Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Identificar el camino hacia una sociedad sin vertederos

Identiplast 2012, celebrat a Polònia, va congregar a més de 170 experts

Identificar el camí cap a una societat sense abocadors

Nerea Gorriti17/12/2012
Un objectiu comú, un camí diferent per a cada país. Els passats dies 6 i 7 de novembre, l'hotel Sheraton de Varsòvia va acollir la desena edició del congrés Identiplast. Dues jornades completes dedicades debatre sobre la gestió dels residus plàstics. 170 experts internacionals es van congregar per debatre sobre la viabilitat d'aconseguir l'objectiu 'Zero plàstics en abocadors en 2020: com aconseguir aquest objectiu?', analitzar la situació dels diferents països i presentar importants dades europees i espanyols de mà de PlasticsEurope Iberia.

El passat 7 de novembre de 2012, va concloure el congrés internacional Identiplast, organitzat conjuntament per PlasticsEurope, ACC, PWMI i CPIA, en col·laboració amb EPRO, EuPR i EuPC, un dels esdeveniments més importants dedicats a la gestió dels residus plàstics a Europa.

Identiplast 2012 va reunir a destacats experts internacionals que van oferir al públic la seva experiència i know-how en la identificació, classificació, reciclatge i recuperació de plàstics procedents de diferents fluxos de residus. S'ha prestat especial atenció als sistemes de gestió de residus plàstics en diferents països europeus, a més de les normatives i tendències de mercat.

Plàstics Universals /Interempresas va viatjar a la capital polonesa per conèixer de primera mà els objectius que s'ha traçat la indústria del reciclat a tot el món, els diferents sistemes de gestió als diferents països, els reptes i els assoliments de països com Espanya i els objectius comuns.

Les dues jornades van reunir a representants de la producció de plàstic i de les indústries de la recuperació i reciclatge de plàstic, incloent a Helmut Maurer, de la Comissió Europea, Boguslaw Sonik, membre polonès del Parlament Europeu i representants del Ministeri de Medi ambient de Polònia, així com representants d'empreses i entitats de diferents països.

Després de la presentació del congrés, Boguslaw Sonik, qui va participar mitjançant un vídeo, va apel·lar a la necessitat de canviar les pràctiques habituals per reduir els 10 milions tones a l'any de plàstic en què es registren a Europa.

Els assistents van poder votar a la sala sobre diferents qüestions
Els assistents van poder votar a la sala sobre diferents qüestions.

Marc Jamin, responsable de relacions governamentals i relacions públiques de Sabic Innovativ Plastics, va enumerar les inversions que ha realitzat per crear nous complexos petroquímics, del gran potencial de creixement dels plàstics a tot el món tenint en compte la demanda de materials plàstics per càpita i especialment a Polònia comparada amb altres sectors.

“El 20% dels plàstics es reciclen, fem esforços per incrementar aquest nombre, buscar sortides per al plàstic reciclat”, va assenyalar. “Sense l'esforç de les empreses, els objectius són inassolibles”. Per això, intervencions com la de Marc Jamin suposen una pilota d'oxigen per aconseguir l'objectiu comú que es persegueix en aquesta trobada.

El paper dels legisladors també va tenir un paper protagonista durant la jornada
El paper dels legisladors també va tenir un paper protagonista durant la jornada.

Així mateix, el representant de la multinacional va donar a conèixer la seva campanya “Let’s talk plastics”, que té com a objectiu canviar la percepció dels plàstics a Europa mitjançant activitats i jornades. Concloïa la seva intervenció amb una interessant qüestió: “You hate plastics bags but you love your smartphone, let’s talk about it” (“Odies les bosses de plàstic però mestresses la teva smartphone. Parlem d'això”).

El representant de PlasticsEurope Ibèrica en la taula abans de la seva intervenció
El representant de PlasticsEurope Ibèrica en la taula abans de la seva intervenció.

Panell de discussió

Com ja ha ocorregut en altres edicions, els assistents van tenir la possibilitat de participar de forma anònima en els panells de votació. Durant el congrés es van tractar temes per esbrinar si l'objectiu, que donava títol al congrés, era realista. La sessió va estar moderada per Helmut Maurer, DG Environment, European Commission (EU), Alexander Janz, Ministry of Environment (DE), Ryszard Wójcik (PSR Poland), Carl Van Camp, vicepresident sènior i responsable de la divisió de polímers de Total (BE), Keith Riley de Veolia (UK), Kirsten Henson, director de KLH Sustainability (UK). La jornada va estar moderada per Laura Shields, periodista de la BBC.

Ramón Gil va donar als presents importants dades del sector en el marc internacional
Ramón Gil va donar als presents importants dades del sector en el marc internacional.

Cert pessimisme va aflorar a la sala a l'hora de votar sobre aconseguir l'objectiu comú de residu zero. I és que, les diferències entre països són bastant dispars. Un aclaparant 42,3% va votar que no s'aconseguirà, perquè cada país parteix d'una realitat diferent, ja que no tots tenen els mateixos instruments i van subratllar el paper dels legisladors en cadascun d'ells. No obstant això, participants més optimistes sí van trobar factible aconseguir-ho, compartint 'know how' i col·laborant conjuntament. A més es voto sobre objectius, raons, demandes i les eines més efectives per aconseguir-ho com han fet països com Alemanya, Dinamarca o Suïssa.

La segona sessió de la jornada va estar dedicada a analitzar els sistemes de gestió de Polònia per Monika Sklarzewska, ministra de medi ambient de Polònia, República Txeca per František Vörös, de l'associació txeca EPS, i l'experiència alemanya per Alexander Janz, del Ministeri de Medi ambient alemany, sens dubte un exemple clar a seguir per tots els països, encara que tal com es va mostrar durant el congrés alguns han donat un gir a la seva estratègia de gestió de residus en el camí correcte. Segons va apuntar Vörös, “encara queda un llarg camí per recórrer fins a l'objectiu zero”.

Així mateix, Ramón Gil, director de PlasticsEurope va donar a conèixer interessants dades de reciclatge i recuperació de plàstics en tota Europa, a qui entrevistem per valorar les conclusions del congrés.

La sessió de la tarda va analitzar les futures regulacions de residus i va estar moderada per Peter Sundt, European Association of Plastics Recycling and Recovery Organisations – EPRO (EU) en la qual es van tractar els principals aspectes de sostenibilitat relacionats amb la gestió de residus.

Durant aquesta sessió es va mostrar el paper del plàstic com a material lleuger utilitzat en les infraestructures de les Olimpíades de Londres 2012, per exemple del Basketball Sorra, la major estructura temporal creada per a uns jocs olímpics, on es van destacar característiques com la seva lleugeresa, durabilitat o aspectes estètics.

Durant el sopar de gala es van donar a conèixer els dos guanyadors del concurs sobre productes elaborats amb plàstics reciclats...
Durant el sopar de gala es van donar a conèixer els dos guanyadors del concurs sobre productes elaborats amb plàstics reciclats.

Durant la sessió també es va promulgar promoure l'ecodiseño dels productes així com fomentar les campanyes per canviar el comportament del consumidor. Per tant és responsabilitat del fabricant productor i oferir no només productes reciclats sinó productes amb un contingut reciclable.

Durant el segon dia de congrés, el debat va girar entorn de la contribució de la ciència i la tecnologia a la consecució de l'objectiu 'zero plàstics en abocadors'. Es va debatre sobre com pot la tecnologia i la ciència recolzar una segona vida dels residus plàstics i fins i tot la síndrome NIMBY que significa “jo estic a favor de la incineradora, però no al meu poble”.

Peter Sundt, de l'associació europea Epro, va destacar el projecte Ecobag que porta collits cinc anys d'èxits a Luxemburg i va destacar a Espanya com a exemple de les iniciatives en la branca dels plàstics en l'agricultura, fomentant la prevenció i el reciclat.

La propera edició d'Identiplast en 2013 tindrà lloc els dies 28 i 29 de novembre de 2013 a París.

Guanyadors del Millor Producte de Plàstic Reciclat de 2012

Durant el sopar de gala celebrada el passat 6 de novembre, Epro va donar a conèixer els guanyadors del premi ‘Best Recycled Plastic Product 2012’ que en aquesta ocasió. La seva quarta edició, van recaure en Filatura vaig donar Saluzzo pel seu producte Newlife, elaborat amb filaments de polièster reciclat i la signatura Curver per Ecolife Neo, unes cistelles elaborades amb PP reciclat.

EcoLife Neo de Curver reconegut com a Millor Producte de Plàstic Reciclat a Europa per l'Epro en IdentiPlast 2012...
EcoLife Neo de Curver reconegut com a Millor Producte de Plàstic Reciclat a Europa per l'Epro en IdentiPlast 2012. Darrere, l'altre producte premiat, Newlife.

Marc Jamin de Sabic va enaltir els avantatges del plàstic. Des de la baquelita, el primer plàstic produït en massa, passant pel nylon, que es va usar per a avions o la formica per a diferents productes, joguines, sostres de cotxes…. fins a arribar al casc de policarbonat que va usar Neil Asmtrong quan va trepitjar la lluna.

Temps després va despuntar el packaging, que porta carrera imparable. “Els plàstics fan la vida més fàcil, segura i divertida”, va concloure.

Empreses o entitats relacionades

Plastics Europe Ibérica

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Plástico

    19/09/2024

  • Newsletter Plástico

    12/09/2024

Enllaços destacats

Fundación Andaltec I+D+iEnfriadoras Inteco, S.L.U.Plastics & Rubber

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis