Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Entrevista a José Miguel Hernando, director comercial de Enerpro
"El 100% de seguretat no es pot garantir i, qui ho faci, falta a la veritat"

Entrevista a José Miguel Hernando, director comercial de ENERPRO

Ricard Arís04/02/2011

4 febrer 2011

La seguretat en el nostre lloc de treball és un imperatiu i s'ha de prendre com una prioritat per l'empresa. Més encara si parlem de polígons industrials, on protegir la mercaderia, la maquinària o qualsevol tipus d'objecte de valor és més que una necessitat. Per saber com hem de protegir els nostres polígons ens hem posat en contacte amb José Miguel Hernando, director comercial de ENERPRO , que ens descriu alguns mètodes.

Si sóc un empresari que lloga una parcel en un polígon, quina és la millor manera de protegir-la? Posi'ns un exemple

Referent al lloguer de la nau, tot dependria per a l'ús que volgués donar-li. Si fos industrial, li muntaríem un sistema d'alarmes amb càmeres connectat a una central receptora ia la meva persona, amb presència física d'un Vigilant de Seguretat (VS) a determinades hores nocturnes, amb rondes de verificació. Si per contra, fos per donar-li un ús comercial, preferiria la seguretat física de personal qualificat i en quantitat adequada, en servei de 24 hores amb els elements electrònics de suport corresponents (CCTV, arcs, caixa central obertura retardada, etc.). Tot el que sigui control del servei per una persona física no es podrà comparar a l'electrònica, ja que en l'interval que transcorre des del salt de l'alarma fins a la resposta física en el lloc dels fets, es perd un temps considerable.

Han canviat molt els sistemes de seguretat per a polígons en els últims temps?

Els sistemes van evolucionant al mateix temps que evolucionen els delinqüents. La seguretat estàtica és cada vegada més avançada, amb dispositius més moderns en el mercat, però perquè sigui més efectiva, hauria d'anar acompanyada de seguretat física. Les dues es complementen donant major percentatge de seguretat, ja que el 100% no es pot garantir, i el que ho faci està faltant a la veritat.

José Miguel Hernando, a la seva oficina de ENERPRO
José Miguel Hernando, a la seva oficina de ENERPRO.

Quin tipus de tecnologia solen utilitzar?

Des d'una instal lació senzilla d'alarma fins a càmeres de videovigilància amb enregistrament per satèl lit per poder veure en la comoditat de casa teva el que està passant a la teva empresa.

Quins requisits mínims exigeixen els consorcis o les empreses amb què treballen?

Perquè avui en dia es presti un servei de seguretat amb certes garanties, és imprescindible i de vital importància que l'empresa de seguretat estigui degudament homologada per la Direcció General de Seguretat. D'aquesta manera se li dóna unes garanties mínimes al client, cas contrari, entraríem en un altre tipus de serveis que lamentablement li diem seguretat i vigilància però que no s'assemblen gens ni mica.

"Perquè prestar un servei de seguretat amb garanties, és imprescindible l'homologació de la Direcció General de Seguretat"

Quins avantatges suposa un polígon tancat? Tenen alguna desavantatge?

Un polígon tancat té més avantatges que inconvenients, ja que l'entrada al mateix sol ser més controlada, però també solen tenir més vulnerabilitat per les parcel confrontants que solen estar fora de poblat. Un altre desavantatge és que les empreses contractants per economia i les contractades per facturar incompleixen (en la majoria dels casos), els requisits exigits en la Llei de seguretat privada i el seu Reglament.

Avui en dia existeixen moltes solucions adaptades a cada 'butxaca', des d'una simple alarma a un sistema tancat de videovigilància...
Avui en dia existeixen moltes solucions adaptades a cada 'butxaca', des d'una simple alarma a un sistema tancat de videovigilància.

Fa uns anys es va canviar la legislació relacionada amb la seguretat. Quins requisits ha de tenir algú que aspiri a ser vigilant per a una empresa privada?

Principalment opino que per ser un bon aspirant a vigilant de seguretat sobretot t'ha d'agradar l'ofici, ha de satisfer plenament el realitzar bé la teva feina. Però la normativa oficial diu el següent:

Requisits obligatoris per ser vigilant de seguretat:

a) Ser major d'edat i no haver complert els cinquanta-cinc anys.

b) Tenir la nacionalitat d'algun dels Estats membres de la Unió Europea o d'un Estat part en l'Acord sobre l'Espai Econòmic Europeu, o bé que li sigui aplicable el que disposa la legislació sobre règim comunitari conforme al Reial decret 240/2007, de 16 de febrer.

c) Estar en possessió o en condicions d'obtenir el títol de Graduat en Educació Secundària Obligatòria, de Tècnic, o altres equivalents a efectes professionals, o superiors.

d) Posseir l'aptitud física i la capacitat psíquica necessàries per al'exercici de les funcions de vigilant de seguretat sense patir malaltia que impedeixi l'exercici de les mateixes i reunir els requisits necessaris per a prestar serveis de seguretat privada, d'acord amb el que disposa a aquest efecte el Reial decret 2487/1998, de 20 de novembre, pel qual es regula l'acreditació de l'aptitud psicofísica necessària per tenir i usar armes i per prestar serveis de seguretat privada.

e) No tenir antecedents penals.

f) No haver estat condemnat per intromissió il·legítima en l'àmbit de protecció del dret a l'honor, a la intimitat personal i familiar ia la pròpia imatge, del secret a les comunicacions o d'altres drets fonamentals en els cinc anys anteriors a la sol licitud.

g) No haver estat sancionat en els dos o quatre anys anteriors, respectivament, per infracció greu o molt greu en matèria de seguretat.

h) No haver estat separat del servei en les Forces Armades o en les Forces i Cossos de Seguretat.

i) No haver exercit funcions de control de les entitats, serveis o actuacions de seguretat, vigilància o investigació privades, ni del seu personal o mitjans, com a membre de les Forces i Cossos de Seguretat en els dos anys anteriors a la sol licitud.

j) Posseir el diploma o certificació acreditativa d'haver superat el curs o cursos corresponents en els centres de formació de seguretat privada autoritzats per la Secretaria d'Estat de Seguretat.

El personal amb les denominacions de guarda de seguretat, Controlador o altres d'anàloga significació ha d'haver exercit funcions de vigilància i de control a l'interior d'immobles amb anterioritat al dia 31 de gener de 1996.

El control d'accessos i el reconeixement de matrícules són algunes de les mesures preses pel que fa a seguretat. A la imatge, Arasur, a Vitòria...
El control d'accessos i el reconeixement de matrícules són algunes de les mesures preses pel que fa a seguretat. A la imatge, Arasur, a Vitòria.

Quin és el perfil de la persona que aspira a ser vigilant de seguretat?

D'una banda, hi ha els joves que pretenen fer oposicions per a algun cos de seguretat de l'Estat o autonòmic i ho veuen com una professió de pas que els pot ajudar a agafar una mica d'experiència. D'altra banda, hi ha els que en no tenir ofici o no tenir feina en la seva professió, decideixen entrar al 'glamourós' món de la seguretat, tot això a causa del fals assessorament de sindicats, acadèmies, Juntes, Xunta i altres institucions que els inciten a això enganyosament, i d'altra banda hi ha la grata notícia que cada vegada s'incorporen més dones a la professió. Finalment, com he dit anteriorment, hi ha la persona que innatament li agrada aquesta professió i se sent idoni per a realitzar aquest tipus de treball.

Quins són els principals delictes que solen cometre en un polígon industrial?

Els delictes que solen cometre en els polígons són molt variats depenent de l'activitat a la qual es dediquin: des de robatoris de qualsevol tipus de mercaderia, cablejats d'enllumenat públic, butrons per accedir a les naus, amenaces a alts directius, i sense oblidar-nos de que hi ha naus en les quals en el seu interior es realitzen cert tipus d'activitats delictives.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades