Opinió / Entrevistes Info Opinió / Entrevistes

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Entrevista a José María Lagarón, director de Nanotec
“La nanotecnologia possibilita plàstics menys contaminants”

Entrevista a José María Lagarón, director de Nanotec

Redacció Interempresas20/01/2014

Equiplast 2014, el Saló Internacional del Plàstic i el Cautxú de Fira de Barcelona, acollirà la primera edició de SPE Nanotec, primer congrés que la SPE celebra a Europa sobre aquesta temàtica i que vol donar a conèixer a la indústria dels plàstics els avantatges i beneficis que aporta la nanotecnologia per fabricar plàstics menys contaminants, i al mateix temps, més eficients. El director del congrés, el membre del Consell Superior de Recerques Científiques i també Conseller de la SPE, José María Lagarón, i la delegada a Espanya de la Societat d'Enginyers Plàstics (SPE, en les seves sigles en anglès), Djamila Olivier, avancen part dels continguts que s'abordaran en aquest esdeveniment.

Imagen

Quin és el principal objectiu de SPE Nanotec, que se celebrarà en la propera edició d'Equiplast?

Sota els auspicis de la SPE, societat que agrupa a més de 20.000 enginyers plàstics de tot el món, SPE Nanotec és el primer esdeveniment que s'organitza a Europa per abordar aquesta temàtica. El que pretén Nanotec és aglutinar en un sol fòrum totes les qüestions relacionades amb desenvolupaments, innovacions i nous productes que s'apliquen als plàstics. Al congrés, es va a tractar de quina manera es poden fabricar plàstics més funcionals i eficaços i, alhora, menys contaminants. La nostra intenció és abordar com millorar tots els aspectes funcionals i mediambientals dels plàstics.

En aquest sentit, la nanotecnologia és un àrea tecnològica transversal que, en aquests moments, té una sèrie d'aplicacions ja molt avançades, especialment, en el sector dels plàstics.

Què suposa per la SPE organitzar aquest primer congrés en el marc d'un esdeveniment firal com Equiplast?

Per a nosaltres, és molt important el fet de celebrar el congrés en el marc, no tan sols d'Equiplast sinó també d'Expoquimia i Eurosurfas, per les evidents sinergies que existeixen. Des de la SPE, creiem que es tracta de tres fires de gran nivell en les quals la tecnologia ha trobat la seva aplicació i per a nosaltres el fet que professionals de la indústria puguin conèixer els últims desenvolupaments i innovacions que es divulguin al nostre congrés és altament beneficiós perquè així poden integrar aquest coneixement en les seves pròpies indústries.

Al congrés, anem a donar als professionals de la indústria un valor que desconeixen i que els pot aportar molt en aquests moments tan complicats. Als stands, arriben els productes acabats, però no arriben els coneixements. Volem generar un snapshot, una instantània actual de la tecnologia mundial que s'aplica als plàstics.

Com s'articula el SPE Nanotec?

Comptem amb tres sessions temàtiques (Aplicació de la nanotecnologia al sector de l'envasament i embalatge, Reforç estructural de plàstics, Relació estructura-propietats-processat i aplicacions biomèdiques) en els quals es posarà de manifest com la nanotecnologia fa que es pugui fabricar un producte totalment controlat per minimitzar així el seu impacte mediambiental. El congrés reunirà a ponents de tot el món i esperem comptar amb 200 delegats.

Ja fa temps que es parla de la nanotecnologia com una eina de futur. És futur o ja és present?

La nanotecnologia ja està totalment estesa. En l'actualitat, es considera que ja hi ha més d'1.000 productes comercials que compten amb components nanoestructurados d'algun tipus. Existeix, a més, tota una xarxa d'empreses de base tecnològica que fabriquen productes nanoestructurados o que fan els seus productes amb nanotecnologia. En aquest sentit, vull destacar que totes les grans indústries tenen una divisió de nanotecnologia, en la qual s'han generat innovadors productes.

La nanotecnologia és un terme una miqueta ambigu per general i, tal vegada, per això, encara sembli una tecnologia llunyana. És cert que s'ha emprat en àrees molt de ciència bàsica, però també és molt cert que ja ha permeado a la indústria. El que passa és que la indústria no està posant gran èmfasi a destacar l'ús que es fa de la nanotecnologia. Sembla que, en certa mesura, rehúyen el terme.

Aplicacions per fer un plàstic menys contaminant Creuen que encara cal fer pedagogia sobre el plàstic?

El plàstic té encara una mala imatge. No obstant això, el plàstic és absolutament necessari. Creiem que el principal problema dels plàstics, i aquí radica la seva mala imatge, té a veure amb la gestió de residus. Fins fa poc, la indústria no s'ha començat a preocupar seriosament per la vida final del producte, per com gestionar la vida final del producte, que és tremendament inert, al contrari que altres materials. Però des de fa ja un temps, la indústria ha adoptat mesures per acabar amb aquesta qüestió per gestionar la vida final dels materials, especialment el reciclat.

Davant aquesta situació, les indústries ja han implementat els bioplásticos, derivats de biomassa o dels propis residus. En aquest àmbit, la nanotecnologia aporta un valor addicional, ja que permet que aquests nous bioplásticos, o els que provenen de residus, tinguin una gran capacitat, en termes de propietats, que els facin equiparables als derivats del petroli. O que, fins i tot, els puguin substituir.

Sincerament, crec que, en aquest moment, el més important és el reciclat dels plàstics i aconseguir que, per part de la indústria, l'anàlisi del cicle de vida dels productes arribi fins al final del producte no solament durant la seva fabricació sinó també la seva gestió una vegada ja fabricat.

És obvi que el plàstic és absolutament necessari i que la nostra vida actual no seria la mateixa sense ell. Llavors, per què té punts detractors?

En tractar-se d'un producte sintètic, la mateixa gent que ho usa i que no qüestiona el seu valor en el dia a dia, sembla rebutjar-ho. El plàstic és un producte artificial i enfront d'un producte no natural sempre hi ha un rebuig. I, d'altra banda, com he dit anteriorment, crec que la indústria no ha sabut gestionar suficientment ben el tema dels residus plàstics. Ara bé, això ha canviat i ara les indústries s'estan aplicant a treballar amb química sostenible i neta, eliminant dissolvents orgànics.

Pràcticament tots els fabricants de plàstics expliquen, en aquest moment, amb productes derivats de la biomassa, que no són derivats del petroli i que són renovables i molts biodegradables, per la qual cosa van a disminuir la problemàtica mediambiental de gestionar-se correctament. En general, la indústria mostra una major preocupació per l'ús d'una química més sostenible.

En aquest sentit, esdeveniments com el SPE Nanotec són...

Esdeveniments com aquest són fonamentals. La nanotecnologia és l'eina que permet que molt del que he explicat anterior sigui possible. Per exemple, que un material procedent de la biomassa tingui les propietats necessàries per al seu ús com un material d'envàs i que, després, aquest envàs desaparegui, es desintegri i es converteixi en C02 i aigua és gràcies a la nanotecnologia. Per tant, crec que la nanotecnologia ha de tenir una especial rellevància en un esdeveniment de plàstics a nivell industrial com Equiplast perquè arribi a l'àmbit industrial en benefici de tots.

Creuen que qualsevol indústria del sector dels plàstics pot apostar per la nanotecnologia?

El congrés SPE Nanotec farà que moltes empreses, petites i mitjanes, vegin que hi ha eines a la seva disposició perquè la seva activitat tingui un menor impacte mediambiental. El nostre objectiu és presentar els productes que són commodities, és a dir, que serveixen per a la indústria actual, per la qual cosa anem a convocar a industrials que fabriquen aquest tipus de productes i que els comercialitzen. Creiem que les petites i mitges empreses rehúyen entrar en un desenvolupament a llarg termini pel que significa d'inversió. No obstant això, si es tracta de productes ja comercials, sí que estan disposats a provar-los i veure els seus beneficis.

Penso, sincerament, que la nanotecnologia per a plàstics està en un estadi en el qual hi ha un mercat, en el qual pots comprar i tenir proveïdors de productes a preus molt competitius. El congrés va a combinar el que fa la ciència amb el que fa la indústria, perquè volem presentar desenvolupaments que permetin ser adoptats per la indústria.

Comentaris de l'article/notícia

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Plástico

    09/05/2024

  • Newsletter Plástico

    02/05/2024

Enllaços destacats

Fundación Andaltec I+D+iEnfriadoras Inteco, S.L.U.

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis