Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Un español, premiado por su proyecto para el reciclado de etiquetas RFID

Identiplast 2009 guardona a Carlos López per la seva anàlisi sobre l'impacte de les etiquetes d'identificació per radiofreqüència

Un espanyol, premiat pel seu projecte per al reciclatge d'etiquetes RFID

Redacció PU20/05/2009
Aquest any, el congrés Identiplast, celebrat a l'abril a Brussel·les, va incorporar un nou al·licient per a estudiants de tot Europa, als quals es va demanar que presentessin noves idees per al reciclatge intel ligent i recuperació de plàstics. Un comitè científic va seleccionar sis treballs dels presentats, que van tenir oportunitat de mostrar els seus panells en Identiplast. La votació dels assistents al congrés va donar com a vencedor a l'estudiant espanyol Carlos López, per l'anàlisi realitzada en ITENE sobre l'impacte de les etiquetes d'identificació per radiofreqüència (RFID en les seves sigles en anglès) en el reciclatge de plàstics.

La tecnologia d'identificació per ràdio freqüència (en les seves sigles RFID en anglès), és un mètod'electrònic que permet assignar un codi d'identificació a un producte, i utilitzar aquest codi per identificar o accedir a informació addicional sobre el mateix.

Actualment, les etiquetes RFID estan començant a introduir-se al mercat, de manera que substitueixin el codi de barres en un futur pròxim.

A diferència dels codis de barres, aquestes noves etiquetes estan formades per un xip, una antena i un substrat on van adherides juntament amb un adhesiu. Aquests components solen estar constituïts per alumini o coure per l'antena, silici per al xip i paper amb adhesiu per el suport. No obstant això, aquests constituents es poden convertir en un impediment en gestionar els envasos plàstics, ja que les etiquetes RFID aniran adherides als productes romanent units fins a la seva fi de vida.

D'esquerra a dreta...
D'esquerra a dreta: Francisco Cimadevila, director general d'PlasticsEurope a Espanya, Carlos López, guanyador del premi i Jean-Pierre De Grève, vicedirector executiu de PlasticsEurope.

No obstant això, tot i que s'han dut a terme estudis relatius a la viabilitat de la tecnologia RFID, no existeix cap actualment que analitzi l'impacte que puguin tenir aquests dispositius en els actuals sistemes de gestió de residus d'envasos plàstics.

Per això, l'objectiu principal d'aquest treball és identificar i analitzar els impediments que els components de les etiquetes RFID puguin causar en els actuals sistemes de gestió de residus d'envasos plàstics.

Per això, el treball es va dividir en tres fases:

(1) Identificació dels components de les etiquetes RFID amb més presència al mercat.

(2) Estudi i anàlisi dels sistemes de recollida i tractament dels envasos plàstics a Espanya,.

(3) Identificació de possibles impediments.

Una solució seria la substitució dels components de les etiquetes RFID per altres com ara la utilització de tecnologia de tintes electròniques conductores

Els principals impediments es van trobar en el procés de reciclatge mecànic del plàstic. Concretament, en l'etapa de rentat o centrifugació, el plàstic se sol rentar amb sosa càustica (NaOH), de manera que s'asseguri l'eliminació de traces d'alumini. No obstant això, l'antena de l'etiqueta RFID està formada per aquest metall, reaccionant amb la sosa i generant hidrogen.

L'hidrogen és un gas explosiu, de manera que en el cas que s'alimentin moltes etiquetes al procés, ha de controlar la reacció.

D'altra banda, l'altre impediment trobat se centra en l'etapa final del reciclatge dels plàstics, la extrusió. En ella, el material s'escalfa fins a la seva temperatura de fusió, normalment entre 100-320 º C en funció del material a tractar. Aquesta temperatura, és significativament inferior al punt de fusió dels constituents de les etiquetes RFID (> 1000 ° C), de manera que, per exemple, el silici no es fondrà, estant present en el producte final, generant discontinuïtats en el plàstic reciclat i afectant les propietats mecàniques del mateix, sent inviable el seu ús comercial.

Amb tot, per evitar aquests impediments, es proposen diferents solucions, com la substitució dels components de les etiquetes RFID per altres que siguin compatibles amb la gestió del residu, com per exemple la utilització de tecnologia de tintes electròniques conductores (Thin Film transistors) que actualment es troben en fase d'investigació, o bé el disseny de sistemes de filtració amb una mida de malla més petit per assegurar la retenció dels components nocius per al procés.

Aquest projecte és part dels resultats assolits en el marc del 'Projecte de potenciació de la competitivitat del teixit empresarial espanyol a través de la logística com a factor estratègic d'un entorn global-GLOBALOG', dins del Subprograma Nacional Transmodal finançat pel Ministeri d' Educació i Ciència (d 'expedient PSE-370500-2007-1).

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Plástico

    19/09/2024

  • Newsletter Plástico

    12/09/2024

Enllaços destacats

Fundación Andaltec I+D+iEnfriadoras Inteco, S.L.U.Plastics & Rubber

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis