Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Segundas Jornadas de Seguridad Industrial: 'Retos, Actores y Soluciones'
Problemes i solucions sobre la prevenció de riscos laborals a Espanya

Segones Jornades de Seguretat Industrial: 'Reptes, Actors i Solucions'

Redacció MU27/11/2008
Les II Jornades de Seguretat Industrial: 'Reptes, Actors i Solucions', celebrades el passat 12 de juny al Parador de Baiona, van tenir la seva obertura amb la presentació de José Manuel Trabanco, director regional nord-oest de Schneider Electric . Trabanco també va aprofitar per fer una anàlisi micro i macroeconòmic i la seva influència en les empreses espanyoles en general i gallegues en particular. Es van destacar, com a temes d'actualitat punters a l'hora d'analitzar la situació, el reajustament de l'habitatge a Espanya, la millora energètica i les diferents fonts en l'actualitat, a més de posar l'accent en la necessitat de caminar cap a la paritat laboral.
Imagen
Daniel Lara, responsable de Seguretat de l'empresa Schneider Electric, i una de les persones que millor pot parlar de les solucions en seguretat prevenda del mercat, va ser l'encarregat de desenvolupar la primera ponència. Materialitzant les solucions en productes concrets, ha recorregut tots els elements imprescindibles en aquest camp. En aquesta ponència es van ressaltar solucions com l'estructura de gamma de solucions de Seguretat Prevenda: gamma comandament, gamma detecció, gamma control, solucions universals com els controladors configurables XPSMF i XPSMC, autòmats de seguretat XPSMF i AsiSafe, etc.

Una primera inquietud que es va plantejar a la sala va versar sobre la nova directiva referent a maquinària que entrarà en vigor a finals de 2009, i els canvis que aquesta comportarà. Gómez Oña va aclarir que, amb aquesta nova normativa, el que es pretén és augmentar la qualitat en la fabricació, amb un major control sobre la producció, ja que cada fabricant haurà de garantir la qualitat del seu producte final.

Competitivitat versus prevenció

De la Puente treu a col·lació, com a representant empresarial de la Taula Rodona, la problemàtica de la competitivitat relacionada amb la prevenció, ja que a dia d'avui les mesures de seguretat que s'apliquen solen donar més complexitat a la maquinària, amb el que contínuament falla alguna cosa de la mateixa que fa perdre diners i temps a l'empresari, el que fa que moltes vegades no es vulguin prendre mesures per a la prevenció. Davant d'això, Lara replica que al mercat hi ha diverses solucions, com són els dispositius electrònics, que simplifiquen el sistema, ja que un únic dispositiu controla tota la màquina. A això, De la Puente, va contestar que això sol portar un cost de vegades difícil d'assumir, el que ho fa inviable.

Manca de formació i rebuig al canvi

Relacionat amb l'anterior, tant els components com els assistents a les II Jornades, van estar d'acord que les empreses solen preferir mesures de seguretat clàssiques per la falta de formació del personal dedicat a la seguretat, ja que les últimes novetats escapen totalment del seu control . També es va constatar que els empresaris tenen por al canvi per por a disminuir la producció, però no sempre és així, citant el cas d'un hipermercat que va canviar la forma de treballar de les caixeres, ja que es provocaven baixes mèdiques constants, i no només es va aconseguir solucionar el problema, sinó que es va augmentar la productivitat. Un representant de l'empresa IMP Group, en el públic, aclareix que en general es rebutja tot allò que s'afegeixi a la màquina, per por a un descens en la producció final, de manera que, mentre no es una productivitat i seguretat, no s'aconseguiran minvar la xifra d'accidents laborals.
"El problema a Espanya és que no es veu la prevenció com a prioritat, començant pel propi empresari, i per aquest motiu es compri maquinària sabent que no compleix la normativa"

Cultura preventiva

En general, Gómez Oña va exposar que el problema a Espanya és que no es veu la prevenció com a prioritat, començant pel propi empresari, i per aquest motiu es compri maquinària sabent que no compleix la normativa. A això, García Trejo va afegir que per la seva experiència, un dels principals problemes amb el que es troba són els vicis adquirits entre el treballador, que no admet canvis en la forma de treballar, i intenta trampejar les mesures de seguretat sense advertir el perill : salt de tanques, ponteja de panys, trencament de proteccions, etc. També que la manca de cultura preventiva comporta que els empresaris no adaptin les seves instal·lacions fins passats molts anys, de manera que realitzar mesures preventives al 100 per cent en aquest tipus d'instal • lacions resulta pràcticament impossible i el cost inviable, és a dir, quan es detecta la necessitat és tard. Des del públic es va ressaltar la diferència entre fàbriques espanyoles i resta d'Europa, on es té més interioritzada la necessitat de la prevenció i els perills en l'entorn de treball, de manera que, a igual nivell de seguretat, menys accidents.

Conclusions

Les majors traves detectades a dia d'avui en material de seguretat són:

  • La manca d'assessorament per part dels organismes oficials.
  • Manca de control en entitats dedicades a la prevenció.
  • Manca de cultura preventiva en el sector empresarial.
  • Por a la minva en la productivitat.
  • Poca incidència en la previsió versus la sanció
  • Manca de formació en novetats en Seguretat Industrial entre el personal de l'empresa dedicat a la producció i fins i tot a la prevenció.
  • Rebuig als canvis de rutina entre els operaris.

Comunicació interdepartamental

García Trejo també va destacar la falta de comunicació entre el personal de compres, que sempre vol comprar el més barat, amb el de prevenció, que veu la màquina un cop adquirida, i amb producció, que s'ha d'adaptar a la maquinària comprada, i li costa canviar costums. Torres Pombo va assenyalar que per a un millor funcionament de la prevenció en l'empresa, el departament de compres s'han de fer el reglament de prevenció perquè demani especificació de la maquinària, ja que al final les màquines vindrien segures i s'estalviaria en dispositius de seguretat posteriors, de manera que es compraria més barat.

Cultura repressiva

Entre els convidats es va preguntar si no funcionaria millor una política repressiva, com esdevé en la prevenció d'accidents de trànsit, però aplicada a la indústria. Gómez Oña va indicar que podia ser un pas en condicions especials però no el fi, encara que va reconèixer que solia funcionar i moltes vegades esdevé en major conscienciació i cultura preventiva. Torres Pombo ha indicat que en aquest sentit ja s'està creant una policia especialitzada en delictes de prevenció, el que obre la porta a la denúncia abans de l'accident, però creu també que la repressió no conduiria a res.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Seguridad

    17/09/2024

  • Newsletter Seguridad

    10/09/2024

Enllaços destacats

Closerstill Media

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis