Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a La industria plástica y la cadena de valor unidas para el objetivo ‘cero plásticos en vertedero en 2020’
Jornada ‘Trencant mites: els plàstics i els seus residus - el seu gran valor’

La indústria plàstica i la cadena de valor unides per a l'objectiu ‘zero plàstics en abocador en 2020’

Redacció Interempresas04/12/2013

PlasticsEurope i Itene van reunir en el Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient a diferents agents de la cadena de valor dels plàstics i la gestió de residus. La jornada va ser inaugurada per Mª José Delgado, sotsdirectora general de Residus del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient i per Manuel Fernández, director general de PlasticsEurope a la regió ibèrica. La idea principal és que tots els plàstics poden ser recuperats per obtenir nous productes o convertir-se en una important font d'energia.

PlasticsEurope, associació europea de productors de matèries plàstiques, i Itene, van reunir el passat 3 de desembre a la seu del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient als diversos agents de la cadena de valor de la indústria plàstica i de la gestió de residus. Aquesta jornada va posar de manifest l'actual unió d'aquests importants agents a l'objectiu de PlasticsEurope per aconseguir que en 2020 cap plàstic es malgasti en els abocadors. Durant les diferents ponències es van exposar i van debatre accions globals i alineades per aconseguir aquest ambiciós repte. Així, la indústria i els principals agents implicats aposten per un ús molt més eficient dels recursos, gràcies al foment de: prevenció, reciclat mecànic, recuperació energètica i reciclat de combustibles alternatius.

Per PlasticsEurope, el punt de partida de qualsevol estratègia ha de ser la prevenció, tema central de les polítiques de residus de la Unió Europea i dels Estats Membres per al període 2010-2014. Així, és fonamental un consum responsable i un ús més racional de tots els recursos. A més, gràcies a l'eficiència dels plàstics malgastem menys aliments, ja que la utilització d'envasos cada vegada més lleugers allarga la vida dels aliments i en conseqüència es redueixen els residus orgànics.

D'altra banda, és necessari fomentar el reciclat mecànic de qualitat, el qual ha de garantir sempre el compliment de les exigències de seguretat per a la salut i el medi ambient segons l'aplicació a la qual es destini. Fomentar “molt reciclat” en lloc d'un “reciclat de qualitat” pot ocasionar problemes per trobar mercats adequats de sortida del material, ja que la seva qualitat podria no complir les especificacions tècniques necessàries per a l'aplicació final. A més, s'ha de promoure l'ampliació d'esquemes de recollida que contemplin el 100% dels residus post-consum per fomentar el reciclatge i recuperació de tots els residus plàstics.

Jornada ‘Trencant mites: els plàstics i els seus residus - el seu gran valor’
Jornada ‘Trencant mites: els plàstics i els seus residus - el seu gran valor’.

Així i tot, en ocasions el reciclat mecànic no és l'opció més eficient des del punt de vista tècnic, mediambiental i econòmic. En tal cas, existeix l'opció de la recuperació energètica. Amb aquesta via s'aprofita el gran poder calorífic dels plàstics, similar al d'altres combustibles comuns com el gas natural o superior fins i tot al del carbó. Com a exemple, si Europa utilitzés tot el potencial del seu corrent de residus, podria generar electricitat per proveir 17 milions de llars i calefacció a altres 24 milions. Finalment, una altra forma d'aprofitar els residus és utilitzar-los com a combustible, els anomenats Combustibles Derivats de Residus (CDRs). A Espanya s'usen uns 2,4 milions de tones d'aquest tipus de combustible alternatiu. Si es deixarà d'optar pel dipòsit en abocadors de residus amb poder calorífic es podrien produir fins a 4 milions de tones de CDRs, la qual cosa suposaria un augment del 66%. L'ús de tal quantitat de CDRs equivaldria a un 5% dels combustibles fòssils utilitzats per la indústria en general, la qual cosa suposaria la disminució de l'actual dependència d'Espanya d'importacions de fuel.

Així, tots els plàstics, al final de la seva primera vida útil, poden ser recuperats per obtenir nous productes o convertir-se en una important font d'energia. No obstant això, perquè aquesta realitat sigui possible és necessari implementar mesures restrictives que impedeixin l'entrada en abocador d'aquells residus amb un determinat valor energètic. A dia d'avui, a Espanya, l'abocador segueix sent l'opció més barata. Un marc legislatiu adequat seria el catalitzador per augmentar els nivells de reciclatge i de recuperació cap al 100%. A Europa, aquesta realitat ja és possible: els nou països europeus amb una major taxa de recuperació de residus contemplen aquest tipus de mesures en les seves legislacions.

Durant la ponència inaugural, Manuel Fernández, director general de PlasticsEurope a la regió ibèrica, ha destacat que “impedir que el residu plàstic arribi a l'abocador és una mesura sostenible que beneficia a la societat en el seu conjunt. D'aquesta manera, aprofitar el plàstic malgastat en 2012 suposaria un estalvi considerable, ja que el seu valor en petroli és d'1.000 milions d'euros. A més, la potenciació del reciclat mecànic i la recuperació energètica suposaria la creació de 33.000 llocs de treball a Espanya”. Finalment ha afegit que “l'objectiu zero plàstics en abocador en 2020 és un repte ambiciós però assolible. Per aconseguir-ho necessitem la col·laboració de tots els agents implicats i complementar el reciclat mecànic de qualitat amb la recuperació energètica”.

En la seva ponència, Beatriz Ferreira, representant d'Itene, ha fet especial recalcament en què “el millor residu és el que no existeix, i d'aquí la importància de contemplar totes les etapes del cicle de vida en el disseny d'envàs amb l'objectiu de prevenir la generació de residus, així com preveure el seu potencial reciclatge i valorització posterior”. Beatriz ha explicat que “han de dur-se a terme diferents estratègies al llarg de tot el procés de desenvolupament de l'envàs i tenir compte tot el seu cicle de distribució. Algunes d'aquestes estratègies consisteixen en la reducció de material emprat, que pot suposar un estalvi de costos i una reducció de les emissions de CO2, i el desenvolupament d'envasos monomaterial, pel seu major reciclabilidad front els dissenys d'envasos multimaterial”. Durant la presentació es van mostrar casos d'èxit d'ecodiseño d'envasos en els sectors d'higiene i neteja i electrònica que van tenir com a resultat importants estalvis en alguns d'aquests aspectes. La jornada va ser organitzada en col·laboració amb Itene i va comptar amb la intervenció de representants de Cicloplast, Urbaser, Ecoalf i Aeversu.

Empreses o entitats relacionades

Instituto Tecnológico del Embalaje, Transporte y Logística - Itene
Plastics Europe Ibérica

Comentaris de l'article/notícia

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Roboshot Week - Última llamada

    Roboshot Week - Última llamada

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Plástico

    12/09/2024

  • Newsletter Plástico

    05/09/2024

Enllaços destacats

Plastics & RubberEnfriadoras Inteco, S.L.U.Fundación Andaltec I+D+i

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis