Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a La placa de PETG presenta posibilidades ilimitadas de diseño

La placa de PETG presenta possibilitats il limitades de disseny

01/08/2005
Dissenyadors i especialistes en l'emmotllament per buit van desenvolupant formes més complicades i complexes que es fabriquen amb plaques. El problema és que al modelar formes tan complexes o formes profundes, es corre el risc que la placa de termoplàstic triada perdi duresa. Per evitar-ho, Quinn Plastics aconsella l'ús de la placa Specter, que combina una extrema resistència a l'impacte amb qualitats particulars per a l'emmotllament.
La placa Specter té una àmplia varietat d'aplicacions...
La placa Specter té una àmplia varietat d'aplicacions: parades d'autobús, vidre de cartells, protecció de maquinària, embalatges per a medicina, elements d'exposició i senyalització per a ús en l'exterior, cascs de seguretat per a bicicletes, etc.
La placa té una duresa més de 15 vegades superior a la fibra acrílica normal i fins a 10 vegades més resistent a l'impacte que plaques acríliques de millor qualitat. Malgrat una resistència del 60 per cent al 70 per cent de la de policarbonats, la placa SPECT de Quinn Plastics presenta considerables avantatges d'aplicació, sobretot en l'embalatge d'aliments i els elements d'exposició. A més, la placa de PETG ofereix l'oportunitat de reduir les despeses de transformació gràcies a la seva idoneïtat per a l'emmotllament a temperatures més baixes i gràcies a la possibilitat d'eliminar les ratllades abans de l'expedició del producte acabat.

PETG davant PET

La química de PETG és interessant per si mateixa. En el passat hi ha hagut una confusió entre PET i PETG, però les seves diferències són fonamentals. PET és un material semicristalino que blanqueja en escalfar. Les cadenes de polímer s'alineen i la placa perd transparència. Òbviament, això no és ideal si es dissenyen productes que hagin de ser clars. Per altra banda, el PETG és co-polièster amorf que senzillament no es cristalitza en escalfar ni amb qualsevol altre mètode de tractament. Això significa que la placa es pot plegar, modelar o mecanitzar i roman tan transparent com en ser extruït. Una vegada que la placa de PET ha cristal·litzat, algunes zones perden duresa i podrien trencar sota càrrega, un problema que no succeeix amb la placa de PETG.

La placa Specter ofereix una àmplia finestra de termomoldeo, amb temperatures més baixes i temps de cicle més curts en comparació amb la majoria de materials de placa termoplàstics. Els usuaris solen treballar amb una temperatura d'emmotllament d'uns 120 º C, i observen que poden aplicar temps d'escalfament aproximadament un 30 per cent per sota d'altres tipus de placa. Altres materials resistents a impactes necessitaran també un assecatge previ abans d'iniciar el procés de modelatge. Això suposa una despesa afegida que ha de sumar-se al cost final del producte. PETG no necessita aquesta etapa de pre-assecat i pot utilitzar directament en la majoria dels casos, estalviant així temps i diners.

Specter aporta una combinació única de propietats i és, per tant, pràctica per al fabricant. La següent part d'aquest article destaca les tècniques utilitzades habitualment per a l'emmotllament i tractament de la placa Specter, fabricada en exclusiva per Quinn Plastics.

Tècniques

Plegat en calent

Les plaques Specter es poden plegar amb un radi reduït; per a això, s'escalfa la zona a plegar per les dues cares amb un escalfador de plaques elèctric ia continuació es plega seguida la placa en la línia escalfada. Per gruixos superiors a 3 mm potser sigui necessari girar-se periòdicament durant el cicle d'escalfament. Ha de començar a escalfar primer el costat de la placa que formarà l'angle interior i com a últim el costat exterior. A l'arribar a la temperatura de placa ideal (una mica més de 105 º C) i observar una lleugera resistència a la flexió, podrà donar forma fàcilment a la peça. Si es flexiona a una temperatura massa baixa, es crearan tensions i la peça serà fràgil, per altra banda, el sobreescalfament pot originar bombolles en l'àrea de flexió.

L'emmotllament per buit directe és ideal per a dissenys senzills
L'emmotllament per buit directe és ideal per a dissenys senzills.
L'emmotllament per drapejat és una tècnica complexa que permet crear una relació entre profunditat i diàmetre d'aproximadament 4 a 1...
L'emmotllament per drapejat és una tècnica complexa que permet crear una relació entre profunditat i diàmetre d'aproximadament 4 a 1.
Specter aporta una combinació única de propietats i és, per tant, pràctica per al fabricant

Plegat en fred

El corbat i plegat en fred poden aplicar-se per obtenir formes simples a partir de la placa Specter, el corbat admissible depèn tant del gruix de la placa com del grau de flexió. En el cas de plegar en fred gruixos superiors a 2,5 mm, és probable que s'originen altes tensions.

Termomoldeo

Hi ha tot un seguit de tècniques de termomoldeo que poden aplicar per modelar les plaques Specter després d'escalfar: emmotllament mecànic, per pressió d'aire o per buit. Poden utilitzar-se tant motlles mascle (pistó) com motlles femella (cavitat). Les eines poden variar entre motlles directes de guix fins a motlles cars d'acer refrigerats per aigua, però el material més utilitzat és l'alumini fos. També poden utilitzar altres materials com ara fusta i epoxi. Es poden considerar les següents formes: emmotllament per buit directe, emmotllament per drapejat, emmotllament amb motlles acoblats, emmotllament amb pistó i bombolla a pressió, emmotllament a pressió amb pistó, emmotllament per buit, emmotllament per buit amb bombolla a pressió, emmotllament per pressió de contacte de placa bloquejada, emmotllament lliure i emmotllament mecànic.

Imagen

Emmotllament per buit directe

L'emmotllament per buit és el procés d'emmotllament més versàtil i més aplicat. L'equip és barat i es maneja més fàcilment que la majoria de les tècniques mecàniques o de pressió. En l'emmotllament per buit directe, la placa Specter es fixa en un marc i s'escalfa. Quan la placa escalfada es troba en estat plàstic, es posa sobre la cavitat del motlle femella. A continuació es fa buit en la cavitat de manera que la pressió atmosfèrica empeny la placa calenta contra els contorns del motlle. Quan la placa Specter s'ha refredat prou, pot treure's la peça formada. Utilitzant motlles relativament profunds les vores superiors de la peça solen ser més fins atès que la placa calenta és estirada primer cap al centre del motlle. La placa ha d'estirar més en les vores pel que resulta més fina en aquesta part. L'emmotllament per buit directe se sol limitar a dissenys simples i poc profunds.

La placa Specter és dura, transparent, versàtil i de senzill maneig, resistent als agents químics i assequible...
La placa Specter és dura, transparent, versàtil i de senzill maneig, resistent als agents químics i assequible, pel que resulta molt adequada per a una àmplia varietat d'exigents aplicacions per a plaques i vidres.

Emmotllament per drapejat

L'emmotllament per drapejat és similar al emmotllament per buit directe llevat que després d'emmarcar i escalfar la placa Specter, aquesta s'estira mecànicament i s'aplica un diferencial de pressió per formar la peça sobre un motlle mascle. Ara bé, en aquest cas la placa s'acosta al seu gruix original en entrar en contacte amb el motlle. És possible modelar per drapejat objectes amb una relació de profunditat-diàmetre d'aproximadament 4 a 1; però, la tècnica és més complexa que l'emmotllament per buit directe. Els motlles mascle són més fàcils de produir i solen ser més barats que els motlles femella, encara que es fan malbé més fàcilment. L'emmotllament per drapejat també pot aplicar utilitzant només la força de gravetat. Per al emmotllament de múltiples cavitats es prefereixen els motlles femella atès que necessiten menys espai que els motlles mascle.

Emmotllament amb motlles acoblats

L'emmotllament amb motlles acoblats és similar al modelatge de compressió ja que la placa Specter escalfada queda bloquejada entre un motlle mascle i un femella de fusta, guix, epoxi o un altre material. Encara que resulten més cars, els motlles acoblats amb refrigeració per aigua produeixen peces més precises amb toleràncies més baixes.

Emmotllament per buit amb pistó i bombolla a pressió

La tècnica de l'emmotllament per buit amb pistó i bombolla a pressió es pot aplicar quan la placa Specter s'utilitza per formar articles profunds amb una bona uniformitat de gruix. La placa es col loca en un marc i s'escalfa utilitzant una pressió d'aire controlada per crear una bombolla. Quan la bombolla hagi quedat estirada fins arribar a l'altura desitjada, es baixa el pistó mascle (normalment escalfat) per forçar la placa estirada a la cavitat. La velocitat i la forma del pistó poden ajustar per optimitzar la distribució del material, i el pistó serà el més gran possible de manera que el plàstic quedi estirat el més semblant possible a la forma del producte acabat. El pistó ha de penetrar entre el 75 per cent i 85 per cent de la profunditat de la cavitat del motlle. A continuació s'aplica una pressió d'aire des del costat del pistó mentre es treu l'aire del costat de la cavitat. El motlle femella ha de ventilar per permetre que surti l'aire atrapat.

Emmotllament a pressió amb pistó

L'emmotllament a pressió amb pistó és similar al emmotllament per buit amb pistó ja que un pistó pressiona la placa calenta Specter en la cavitat femella. A continuació la pressió de l'aire des del costat del pistó empeny la placa de plàstic contra la paret del motlle. Poden ajustar la forma i la velocitat del pistó per optimitzar la distribució del material.

Emmotllament per buit amb pistó

Per evitar que el material sigui més fi en les cantonades o en la perifèria (articles en forma de tassa o caixa) es pot utilitzar un pistó per estirar mecànicament el plàstic i afegir material addicional a la cavitat femella. El pistó ha de ser del 10 per cent al 20 per cent més petit que el motlle i s'ha d'escalfar fins just sota de la temperatura d'emmotllament de la placa. Quan el pistó hagi forçat la placa escalfada a la cavitat del motlle, es treu l'aire del motlle per a formar la peça.

L'emmotllament per buit amb pistó i l'emmotllament a pressió amb pistó (vegeu punt anterior) permeten produir articles profunds, reduir el cicle de refredament i controlar adequadament el gruix de les parets. Ambdós processos requereixen un control precís de la temperatura i són més complexos que l'emmotllament per buit directe.

Emmotllament lliure

Al emmotllament lliure pot utilitzar-se una pressió d'aire d'aproximadament 2,76 MPa per bufar una placa Specter escalfada a través de la silueta d'un motlle femella. La pressió de l'aire fa que la placa formi un article suau en forma de bombolla, com els que s'utilitzen per exemple per claraboies. Com que només l'aire toca banda i banda de la peça, aquesta no portarà cap marca tret que s'utilitzi un dispositiu d'aturada per proporcionar-li un contorn especial a la bombolla.

Solució a problemes

El demarcaje és el terme utilitzat per descriure les imperfeccions transferides de la superfície del motlle a la placa modelada durant el procés. A menys que s'utilitzin unes eines de cost molt elevat, això pot ser un problema frustrant que pot acabar havent de rebutjar emmotllament perfectes. Specter ofereix una resposta a aquest problema gràcies a la seva capacitat per al "polit per aire". Aquesta tècnica inclou la utilització d'un bufador d'aire calent, situat uns pocs centímetres per sobre de la superfície de la placa, mentre es mou amb suavitat al voltant de l'àrea danyada. Specter té la capacitat de "auto anivellar" sota la influència de la calor, de manera que els petits esgarrapades desapareixen a ulls vista.

Àrees d'aplicació

Specter s'ha utilitzat en àrees tan diverses com els cascos de seguretat de cicle fins a la protecció de maquinària, i fins i tot en les maletes per a transport en el transplantament d'òrgans. De fet, l'embalatge metge i la producció d'ortopèdia són importants àrees per a la utilització d'aquest material. Embalatges de tancament bivalve (clamshell), envasos tipus blíster i safates per a instruments són les àrees d'embalatge més comuns per a medicina a causa de la capacitat de SPECT per a resistir la radiació gamma utilitzada per esterilitzar l'equipament. Els motlles per al cos en ortopèdia i radioteràpia són així mateix, usos poc comuns, però vitals, de SPECT en camp de la medicina.

Un dels usos més visibles per Specter, de Quinn Plastics, ha estat el sector del punt de venda. Cada vegada més els productes per a distribuïdors minoristes s'han d'exposar i embolicar-se en unitats d'exposició que no només semblin bones sinó que puguin resistir els rigors del concorregut entorn d'un supermercat. Specter no només permet la llibertat de disseny que necessita l'equip creatiu sinó que ofereix a més una vida operativa més llarga que és del grat del comerç i dels responsables del producte.

Una de les aplicacions originals en les quals ha tingut èxit Specter, de Quinn Plastics, ha estat en el mercat del mobiliari urbà. Les parades d'autobús i altres elements urbans constitueixen entorns naturals per a un material que combina claredat i duresa, resistència química i protecció davant del foc.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Plástico

    19/09/2024

  • Newsletter Plástico

    12/09/2024

Enllaços destacats

Plastics & RubberFundación Andaltec I+D+iEnfriadoras Inteco, S.L.U.

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis