Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Europa avanza hacia las aplicaciones de alto valor
Xinesa adquireix més de la meitat de totes les injectores venudes en el món

Europa avança cap a les aplicacions d'alt valor

Ibon Linazisoro15/10/2004
L'evolució de les vendes de màquines per a l'emmotllament per injecció apunta a la Xina com un gran consumidor d'aquest tipus de màquines, amb una clara tendència ascendent. No obstant això Europa es manté malgrat les dificultats i apunta a una tendència en boca de tots: el distanciament d'aplicacions de baix valor per aproximar-se més a les 'high tech'. Vegem les dades necessàries, així com exemples d'avenços tecnològics portats a terme per alguns constructors de màquines.
La L'Exis de Demag
La L'Exis de Demag.
Segons informacions del fabricant de màquines Demag, el 2002 es van vendre en el món 64.200 injectores. D'aquestes, 33.500 a la Xina, 14.500 a la resta d'Àsia, 10.500 a Europa i 5.100 a Amèrica (les 600 restants es distribueixen per la resta del món). El 2003 les vendes totals van pujar a 70.600 unitats, de les quals 37.200 van ser adquirides pel mercat xinès, 17.800 per altres països asiàtics, 10.300 per països europeus i 4.700 per americans. És a dir, una mica més de la meitat de les màquines venudes en el món tenen la destinació a la Xina. Al creixement propi de la Xina cal afegir, com és sabut, el que aporten les nombroses empreses estrangeres que estan invertint en aquest país. També és rellevant el fet que a la Xina, conforme el creixement avança a grans passos, també ho fa el nivell d'exigència. Aquest pot ser un dels motius pels quals Japó, que el 2003 va registrar el seu rècord de producció d'injectores, té una presència cada vegada més gran a la Xina amb les seves màquines elèctriques.

A Europa, és d'assenyalar que Alemanya és un mercat estable, on destaca el fet que les màquines estàndard troben ja un buit amb dificultats, ja que les aplicacions estàndard s'estan desplaçant als països de l'est europeu. Per contra, el sector està creixent en sistemes i en automatització.

Un país en retrocés és el Regne Unit, on la situació és molt complicada, al contrari del que passa, per exemple, a Rússia, que experimenta un desenvolupament positiu. Estats Units, estable, però a la baixa, i Sud-amèrica, amb mercats en retrocés, dibuixen un panorama gris al continent americà.

Sovint es parla de la importància d'oferir a Europa tecnologies per a aplicacions d'alt valor, però poques vegades s'aporten dades. Bé, el 2003, d'un total de 70.600 màquines venudes en el món, 8700 es van destinar a aplicacions d'alta tecnologia. I sabem més: 17.800 es van destinar a peces tècniques, 12.300 a 'commodities' i 31.800 a aplicacions de la gamma baixa des d'un punt de vista tecnològic. La perspectiva per al 2007 és que les d'alt valor tecnològic ascendeixin a 12.500 (sobre un total de 74.400) i les de baix valor baixin a 29.400.

Per continents, les xifres denoten una més que probable transició a Àsia cap a les aplicacions d'alt valor. De fet, si el 2003, sobre un total de 55.000 injectores venudes a Àsia, 5.600 es van destinar a les 'high tech', el 2007 s'espera que la xifra ascendeixi a 8.300, sent el total de 58.300.

A Europa, l'any passat es van destinar a aplicacions d'alt valor 2500 màquines (sobre un total de 10.300), mentre que el 2007 ascendirà fins a 3.200, sobre un total de 10.800.

Què volen els clients?

Les tendències en el sector de la injecció han estat analitzades per un grup de fabricants d'injectores i revelades recentment per Demag. Algunes conclusions interessants són les següents:
  • Cada vegada més, les decisions de compra estan prioritzant la precisió i l'absència de problemes durant la producció.
  • Un de cada tres transformadors ha hagut d'incrementar la freqüència de canvi de motlles en els últims deu anys, arribant fins i tot a canvis diaris.
  • Quatre de cada sis criteris utilitzats a l'hora de decidir una compra estan relacionats amb qüestions relacionades amb el servei.
  • La disponibilitat de peces de recanvi a llarg termini s'ha convertit en alguna cosa més important que mai, fins i tot a l'hora de mantenir la fidelitat del client.

A més, les exigències de les que els transformadors europeus parteixen a l'hora de plantejar l'adquisició d'una nova injectora han variat, de vegades només en matisos però molt significatius, des de 1999 fins 2003. Un dels canvis més destacables és la diferent actitud cap al consum energètic, una qüestió que es troba en el punt de mira de la indústria des que la major part dels constructors de màquines ofereixen equips totalment elèctrics. Doncs bé, si el 1999 el baix consum energètic era apreciat per un 29 per cent dels transformadors, el 2003 el percentatge va baixar al 22 per cent. També ha disminuït la importància que se li dóna a la durada de la màquina (d'un 39 a un 30 per cent).

L'increment més espectacular és el del control en bucle tancat dels paràmetres clau de la màquina. Si el 1999 un 21 per cent ho considerava un factor rellevant, ara el percentatge ha pujat al 39 per cent.

Els criteris més valorats són la vulnerabilitat de la màquina (un 52 per cent ho citaven com elemental en el 99 i el percentatge es manté inalterable), la precisió de la repetibilitat de la màquina (45 per cent el 1999 i 52 per cent el 2003) i la facilitat del seu maneig (47 per cent el 1999 i 46 per cent el 2003).

També s'han analitzat, des de 1992, els criteris que els transformadors segueixen a l'hora de triar un proveïdor. Al capdavant, es manté des de llavors el servei al client. El segueix la disponibilitat de peces de recanvi, un paràmetre que es valora cada vegada més (88 per cent dels transformadors el 2003, enfront del 76 de 1992).

Els criteris més valorats són la vulnerabilitat de la màquina (un 52 per cent ho citaven com elemental en el 99 i el percentatge es manté inalterable), la precisió de la repetibilitat de la màquina (45 per cent el 1999 i 52 per cent el 2003 ) i la facilitat de maniobra (47 per cent el 1999 i 46 per cent en 2003).

També s'han analitzat, des de 1992, els criteris que els transformadors segueixen a l'hora de triar un proveïdor. Al capdavant, es manté des de llavors el servei al client. El segueix la disponibilitat de peces de recanvi, un paràmetre que es valora cada vegada més (88 per cent dels transformadors el 2003, enfront del 76 de 1992).

Les puntes de pipeta exigeixen una gran precisió (Foto Battenfeld)
Les puntes de pipeta exigeixen una gran precisió (Foto Battenfeld).

Alguns dels últims exemples

Amb la K2004 recentment celebrada, les innovacions dels fabricants d'injectores són nombroses, tal com es pot veure en l'anterior número (PU 97 - setembre) de Plàstics Universals. Però vegem alguns exemples més.

En la fabricació de puntes de les pipetes s'exigeix una tecnologia d'injecció sense colades amb una mecànica de precisió d'alt valor. La reproductibilitat ha d'estar per sobre de la mitjana, amb les menors oscil possibles entre els pesos de les diverses peces. Són característiques a què respon la sèrie EM d'injectores totalment elèctriques de Battenfeld. A la K 2004 es van fabricar puntes de pipeta de polipropilè en una EM1000/210 Unilog B4 amb un motlle de 34 cavitats de l'empresa Tanner. La necessitat energètica s'ha reduït clarament en un 20% quan els moviments de la màquina són continuats. Sovint es poden assolir estalvis energètics de fins al 50%.

Imagen
Un altre exemple interessant és la fabricació totalment automatitzada de la peça d'inversió del cinturó de seguretat, destinada a la indústria d'automoció, amb un sistema d'automatització de primer nivell i una injectora vertical. El concepte abasta, a més del encapsulat del inserit, la preparació i muntatge del insert de dos components i un muntatge posterior al cicle d'injecció. Per això, la cèl·lula de fabricació es compon d'una Vertical R 600/125 Unilog B4 d'Battenfeld, un robot Tandem i els equips perifèrics necessaris.
Inversor per a un cinturó de seguretat, realitzat en una Vertical R de Battenfeld
Inversor per a un cinturó de seguretat, realitzat en una Vertical R de Battenfeld
Micropeces complexes per a un reproductor de DVD, modelades amb tecnologia X-Melt (Foto Engel)
Micropeces complexes per a un reproductor de DVD, modelades amb tecnologia X-Melt (Foto Engel).
ntre altres productes, un altre fabricant de sobres conegut, Krauss-Maffei (els seus injectores, representades a Espanya per Coscollola comercial) mostra una unitat de tancament de la sèrie MX en combinació amb una extrusora de doble cargol. Amb això, els avantatges de la sèrie MX, presentada per Krauss-Maffei a la tardor de 2003, es troben ara també disponibles per a la màquina d'emmotllament per injecció amb preparació de compostos. Entre les novetats més destacades de la unitat de tancament de la sèrie MX hi ha el fet que tant el bloqueig com la generació de la força de tancament tenen lloc a la part mòbil, i que els travessers ja no poden ser desplaçats. Amb aquest nou sistema es redueix el temps de marxa en sec en més del 30 per cent en comparació amb la sèrie anterior.

A més, va mostrar la versatilitat de la sèrie C3 Sprinter amb ajuda de dos exemples. D'una banda, amb l'ocupació de motlles de pisos, aquesta sèrie compleix els elevats requisits de rendiment pel que fa a la capacitat de plastificació i al pes dels motlles. D'altra banda, la sèrie C3 s'empra per primera vegada per a la tècnica de diversos components. Amb l'ajuda d'una KM 600-3500 C3, Krauss-Maffei va donar a conèixer la producció d'embalatges per aliments amb un motlle de pisos amb temps de cicle reduïts. Com a exemple d'aplicació, durant la fira es va emprar un contenidor d'aliments amb un volum d'aproximadament 550 ml.

Imagen
HTML clipboard
(Unitats: màquina)
Línia de Krauss Maffei
Línia de Krauss Maffei.
C3, Krauss-Maffei va donar a conèixer la producció d'embalatges per aliments amb un motlle de pisos amb temps de cicle reduïts. Com a exemple d'aplicació, durant la fira es va emprar un contenidor d'aliments amb un volum d'aproximadament 550 ml.

També Engel (a Espanya, Helmut Roegele) està aportant exemples interessants, alguns d'ells amb tecnologies de moda. Tal és el cas de la injecció assistida amb aigua, on la seva tècnica Watermelt redueix el cicle d'un 40 a un 70 per cent pel que fa a la injecció assistida amb gas. Com moltes de les seves competidores, Engel actua amb solucions intel ligents en altres camps de la injecció, com el de les peces multicomponent, però potser la tècnica X-Melt sigui menys coneguda. Un exemple: l'empresa austríaca High Tech Plastics (HTTP) no podria haver fet el suport de la lent d'un capçal de làser d'un reproductor de DVD sense la tècnica X-Melt. Produïdes en LCP amb un 30 per cent de fibra tallada, les dues peces de complexitat extrema per al capçal de lectura pesen només 115 mg i 50 mg respectivament. La complexitat i la primesa de les seves projeccions, així com l'exigència de la precisió absoluta d'una injectada a una altra, fan que la màquina hagi d'operar amb una finestra de processos molt estreta. Un sistema de micromoldeo clàssic no pot assolir aquestes exigències, segons indiquen a Engel. El procés X-Melt (procés d'injecció mitjançant expansió desenvolupat per Engel per a màquines estàndard) fa possible la injecció d'aquestes peces. HTTP utilitza per a això una E-Motion 200/55 amb 55 tones de força de tancament. Així, s'ha estalviat la inversió d'una màquina específica per micromoldeo, mantenint alhora la precisió de les màquines elèctriques Engel.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Plástico

    06/06/2024

  • Newsletter Plástico

    30/05/2024

Enllaços destacats

Enfriadoras Inteco, S.L.U.Fundación Andaltec I+D+i

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis