Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Entrevista a Judit Jansana, jefa técnico comercial para Iberia y Latinoamérica de Titech
“La nova directiva sobre els RAEE presenta un repte important per a les plantes del nostre país”

Entrevista a Judit Jansana, cap tècnic comercial per Iberia i Llatinoamèrica de Titech

Javier García26/02/2013
Els Estats membre, entre ells Espanya, tenen fins al proper 14 de febrer de 2014 per modificar la seva actual legislació sobre els residus d'aparells elèctrics i electrònics (RAEE) per ajustar-la a la nova Directiva 2012/19/UE i els seus exigents objectius i requisits. Estan les nostres empreses preparades per afrontar el repte? Judit Jansana, cap tècnic comercial per Iberia i Llatinoamèrica de Titech, empresa especialista en solucions de classificació per a diverses aplicacions de reciclatge, explica en aquesta entrevista com es porta cap en l'actualitat la difícil tasca de separar els diferents components dels RAEE i quins seran les exigències de la nova directiva.
Judit Jansana, cap tècnic comercial per Iberia i Llatinoamèrica de Titech
Judit Jansana, cap tècnic comercial per Iberia i Llatinoamèrica de Titech.

Parli'm de la Directiva 2012/19/UE sobre residus d'aparells elèctrics i electrònics (RAEE). Quins reptes portarà amb si?

Aquesta directiva, aprovada el passat mes de gener de 2012 pel Parlament Europeu, introdueix objectius més estrictes de recollida i reciclatge dels residus d'aparells elèctrics i electrònics.

Per exemple?

Exigeix la recollida de 45 tones de RAEE per cada 100 tones d'aparells posats al mercat nacional per 2016. Aquest percentatge haurà d'augmentar-se en 2019 fins al 65% dels RAEE introduïts al mercat o el 85% dels RAEE generats al país. A més, s'incrementen les quotes de reciclat per a cada categoria. S'estableix també la prohibició del reciclatge de plàstics amb retardants a la flama amb base de Brom i es regula que tots els plàstics de RAEE han de ser tractats per a la separació de dites retardants. Els Estats membre disposen d'un any més per traslladar aquestes regles, la qual cosa suposa tot un repte per a països com Espanya.

Noves quotes de reciclat, segons la Directiva 2012/19/UE
Noves quotes de reciclat, segons la Directiva 2012/19/UE.

Està preparat el nostre país per afrontar amb garanties les exigències de la directiva?

Crec que seria just dir que la nova directiva presenta un repte important per a les plantes que estan funcionant actualment al nostre país. Serà necessari revisar el concepte tradicional de planta, en el qual molts processos es realitzen de forma mecànica o manual, i substituir-ho per la tecnologia actual de classificació per sensors. Aquesta nova tecnologia permet optimitzar el procés de recuperació de metalls i obtenir valuosos subproductes metàl·lics. A més, permet distingir, classificar i recuperar les diferents fraccions polimèriques amb i sense retardants de brom, així com dur a terme un adequat tractament de la fracció de fins, que cada dia és més rica en metalls preciosos.

Els cables elèctrics de coure i les peces de coure constitueixen components valuosos que es troben en moltes fraccions considerades sovint com a...
Els cables elèctrics de coure i les peces de coure constitueixen components valuosos que es troben en moltes fraccions considerades sovint com a ‘residuals’.

Què han de fer les plantes parar adaptar-se a la citada directiva? Com?

Els cables elèctrics de coure i les peces de coure constitueixen components valuosos que es troben en moltes fraccions considerades sovint com a ‘residuals’ i que manualment és realment difícil de treballar.

En una planta actual de RAEE, amb separador de Corrents de Foucault queda encara molt metall no fèrric, especialment cables elèctrics i acer inoxidable, però també plaques (PCB), coure i llautó. Podríem afirmar que, de mitjana, una planta tradicional, després d'aquest procés encara té entre un 10% a un 15% de metalls que es podrien recuperar i vendre.

I què es pot fer per incrementar les quotes de reciclat?

S'hauria de treballar en dues línies. En primer lloc, maximitzant la recuperació d'aquests metalls, especialment els no fèrrics encara existents en els fluxos de rebot. El problema és que una identificació i separació eficient d'aquests metalls no és possible amb la tecnologia de classificació convencional. Així per exemple, tant els recuperadors de cables com les posteriors foses de coure exigeixen un elevat grau de puresa. Això només pot aconseguir-se eficaçment utilitzant els nous sistemes de classificació basats en sensors com els quals ofereix Titech.

I en segon lloc?

Cal dur a terme la recuperació i venda de nous subproductes: els plàstics i els fins. Això inclou la separació de polímers en les seves diferents famílies, així com la separació de fraccions metàl·liques entre si: cables elèctrics, coure, llautó o plaques de circuit elèctric.

Valori el grau d'equipament i tecnologia de les nostres plantes en l'actualitat per afrontar el repte.

En general, s'observa una estesa tendència a l'operació manual de les plantes espanyoles, més enllà de les operacions de descontaminació que han de realitzar-se d'aquesta forma per la seva complexitat. Això fa que tinguin alts costos operatius associats a una baixa capacitat i a una limitació del nombre de subproductes a generar. Diria que existeixen molt poques grans instal·lacions amb un major grau d'automatització dels seus processos. Això indica que encara ens queda molt recorregut per fer. La nova directiva ajudarà a donar aquest salt tecnològic que permeti augmentar l'eficiència dels processos de recuperació.

Les plaques de circuit imprès és un dels components dels RAEE
Les plaques de circuit imprès és un dels components dels RAEE.

Quins components dels RAEE són considerats nocius? Per què? Com es tracten?

Els aparells elèctrics i electrònics contenen substàncies que poden causar greus danys al medi ambient i a la salut. Cal tenir en compte que al món es generen 40 milions de tones d'escombraries electròniques a l'any i que el volum d'aquesta ferralla creix entre el 16 i el 28% cada cinc anys (el triple que els RSU). La immensa majoria conté substàncies perilloses tals com el brom, cadmi, fòsfor o mercuri, ja siguin, per exemple, en les piles i bateries que contenen o en els plàstics amb retardants a la flama.

Les substàncies perilloses dels RAEE
La Directiva RoHS (Restriction of the Usi of Certain Hazardous Substances) ha establert restriccions a l'ús de matèria primera secundària que contingui alguna de les següents substàncies perilloses que han de ser separats:
Imagen

Cal tenir en compte, explica Jansana, que la Directiva RoHS únicament és vàlida per a la fabricació de nous aparells elèctrics i electrònics. Regula la recuperació i separació de parts perilloses com a plaques que contenen condensadors, plàstics amb retardants a la flama i parts amb plom i prohibeix l'ús de retardants a la flama brominados. El seu àmbit d'aplicació és per a tots els aparells produïts tant en la Unió Europea com els importats a la UE.

Segons explica la cap tècnic comercial per Iberia i Llatinoamèrica de Titech, un dels aspectes en els quals incideix és en la identificació i separació de plàstics que continguin materials pirorretardantes bromados (BFR), que formen part de circuits impresos, carcasses de plàstic o connectors i cables. Així, tots els plàstics de RAEE han de ser prèviament tractats per a la separació dels retardants a la flama de Brom de la resta de plàstics, un procés que requereix de noves tecnologies, doncs molt difícilment es podrà aconseguir aquesta distinció manualment.

Per això, sosté Jansana, la tecnologia de sensors mitjançant rajos X està cada vegada més estesa per dur a terme aquesta operació, ja que garanteix “els millors resultats, en distingir els materials per la seva densitat atòmica”. En una instal·lació dissenyada per a aquesta aplicació, combinant un equip de sensors NIR amb un altre amb sensors de rajos X, és possible recuperar per a la seva eliminació fins al 97% dels plàstics amb BFR, separant primer per tipus de plàstics amb el sensor d'infrarojos, per després separar dins de cada família els que tenen Brom (BFR) dels quals no.

Quin és el procés que ha de seguir un RAEE per al seu total reciclat?

Una planta de recuperació de RAEE ha d'estar dissenyada amb una combinació específica de diferent maquinària. Primer cal descontaminar el material manualment. Per a això s'utilitza un triturado suau que trenca la carcasses i permet un ràpid accés al seu interior per part de personal de triaje, el qual extreu piles, condensadors, bateries i tòners entre otrosmateriales; després ja pot passar a una trituración més fina fins a una granulometria d'al voltant 20 a 30 mil·límetres.

A partir d'aquí?

S'instal·len en cascada el separador magnètic per a la retirada de metalls fèrrics i el separador de Corrents de Foucault per als metalls No fèrrics molt massius. És a partir d'aquest punt on comença realment la innovació tecnològica amb l'ús d'equips de separació automàtica basats en sensors: (electromagnètics (EM3) per a la recuperació de tots aquells metalls no recuperats pel Foucault, sobretot cables elèctrics, plaques de circuit imprès més pobres en metalls, inoxidables, etc. Una vegada esgotats els metalls en el flux es comença la recuperació i classificació polimèrica.

Avui la tecnologia aconsegueix crear monofracciones metàl·liques de, per exemple, només llautó
Avui la tecnologia aconsegueix crear monofracciones metàl·liques de, per exemple, només llautó.

Com?

Mitjançant equips dotats de sensors espectrométricos de proper infraroig o NIR i d'equips de rajos X, per a la separació de plàstics amb i sense retardants a la flama brominados. Es pot anar un pas més enllà en la recuperació a través de l'ús de la càmera de color (CCD), amb el que s'aconsegueixen crear monofracciones metàl·liques: de només plaques, només coure, només llautó, només cables elèctrics, etc. Tot això sense necessitat de granular ni d'emprar taules densimétricas.

I per a aquells que hagin optat per granular?

També es poden separar el coure i el llautó de la resta de metalls mitjançant el separador amb càmera de color d'alta resolució. El repte i la dificultat estan en el canvi de mentalitat en haver de passar d'un procés simple i molt manual a un altament tecnificat, en el qual, d'una banda, el personal ha d'adaptar-se a treballar amb les màquines i, per un altre, l'empresa ha d'ampliar la seva xarxa de vendes de subproductes i adaptar la seva xarxa comercial als nous productes i qualitats. Segons les qualitats de producte final obtingut fins i tot es pot realitzar una venda directa a les foses.

Titech compta amb una extensa gamma d'equips i tecnologia per al reciclat de RAEE
Titech compta amb una extensa gamma d'equips i tecnologia per al reciclat de RAEE.

Tecnologia Titech

Segons explica Judit Jansana, cap tècnic comercial per Iberia i Llatinoamèrica de Titech, els avantatges de la tecnologia basada en sensors són les següents:

  • Els equips Titech són molt flexibles, es poden combinar diversos sensors en un mateix separador pel que és ideal per a plantes petites.
  • Permeten obtenir fraccions d'alta qualitat fins i tot aptes per a venda directa a fosa.
  • Maximitzen la recuperació dels metalls, fracció més valuosa dins dels RAEE. Tota la tecnologia Titech és en sec pel que els costos operatius són molt baixos.
  • Ajuda al compliment de la nova directiva amb la distinció entre els retardants bromados dels quals no ho són.
  • L'empresa ajuda als seus clients a ser més competitius amb menors costos operatius, amb màxims beneficis per la venda de subproductes i màxima recuperació.
  • Els equips tenen una configuració modular i una integració simple en plantes ja existents.
  • Titech ofereix una àmplia gamma d'equips amb diferents amples de treball per treballar amb alts o baixos cabals
  • El període d'amortització per a les màquines és curt, gràcies als elevats preus de venda dels subproductes obtinguts.

Comentaris de l'article/notícia

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Roboshot Week - Última llamada

    Roboshot Week - Última llamada

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Plástico

    12/09/2024

  • Newsletter Plástico

    05/09/2024

Enllaços destacats

Enfriadoras Inteco, S.L.U.Plastics & RubberFundación Andaltec I+D+i

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis