Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Potencia y velocidad combinadas en una fresadora vertical

Jobs SPA compta amb accionaments Redex als seus centres de fresat JomaX

Potència i velocitat combinades en una fresadora vertical

Redacció Interempresas03/06/2014

Fabricada per l'empresa Jobs de Piacenza, JomaX és una família de grans centres de fresat horitzontals i verticals d'alta potència. “Les prestacions de les màquines JomaX enalteixen la competitivitat dels usuaris en mecanitzats de precisió (per exemple, per als sectors de l'energia i màquines industrials) i mecanitzats de peces pesades, com a motlles de grans dimensions i grans peces estructurals en titani”, afirma Antonio Dordoni, director de Vendes, Màrqueting i Serveis de l'empresa Jobs SPA.

La família dels centres de fresat JomaX d'alta potència comprèn tres models: la JomaX 265 amb pont mòbil, la JomaX 261 amb taula mòbil i la JomaX 269 amb columna mòbil. La característica fonamental que fa que la família JomaX sigui molt competitiva en el sector de les grans màquines és la gran flexibilitat operativa gràcies a una àmplia personalització de la instal·lació. De fet, és possible equipar totes aquestes màquines amb una gamma d'accessoris i de dispositius amplísima, fins i tot en modalitats progressives i en períodes posteriors a la instal·lació. Els sistemes de paletización estàtica permeten mecanitzats de tipus pendular, mentre que els sistemes mòbils de canvi de palé permeten connectar més màquines i estan encaminats a a el mecanitzat de peces de grans dimensions.

Els centres de fresat JomaX poden estar proveïts de magatzems d'eines modulars amb rack, fins i tot amb gran capacitat (fins a 400 eines en línia per a cada màquina), eventualment amb dispositius robotitzats de desplaçament, accessoris de mesura i control integrats en l'estructura de la màquina i capçals de fresat amb dispositiu de canvi automàtic BUSS per fer possible la integritat i la precisió del cicle de mecanitzat de desbastament al superacabado en un únic posicionament de la peça.

L'oferta es completa amb el grup integrat de magatzem de capçals/magatzem d'eines, col·locat en zones allunyades de l'operador, però fàcilment controlables, molt compacte i funcional, per obtenir la major productivitat de la màquina. A més, la morfologia de la zona de treball permet una òptima direccionalidad dels encenalls cap a les transportadoras per a una evacuació de les mateixes ràpida i eficaç. D'altra banda, el recinte completament tancat garanteix el funcionament de la màquina en règim de total seguretat.

De manera especial, el centre de fresat amb mandril vertical JomaX 265 presenta una estructura amb pont mòbil amb una dimensió mitjà-gran, preparada per les més àmplies configuracions en funció de les aplicacions i de les especificacions sol·licitades pel client i és capaç d'aprofitar, a més de la important potència disponible en la claveguera principal, també una dinàmica única per a màquines amb una capacitat altíssima d'extracció.

“La JomaX 265 es caracteritza per la màxima rigidesa estructural, l'elevada precisió volumètrica, la dinàmica elevada en acceleració i velocitat i l'alt grau d'automatització de la producció personalitzada”, recalca Antonio Dordoni. “Els seus camps d'aplicació típics van del sector aeronàutic, automobilístic, mecànica general, al mecanitzat de grans peces per al sector energètic o estructures de grans premses mecàniques".

JomaX és una família de grans centres de fresat horitzontals i verticals d'alta potència
JomaX és una família de grans centres de fresat horitzontals i verticals d'alta potència.

Versatilitat excepcional

La concepció modular dels tres eixos lineals de la família dels ponts JomaX permet realitzar màquines amb unes dimensions més grans o més petites, segons les exigències específiques aplicatives, a partir d'un model basi de X=5.000, I=3.000, Z=1.250 mm. La instal·lació que s'ha presentat recentment en l'esdeveniment ‘The Jobs Milling Xou’ es basa en el model amb travesser mòbil: JomaX 265 MB. Les dimensions d'aquest pont mòbil són realment impressionants: curs longitudinal de 28 m, el curs transversal aconsegueix els 6,5 m i el curs vertical és de 3,5 m compost pels dos moviments del travesser i del carner: curs transversal mòbil verticalment de 2000 mm i curs del carner de 1500 mm. La màquina està equipada amb tres capçals de fresat de 3 i 5 eixos: capçal de 3 eixos amb una potència de fins a 53 kW i velocitat de claveguera de 3000 revolucions/min; capçal 90° amb potència de 30 kW i velocitat de claveguera de 2800 revolucions/min, capçal twist T6K-P amb potència de fins a 53 kW i velocitat de claveguera de 3000 revolucions/min; els capçals són intercanviables automàticament gràcies al sistema de canvi de capçals BUSS (Basic Universal Spindle System) patentat per Jobs.

D'una banda, la JomaX 265 MB resulta idònia per a condicions de mecanitzat realment complicades (de les quals deriven la potència, el parell i el dimensionament de la màquina) i, per l'altra, pot realitzar desbastaments i acabats en superfícies complexes. “Això ha requerit la combinació d'una potència elevada amb una dinàmica superior: acceleracions elevades malgrat la gran grandària de la màquina i de la capacitat de moviment de primer ordre, equiparables a aquelles de les màquines amb alta velocitat”, explica Antonio Dordoni.

En les fresadores amb pont mòbil amb claveguera d'eix vertical, JomaX 265, Jobs ha optat per equipar els eixos lineals i la transmissió de capçal amb accionaments Redex. “En els eixos lineals utilitzem reductors amb doble pinyó-cremallera”, afirma Maurizio Ferrari, director del Departament d'Enginyeria Mecànica. “En canvi, per a la transmissió del capçal utilitzem un canvi de velocitat de dues gammes”. Anteriorment s'utilitzaven reductors amb eliminació de les folgances mitjançant precarga mecànica i un únic motor per eix lineal. Després d'una recent revisió de la màquina, en la nova versió s'utilitzen reductors Redex amb doble motor i cancel·lació del joc electrònic.

“Utilitzem accionaments Redex des de fa molts anys”, recalca Maurizio Ferrari. “Inicialment, considerem interessant l'oferta de Redex quan es va presentar al mercat amb un sistema de precarga mecànica clau en mà. En aquell moment, Redex era pràcticament l'única empresa al mercat capaç d'oferir productes adequats per a les nostres exigències. Posteriorment van arribar altres proveïdors amb productes similars però, en el cas de la JomaX 265 MB, i més en general per a tota la família JomaX, considerem que el producte Redex segueix sent encara avui el més adequat per a nosaltres”.

Després, quan el desenvolupament de la tecnologia va permetre cancel·lar electrònicament el joc, Redex es va adequar, introduint una nova família de reductors de nova generació, molt més flexibles. Per exemple, aquests reductors permeten seleccionar els valors de precarga segons l'aplicació, a diferència de la precarga mecànica que preveu una càrrega fixa.

Per tant, l'empresa Jobs ha adoptat la solució Redex amb doble motor. “Avui, aquesta solució s'ha ampliat de dues maneres”, explica Maurizio Ferrari. “En l'eix X seguim optant pel model DRP, amb carcassa universal molt robusta però amb dos motors. En canvi, en els eixos I i Z es munten 2 reductors separats que incorporen una carcassa de ferro colat esferoïdal (KRPX), que permet simplificar el disseny i obtenir alguns avantatges importants durant el muntatge”.

JomaX 265 MB
JomaX 265 MB.

Una associació consolidada

“Fa deu anys triem a l'empresa Redex perquè era, de fet, l'única al mercat que proposava un grup preensamblado”, afirma Maurizio Ferrari. “La nostra política de subministrament és comprar al mercat solucionis clau en mà llestes per muntar, buscant sinergies amb els nostres socis. Des d'aquest punt de vista, Redex és una empresa oberta al codiseño, recolzant-nos en gran mesura en la selecció de l'accionament més indicat, escollint així la grandària i configuració del reductor (tipus de carcassa), mòdul de cremallera i relació de reducció que s'ajusti exactament a les característiques funcionals de la nostra màquina”.

“En les fresadores de la família JomaX s'utilitza també caixes amb canvi de velocitat Redex per a l'accionament del capçal, que ens permet estendre el rang de velocitat a potència constant del motor. Així, es poden aconseguir altes velocitats amb parells de força baixos quan s'han de realitzar mecanitzats d'acabat, o parells de força elevats a velocitats baixes, per exemple, en l'escalabornat de grans peces. En aquest cas vam escollir el seu model RAM Hit. Es tracta d'una caixa amb carcassa cilíndrica regular amb refrigeració d'aigua, sense sortints, amb un acoblament motor estudiat juntament amb els principals fabricants de motors. Aquesta solució permet tenir un muntatge perfectament integrat en el carner, gràcies a la forma regular”.

Redex es distingeix d'altres proveïdors gràcies a un complet catàleg d'accionaments de capçal d'altes prestacions dissenyats per a màquines-eines i caracteritzats per una elevadíssima densitat de parell. La RAM Hit (High Torque) s'ha dissenyat en col·laboració amb els principals fabricants de motors de capçal, de manera que es pugui permetre una integració perfecta en línia entre motor i claveguera dins del carner: una nova concepció que confereix a la màquina grans millores de rendiment.

El parell de força transmès a baixa velocitat és aproximadament el doble obtenible amb la generació anterior. Això és a causa de la innovadora nova concepció del tren planetari, que és el “cor” del reductor. La RAM Hit no conté en el seu interior cap dispositiu electrònic: això permet millorar la fiabilitat i simplificar els manteniments. De fet, la carcassa s'ha concebut d'una manera tal que faci més fàcil la possible substitució, que ja no requerirà moltes hores d'assemblatge. El canvi de dues velocitats s'integra en línia dins del carner, entre el motor refrigerat amb aigua i la claveguera. La caixa pot utilitzar el mateix líquid de refrigeració del motor i el mateix circuit de lubricació, simplificant enormement el disseny de les instal·lacions de la màquina. El canvi de gamma és accionat hidràulicament podent utilitzar un dels varis circuits normalment disponibles en tots els tipus de màquines-eina.

Una característica principal per al dissenyador és l'orifici pasante amb un diàmetre molt ampli (de 29 a 54 mm segons el model) capaç de contenir tant el tirant d'amarri/desamarre d'eina, com també el circuit d'alta pressió de taladrina per a la refrigeració interna de l'eina i extracció de l'encenall. Malgrat les velocitats de rotació molt elevades de (fins a 15.000 revolucionis/minut en la grandària més petita), les vibracions i el soroll són molt reduïts gràcies a un procés d'equilibrat precís dels components en rotació.

“L'empresa Redex ha desenvolupat solucions que han acollit, en general, les demandes del sector de màquines-eina i en particular nostres peticions específiques”, conclou Maurizio Ferrari. “Mentre altres fabricants ofereixen productes més genèrics, Redex proposa una línia d'accionaments pensats per a l'aplicació específica en màquines-eina, especialment, per a aplicacions pesades. A dia d'avui, els productes de l'empresa Redex s'estan comportant exactament segons les nostres expectatives, confirmant la validesa de la nostra elecció inicial”.

Els centres de fresat de Jobs proveeixen els seus equipaments amb Redex
Els centres de fresat de Jobs proveeixen els seus equipaments amb Redex.

Un grup d'àmbit mundial amb arrels de Piacenza

L'empresa Jobs va ser fundada en 1979 en Piacenza, especialitzant-se al principi en el disseny i la fabricació de màquines per al fresat d'alta velocitat. En els següents anys, la família de productes es va ampliar progressivament i a la tecnologia d'alta velocitat es va afegir una gamma de màquines per mecanitzats d'alta potència. A principi dels anys 2000 es va introduir la família LinZ de màquines de dimensions mitjanes i grans amb una velocitat altíssima amb motors lineals, que avui dia s'ha convertit en la referència absoluta al mercat mundial per a aquesta tecnologia específica. La cartera de productes de l'empresa Jobs comprèn màquines de dimensions mitjà-grans i grans amb velocitats altes i molt altes (fins a 75 m/s i acceleració de fins a 7,5 m/s2), així com màquines d'alta potència i parell de força alt (fins a 80 kW i 2500 Nm) para mecanitzats amb una capacitat d'extracció d'encenall elevades i també en materials durs com: acer inoxidable i acers aliats.

“Gairebé totes la màquines fabricades per la marca Jobs són màquines amb 5 eixos, dirigides a condicions d'ús en les quals es requereix la màxima flexibilitat”, afirma Antonio Dordoni. “Atès que sovint es requereix combinar mecanitzats exigents amb acabats en superfícies irregulars al mateix temps, les nostres màquines poden estar proveïdes de diversos capçals de fresat, col·locats en un únic magatzem de fàcil accés per als dispositius de canvi automàtic relatius tant dels capçals com dels electrohusillos”.

Avui dia, l'oferta de l'empresa Jobs també inclou altres dues marques històriques: Rambaudi i Sachman, els centres del qual de fresat s'han integrat en una única cartera de productes, pràcticament sense cap superposició funcional ni dimensional. En total i explicant les tres marques, l'empresa Gruppo Jobs està formada per uns 260 treballadors: de fet, a la seu de Piacenza s'han establert els encarregats anteriorment actius a les seus de Torí (Rambaudi) i de Reggio Emilia (Sachman). Finalment, el Gruppo té una xarxa de filials i de centres de serveis a tot el món, en constant expansió.

Els principals mercats de l'empresa Jobs són fonamentalment tres. El major és l'aeronàutic (pel qual les màquines del Grup de Piacenza són capaços de produir totes les peces de l'aeronau, excepte aquelles de dimensions molt petites), amb una quota del 50% aproximadament; segueix el mercat automotriz, al com el Gruppo Jobs ofereix màquines capaces de realitzar tot allò que no sigui producció de gran sèrie (per exemple, màquines per construir models i prototips també de grans dimensions i per a la producció de motlles per a l'elaboració de la xapa, presofusión, etc.); finalment, està el mercat de la mecànica general, un gran contenidor en el qual entren diversos tipus d'aplicacions, com l'energia, la de la gran mecànica tradicional i la fabricació de precisió de peces per a màquines.

Comentaris de l'article/notícia

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • VOLLMER VHybrid 260

    VOLLMER VHybrid 260

  • VOLLMER VHybrid 260

    VOLLMER VHybrid 260

  • Configurador 3D para mordazas, rápido, simple y en tiempo real

    Configurador 3D para mordazas, rápido, simple y en tiempo real

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Metal

    09/05/2024

  • Newsletter Metal

    07/05/2024

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis