Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Los textiles técnicos, un mercado con un inmenso potencial

El sector es troba en el rànquing entre els cinc camps d'alta tecnologia amb el major potencial de desenvolupament per al futur

Els tèxtils tècnics, un mercat amb un immens potencial

Redacció Interempreses08/03/2011
Des de la roba protectora de treball, els automòbils o els avions fins als materials aïllants per a cases, els tèxtils tècnics s'apliquen avui en gairebé tot arreu. En realitat, aquesta indústria es troba entre els sectors econòmics més innovadors: d'acord amb els analistes, el sector dels tèxtils tècnics es troba en el rànquing entre els cinc camps d'alta tecnologia amb el major potencial de desenvolupament per al futur. El volum de mercat dels tèxtils tècnics arriba en l'actualitat aproximadament 97 mil milions d'euros a tot el món. En el consum de tèxtils tècnics, Àsia va al capdavant amb 8,5 milions de tones, seguida pels EUA amb 5,8 milions i per Europa amb 4,8 milions de tones. A Alemanya-líder mundial juntament amb els EUA-la quota de tèxtils tècnics en la xifra total de negocis tèxtils es troba mentrestant entre al voltant d'un 52 per cent.

La base de l'èxit dels tèxtils tècnics està formada, en primer lloc, per la força innovadora que despleguen els teixits, gèneres de punt, les teles no teixides i altres, sobretot en combinació.

Fabricació d'automòbils més lleugers en Mobiltech. Fotografia: Messe Frankfurt Exhibition GmbH
Fabricació d'automòbils més lleugers en Mobiltech. Fotografia: Messe Frankfurt Exhibition GmbH.

Al voltant del 70 per cent de les innovacions tècniques depenen de les propietats del material (Allianz Faserbasierte Werkstoffe Baden Wurttemberg, AFBW,-Aliança de materials basats en fibres-2010). Un aspecte també fonamental per al gran potencial comercial que ofereixen els tèxtils funcionals, és la importància que s'atribueix a una investigació diversificada per descobrir i realitzar aquestes innovacions.

Parts del fuselatge i dels plans sustentadors de l'Airbus A 380, actualment més gran del món, es componen de plàstic reforçat amb fibra de carboni, gràcies al qual va poder estalviar gairebé un 30% de pes

Innovacions com a estímul per al creixement

Actualment, com a sector de la recerca més innovador es considera el segment de les fibres de carboni i ceràmica. Les seves propietats-resistència extrema, lleugeresa excepcional, així com capacitat de càrrega extraordinàriament les converteixen en un component important per als materials de construcció lleugers del futur. Amb aquestes propietats del material úniques en el seu gènere, s'obre un altre amplíssim espectre de possibilitats. L'exemple més recent per a l'aplicació de fibres és l'Airbus A 380. Parts del fuselatge i dels plans sustentadors de l'avió de passatgers actualment més gran del món, es componen de plàstic reforçat amb fibra de carboni, gràcies al qual va poder estalviar gairebé un 30 per cent de pes.

 Foto2 Materials innovadors en          Normal 0 0 1 9 52 1 1 63 11...

Foto2 Materials innovadors en 

in the 5er Concept Sèries Gran Tourismo en Material Vision. Fotografia: Messe Frankfurt Exhibition GmbH/ Helmut Stettin.

Amb les seves propietats específiques, les fibres tèxtils reforçades contribueixen també a l'eficiència i fiabilitat de les ales giratòries en les plantes eòliques. I en l'actual projecte de construcció d'un pont, les planxes del pont d'un pes d'al voltant de 60 tones i l'armadura es reforcen amb 1.400 metres quadrats d'estores teixides. Aquestes es componen de paquets de fibres de vidre impregnades amb resina epoxi. D'aquesta manera, l'obra és anticorrosiva i, per tant, de més llarga durada en total.

En el sector de la medicina moderna, recentment, en el concurs d'innovacions de la tècnica medicinal del Ministeri Federal d'Educació i Investigació (BMBF) es va premiar la idea del desenvolupament d'una pròtesi valvular amb stent colonitzada per cèl lules sobre la base de portadors de cèl lules sintètics de poliuretà. Amb aquesta finalitat s'ha previst la colonització per cèl·lules venoses endògenes en una estructura de tela sense teixir sintètica, anti-resorbente en forma d'una vàlvula semilunar. El cos identifica aquesta nova pròtesi com endògena i, per tant, s'eviten reaccions defensives.

Igualment innovadora i des de fa pocs mesos al mercat es troba la nova fibra acrílica modificada que és resistent a les flames, termoestable, resistent als raigs UV ia dissolvents, així com als àcids ia les bases. D'aquesta manera s'apropia especialment bé per a la seva aplicació en roba protectora exactament igual que en plaques de guix encartonat o en el sector dels turismes.

En la seva totalitat, el ram part de la base que en el futur són d'esperar encara més innovacions que es dedicaran al tema de la protecció del medi ambient i l'aprofitament de l'energia renovable. Aquestes innovacions d'aplicar, sobretot, en els segments geoprotección i protecció de la natura.

 Estructura en forma de panell d'abella translúcid en Material Vision. Fotografia: Messe Frankfurt Exhibition GmbH / Helmut Stettin...

Estructura en forma de panell d'abella translúcid en Material Vision. Fotografia: Messe Frankfurt Exhibition GmbH / Helmut Stettin.

Tot això es podrà veure a la fira Techtextil, del 24 al 26 de maig de 2011, que ha dividit la fira en els segments de producte més demandats. Els tèxtils tècnics es fabriquen i elaboren principalment en els segments Mobiltech (22%), Indutech (18%), Buildtech (10%), així com Protech (10%). Aquest repartiment té igualment la seva validesa, augmentant la quota en el segment d'aplicació Mobiltech fins a un 28 per cent, segons l'Associació Industrial Fils - Teixits - Tèxtils Tècnics.

Els tèxtils tècnics són tan variats i d'una aplicació tan múltiple que per a una millor orientació han estat subdividits pel recinte firal, en nou sectors de productes i dotze d'aplicació, com ara Buildtech, Geotech, Mobiltech o Sporttech.

Important mercat de creixement Mobiltech gràcies a propietats físiques complexes, químiques o funcionals

En el segment dels tèxtils per a la secció de transport (Mobiltech) entre els que compta, entre altres coses, la construcció de turismes i vaixells, l'aeronàutica i astronàutica, els vehicles sobre carrils, les motos, així com les bicicletes, es tracta sobretot de lleugeresa, bon insonorització, estabilitat als raigs UV, resistència, bona capacitat de conformació i resistència a l'abrasió. Als materials compostos tèxtils en la producció de vehicles de motor, se'ls certifiquen actualment, a tot el món, excel·lents perspectives de creixement.

 Nanofibra funcional via 'electrospinning' a Material Vision. Fotografia: Messe Frankfurt Exhibition GmbH / Helmut Stettin...

Nanofibra funcional via 'electrospinning' a Material Vision. Fotografia: Messe Frankfurt Exhibition GmbH / Helmut Stettin.

Techtextil se celebra conjuntament amb Texprocess el que reunirà els sectors de la tecnologia per confecció, tèxtils per a confecció, tèxtils tècnics i tecnologies de processament.

La quota de tèxtils en un turisme de la classe mitjana és d'uns 25 quilos, en pocs anys pujarà a 30-35 quilos

És igual si es tracta de filtres per l'aire o carburants, lones per a vehicles, cinturons de seguretat, materials compostos per elements estructurals, peces modelades per l'equipament d'interiors o decoració interior, fundes per seients o cobreseients de protecció, peces modelades per seients, revestiment per a fons de cotxes, sistemes de tancament, corretges de transmissió i mànegues, les diverses possibilitats d'ús de tèxtils tècnics en l'àrea de la construcció de turismes o bé vehicles tenen un enorme potencial econòmic. Aquestes potencials quotes de creixement en els tèxtils del sector del transport, ho demostra també el següent exemple: si, ara per ara, la quota de tèxtils en un turisme de la classe mitjana és d'uns 25 quilos, en pocs anys pujarà a 30 - 35 quilos.

Percentualment, d'aquesta correspondrà un 50-60 per cent a les teles no teixides, així com feltres i un 40-50 per cent a altres estructures tèxtils. Els experts parteixen de la base que, a més, creixerà l'aplicació de fibres naturals o bé barreges de fibres naturals en la producció d'automòbils. No en últim lloc, a causa de la capacitat de reciclatge, la seva aplicació és convenient. A més, les fibres naturals pesen molt menys que la químiques, cosa que pot portar a un estalvi de pes fins del 40 per cent per cotxe (IVGT, 2010). Alemanya es considera en aquest segment encara jove com a mercat principal.

A més de la seguretat per al viatger i de la reducció de pes, finalment té també un paper que no s'ha de subestimar, l'aspecte ecològic. Els materials compostos reforçats amb fibres, segons la classe de l'element, es pot estalviar fins a un 70 per cent de pes i contribuir així a una minimització de CO 2.

Les peces de seguretat també són claus en Prototech. Fotografia: Messe Frankfurt Exhibition GmbH
Les peces de seguretat també són claus en Prototech. Fotografia: Messe Frankfurt Exhibition GmbH.

Últimes tendències i innovacions

Els tèxtils tècnics es converteixen cada vegada més en tèxtils d'alta pretensió tècnica, amb complexes propietats físiques, químiques o funcionals: si és en ponts, filtres d'aire, seients d'avions o vestimenta protectora contra incendis, aquests produeixen sempre efectes que, així, serien impossible amb altres materials. La tendència en els tèxtils tècnics marxa en direcció a la reducció de despeses i de pes, estalvi d'energia i sostenibilitat. Aquí s'inverteix molt en la recerca i el desenvolupament de nous materials. Els resultats obtinguts en la recerca tèxtil, així com en les solucions innovadores es presenten cada dos anys a la Techtextil, la Fira Monogràfica Internacional de Tèxtils Tècnics i Materials no Teixits a Frankfurt.

La construcció és un dels sectors més representats. Fotografia: Messe Frankfurt Exhibition GmbH
La construcció és un dels sectors més representats. Fotografia: Messe Frankfurt Exhibition GmbH.

La fira Techtextil concentrarà tots els grups de productes, així com sectors d'aplicació en un esdeveniment central. Amb els seus 1.200 expositors de 45 països, així com 24.000 visitants especialitzats de 85 països, la hi considera com una data obligatòria per a aquesta indústria. Aquí, la indústria, investigació i el comerç troben l'espectre temàtic global en tèxtils tècnics i teles no teixides en totes les seves disciplines en una plataforma innovadora única en el seu gènere al món sencer. En paral·lel a la Techtextil se celebrarà la Material Vision, Fira Monogràfica Internacional i Conferència de Materials per a Desenvolupament de Productes, Disseny i Arquitectura, així com, per primera vegada, la Texprocess, Fira Internacional de Processament de Materials Tèxtils i Flexibles.

Amb Techtextil, Texprocess i Material Vision se celebraran simultàniament en un lloc tres fires importants per al sector.

Promoció d'estudiants i premis per innovacions

També en 2011, tant el Premi a la Innovació Techtextil com el Premi a la Innovació Avantex guardonaran destacats, innovadores i inconvencional prestacions en els sectors de recerca, desenvolupament de materials i productes, així com en el sector de la tecnologia. A més, seguint el tema 'Estructures Tèxtils per a la Nova Construcció', la competició estudiantil convocada per TensiNet, associació internacional, i la Techtextil condecoracions noves idees i nous conceptes per a l'arquitectura del futur. La presidència del jurat correspondrà al Catedràtic

Werner Sobek, de l'Institut de Construcció Lleugera, Projectes i Construcció de la Universitat de Stuttgart (Institut für Leichtbau, Entwerfen und Konstruieren). Tots els projectes sotmesos seran presentats davant els visitants professionals assistents a la fira Techtextil 2011 per mitjà d'exhibicions especials. Per a la competició estudiantil, l'associació TensiNet ha ofert premis per valor de 8.000 euros.

Presentació de la fira a Barcelona
Presentació de la fira a Barcelona.

Simultàniament amb la Techtextil, des del 24 fins al 27 de maig de 2011, tindrà lloc la Texprocess, Fira Internacional de Processament de Materials Tèxtils i Flexibles. En Texprocess, nombrosos fabricants internacionals presenten màquines, processos i accessoris per a la Indústria tèxtil i la indústria de la confecció, així com per a processadors de tèxtils tècnics. La

Texprocess abasta la cadena de generació de riquesa total en el sector tèxtil: des de disseny, tall, CAD / CAM, prosseguint a costura, encaix, brodats i teixits, fins acabat, refinació de tèxtils, programari i logística tèxtil. La Federació Alemanya de Constructors de Màquines i (Fachverband Bekleidungs-und Ledertechnik im Verband Deutscher Machines-und Anlagenbau-VDMA -) és un promotor ideal de la Texprocess. Per a més informació: www.texprocess.com.

Material Vision amb el certamen Design Plus i conferència Internacional

Material Vision, la fira monogràfica sobre els temes materials per al desenvolupament de productes, disseny i arquitectura, ofereix una plataforma per al diàleg professional entre els expositors de la indústria de materials expositora i els grups professionals creatius. Del 24 al 26 de maig, fabricants de materials mostraran els seus nous desenvolupaments i busquen l'intercanvi tècnic amb desenvolupadors de productes, dissenyadors industrials, arquitectes i arquitectes d'interiors. Aquests trobaran a la Material Vision, d'una banda, materials innovadors per als seus desenvolupaments de productes o configuracions d'edificis, de l'altra, tenen exigències concretes a la indústria de materials que fa al desenvolupament de nous materials. A les empreses expositores disposen, entre altres, Akzo Nobel, BASF, Quantum Glass / Saint Gobain, Sabic Innovative Plastics i Thyssen Krupp.

La fira Material Vision se celebrarà al pavelló 4.1 del terreny firal de Frankfurt paral·lelament a Techtextil. Entre els materials que ensenyaran a la Material Vision es trobaran, per exemple, polímers, metalls, vidre, ceràmica, fusta, papers tècnics, materials de matèries primeres renovables, formigó, materials minerals, materials compostos i nanomaterials.

En ocasió de la Material Vision, Messe Frankfurt, juntament amb el Consell de Disseny (Rat fur Formgebung), adjudicarà el premi Design Plus a materials i productes especials per a l'elaboració es van usar tècniques de processaments o materials innovadors. En el concurs a nivell internacional, fabricants de diversos rams, dissenyadors i arquitectes es presentaran amb productes i materials futuristes a un jurat professional en aquests sectors. Les sol·licituds es valoraran conforme als criteris qualitat de configuració, elecció de materials, funcionalitat, qualitat tècnica, qualitat ecològica i concepte global.

Durant Material Vision, les mostres premiades s'exposaran en una àrea especial al pavelló 4.1. Aquí tindrà lloc, també el lliurament dels premis el 25 de maig. La inscripció al concurs Design Plus Material Visions pot fer-se fins el 11 de maig de 2011 en: www.material-vision.com.

La conferència Material Vision se celebrarà el 25 de maig al Saló Europa al pavelló 4.0. L'esdeveniment, una cooperació entre el Consell de Disseny i la Messe Frankfurt, ofereix un fòrum científic de primera qualitat respecte a les tendències en la investigació i aplicació de materials.

Un material interessant que es presentarà en aquest marc, és un nou material de construcció que porta el nom de Bling Crete. Aquest anomenat 'formigó reflex' combina les propietats positives del formigó com ara seguretat contra foc i resistència amb les propietats de la retroreflexión. Microbolitas de vidre que reflecteixen la llum es van barrejar en un formigó especial. Bling Crete pot aplicar en l'arquitectura, en la construcció de carreteres i fins en interiors.

Tendències, innovacions i desenvolupaments del mercat de tèxtils tècnics, materials no teixits i tèxtils innovadors per roba al XVI Simposi Techtextil

Els fins ara XVI Simposi Techtextil estarà altra vegada patrocinat per l'Associació tèxtil Euratex, European Apparel and Textile Confederation. Conferenciants d'alta categoria presentaran els seus últims desenvolupaments en el sector de productes, materials i tecnologies i oferiran una vista futurista a les tendències i desenvolupaments del ram a nivell internacional.

Deu blocs de conferències en tres dies

• El XVI Simposi Techtextil s'iniciarà el dimarts 24 de maig, presentat per Dr Guy Némoz, consultor de tèxtils tècnics, Lió / França, amb el tema 'Materials compostos de fibres'. En les presentacions individuals es sondegen les possibilitats resultants de la combinació de fibres i materials més diversos. Igualment, el dimarts dia firal, Dr Klaus Jansen que pertany al Forschungskuratorium Tèxtil eV Berlín, serà guia de les conferències sobre el tema 'Nous materials', que informaran sobre nous desenvolupaments de materials innovadors. S'analitzaran, entre altres coses, els agrotextiles sobre la base biològica, teixits de separació tridimensionals per a aplicacions medicinals així com aplicacions tècniques de fines membranes de silicona com a capa barrera.

• El dimecres 25 de maig, el Simposi Techtextil, sota la direcció del Prof Dr Roshan Shishoo, Shishoo Consulting, Askim / Suècia presentarà 'Últims desenvolupaments en els tèxtils d'alt rendiment amb nanotecnologia'.

• El tema 'Materials intel ligents amb electrònica versàtil' completarà el Simposi Techtextil el dimecres de la fira. Braz Costa del Centre Tecnològic des Indústries Tèxtil i do Vestuari de Portugal (Citeve) guiarà per les dissertacions que tractaran de l'aplicació de l'electrònica en els productes tèxtils. Des dels sistemes de sensors integrats en tèxtils per als habitacles de vehicles, passant per les anomenades fibres Econductivas fins tèxtils lluminosos, es troba sempre en primer pla el repte de com es poden combinar l'electrònica i els productes tèxtils.

• Dr Thomas Stegmaier de l'Institut für Tèxtil-und Verfahrenstechnik, Denkendorf, presentarà el mateix dia el bloc temàtic 'Modificació de superfícies per a funcions noves i adaptades'. Les preguntes centrals de les sis dissertacions en aquest bloc són: com pot tractar-se i modificar la superfície per aconseguir noves funcions i propietats del producte tèxtil.

• L'últim dia firal, al Simposi Techtextil es tractarà de 'Noves fibres i estructures fibroses'. Dr Ana-Maria Popa de Eidgenössische Materialprüfungs-und Forschungsanstalt (EMPA), St Gallen / Suïssa, serà la presentadora d'aquesta sèrie de dissertacions, en la qual es tractarà, entre altres coses, de la fabricació de fibres nanoranuradas i de fils permanentment conductius.

• Sota la direcció del Prof Carl A. Lawrence, University of Leeds / Gran Bretanya es presentaran 'Nous desenvolupaments tecnològics i processos' com, per exemple, intel ligents tècniques de revestiment, inlays de mànegues tèxtils així com una nova tècnica multiláser.

Tèxtils tècnics per països

Algunes dades que evidencien la bona marxa del sector:

  • França: De 300 a 700 empreses franceses es dediquen als tèxtils tècnics, el que representa un 17% de la indústria tèxtil francesa. Produeixen 700.000 tones anuals i generen 3300000000 d'euros, un 27% del total.
  • Itàlia. 850 empreses es dediquen a aquest sector que té un volum de vendes de 3,2 milions d'euros. Els camps d'aplicació principals són la roba, trànsit, equipament d'interiors i indústria.
  • Alemanya. En aquest país, els tèxtils tècnics han assolit gairebé un 50% del total. No depenen de la indústria de l'automòbil i els tèxtils de construcció, geotèxtils i altres tèxtils industrials van aconseguir un increment de la demanda el 2009.
  • Índia. El creixement dels tèxtils tècnics a l'Índia va ascendir de 2001-02 a 2007-08 a un 275%.
  • Corea del Sud. Canvia cada vegada més la seva fabricació a productes de major valor. Un dels punts forts al respecte són els tèxtils tècnics dirigits a les TIC, bio i nanotecnologia així com seguretat, automòbils, aeronàutica, aviació, construcció i medicina. La ciutat de Taegu, des de 2010 inverteix durant un període de cinc anys prop de 160 milions d'euros per desenvolupar tèxtils tècnics moderns sobre la base d'aramides i la nanotecnologia de carboni, per exemple, per a l'ús de semiconductors, piles i filtres de precisió.
  • Taiwan. Cada vegada més, els punts centrals són els tèxtils medicinals, funcionals i intel·ligents, fins i tot el seu ús per emmagatzemar energia, així com productes ecològics. En el futur, una part cada vegada més gran recau sobre els tèxtils industrials.
  • Canadà. El paper estratègic per a la indústria tèxtil canadenca 'Technology Roadmap' recomana la concentració a tèxtils tècnics i altres de major valor. 241 empreses treballen amb tèxtils de més valor i tèxtils tècnics, d'aquestes, 118 exclusivament ho fan en aquest segment. A les tècniques esmentades pertanyen: material compost i tècniques híbrides, tecnologia intel ligent, tècnica per teles no teixides, fibres i teixits d'alt rendiment i nano i biotecnologies.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Seguridad

    17/09/2024

  • Newsletter Seguridad

    10/09/2024

Enllaços destacats

Closerstill Media

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis