Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a La industria de moldes portuguesa acompaña a sus clientes en toda la cadena de producción

La marca Engineering & Tooling from Portugal potencia al sector del motlle lusità

La indústria de motlles portuguesa acompanya als seus clients en tota la cadena de producció

Esther Güell05/12/2013

Els motlles portuguesos són archiconocidos en l'àmbit internacional per la seva qualitat, precisió, fiabilitat i capacitat d'innovació. Després d'aquest èxit es troben multitud d'empreses, de diferents grandàries i capacitats però que, no obstant això, estan unides per un objectiu comú: potenciar encara més la ‘marca’ portuguesa i mostrar-se davant els seus clients com un ‘partner’ en tota la cadena de valor. No fabriquen només motlles, ofereixen solucions integrals. Així ho van transmetre les diferents empreses que Plàstics Universals Interempresas va poder visitar acompanyada de responsables de Poolnet, el clúster que treballa per impulsar el sector del motlle de Portugal i la seva indústria auxiliar, promovent la marca Engineering Tooling from Portugal.

Imagen

Les regions de Marinha Gran i Oliveira d'Azeméis concentren la major part d'empreses del sector i estan històricament lligades: si la primera va néixer per aprofitar les sinergies de la indústria del vidre d'aquesta zona, la segona va iniciar la seva marxa de la mà del germà del que està considerat el primer moldista portuguès, pioner i innovador Anibal Abrantes.Precisament la innovació, juntament amb una metòdica inversió en alta tecnologia i un estricte control de qualitat són alguns dels ingredients d'aquesta indústria. “Preu, terminis i qualitat, amb això afermem als clients”, afirmen varis dels industrials visitats. I és cert. Màquines japoneses, alemanyes, suïsses, italianes i alguna espanyola —de 3 i 5 eixos, models d'alta velocitat i uns altres més convencionals— conviuen en les diferents instal·lacions visitades per dotar dels recursos necessaris als operaris, al costat d'un important programa de gestió d'eines i automatització. I cada 3-5 anys de mitjana es renova part del parc de maquinària: “Estar a l'última en tecnologia permet reduir costos i temps. El client compra temps de cicle i garantia, no només producte”. Això passa també per apostar per màquines multifuncionales que permetran reduir el temps de producció i, en conseqüència, el cost final al client.

El cas més paradigmàtic en actualització tecnològica potser ho representa una de les instal·lacions de Marinha Gran, on, dels dos pavellons de producció que disposen, un està totalment automatitzat, sense més emprats que els enginyers de programació, amb una secció a temperatura controlada i un sistema de gestió en xarxa que permet a qualsevol empleat de l'empresa saber en quina fase es troba la producció.

No obstant això inversió i innovació no ho són tot. Alguna cosa ha de distingir a aquests professionals que els ha valgut el reconeixement internacional. “Sabem improvisar, innovar sobre la marxa i prendre decisions ràpides”, va afirmar el representant d'una de les més importants empreses, amb seu en Marinha Gran però també presència internacional. “Potser no som molt bons planificant però sabem reaccionar ràpidament davant els nous reptes”, va afegir. I és que cada dia suposa un nou repte per a aquests professionals.

En general, tant en Marinha Gran com Oliveira d'Azeméis es troba una àmplia diversitat d'empreses, amb facturacions que oscil·len entre els 2 i els 104 milions d'euros en 2012 —molt positiu respecte 2011—. I de grandàries molt diverses, des de pimes fins a multinacionals que, no obstant això, comparteixen una mateixa filosofia: màxima qualitat i alta tecnificació en els seus productes, ja siguin motlles de mínimes toleràncies per a dispositius electrònics o equipament mèdic, fins a grans peces de 40, 80 o 120 tones per a portes i parachoques d'automòbil o grans contenidors.

Imagen

Treballar amb el client, no per a ell

Conscients de les necessitats dels seus clients —l'experiència és, si escau, una basa molt important— la indústria de motlles portuguesa sap dotar-se de la tecnologia més avançada per complir amb les expectatives. Competir en preu no és una opció pel que el seu potencial diferenciador és saber acompanyar al client en tota la cadena de producció. Des de realitzar el disseny inicial al costat del client passant pel desenvolupament del motlle, l'exhaustiu control de qualitat fins al lliurament final. Però la seva capacitat va més enllà i, gràcies al treball de coordinació del cluster Poolnet, aquestes empreses poden compartir i col·laborar per oferir una solució integral al projecte del client. Aquest és el valor afegit diferencial respecte a la competència asiàtica “que ens va reduir el mercat internacional, especialment el d'EUA”, ens explica un empresari que porta més de 40 anys en la bretxa, “havent superat diverses crisis, encara que cap com aquesta”.

Més independència sectorial

Un altre dels objectius de les empreses actualment és reduir la seva dependència respecte al sector de l'automoció: de les visitades, gairebé la totalitat treballen entre el 50 i el 80% per a aquest sector industrial. “El nostre objectiu —explicava un representant d'una signatura d'Oliveira d'Azeméis— és reduir el percentatge dedicat a l'automoció i repartir la producció entre altres sectors importants per a nosaltres com són el mobiliari de jardí i l'embalatge”. Altres sectors en els quals es mouen aquestes empreses són electrònica, electrodomèstics i línia blanca, ampolles de vidre… Diversificar per reduir el risc. De la mateixa manera, aquestes empreses estan ampliant els seus països de destinació, amb unes xifres d'exportació que ronden el 90% en la majoria dels casos. “Tinc un client portuguès que representa el 5% de la meva facturació —admetia un dels empresaris de Marinha Gran—, la resta, és tot per a exportació”. Una afirmació que es repetia en gairebé la totalitat de les empreses visitades, la qual cosa ve a demostrar la bona salut de la qual gaudeix el sector.

Per a això estan sempre atents a les noves oportunitats. Mostra d'això és el projecte iniciat per una de les empreses de Marinha Gran: no només fabriquen el motlle sinó que s'encarreguen també de la producció de càpsules per a cafès exprés. Un projecte que, de nou, els ha suposat una important reconversió de les instal·lacions per oferir la màxima eficiència.

En aquest sentit, cal subratllar també que, cada empresa s'ha anat especialitzant a la seva àrea per donar cobertura a diferents tipus de demanda. Així, podem trobar des d'empreses especialistes en electroerosió, fins a una de les poques que ofereixen processos electroquímics que permeten incrementar la lluentor en el producte resultant o mecanitzat per plasma. De la mateixa manera, la majoria de les empreses estan preparades per produir motlles per a productes bimaterial, amb textures, colors i característiques diferents.

foto

Comentaris de l'article/notícia

#3 - jorge hanfling
26/09/2014 19:11:31
desde ya que agradezco la informacion que Uds. me puedan facilitar o vender,me interesa saber el proceso completo y los papeles que se deben usar para texturar moldes de acero para inyeccion de plasticos, como asi tambien si Uds.podrian proovernos dichos papeles y el coste de los mismos , y tipos de texturas disponibles.- mi email es jshanfling@yahoo.com.ar .-Espero vuestra novedad al respecto,un saludo atte. jorge s. hanfling.- de argentina.-
#2 - artoaxaca@gmail.com
06/06/2014 22:31:45
francisco consulta la pagina dspace.espoch.edu.ec/bitsream tesis profesional tema:Diseño,modelacion,simulacion y contruccion de molde para tapa de cilindro de gas....... Escuela superior politecnica de chimborazo espero te sirva...saludos
#1 - francisco cruz
18/12/2013 0:49:07
esta informacion es de gran importancia para mi, soy jefe de mantenimiento y trabajo con moldes todos los dias, me gustaria saber como calculo la vida util de un molde de inyeccion, de que deopende este calculo? agradezco la informacion que me puedan brindar.

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Roboshot Week - Última llamada

    Roboshot Week - Última llamada

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Plástico

    12/09/2024

  • Newsletter Plástico

    05/09/2024

Enllaços destacats

Fundación Andaltec I+D+iEnfriadoras Inteco, S.L.U.Plastics & Rubber

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis