Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Publicado un libro para conmemorar el 50 aniversario del PC (policarbonato)
Un material d'alta tecnologia amb futur i passat

Publicat un llibre per commemorar el 50 aniversari del PC (policarbonat) 

Elke Bitterhof15/10/2003
A finals de maig de 1953 a la fàbrica de Bayer a Krefeld-Uerdingen, el Dr Hermann Schnell, cap dels laboratoris científics centrals, va trobar que de la combinació dihidroxi de bifenol A i derivats de l'àcid carbònic com el fosgen, es formava un polímer termoplàstic. El policarbonat aromàtic, que poc després rebria en Bayer la denominació comercial Makrolon, havia nascut. Ara, amb motiu del 50 aniversari del seu descobriment, s'ha editat un llibre que explica la història del material.
El que ell, ja molt d'hora, havia visualitzat seria una realitat: el perfil de propietats del nou material havia superat en molts aspectes als materials sintètics coneguts fins llavors. Per descomptat, en aquells moments no es podia imaginar la forma tan fascinant en què es desenvoluparia la carrera d'èxits del material en dècades següents. Avui dia, resulta impensable separar de la nostra vida quotidiana el policarbonat en general i, especialment Makrolon.

El llibre, que pel 50 aniversari de PC de Bayer, Makrolon, publica l'editorial Dr Gupta, narra la interessantíssima història d'aquest material en el seu camí des del laboratori fins a la producció química a gran escala. Sota el títol "Pensar, el que encara ningú ha pensat" es vol proporcionar una mica de la fascinació que per dècades va motivar a aquest pioner, i encara motiva.

El llibre descriu, primerament, el camí fins a la invenció del policarbonat l'any 1953, després dels alts i baixos en el desenvolupament del producte i els processos, fins a la primera producció industrial pròpiament dita, que va començar el 1958 a les instal·lacions de Krefeld -Uerdingen. A més, allà seria practicada la transesterificació de la massa fosa i, paral·lelament també serien desenvolupats els processos de l'àrea interfacial fins a la seva maduresa tècnica. Aquests últims van ocupar, entre tant, un lloc destacat entre els interessos tècnics de la producció. En els últims anys la producció va experimentar, després dels processos de transesterificació, un renaixement. D'això s'ocupa el capítol final del llibre.

Molt gran és l'esforç dedicat en Bayer a la recerca mitjançant additius, com per exemple, els estabilitzadors tèrmics, d'hidròlisi o de raigs UV, fibra de vidre per reforçar, així com ignífug o colorants, per aconseguir major qualitat i nous perfils de propietats. Els policarbonats d'estructura modificada, així com químicament alterats, amb propietats optimitzades són tractats en detall. Les variants grups finals modificats o resistència a la deformació per altes temperatures conformen parts separades, la qual cosa facilita el seu estudi. Les mescles de policarbonat amb altres polímers com, per exemple, ABS (acrilonitril-butadiè-estirol-copolímer) o PBT (polibutilentereftalato), les anomenades mescles, són igualment tractades en un capítol propi.

A més dels productes, també els mercats han experimentat alteracions en el transcurs d'aquests 50 anys. D'això i de la carrera global d'èxits del policarbonat s'ocupen altres capítols del llibre. Les principals aplicacions del policarbonat es troben avui, com ja en els seus primers temps, en l'electrònica i l'electrotècnica. Nous mercats s'han creat: el sector de la construcció utilitza planxes sòlides i nervades, en la construcció d'automòbils, el policarbonat és el material escollit per als vidres de dispersió. Les mescles de policarbonat estan ben establertes en la construcció d'automòbils i, aviat probablement també, les llunes de policarbonat. Prop d'un terç dels 25 mil milions de discos òptics produïts l'any 2001 corresponen al policarbonat de Bayer, Makrolon-en total 140.000 tones. La capacitat total de Bayer per a la producció de policarbonat en l'any 2001 - 650.000 tones - representa més d'un terç del volum del mercat mundial.

L'inventor de Makrolon, Dr Hermann Schnell, antic empleat i col·lega mort el 1999, va pertànyer a l'equip de redacció de Crònica del Policarbonat. Tots els membres de l'equip van tenir una participació decisiva en les passades dècades en el perfeccionament del policarbonat de Bayer. La crònica proveeix, per tant, informacions de primera mà - de testimonis de l'època, records i arxius. Els autors, a més, no ometen informar sobre "Anotacions al Marge". Així, es tracta d'anar sobre l'empremta de l'origen del nom Makrolon. Altres marques contemporànies, com Nylon, Perlon i l'invent de Bayer Dralon van tenir aquí un efecte inspirador.

"Pensar, el que encara ningú ha pensat" no només recorre extensament la història del policarbonat, sinó que la complementa amb instructius, en part gràfiques històriques i fotos. El llibre mostra d'aquesta manera un tros de la història econòmica i industrial. Per això, destaca el Dr Jürgen Dahmer, membre del Comitè Executiu i Director de Bayer Polymers per a la regió Europa, Orient i Àfrica (EMEA), "Un dels desitjos del llibre i els seus autors és mostrar que el policarbonat no només va ser un invent revolucionari, sinó que va aplanar el camí, i en el futur ho seguirà aplanant, a una sèrie de materials, processos, tecnologies i productes nous.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Roboshot Week - Última llamada

    Roboshot Week - Última llamada

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Plástico

    12/09/2024

  • Newsletter Plástico

    05/09/2024

Enllaços destacats

Enfriadoras Inteco, S.L.U.Fundación Andaltec I+D+iPlastics & Rubber

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis