Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Calidad en el proceso de unión por soldadura

Qualitat en el procés d'unió per soldadura

Jasmina Casals, Xavier Salueña i José A. Ortiz
Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Industrial de Terrassa ( UPC-ETSEIT )
15/11/2003
L'exigència de qualitat en els processos d'unió per soldadura no és tan senzilla com aplicar únicament la norma ISO 9001 i 9002, ja que es tracta d'un procés especial, la qualitat ha d'estar intrínsecament lligada a tot el procés d'obtenció del producte. La NORMA UNE-EN-729 part 2 ajuda a identificar els requisits que han de complir tots els elements que intervenen en la soldadura i que la seva aplicació correcta permet el compliment també dels requisits de qualitat de la norma ISO 9001 / 2.

Introducció

Quan un fabricant vol obtenir la certificació segons la sèrie de normes internacionals ISO 9000, adoptades com a normes nacionals sèrie UNE-EN-ISO 9000, es troba que aquesta sèrie de normes és independent del procés de fabricació al qual es vulgui aplicar.

Les normes UNE-EN-ISO 9001 i 9002 a la clàusula 04/09 "Control dels processos", especifiquen el següent:

"El subministrador ha d'identificar i planificar els processos de fabricació, d'instal lació i de servei postvenda, que afectin directament la qualitat, i ha d'assegurar que aquests processos es duen a terme en condicions controlades. Aquestes condicions controlades han d'incloure el següent:"

  1. els procediments documentats que defineixen la forma de fabricar els productes, de dur a terme la instal lació i el servei postvenda, quan l'absència d'aquests procediments pogués tenir un efecte advers sobre la qualitat;
  2. l'ús d'equips adequats de producció, instal lació, servei postvenda i condicions ambientals de treball adequades;
  3. el compliment de les normes o codis de referència, plans de la qualitat o procediments documentats;
  4. la supervisió i el control dels paràmetres del procés adequats i de les característiques del producte;
  5. quan sigui procedent, l'aprovació dels processos i equips;
  6. els criteris d'execució de treball, que es han d'estipular de la manera més clara i pràctica possibles (per exemple, mitjançant normes escrites, mostres representatives o dibuixos)
  7. el manteniment adequat de l'equip per assegurar la capacitat contínua del procés. "

Aquesta clàusula parla en general d'un procés de fabricació, però pot ser que un fabricant dins del seu procés tingui una part en la que utilitzi la soldadura.

Si s'analitza aquesta clàusula, s'observa que tot i ser raonable quan no s'especifica el procediment, si s'aplica a un procés d'unió per soldadura, apareixen punts amb més d'una interpretació. Així per exemple, el primer apartat que indica els processos que s'han de documentar, en el cas d'un procés d'unió per soldadura, aquest podria interpretar-se com la necessitat d'especificar cada soldadura en una peça. Però aquest punt es pot solucionar si es treballa mitjançant especificacions de procediments de soldadura qualificades.

La soldadura és un procés on els paràmetres que s'han de controlar per assegurar la qualitat de la soldadura, no es poden inspeccionar fàcilment i poden posar-se de manifest només durant la utilització del producte. És difícil i car verificar les propietats del material a soldar, del metall de la soldadura i de la zona afectada tèrmicament. Els processos que presenta aquestes característiques reben el nom de "processos especials" en la norma ISO 9000.

En principi, la ISO 9000, no ens descriu en detall els "processos especials", que són processos en què la qualitat del producte no és pot garantir totalment amb una inspecció a posteriori. Per exemple, en soldadura fins i tot els assajos no destructius, no ens poden garantir que tots els aspectes que tenen un efecte important en la qualitat de soldadura hagin estat correctament aplicats.

Si la qualitat no es pot inspeccionar en un producte, segons la UNE-EN-ISO 9000 ha de ser present a ell [2]. La Norma UNE-EN-ISO 9000 ens remet a l'aplicació de la norma UNE-EN 729 quan hi ha requisits de qualitat en el procés de la soldadura. Aquesta norma la poden aplicar tant empreses que es dediquen únicament a soldadura, com empreses que vulguin aplicar la norma ISO de qualitat i en algun lloc del seu procés hi hagi una operació de soldadura.

El Comitè Tècnic de Normalització redactar la Norma UNE-EN 729 de "requisits de qualitat per a la soldadura" [1].

UNE-EN-729 Requisits de qualitat per a la soldadura

Les normes UNE-EN 729 són la columna vertebral de tot el sistema de requisits i normes necessàries per facilitar el compliment dels requisits de qualitat en un procés de soldadura per fusió. Cal tenir en compte els punts següents:

  • La UNE-EN 729 indica els requisits de qualitat de la producció de la soldadura, no del disseny.
  • La UNE-EN 729 fa referència a processos de soldadura per fusió.
  • La UNE-EN 729 no estableix limitacions en els materials.
  • La UNE-EN 729 no requereix cap certificació del fabricant. La demostració que el fabricant compleix amb aquesta normativa vaig poder incloure la certificació, però no és cap obligació.
  • La UNE-EN 729 estableix els requisits per a l'equipament, el personal i els procediments de soldadura i ens fa a les normes específiques que tracten en més detall cada un d'aquests aspectes.

Per assegurar eficàcia en un procés de fabricació en què intervé alguna soldadura crítica. La direcció o els enginyers han d'avaluar les fonts del problema i escollir el procediment de qualitat adequat.

Quan s'ha d'aplicar la UNE-EN 729-2?

El sistema de qualitat UNE-EN-ISO 9000 estableix que s'ha d'aplicar aquesta normativa si el contracte amb el client ens exigeix una determinada qualitat en les soldadures, és a dir, quan la qualitat de la soldadura és important per a la qualitat de la peça. Llavors si un fabricant vol aplicar la ISO 9001 / 2 a un procés de soldadura, ha de complir la norma UNE-EN 729 part 2, que és la que exigeix tots els requisits de qualitat.

Per assegurar eficàcia en un procés de fabricació en què intervé alguna soldadura crítica. La direcció o els enginyers han d'avaluar les fonts del problema i escollir el procediment de qualitat adequat

A més, aquesta norma remet a les normes específiques que tracten cada un dels requisits de qualitat d'una soldadura, veure gràfic 1.

Imagen
Al seu torn, la norma es divideix en tres nivells d'exigència (part 2, part 3 i part 4), en funció del grau de qualitat de la peça respecte al procés de soldadura (crítica, normal o elemental). L'aplicació de la ISO 9001 / 2 implica un grau d'exigència màxim o el que és el mateix, l'aplicació de la part dues de la Norma UNE-EN 729. Les parts 3 i 4 són per a nivells de qualitat normal o elemental respectivament i voluntàries en aquest cas.

Els principals requisits a què fa referència aquesta normativa són:

1 Terminologia i classificació:

01/01 Terminologia de la soldadura.
1.2 Classificació de materials, processos de soldadura, imperfeccions, etc.
1.3 Classificació de consumibles.

2 Disseny:

2.1 Disseny d'unions soldades.
2.2 Resistència i aplicabilitat de les unions soldades.
2.3 Avaluació de l'adecuabilidad per al servei
2.4 Requisits de qualitat referent a imperfeccions en les soldadures

3 Tecnologia de la soldadura:

03/01 Directrius tecnològiques

4 Control de la soldadura, tractament tèrmic post soldadura, etc.:

4.1 Revisió del disseny i del contracte
02/04 Subcontractació
4.3 Personal de soldadura i de tractament tèrmic post soldadura
4.4 Personal d'inspecció, assaigs i exàmens.
4.5 Equipament
4.6 Activitats de soldadura
07/04 Consumibles de soldadura
04/08 Emmagatzematge del material base
04/09 Activitats de tractament tèrmic post soldadura.
04/10 No conformitats i accions correctives.
11/04 Calibratge
04/12 Identificació i traçabilitat
13/04 Registres de qualitat

5 Inspecció i assajos:

5.1 Assaigs destructius
05/02 Assaigs no destructius
5.3 Mètodes de calibratge
05/04 Exàmens metal · logràfics
05/05 Examen Visual
5.6 Inspecció de la soldadura

Conclusió

En principi, la norma ISO 9000, no descriu en detall els "processos especials", que són processos en què la qualitat del producte no es pot garantir totalment amb una inspecció a posteriori. Per exemple, en soldadura fins i tot els assajos no destructius, no ens poden garantir que es va utilitzar el material d'unió adequat, que la preparació va ser la correcta o que el procediment de soldadura va ser l'òptim... aspectes que poden tenir un efecte important en la soldadura.

La norma UNE-EN-729 es va desenvolupar per identificar tots els factors que poden afectar la qualitat del producte soldat, que han de ser controlades abans i durant el procés de soldadura. La ISO 9000 requereix que el control del procés es planifiqui i s'apliqui, però en el cas de la soldadura la UNE-EN 729 dóna un pas més i afegeix que els operaris de soldadura han d'estar degudament qualificats i ensenyats per un supervisor competent en el tipus de soldadura que realitzin.

Molts dels elements que es troben en la ISO 9000 per a processos de fabricació en general, com ara la revisió del contracte, la planificació, revisió i manteniment d'equips, documentació de procediments, fitxes d'inspecció, calibratge... es troben també en la norma UNE-EN 729 però aplicats al procés de soldadura específicament, fent especial èmfasi en els elements crítics per a la qualitat de la soldadura.

La norma UNE-EN 729 part 2 requereix la documentació dels procediments i factors que influeixen en la qualitat de les soldadura, per exemple els procediments de soldadura, qualificació de soldadors, certificació de consumibles, inspeccions, plans de manteniment....

D'altra banda, la norma ISO 9000 estableix que s'han de documentar amb detall tots els procediments i s'ha d'elaborar un manual de qualitat. És a dir, que un fabricant amb productes que presentin soldadures si s'aplica la norma UNE-EN 729-2 estarà complint al seu torn la norma ISO 9000.

Referències

  1. ASSOCIACIÓ ESPANYOLA DE NORMALITZACIÓ I CERTIFICACIÓ (Madrid) "Soldadura: Requisits de qualitat". Madrid: AENOR, 2001
  2. José Luis Freire Santos, Roberto Alcover Díaz, Ignacio Zabala, Joaquín Rivera Ysasi-Ysasmendi " La Nova ISO 9000:2000 "Madrid. Fundació Confemetal 2001
  3. German Hernández Riesco "Requisits de qualitat per a les construccions soldades". Metalurgia i electricitat. Abril 1998
Imagen
foto

Empreses o entitats relacionades

Asociación Española de Normalización y Certificación
Confederación Española de Organizaciones Empresariales del Metal

Comentaris de l'article/notícia

#1 - JOSE DANIEL HERNANDEZ
27/01/2010 4:53:57
Bueno el material de Soldadura creo que una de las ventajas de la investigación es crear la plataforma que nos impulsara a pretender más me hubierra gustado ver algunas fotografías y dibujos de las especificaciones de la soldadura segun los planos de talleres para relacionarlos con las nomenclaturas de los bocetos de talleres. Gracias...........

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • VOLLMER VHybrid 260

    VOLLMER VHybrid 260

  • MonoThread – SFSE y SGF: Roscado con precisión

    MonoThread – SFSE y SGF: Roscado con precisión

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Metal

    19/09/2024

  • Newsletter Metal

    17/09/2024

Enllaços destacats

Industry LIVEFundación FicobaEasyfairs Iberia - MetalMadridNebext - Next Business Exhibitions, S.L. - Advanced Machine ToolsAspromec - Asociación de profesionales para la competitividad del mecanizado

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis