Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a 12 millones de megavatios-hora desperdiciados en los vertederos españoles

12 milions de megavats-hora malgastats en els abocadors espanyols

19/11/2012

19 de novembre de 2012

PlasticsEurope ha presentat avui els resultats 2011 del seu estudi anual sobre la recuperació de residus plàstics a Espanya i Europa i l'evolució del seu objectiu “zero plàstics en abocador”, ferma aposta de la indústria per aprofitar al màxim l'important valor d'aquests residus. Rebutjar en l'abocador els plàstics al final de la seva vida útil no és una opció adequada des del punt de vista mediambiental, econòmic i social.
Les dades presentades mostren que en 2011 s'han generat a Espanya 2,2 milions de tones de residus plàstics post-consum (uns 47 kg per habitant), un 1,1% menys que en 2010. Aquesta reducció es deu principalment al descens d'activitat en sectors com la construcció i l'automoció. Gran part dels residus plàstics prové del sector d'envasos i embalatge, aplicacions en les quals la utilització de plàstics és cada dia major a causa de les seves excel·lents qualitats per a una conservació eficaç dels productes i una major eficiència en el transport.

A Espanya, la taxa de recuperació de residus plàstics en 2011 ha aconseguit el 46%, la qual cosa ens situa en el 17º lloc del rànquing europeu. Malgrat uns resultats positius que mostren que un 26% del total dels residus plàstics es recicla mecànicament i un 20% es recupera energèticament, encara queda molt treball per fer per aconseguir els nivells dels països capdavanters en recuperació de residus i conscienciació mediambiental.

En països com Suïssa, Alemanya, Àustria o Bèlgica es recupera la pràctica totalitat dels residus plàstics post-consum gràcies a una combinació òptima de reciclatge i d'obtenció d'energia a partir de residus. A manera d'exemple, a Alemanya, l'entrada en vigor de la Llei “anti-abocador” va ser determinant per aconseguir aprofitar tots els residus plàstics: un terç a través d'esquemes de reciclatge i els dos restants a través de processos de recuperació energètica.

A Espanya nostra indústria continua esforçant-se per aconseguir el seu objectiu “zero plàstics en abocador l'any 2020”. Aquest objectiu és ambiciós, però és assolible. Per aconseguir-ho és necessari el suport decidit de les administracions, que tota la cadena de valor de la gestió de residus treballi conjuntament i conscienciar a la societat que els plàstics segueixen sent un recurs molt valuós al final de la seva vida útil.

En concret faria falta ampliar els esquemes de recollida i selecció de residus i implantar mesures restrictives sobre l'eliminació en abocadors d'aquells residus amb un determinat valor energètic. Tot això impulsaria un augment dels nivells de reciclatge i de recuperació cap al 100%. Els nou països europeus amb una major taxa de recuperació de residus contemplen aquest tipus de mesures en les seves legislacions.

A nivell europeu* es van recuperar 14,9 milions de tones de residus plàstics, la qual cosa suposa un 59,1% del total generat. Aquesta dada reflecteix un increment respecte a l'any anterior i s'ha aconseguit gràcies a la col·laboració ciutadana, els canvi legals, la millora dels sistemes de recollida d'envasos i l'augment del nombre d'empreses recicladoras.

Durant la presentació d'aquests resultats, Ramón Gil, director general de PlasticsEurope a la Regió Ibèrica, va declarar que “Espanya és un país energèticament deficitari pel que hem d'optimitzar el valor de tots els nostres recursos i encara molt més en el moment actual del cicle econòmic en què ens trobem. Al final de la seva primera vida útil, els plàstics ofereixen un ampli ventall de possibilitats per a la seva recuperació gràcies al seu gran reciclabilidad i alt poder calorífic. Per això no hem de malgastar el seu valor en els abocadors, ja que aquests, en la nostra opinió, no són una “opció vàlida” de gestió de residus”. I va afegir: “amb els més d'1,2 milions de tones anuals de residus plàstics que s'amunteguen en els abocadors espanyols, podríem obtenir més de 12 milions de MWh, la qual cosa equival al consum elèctric anual de 3 milions de llars espanyoles. És un luxe que no ens podem permetre”.

*Dades de la UE27+Noruega i Suïssa

Empreses o entitats relacionades

Plastics Europe Ibérica

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Roboshot Week - Última llamada

    Roboshot Week - Última llamada

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Plástico

    12/09/2024

  • Newsletter Plástico

    05/09/2024

Enllaços destacats

Fundación Andaltec I+D+iEnfriadoras Inteco, S.L.U.Plastics & Rubber

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis