Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a El EPS como residuo de construcción y demolición (RCD)

L'EPS com a residu de construcció i demolició (RCD)

Associació Nacional de Poliestirè Expandit (Anape)19/06/2012

19 de juny de 2012

En l'actualitat, la producció de Residus de Construcció i Demolició (RCD) és un pilar fonamental a regular per les administracions en matèria ambiental. Previ al Reial decret 105/2008, d'1 de febrer, pel qual es regula la producció i gestió de residus de construcció i demolició, no existia un marc normatiu concret en la matèria, sent per tant un gran volum de residus que no comptava amb una regulació específica.
Imagen

Actualment, l'aplicació de les disposicions d'aquest reial decret fomenten una major valorització dels RCD al final de la seva vida útil, partint d'una segregació en origen en funció del Pla de Gestió de Residus de Construcció i Demolició presentat. En aquest document es considera el tipus de residus generats, la quantitat prevista i la gestió que es realitzarà dels mateixos. Igualment s'han d'identificar les mesures de prevenció de cara a minimitzar la producció de residus en l'obra.

D'altra banda, el Pla Nacional Integrat de Residus (PNIR) 2008-2015, estableix les pautes d'actuació i objectius de gestió dels diferents tipus de residus, entre els quals es troben els RCD. Per a això, realitza una anàlisi detallada de la seva situació actual i estableix una sèrie de criteris de gestió i tractament d'aquests residus.

A més d'aquesta normativa estatal, els RCD també estan regulats per normativa autonòmica i local. En moltes Comunitats Autònomes ja es disposa de regulació específica, igual que molts ajuntaments, els quals tenen competència sobre els RCD provinents de l'obra menor.

La Directiva Marco de Residus Europea, de novembre de 2008, traslladada a l'ordenament espanyol a través de la Llei 22/2011 és la base per a tota la regulació i desenvolupament de gestió en matèria de residus. Aquesta directiva estableix uns principis bàsics d'actuació, prioritzant una sèrie d'actuacions sobre altres dins de la gestió dels residus: en primer lloc haurà de fomentar-se la prevenció i evitació de la generació de residus, en segon lloc es promourà la reutilització dels mateixos, a continuació es prioritzaran les actuacions de reciclat del residu, si no és possible s'executaran accions de valorització (inclosa l'energètica) i com a últim recurs s'efectuaran mesures d'eliminació en abocador.

Els productes de construcció no sempre poden reciclar-se o reutilitzar-se, dependrà de les seves característiques i l'ús donat en l'edificació.

A pesar que els residus de construcció sempre es relacionen amb materials pesats (formigó, maó, pedra…) la naturalesa dels residus pot ser molt variada. La utilització dels materials plàstics en construcció i edificació cada vegada és major, a causa de les seves nombroses propietats els plàstics estan presents en els envasos i embalatges de les peces noves, en el material de les instal·lacions, en l'aïllament, en la impermeabilització i un llarg etc.

Igual que altres materials plàstics l'EPS, tant com a material d'embalatge com a material aïllant o aligerante, és una fracció més dels RCD generats en una obra i per tant el seu residu haurà de regular-se per la normativa vigent en la matèria. La particularitat d'aquest material estreba en la seva possibilitat de reciclat del 100% i l'experiència que ja es té en la gestió dels seus residus per ser un material usat tradicionalment en altres aplicacions ja regulades com és el cas dels envasis

Els residus nets d'EPS, com per exemple les planxes d'EPS provinents d'una obra de demolició, correctament disgregades de la resta de RCD d'una obra, poden recuperar-se de nou i incorporar-se com a producte reciclat al procés productiu. Existeixen centres especialitzats, denominats centres RESSÒ-EPS, capaços d'incorporar novament el residu net a altres productes de construcció.

La part d'aquests residus que no estigui neta o no sigui fàcilment reciclable mitjançant triturado i reincorporació a producció, pot seguir altres camins com la reconversió en poliestirè rígid mitjançant la seva fusió o la seva valorització energètica. Existeixen recicladores especialistes en plàstic capaços de realitzar tots aquests tractaments. Gràcies a les seves propietats, l'EPS disposa de la capacitat i el sistema per garantir

Empreses o entitats relacionades

Asociación Nacional de Poliestireno Expandido

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Plástico

    19/09/2024

  • Newsletter Plástico

    12/09/2024

Enllaços destacats

Plastics & RubberEnfriadoras Inteco, S.L.U.Fundación Andaltec I+D+i

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis