligatori comptar amb una plataforma oberta que permeti la integració de tots els elements i l'accés a través de qualsevol d'ells. Així mateix aquesta solució integral ha de permetre la gestió de múltiples plantes productives o instal·lacions disperses geogràficament des d'un o diversos centres de control va rostir com d'ubicacions desateses.

Com a conclusió es pot afirmar que els sistemes de videovigilancia tradicionals han evolucionat fins a arribar a plataformes obertes i flexibles capaces de donar una solució única a qualsevol projecte industrial millorant la competitivitat empresarial a través de l'estalvi en costos i oferint un valor afegit en qualitat dels seus productes.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades