Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Seguridad en la fabricación de maquinaria
Requisits legals de seguretat i salut

Seguretat en la fabricació de maquinària

Xavier Borràs11/03/2011

11 març 2011

Els requisits essencials de seguretat i salut que ha de complir tota màquina en el seu disseny i fabricació estan reflectits en el Reial Decret 1644/2008, de 10 d'octubre, i han de quedar demostrats pel certificat de conformitat i el marcatge CE com a resultat de l'aplicació del corresponent procediment d'avaluació de la conformitat.
Foto: Jason Conlon
Foto: Jason Conlon.

Els principis generals d'aquests requisits de seguretat essencials (que preveu en l'Annex I d'aquest Reial decret i definits com imperatius) queden plasmats en un conjunt d'aspectes, l'avaluació de riscos el fabricant o el seu representant autoritzat han de garantir. Aquesta avaluació de riscos ha de determinar l'ús raonable de la màquina, identificar els perills que pugui generar, estimar els riscos (tenint en compte la gravetat de les possibles lesions i la probabilitat de la seva actualització, valorant la possibilitat de la seva eliminació o de la reducció dels seus efectes) i identificar les mesures preventives que s'han d'adoptar per evitar l'actualització de riscos.

La màquina ha de disposar d'un senyal acústica o lluminosa que adverteixi del perill per a la seguretat

Integració de la seguretat

En el disseny i fabricació d'una màquina es tindrà en compte la integració de la seguretat, els principis bàsics són:

Les màquines han de ser dissenyades i fabricades de manera que siguin aptes per a la funció a què van destinades i perquè puguin ser manejades, regulades i mantingudes sense risc per el o els operaris, tenint en compte els possibles mals usos raonablement previsibles. Això inclou, segons el RD, tota la vida previsible de la màquina, incloses les fases de transport, muntatge, desmuntatge, retirada de servei i desballestament. L'usuari haurà de ser informat, a més de la naturalesa de les mesures preventives, dels riscos residuals deguts a la incompleta eficàcia d'aquestes mesures, i de si es requereix formació especial o algun tipus d'equip de protecció individual. Tot això ha d'estar especificat en el manual d'instruccions. La informació que ha de proporcionar aquest apareix especificada en l'annex 1.7 de l'Reial Decret, i contempla els següents apartats:

Informació i advertències sobre la màquina (que ha d'incloure pictogrames o símbols fàcilment identificables); informació i dispositius d'informació i dispositius d'advertència. En aquest últim aspecte, la màquina ha de disposar d'un senyal acústica o lluminosa que adverteixi del perill per a la seguretat o la salut de les persones, en cas d'un possible funcionament defectuós.

El manual d'instruccions ha d'estar redactat en una o diverses de les llengües oficials de la Unió Europea, i és preceptiu que una d'aquestes sigui el castellà.

Imagen

Ergonomia

També cal tenir en compte els aspectes ergonòmics de la màquina en el disseny i fabricació d'aquesta, perquè la seva utilització no generi els riscos inherents a la càrrega física i mental derivades de la seva operació, ni perjudiqui la qualitat de vida laboral; per a això , mitjançant l'aplicació de les normes d'ergonomia al disseny, s'han de reduir les possibles molèsties, la fatiga i l'estrès tant físic com psíquic de l'operari.

Manteniment

Pel que fa a les condicions específiques de seguretat en el manteniment de la màquina, també apareixen especificades com a requisits obligatoris en l'annex I del Reial decret 1664/2008, i es poden resumir de la manera següent:

Tant els punts de reglatge com de manteniment estaran situats fora de les zones perilloses.

  • Les operacions de reglatge, manteniment, reparació i neteja, així com les intervencions sobre la màquina, s'han d'efectuar amb la màquina parada.
  • Respecte a les màquines automatitzades, el seu disseny ha de contemplar la possibilitat d'efectuar una connexió a un equip de diagnòstic d'avaries.
  • En tot cas, se seguirà un procediment de treball prèviament definit, que inclogui les activitats a realitzar i l'accés als corresponents elements.

Soroll aeri

El manual d'instruccions de la màquina també haurà de contenir indicacions sobre el soroll aeri que pugui generar aquesta. S'ha d'indicar el nivell de pressió acústica d'emissió ponderat, quan aquest superi els 70 dB. Si el nivell és igual o inferior a aquest volum, aquest fet ha de ser així mateix especificat en el manual.

També s'ha d'indicar el valor màxim de la pressió acústica instantània ponderat, quan superi els 63 Pa, i el nivle de potència acústica ponderat emès per la màquina, si supera, en el lloc de treball, els 80 dB.

En l'àmbit laboral s'han de seguir els criteris establerts en el Reial Decret 286/2006, de 10 de març, sobre la protecció de la salut i seguretat dels treballadors, contra els riscos per exposició al soroll. Quan sigui probable que la màquina emeti radiacions no ionitzants que puguin causar danys, en particular a les persones portadores de dispositius mèdics (marcapassos, etc.) És obligatori informar-ne a l'operador i les persones exposades, així com del nivell de la radiació emesa .

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades