Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Esto es lo que hay (y lo que habrá)

Això és el que hi ha (i el que hi haurà)

Albert Esteves, editor d'Interempresas01/10/2010
Imagen

1 d'octubre de 2010

Roman estable dins de la gravetat, solen dir els metges quan el malalt segueix en l'UCI, sedat, sondat i amb ventilació assistida, però sense indicis clars d'imminent decés. Pot resultar tranquil·litzador o inquietant depenent de les circumstàncies i de les expectatives. Si la víctima ha arribat a l'hospital amb prou feines sense alè i tots temien el pitjor pot resultar un alleujament. Però si el malalt porta així mesos i mesos sense cap símptoma de millora, aquest "estable dins de la gravetat" acaba per resultar desesperant.

Com ja hauran suposat, parlo de l'economia espanyola. Sense signes de recuperació però sense alarma de xoc sistèmic. El que s'ha dit, estable dins de la gravetat. Portem així dos anys. I el que ens espera.

Sembla que van encertar els que auguraven una evolució del creixement en forma d'ela. Després del brusc descens de 2009 les previsions apunten a una lleu caiguda del PIB a finals de 2010 i un lleugeríssim repunt el 2011. En ambdós casos menys de mig punt. I l'atur seguirà sense baixar del 20%. Així passarem una llarga temporada. Res indica que la situació comenci a millorar de forma ràpida (malgrat l'optimista quadre macroeconòmic que ens vol vendre el govern) ni tampoc semblen creïbles els pronòstics catastròfics d'alguns economistes visionaris.

En suma, el que tenim avui és, si fa no fa, el que tindrem en els propers mesos i anys. Així doncs, a aquells empresaris que han fiat el seu pla de negoci a la previsió de recuperar les seves vendes al llarg de 2011 al mer atzar de la recuperació econòmica caldrà mostrar l'avís que va trobar Dante a les portes de l'infern: "abandoneu aquí tota esperança ".

El que tenim avui és, si fa no fa, el que tindrem en els propers mesos i anys. Els empresaris que han fiat la millora de les seves vendes només a la recuperació econòmica el 2011 han d'abandonar tota esperança

És temps de reaccionar. Fets i als ajustos pertinents, les empreses que han aconseguit capejar el més cru de la tempesta han de començar a moure. Cal repensar-ho tot sobre la base d'aquesta nova realitat caracteritzada per l'atonia persistent de la demanda. És un bon moment per ajustar costos i millorar processos, hi ha oportunitats d'inversió en béns d'equip tan atractives pel seu preu com per les seves facilitats de finançament, és hora de llançar-se a la conquesta de nous nínxols de mercat o de mercats exteriors més dinàmics, d'adaptar els nostres productes o serveis a les necessitats canviants i als nous hàbits dels nostres clients i consumidors, d'assumir plenament que estem immersos en la revolució digital, en l'esclat de les xarxes socials, en les compres a través d'Internet, en els nous models de comunicació a través de portals, edicions electròniques o e-mailings. Hem de reinventar-nos. Encara més, hem d'estar permanentment reinventant.

I és temps, també, de saber aprofitar les oportunitats que ens brinda una economia en ple procés de reajustament. Hi ha empreses que volen comprar empreses i empresaris que volen vendre les seves, hi ha altres que han tancat i han deixat disponibles segments de mercat i professionals amb talent i experiència que altres poden aprofitar, hi ha sectors en els que hi ha massa empreses o són massa petites i aquest pot ser un gran moment per explorar aliances o fusions.

Hem aconseguit estabilitzar el malalt, sempre dins de la gravetat. Ara cal treure de l'UCI. Que comenci a respirar per si mateix, que s'acostumi a alimentar-se sense sonda, que s'atreveixi a donar els seus primers passos pel jardí. Només així aconseguirem que, amb el temps, la seva salut s'enforteixi i pugui tornar a córrer maratons. Si no fem res, si ens quedem a la sala d'espera amb l'esperança que millori per si mateix, se'ns acabarà morint, no per un agreujament de la malaltia o una fatal recaiguda, què va. Serà de pur avorriment.

Comentaris de l'article/notícia

#4 - manuel de baeza
12/10/2010 17:38:53
Los problemas tienen la capacidad de hacernos mas fuertes, para superarlos. No quisiera ver a mi familia, en la situación de una conocida que perdio a su pareja, con dos hijos, sin haber trabajado, sino en su casa, el campo y algún trabajo mal pagado en la juventud. De este comentario, hay materia para pensar sobre el sistema de pensiones que nos podemos encontrar en toda nuestra vida. Pero ese es otro tema. Tenemos que dejarnos de oportunismos baratos, de que la cosa esta fatal, aunque de aquí hay muchos que están sacando tajada, sin aportar soluciones, ocupar el sillon y hacerse millonario en conferencias. Siempre que llueve, escampa.
#3 - Neurona
08/10/2010 13:01:46
Desgraciadamente tiene razón, y lo que es grave y creo que mucho es la falta de realismo por parte de demasiada gente que cree que hemos tocado fondo ( es cierto ) y que el próximo año ya veremos y esperan no se que. El próximo año será duro y los siguientes serán duros. Repito: falta tocar con los pies en el suelo. O nos movemos y mucho o se nos comen.
#2 - Joseluis
04/10/2010 14:36:46
En algunos sectores se empieza a notar cierta mejoría. Y hay otros que se quejan por vicio. Está mal todo lo relacionado con la construcción (que es mucho) per hay otros sectores que no andan tan mal. Tenemos que empezar por vencer el pesimismo, si todos pensamos que lo peor está por llegar como dice el comentario de Ernesto, así nadie invertirá en nada. Hemos salido de todas las crisis y también saldremos de esta ¿Cuando? Esta es la gran pregunta.
#1 - Ernesto
02/10/2010 19:13:13
Yo más bien creo que lo peor está por llegar. El crédito no fluye y todo el mundo está sobreendeudado: particulares, empresas, ayuntamientos, gobierno... La inversión pública seguirá bajando, la construcción no despegará porque sigue habiendo un parque de viviendas por vender brutal, el paro no bajará del 20 o 25% en años y los empresarios (los que queden) invertirán lo mínimo y se buscarán la vida en el exterior. Este es el panorama real en casi todos los sectores salvo raras excepciones.

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Seguridad

    17/09/2024

  • Newsletter Seguridad

    10/09/2024

Enllaços destacats

Closerstill Media

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis