Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Asepal: “El objetivo es que la nueva directiva sobre EPI vea la luz en 2012”
En la jornada d'Sicur, l'associació va exposar les amenaces que obliguen a una modificació de la directiva de 1989

Asepal: "L'objectiu és que la nova directiva sobre EPI vegi la llum el 2012"

Nerea Gorriti28/04/2010

28 abril 2010

Juan José Expositor i Felipe Blanco, gerent i secretari general de Asepal, Associació d'Empreses d'Equips de protecció personal , respectivament, van participar en el Fòrum organitzat per la fira Sicur per donar a conèixer les inquietuds del sector dels fabricants i distribuïdors d'equips de protecció individual a Espanya i les dificultats a què han de fer front. Van parlar de l'evolució i noves tendències tant del sector com dels propis EPI i de la necessitat que les directives evolucionin en paral·lel a la transformació del propi sector. I és que la directiva actual compta amb vint anys d'antiguitat i des de l'associació es advoca per un canvi que es preveu arribi el 2013. Durant aquesta jornada es van exposar algunes amenaces que han sorgit al llarg dels anys i que fan obligatòria la modificació de la norma.
De esq. a dreta...
De esq. a dreta.: Juan José Expositor i Felipe Blanco, gerent i secretari general de Asepal, respectivament, durant la seva intervenció en el Fòrum de Sicur.

El gerent de l'associació de fabricants d'equips de protecció individual va començar la seva intervenció presentant a l'entitat que representen, el naixement es va gestar amb l'objectiu d'homologar les empreses espanyoles. Pel que fa a assajos i necessitats es van crear la directiva 686/89 i una sèrie de normes harmonitzades, denominades així perquè serveixen per al conjunt de la UE. En aquest context, nombroses empreses tant petites com multinacionals pretenien homologar com la resta d'Europa i així es va crear Asepal.

Per la seva banda, Felipe Blanco és llicenciat en Ciències Químiques, màster en prevenció de riscos laborals, soci fundador de l'empresa Right & Safe - "que fa una tasca molt important en el camp dels EPI, en els terrenys de formació, certificació i ús d'aquest tipus d'equips ", segons Expositor-i secretari general de Asepal.

El desembre de 1989 es va publicar la directiva de nou enfocament la tasca consisteix a harmonitzar productes per a la lliure circulació dins de la UE. El conjunt d'aquestes directives, unes 30, tenen el mateix objectiu: posar a disposició productes a la UE, amb el marcatge CE, que compleixin amb uns requisits fonamentals de salut i seguretat, ja siguin EPI o joguines, aparells a pressió o maquinària.

Atesa la creació d'aquesta norma, diversos fabricants espanyols d'equips de protecció laboral, com guants, calçat o vestuari, van trobar la necessitat d'agrupar-se per aprendre a certificar. "Fa 20 anys els equips es homologada, no es certificaven. L'homologació consistia en portar l'equip al Ministeri d'Indústria, aquest realitzava una sèrie de proves i un cop que donava el vistiplau, era el Ministeri d'Indústria el garant de que aquest equip complís. Si fallava, l'Estat es feia càrrec de les responsabilitats ", apuntava Blanc. Les directives de nou enfocament canviar aquest concepte, i la responsabilitat va passar a ser del fabricant del producte, independentment del país o lloc de fabricació. Per aquest motiu, es va crear Asepal.

Necessitat de canviar la directiva

Ja fa una dècada, Asepal començar a parlar de la necessitat de modificar la directiva de EPI. "Ja prevèiem que havia aspectes que eren millorables i en els quals havíem de treballar. Des de l'associació, juntament amb el Ministeri d'Indústria i altres membres de l'European Safety Federation (ESF), federació que agrupa tots els 'Asepales' d'Europa, elaborem un esborrany de la directiva que es va quedar paralitzat en la comissió, entre altres coses , perquè hi havia un problema d'homogeneïtzació dels organismes notificats. Des de la comissió es va dir que fins que no existissin unes regles clares pel que fa al funcionament dels laboratoris, pararien la publicació d'aquesta directiva ", assenyalava el secretari de l'organització.

No obstant això, fa dos anys el Ministeri va informar que des d'Europa es donava llum verda a la publicació d'aquesta nova directiva i de nou amb la ESF, l'associació va elaborar un qüestionari d'aspectes modificables. "L'objectiu és que la nova directiva d'EPI aparegui el 2012. Ha de sortir perquè s'estan renovant totes les directives de nou enfocament de maquinària. Ha sortit la de productes sanitaris i estan introduint conceptes que vénen a tocar la directiva de EPI, per la qual cosa es fa necessari que la modificació d'aquesta normativa es faci en breu ", apuntava.

El sector dels equips de protecció individual ha crescut en xifres de dos dígits durant els últims 12-15 anys, en part, asseguren des Asepal...
El sector dels equips de protecció individual ha crescut en xifres de dos dígits durant els últims 12-15 anys, en part, asseguren des Asepal, perquè els EPI s'han d'utilitzar per llei.

Què ha passat durant aquests 20 anys?

En particular, el sector dels equips de protecció individual ha crescut en xifres de dos dígits durant els últims dotze a quinze anys. Si és un sector sense configuració, format per guanters o fabricants de calçat, entre d'altres, ha passat avui, i malgrat la crisi, a ser un sector fort i consolidat. Entre altres coses, deien des Asepal perquè els EPI s'han d'utilitzar per llei. En 2007/2008, va facturar prop de 700 milions d'euros.

Blanco va continuar la seva intervenció parlant de l'evolució del sector, que ha registrat grans canvis i tendències que fan necessari un canvi de directiva.

Noves tendències

A grans trets, les tendències passen per la globalització, el benestar, el desenvolupament sostenible i la funcionalitat ja que els equips han de ser multifuncionals, evitant l'ús de diversos equips per cobrir diferents riscos.

Tal i com va assenyalar Blanco, la ruptura de barreres comercials vi desenvolupada fonamentalment per dos paràmetres: el desenvolupament de l'electrònica i per la incorporació de la Xina a l'Organització del Comerç Mundial el 2001.

Un altre aspecte rellevant va ser l'acord de Viena signat aquest mateix any, el propòsit era l'harmonització de totes les normes a nivell mundial. "L'objectiu és tenir una sola norma per a un producte. Ara mateix, hi ha multinacionals amb tres cadenes de producció diferents per fabricar una màscara autofiltrant depenent del mercat al qual es dirigeixi ".

Com afecta això al mercat dels EPI? "Al nostre entendre, la globalització ha plantejat una sèrie d'amenaces a aquest mercat. Com és una directiva que parlava d'un mercat lliure de barreres, la figura del fabricant, del representant legal o la figura de l'importador, no està excessivament clara. Quant a la denominació de fabricant, la majoria subcontracta cadenes de producció o compra directament un producte i el fa seu com a fabricant. Per això, la terminologia és difusa. Cal tenir en compte que les directives o el Llibre Blau per a l'enteniment de les normatives de nou enfocament assenyalen que un fabricant és aquella entitat física o jurídica que es responsabilitza del disseny i de la comercialització del producte. Avui dia, el fabricant és que el responsabilitza del producte i la norma no obliga a fabricar a Europa. Aquest és un problema que va conjuntament amb el segon ítem que són els certificats i extensions "dubtoses", per no parlar de còpies, falsificacions ", assenyalava Blanc.

Una altra característica d'aquesta globalització és la creació de marques blanques. "Avui ens trobem amb la paradoxa que un productor asiàtic fa un producte per a 25 marques i, en teoria, hauria de fer 25 extensions de certificat perquè d'acord amb la directiva, no es pot certificar un producte dues vegades sota el mateix criteri. Hi ha molta gent que pensa que fer una marca blanca és posar el nom al seu equip de protecció individual i l'extensió de la certificació es la fa el propi fabricant. Però, no, una extensió de certificació l'ha de fer l'organisme notificat que ha expedit el certificat original ".

La tendència en EPI passa per la globalització, el benestar, el desenvolupament sostenible i que els equips puguin ser multifuncionals

Un altre tema important és la validesa dels resultats i la presumpció de conformitat de les normes harmonitzades. "Un tema molt ampli"-apuntava-"perquè en teoria la directiva d'equips de protecció individual no preveu que els certificats realitzats pels organismes notificats caduquin". En teoria, i d'acord a la directiva, un fabricant obté un certificat CE i aquest val per a tota la vida.

"He d'advertir que el criteri que manté el Ministeri d'Indústria no és el que estic exposant. Per al Ministeri, si surt una norma que substitueix a la norma harmonitzada anterior, anul la presumpció de conformitat que tenia la norma antiga i el fabricant ha de començar a fabricar d'acord a la nova, per la qual cosa l'obliga a anar a rectificar al laboratori , a comprovar si el producte que tenia certificat anteriorment està complint amb la nova norma. Aquest és el criteri de l'estat espanyol no el de França o el Regne Unit. Això afecta a la fabricació però no a la comercialització. Si el producte està comercialitzat, en estoc, es pot seguir venent fins que en teoria es finalitzi l'estocatge.

"La directiva no és clara", apuntava Expositor. "El problema és la manca d'homologació de criteris en la Unió Europea. Hi ha una directiva d'obligat compliment per a tots els països, però el problema base és la seva interpretació.

Segons l'estat espanyol, qualsevol norma nova o que sigui una modificació de l'anterior obligarà el fabricant a adequar el certificat que té dels assaigs corresponents d'aquest equip a la nova norma o la modificació. A més, s'introduiran uns períodes de transició ", apuntava.

Lloguer de EPI

Fins ara està implantat el rènting de vestuari sobretot de teixits amb altes prestacions, per a bombers o similars però cada vegada s'introdueix més el rènting en vestuari comú i per què no parlar en un futur d'aquest manteniment o lloguer de EPI, en la mesura que parlem de reutilitzar i augmentar els temps d'ús.

El rènting de vestuari-sobretot de teixits amb altes prestacions-ja és una realitat...
El rènting de vestuari-sobretot de teixits amb altes prestacions-ja és una realitat, pel que en un futur és possible que ens trobem amb serveis de lloguer i manteniment d'EPI.

I el període de transició?

El període de transició és una altra de les dificultats a què fa front el sector. El fabricant-com ha passat recentment amb el calçat de seguretat que ha de fer assaigs o certificats per lliscament-, té unes línies de producció que no es poden modificar de la nit al dia. I l'empresa tampoc no es pot avançar. Si bé Asepal informa sobre les prenormatives, dient què ha de venir i què certificats es requeriran, aquestes no es poden complir ja que els organismes oficials d'inspecció, com a consum o inspecció de treball, exigeixen la norma harmonitzada. "Hi ha una espècie d'esquizofrènia. Es vol complir, però és impossible. És una situació complicada ", assenyalava Expositor.

"Per exemple, la directiva de productes sanitaris ja apareix amb aquesta premissa de caducitat: cada cinc anys s'ha de revisar si no ha sortit una norma anterior. Ja ho estan aplicant per al calçat d'ús professional. Aquests períodes de transició es donen amb normalitat en altres directives, com les elèctriques o de compatibilitat electromagnètica, per exemple. Quant surt una norma que anul a l'anterior se li dóna al fabricant un any perquè adeqüi la seva producció. En el cas dels EPI això no passa ".

Marques de moda que acaparen el sector dels professionals

Segons Blanco, una altra de les amenaces de la globalització és l'entrada de marques consolidades-fonamentalment en vestuari laboral, d'ús corporatiu o calçat-, del sector de la moda no professional per a les quals és relativament senzill obrir una línia de vestuari d'ús professional . També va destacar, encara que en menor mesura, el cas del comerç particular en la venda de plataformes de venda online, "una cosa que a dia d'avui no està molt ben regulat perquè puc obrir una plataforma en línia amb seu social a Pernambuco i estar venent EPI aquí . Quina és la responsabilitat d'aquesta pàgina que està en un tercer país? Aquest és un tema a estudiar ", assenyalava.

Finalment, ha apuntat com una altra amenaça, l'entrada de grans grups amb grans potencials de compra. "Com estan fent en sectors com la ferreteria i subministrament industrial, amb l'eina elèctrica".

Davant d'això, des Asepal defensen, en primer lloc, que s'aclareixin aquestes definicions (què és un fabricant o un importador) i quines responsabilitats tenen, ia més, que es troben a l'abast del públic general.

Desenvolupament sostenible

Tal com van apuntar durant la jornada, la normativa no diu res d'estalvis d'energia, reduccions de CO2, reciclatge de materials, tractament de residus i la reutilització, un terme que va considerar que s'utilitzarà amb més familiaritat. "El que interessa és que el teixit en contacte amb el cos sigui innocu. Hi ha fabricants que en la seva informació diuen que han eliminat productes potencialment tòxics, es comença a veure la introducció de fibres de materials reciclats, les biofibres, biopolímers ... I cada vegada més, les normes incideixen en el manteniment dels equips. De fet, serà més comú que vegem programes de lloguer de EPI ", assenyalaven.

El control de duanes és fonamental per a l'associació, juntament amb el control intern de producte...
El control de duanes és fonamental per a l'associació, juntament amb el control intern de producte, legislar noves formes de comerç i homogeneïtzar els resultats dels organismes notificats.

La duana s'ha de controlar

Des Asepal creuen fonamental el control eficaç de la duana. "El 2008, amb el Reial Decret 230, van començar a realitzar una sèrie d'inspeccions aleatòries a tres tipus de EPI: el calçat d'ús professional, els guants i - 'curiosament només una part del vestuario'-, els pantalons. Aquest Decret s'hauria d'haver ampliat a finals de l'any, però encara no s'ha fet. Nosaltres des de l'associació hem fet veure a l'organisme encarregat del control de duanes de EPI, que cal controlar aquests tres tipus de vestuari, però també altres com el de la protecció respiratòria ".

Actualment l'importador ja no només porta guants, calçat o roba sinó que aquest "és més agosarat i porta un equip de protecció contra caigudes o respiratori, mentre que els equips de categoria 3 no només han de tenir aquest certificat sinó que el fabricant ha hagut d'anar al laboratori i ha de demostrar que està fent un control o manteniment de la producció anualment ".

A més de controlar la duana, Asepal advoca pels controls interns de producte, per la necessitat de legislar noves formes de comerç i per homogeneïtzar els resultats que donen els organismes notificats. "Els laboratoris, organismes notificats, l'han vist clar: si es produeix en altres països, anem a obrir delegacions en ells. En moltes ocasions no consisteix en obrir una delegació pròpia, sinó que subcontracten en aquests països. Com l'organisme ha d'estar a la UE, es certifica a Europa però els assajos es realitzen fora fins i tot amb diferents valors ".

I finalment, és necessari comptar amb una base de dades global de certificats emesos pels organismes notificats. De manera que qualsevol pugui comprovar que aquest EPI està bé certificat i apareix amb aquest laboratori. "A dia d'avui, si qualsevol de vostès crida a un organisme notificat per comprovar si l'EPI està o no certificat la resposta que obtindrà és que la informació és confidencial".

Cada vegada més les modificacions de les normes van encaminades a que els productes siguin més ergonòmics, còmodes, transpirables, etc...
Cada vegada més les modificacions de les normes van encaminades a que els productes siguin més ergonòmics, còmodes, transpirables, etc.

La segona gran tendència, el benestar

Els equips de protecció individual eren fins fa molt poc segurs, però pesats, no transpiren, fregaven, eren incòmodes, etc. "Quan va aparèixer la directiva d'equips de protecció individual en l'any 92 aquesta es limitava al fet que els equips fossin assegurances. Cada vegada més les modificacions de les normes van encaminades a que els productes siguin més ergonòmics, per exemple, que un guant tingui més destresa o sigui més transpirable. Si és un calçat que sigui més lleuger ja que a més, en la mesura del possible, sigui més transpirable, mentre que si és una peça, que permeti fer les funcions de forma confortable ". També va destacar la moda ja que els productes són cada vegada més atractius. Un dels productes que més ha canviat en aquest sentit són les ulleres, apuntava.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Seguridad

    17/09/2024

  • Newsletter Seguridad

    10/09/2024

Enllaços destacats

Closerstill Media

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis