Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Owens Corning: fuerte implantación en España

Owens Corning: forta implantació a Espanya

01/07/1997


Creixen les vendes de fibra de reforç

Owens Corning: multinacional amb forta implantació a Espanya



Fabrica teixits de vidre, canonades i materials per a la construcció


Capdavantera mundial en la producció de fibres de vidre de reforç per a plàstics i composites, Owens Corning ha anat augmentant en els últims anys la seva presència industrial i comercial a Espanya. Tot va començar en 1978 amb la compra d'una participació a la fàbrica d'Agemo, S. a., en Sant Vicenç de Castellet (Barcelona), la totalitat del qual va adquirir en 1983, i ha seguit amb la joint-venture d'Owens Corning Tubs a Camarles (Tarragona) el passat any i amb l'adquisició de Linpac Insulation, que compta amb una planta en Santa Perpètua de Mogoda (Barcelona), la totalitat de la qual va adquirir en 1983.



En les recents Jornades Europees de Composites (JEC’97) de París, el president Heinz J. Otto va proporcionar un de les dades més il·lustratives del fort creixement d'aquest sector: les vendes de fibres de reforç durant el primer trimestre de l'any en curs han estat superiors a les del mateix període de 1996. Si es té en compte que l'inici de 1996 es va caracteritzar per una forta reconstitució d'estocs després de la carestia de fibres de 1995, caient les vendes a un nivell normal en els trimestres següents, aquesta dada pot significar un important increment de la producció per aquest any, de difícil quantificació.
En aquest context, la venda de teixits especials, que són els més utilitzats per les indústries diferents de les electròniques, ha d'experimentar un fort increment, per la qual cosa adquireix un especial protagonisme la planta de Sant Vicenç que és la que produeix aquests materials per tota Europa.
L'adquisició de l'empresa texana Knytex ha motivat una reorganització d'aquesta línia de productes. Ambdues fàbriques es constitueixen ara com a Owens Corning Fabrics Division i utilitzen el nom d'aquesta signatura, amb una gran reputació en els EUA, com a marca.

Telers espanyols per a la producció internacional

La fabricació de teixits a partir de fils tan gruixuts i amb tan baix allargament com les metxes de roving presenta unes dificultats particulars que exigeixen tipus de teler adaptats específicament per a això. En aquest cas, crida l'atenció l'ampli ús que es fa dels telers Iwer construídos a Espanya, modificats i adaptats pel propi equip tècnic de la fàbrica. El mercat de teixits té cada vegada més tendència a ser un d'especialitats, en el qual es fabriquen teixits dissenyats per a aplicacions específiques. A més dels teixits pesats (300/1.200 g/m5) d'aplicació estàndard en la indústria de composites, aquesta planta fabrica teixits lleugers para llepis de somier, multiaxiales per a canonades de gran diàmetre i pales eòliques, cintes per a canonades i juntes de dipòsits, cintes axials utilitzades en el manteniment de canonades o teixits especials per a la fabricació d'esquís.


Figura 1 La tecnologia tèxtil de les fibres de vidre desenvolupada en la planta de Sant Vicenç d'Owens Corning és una de les més avançades que existeixen, incloent la modificació o desenvolupament de telers especials per a la combinació de teixits amb feltres de fibres tallades o contínuas.






Altres especialitats inclouen els complexos Biply7 desenvolupats inicialment per al mercat de la marina però que han trobat una aplicació addicional en els casos en què es necessita utilitzar diverses capes combinades de teixits i feltres. En el cas dels Agimat es tracta de complexos assemblats teixint metxes de roving que es combinen amb mat de fibres tallades donant una capa gruixuda molt manejable i de fàcil impregnació. Els Aginap són rovings unidireccionals combinats amb un suport de mat o/i vel de superfície per donar resistència en una adreça específica.
Els teixits unidireccionals permeten obtenir grans prestacions, més elevades que aquells en què la trama i ordit es creuen i creen una ondulació de les metxes i zones amb major densitat de vidre en els creus, però la seva resistència té una única adreça. Per això es fabriquen complexos multiaxiales on s'assemblen dos o més teixits unidireccionals, donant propietats mecàniques específiques en les adreces adequades per al producte final.
Altres productes són teixits complexos híbrids amb fibres de vidre I o S i fibres d'aramida, carboni i unes altres, així com teixits cosits i enllaçats, en què es combinen amb mats de fibra tallada o contínua, vel i fins i tot pel·lícula termoplàstica.

Unes especialitats particulars

Un dels problemes que es troben en els perfils obtinguts per pultrusión és la menor resistència de les arestes molt agudes, en les quals el reforç tendeix a quedar allunyat. Per solucionar-ho s'ha creat el denominat roving voluminizado, en el qual es fa passar la metxa per un corrent d'aire a pressió i augmenta diverses vegades el seu volum, amb el que no resulta desallotjat d'aquestes zones durant el pas del complex per la filera de pultrusión.


Figura 2 Els teixits de doble capa permeten obtenir estructures tridimensionals que constitueixen una alternativa als tradicionals nius d'abella amb l'avantatge de l'homogeneïtat dels constituents del nucli sandwich resultant amb les faices composite






Aquest material té aplicació també en altres processos, on el disseny de peces composite recomanava tradicionalment un radi en els cants del doble de l'espessor de la paret com a mínim. Una altra aplicació d'aquests materials és l'aïllament dels silenciosos d'automòbil, en els quals suporta les vibracions sense endurir-se com els farciments clàssics i que ja han adoptat Volvo i altres constructors capdavanters.
Potser el desenvolupament més destacat és un nou teixit tridimensional, en el qual s'ha hagut de modificar un teler per fabricar-ho en un procés d'un únic pas, amb fils que connecten les dues capes que ho constitueixen. En impregnar-ho de resina i separar les capes es forma una estructura tridimensional que constitueix un nucli monomaterial para estructures sandwich, més lleuger i rígid que el niu d'abella en alumini i perfectament compatible amb les capes addicionals que són del mateix material. Una capa de roving estàndard proporciona un espessor en l'estratificat de 0,4-0,8 mm i en aquest teixit, les dues capes permeten anar a espessors totals de 13 a 24 mm.
Sant Vicenç s'ha convertit en un centre tecnològic de desenvolupament de Owens Corning per als teixits especials, en el qual els tècnics de la planta espanyola no tenen una activitat merament productiva sinó també un paper rellevant en l'engegada industrial dels seus productes, fins al punt que el director tecnològic de la planta espanyola, Josep Corrons, ho és també de la planta de Texas.


El mercat de teixits té cada vegada més tendència a ser un d'especialitats, en el qual es fabriquen teixits dissenyats per a aplicacions específiques Un dels problemes que es troben en els perfils obtinguts per pultrusión és la menor resistència de les arestes molt agudes

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Roboshot Week - Última llamada

    Roboshot Week - Última llamada

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Plástico

    12/09/2024

  • Newsletter Plástico

    05/09/2024

Enllaços destacats

Enfriadoras Inteco, S.L.U.Plastics & RubberFundación Andaltec I+D+i

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis