Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Identificación, clasificación y minimización de residuos (II)
Com tenir cura del medi ambient en les diverses fases del procés productiu

Identificació, classificació i minimització de residus (II)

Miguel Sitjes Cabanas
Auditor Cap de Sistemes de Gestió Mediambiental Centre de Certificació LGAI Centre Tecnològic
15/09/2003
Aquesta és la segona part d'un article publicat en Plàstics Universals n º 87. En aquesta continuarem descrivint els aspectes mediambientals de la fabricació de plàstics, ara en les etapes de Extrusió-Injecció i finalment d'Embalatge-Emmagatzematge-Expedició. També tindrem en compte, en l'apartat de generació de residus, les operacions de manteniment de la maquinària, equips i instal·lacions, que es tracten en l'apartat 5 i que degut a les seves especials característiques mediambientals (especialment en la generació de residus) mereixen un capítol a part i un tractament independent de la resta de processos.
Com en l'article anterior, farem una descripció de cadascuna d'aquestes etapes assenyalades, identificarem els possibles residus i altres aspectes mediambientals que es poden generar, la classificació dels residus segons el nou Catàleg Europeu (CER), orientacions sobre la seva gestió i les possibilitats de reducció, valoració i minimització.

Etapa d'extrusió - Injecció de plàstics

Considerem en aquesta fase els processos o etapes següents:
  • Fabricació del producte intermedi o final a partir de la granza per extrusió o injecció en calenta.

En aquesta fase es produeixen pràcticament els mateixos tipus de residus que en l'etapa anterior de granceado, amb algunes diferències poc significatives:

  • R-1. Sacs buits o envasos buits de matèries primeres o productes intermedis (granza) que NO han contingut productes tòxics o perillosos (sacs, “big bags”, contenidors...)
  • R-2. Sacs buits o envasos buits de matèries primeres que SI han contingut productes tòxics o perillosos (envasos o bidons de dissolvents, plastificantes o additius, sacs o pots de productes que en general han contingut productes tòxics o perillosos...)
  • R-3. Restes de bugades, productes no conformes o defectuosos, etc. de tots els tipus (procedent d'inici i final de lots, restes de lots, rebutjos...).
  • R-4. Draps, papers bruts, absorbents, etc. de productes químics (sòlids o líquids: restes de colorants, dissolvents, procedents de neteges, vessis...)

Les codificacions, classificacions i gestions d'aquests residus són les mateixes que les descrites en l'article anterior, no es repeteixen aquí.

Com a propostes de millora, independentment que també són aplicables moltes de les descrites en l'article anterior per a l'etapa de preparació i granceado, s'apunten a més les següents:

  • Reutilització dels envasos buits a la zona de granza (contenidors, big bags, etc.)
  • Emprar envasos de major capacitat que permetin reduir el volum d'envasos generats, o el transport pneumàtic de la granza a les zones de producció. Utilització de dipòsits fixos intermedis de productes.
  • Mòlta de les restes de productes (defectuosos, d'inici o final de lots, retallades, etc.) i el corresponent reciclat i reutilització en l'operació de granceado. Ha de planificar-se per a cadascun dels productes reciclats a quin producte/s i en quina proporció/és es van a incorporar, per evitar la generació d'ulteriors productes no conformes. En cas necessari efectuar proves de laboratori i aprofitar els productes amb colors intensos per augmentar les proporcions de reciclatges, sempre quan no quedin afectades les qualitats del producte final. Així mateix considerar l'augment de productes reciclats per a les fabricacions de productes d'inferior qualitat, etc. Sol ser habitual disposar d'un petit o mig molí per a aquestes operacions de trituración, encara que poden subcontractar-se a un tercer aquestes operacions, o enviar els productes a un reciclador, especialment en els casos de grans restes de bugades (masses de diversos Kg de productes o bé quan es tracti de productes molt durs), que requereixen molins de gran potència i efectivitat, que al seu torn són costosos.
  • Per evitar la generació de residus de plàstic per producte no conforme o restes de producte, en aquesta fase: Ajustar les màquines d'injecció - extrusió, cort, etc… amb precisió, d'acord amb els procediments, instruccions i pautes de treball existents. Treballar a velocitat lenta, si és possible, a l'inici dels treballs i en els ajustos, fins a aconseguir el producte adequat. Disposar d'una mostra exacta del producte a fabricar i esperar l'autorització dels tècnics o encarregats abans del llançament a règim de la producció. Tenir les fulles ben afilades en casos de corts. Encadenar treballs repetitius amb el mateix format o semblances, sempre que sigui possible emprar la mateixa màquina per al mateix producte. Fabricar les quantitats exactes, sense excessos que no siguin assumibles pel client.
  • Disposar d'especificacions clares tant de matèries primeres, productes intermedis – finals, paràmetres de màquina i instruccions d'operació, per evitar errors, parades i productes inadequats.
  • Planificar i efectuar un manteniment preventiu adequat en màquines i instal·lacions per evitar avaries i interrupcions que sempre ocasionen productes rebutjats.
  • Millorar el control i la capacitat dels processos productius. Implantació de controls de qualitat intermedis. D'aquesta forma s'eviten o redueixen al mínim les “cremades” en les fabricacions i generació de productes defectuosos.

Altres aspectes mediambientals: emissions a l'atmosfera

Ja es van tractar en l'etapa prèvia de preparació i granulació les emissions de pols i sorolls (E-1 i E-2), en aquesta etapa es poden produir a més:

E-3. Emissions a l'atmosfera de Compostos Orgànics Volàtils (COV)

En les operacions i màquines d'injecció, a causa de la temperatura elevada es poden produir entre uns altres, vapors procedents dels plastificantes, dissolvents, additius, etc., que poden contenir petites quantitats de COV’s. Aquests normalment són arrossegats pels sistemes d'extracció o ventilació de les màquines i instal·lacions.

Les propostes de minimització d'aquestes emissions es poden resumir en:

  • Utilització de la mínima temperatura possible de treball, a fi que les emissions siguin menors.
  • Recerca amb els proveïdors d'aquells productes i additius, les emissions dels quals siguin mínimes i alhora el màxim de respectuoses amb el medi ambient, quant als productes de descomposició en calenta que puguin emetre.
  • El control periòdic reglamentari d'aquestes emissions de COV’s per part d'una entitat homologada i la realització d'autocontroles interns més freqüents, si és possible.

Cal recordar que existeix des de fa uns anys una Directiva Europea que regula les emissions d'aquests COV (Directiva CE-13/1999) i que si ben no cita explícitament el sector plàstics, podria ser que, depenent de l'empresa que es tracti, alguna de les seves activitats (laminació, recobriments, neteja, impressió, etc.) pogués quedar afectada. Aquesta Directiva ha estat molt recentment traslladada a l'Estat Español: Reial decret 117/2003 de 31-01-2003 (BOE nº 33 de 07-02-03). Seria convenient que es revisés per les Organitzacions, i en cas de dubte consultar amb l'Administració o amb una Entitat Homologada sobre els requisits aplicables.

V-1. Abocaments d'aigües residuals (ja tractats en l'etapa de granulació, ja que tenen més o menys les mateixes característiques)

C-1. Consum energètic.

Bàsicament a causa del consum elèctric a causa de la utilització de resistències elèctriques per a l'escalfament (i també el refredament), en les màquines de granceado i injecció, i també utilitzat en aparells de ventilació, assecat, transport de sòlids i líquids, molins, etc.

Menys important és el consum de gas-oil, utilitzat bàsicament en calderes de calefacció, transport intern, etc.

Com a propostes de minimització d'aquests consums:

  • Una contínua renovació de maquinària antiga i la utilització de maquinària d'última generació, sempre més respectuosa amb els consums energètics, pels continus avanços tecnològics en motors i eficiència.
  • Efectuar un correcte Lay-out de les instal·lacions i magatzems, a fi que els recorreguts dels materials per la planta siguin mínims.
  • Evitar rebutjos de producció i productes no conformes, que augmenten els consums de tot tipus.
  • Si es disposa de transport pneumàtic intern, l'optimització del mateix. Parada de les instal·lacions i ventiladors en moments de no utilització.
  • Optimització de les temperatures (de treball i de refredament), de les velocitats de màquines, de les pressions i altres paràmetres a determinar en cada procés.
  • Si es disposa de molins trituradores, el consum elèctric dels quals és alt, optimitzar el consum del mateix en relació a la grandària de partícula que es vol obtenir, al temps de residència dels productes en el molí, a les revolucions, etc.
  • Desconnexió de les resistències i/o sistemes de calefacció de les màquines, en parades que puguin ser més o menys perllongades, com a canvis de format, canvis de filtres, operacions de manteniment, avaries, etc.

4. Etapa d'emmagatzematge-embalatge - expedició

En aquesta fase, igual que a la de recepció, es produeixen bàsicament residus d'embalatges com ara:

R-1. Paper, cartró, plàstics, palets, fusta en general, fleixos, etc ...

S'entén que aquests materials no contenen residus perillosos i per tant són assimilables a domèstics o municipals.

Aquí tampoc repetirem les seves codificacions segons el Catàleg CER, que es poden recuperar de l'article anterior, les gestions apuntades són les mateixes, i com a propostes de minimització solament afegirem:

  • Negociar amb els clients de l'Organització la utilització d'envasos o contenidors reciclables o retornables (gavias metàl·liques de diferents tipus, etc.), reutilització conjunta d'altres materials com a caixes de cartró plegables, cartrons o plàstics de separació entre pisos de materials, etc.).
  • I l'estudi conjunt amb el client, de la utilització dels mínims materials d'embalatge que assegurin la correcta conservació dels productes durant el transport i manipulació.

Manteniment

Tant en les operacions de manteniment preventiu de màquines i instal·lacions com en les de neteja de màquines i accessoris, es poden produir els següents tipus de residus:
  • R-1. Materials d'embalatge en general (paper, cartró, fusta, plàstics, etc.) i envasos buits de matèries primeres o dissolvents (que NO han contingut productes tòxics o perillosos: de pintures a l'aigua, de dissolvents sense símbols de perillositat, etc.)
  • R-2. Envasos buits de matèries primeres o dissolvents (que SI han contingut productes tòxics o perillosos: envasos o bidons de dissolvents amb símbols de perillositat en general, olis, grasses, sprays, etc.)
  • R-4. Draps o papers impregnats amb olis, grasses, productes químics en general, dissolvents, etc.
  • R-5. Els propis olis bruts i els dissolvents utilitzats bruts procedents de neteges i uns altres.
  • R-6. Ferralla, metalls i peces metàl·liques.
  • R-7. Residus procedents del manteniment d'instal·lacions (bateries, piles, fluorescents i bombetes, materials electrònics, etc.)

Els residus tipus R-1, R-2 i R-4 i les seves corresponents problemàtiques ja s'han tractat en l'article anterior.

Les codificacions i classificació dels residus tipus R-5, R-6 i R-7 són les següents:

  • 07 02 01* Líquids de neteja i licors mare aquosos
  • 07 02 03* Dissolvents, líquids de neteja i licors mare organohalogenados
  • 07 02 04* Altres dissolvents, líquids de neteja i licors mare orgànics
  • 13 02 04* - 13 02 05* - 13 02 06* - 13 02 07* - 13 02 08* Olis de motor, de transmissió mecànica i lubrificants (minerals clorats, minerals no clorats, sintètics, fàcilment biodegradables i uns altres), respectivament.
  • 13 07 01* - 13 07 02* - 13 07 03* Restes de fuel-oil – gasoil, gasolina, altres combustibles incloses barreges (petroli, etc.), respectivament.
  • 16 01 07* Filtres d'oli.
  • 16 01 17 Metalls ferrosos
  • 16 01 18 Metalls no ferrosos
  • 16 06 01* - 16 06 02* - 16 06 03* Bateries, acumuladors i piles de Pb, Ni-Cd i Hg respectivament.
  • 16 06 04 – 16 06 05 Piles alcalines i altres piles - acumuladors.
  • 20 01 21* Tubs fluorescents i altres residus que contenen mercuri (llums).

* Indica Residu Perillós (RP).

Com ja es va comentar en l'anterior article, els RP han de gestionar-se a través d'un gestor homologat, es deu generar la corresponent "fitxa d'acceptació" entre les dues parts i en el seu trasllat han d'anar acompanyats de la corresponent "fitxa de seguiment".

Les propostes de millora i minimització que s'apunten per a aquests residus són:

  • Un residu perillós que es produeix en aquesta fase són els dissolvents de neteja. Aquestes operacions han de realitzar-se en unes cabines de neteja amb extracció forçada d'aire i/o bé amb proteccions personals (mascarilla, guants, davantals, etc…). Mai han d'abocar-se al clavegueram i han de recollir-se en recipients adequats per a la seva gestió mitjançant un gestor homologat, el qual normalment destil·la de nou el dissolvent i ho recupera. Normalment en aquestes cabines de neteja (depenent de la seva envergadura) han de controlar-se les emissions del focus de sortida periòdicament per una entitat homologada. Consultar amb l'administració o amb una de les entitats homologades en cas de dubte.
  • Reutilitzar els dissolvents diverses vegades. Un dissolvent brut d'una neteja o rentat anterior es pot utilitzar per al primer rentat o esbandida d'una peça molt bruta. Utilitzar després dissolvent net per acabar el rentat i guardar aquest per a la propera operació.
  • Existeixen al mercat petits destiladores de dissolvents (normalment funcionen a buit i a baixa temperatura de destil·lació), amb els quals es poden reutilitzar els dissolvents tantes vegades com es vulgui. Periòdicament cal netejar el calderín ja que el residu no volàtil es va acumulant en el mateix. Aquest residu (normalment és poca quantitat) és un residu especial o perillós.
  • Cada vegada més es van imposant al mercat dissolvents amb menors quantitats de VOC, fins i tot amb el 0 per cent dels mateixos. Tenen unes formulacions a força d'olis vegetals de diversos tipus i el seu poder de neteja és semblat.
  • Utilitzar dosificadors de dissolvents semiautomàtics o automàtics i regular-los al mínim. La utilització dels dissolvents directament de les bombones que els contenen "a raig" fa que es malgastin grans quantitats dels mateixos. De la mateixa forma la utilització de draps o papers absorbents petits fa que es consumen menys dissolvents.
  • La utilització de cabines automàtiques de neteja es va imposant. Eviten la mà d'obra i els inconvenients de les neteges (olors, esquitxades, etc… al personal), i permeten (alguns models) la destil·lació i reutilització dels dissolvents empleats. En elles es genera un residu sòlid que ha de considerar-se i gestionar-se com a perillós.

Altres aspectes mediambientals

També, encara que en menor proporció que en els processos productius, poden donar-se en processos de manteniment:

E-1, E-2, E-3 .- Emissions de pols, sorolls i emissions a l'atmosfera de Compostos Orgànics Volàtils (COV).

V-1 .- Consum d'aigua i abocaments d'aigües residuals.

Aquí ja no es desenvolupen, a causa que s'han tractat anteriorment.

S'entén que els papers, cartrons i plàstics són assimilables als residus municipals  (Fotografia: Bobcat)
S'entén que els papers, cartrons i plàstics són assimilables als residus municipals

(Fotografia: Bobcat)

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Roboshot Week - Última llamada

    Roboshot Week - Última llamada

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Plástico

    12/09/2024

  • Newsletter Plástico

    05/09/2024

Enllaços destacats

Enfriadoras Inteco, S.L.U.Plastics & RubberFundación Andaltec I+D+i

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis