Opinió / Entrevistes Info Opinió / Entrevistes

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Entrevista a Adelmo Antelo, presidente de la Fundación Maite
“Encara no hi ha laboratoris sostenibles, hi ha laboratoris amb tendències sostenibles”

Entrevista a Adelmo Antelo, president de la Fundació Maite

Javier García31/01/2013
Quan parlem de laboratoris sostenibles no parlem només d'espais respectuosos amb el medi ambient. Un laboratori sostenible guarda un equilibri entre la dimensió econòmica, la dimensió social i la mediambiental. Així explica el concepte Adelmo Antelo, president de la Fundació Maite i de la Xarxa Espanyola de Laboratoris Sostenibles. Antelo, a més, és un dels principals impulsors de la primera edició de la Cim Internacional Woslab 2012, 'The World of Sustainable Laboratory', celebrada a Bilbao el passat mes de novembre, un esdeveniment que, sens dubte, marcarà l'esdevenir del laboratori sostenible.
Adelmo Antelo, president de la Fundació Maite
Adelmo Antelo, president de la Fundació Maite.

És fàcil estalviar o ser energèticament eficient atacant directament a les persones.

Què vol dir?

No poso ni calefacció ni ventilació a l'edifici i automàticament l'impacte mediambiental és zero. Però resulta que la part més important és la dimensió social, les persones. També és fonamental l'àmbit de la flexibilitat.

De quina manera?

Un laboratori sostenible ha de ser accessible per a totes les persones, és a dir, ha d'adaptar-se a persones amb algun tipus de discapacitat. En aquest sentit, la Fundació Maite té un conveni amb la Fundació ONZE per a la integració de persones discapacitades en els entorns de laboratoris.

A més del medi ambient i els termes econòmics…

Com deia, els aspectes més cridaners sempre són la dimensió mediambiental o l'econòmica, però nosaltres intentem treballar els tres, social, mediambiental i econòmica, i trobar un equilibri entre totes.

Què ha de fer una empresa per fer del seu laboratori un espai sostenible?

Quan un arquitecte vol dissenyar un laboratori i consulta les normatives, les úniques que existeixen a Espanya són les que vénen donades a través del CTE i a través del RITE, reglament d'instal·lacions tècniques a Espanya.

No hi ha normatives concretes que facin referència a un laboratori…

El món del laboratori és petit comparat amb la construcció d'habitatges o d'oficines o d'instal·lacions esportives. A més, és molt complex i s'ha deixat una mica de costat. No hi ha apartats específics que reglamentin o normalitzin el món del laboratori. Per això vam crear la Fundació Maite, entre diverses entitats públiques i privades, amb l'objectiu de generar l'harmonització de totes les normatives en l'àmbit espanyol. Per exemple, existeixen normatives concretes en cada comunitat autònoma quant a gestió de residus. Intentem generar una harmonització d'aquestes normatives al món del laboratori.

Han aconseguit que es treballi en el desenvolupament d'una norma comuna?

Des de la Fundació Maite ens hem mogut a diferents nivells. Amb la Fundació ONZE tenim un conveni, i amb el Ministeri d'Educació hem creat un model de laboratori sostenible per a la universitat espanyola. Se centrava als antics campus d'excel·lència. Es tractava d'un moviment de l'antic govern espanyol per crear universitats excel·lents. Nosaltres signem un conveni sobre el qual hi havia certes subvencions per generar aquest model de referència a cinc anys, que consistia a oferir subvencions a deu universitats espanyoles per poder analitzar l'estat de l'art de les deu al món del laboratori.

Quin és l'estat de l'art?

Aquest any estem procedint a generar aquestes auditories gràcies a les quals coneixerem com està actualment la universitat espanyola. Això permetrà conèixer quins són les prioritats d'inversió que requeririen en les situacions existents, perquè moltes d'elles no compleixen els mínims requisits legals. Una vegada sapiguem aquest estat de l'art, aquest informe es passarà al Govern perquè es generin uns programes específics.

Si una empresa vol crear un laboratori pot acudir a la Fundació perquè li ofereixi el model de referència?

Sí, oferim assessorament a les empreses. Nosaltres proposem les opcions. Existeixen dues tendències, les expliquem i fem un vestit a mesura. No és el mateix crear un laboratori sostenible per a una indústria química que per a una farmacèutica o per a una universitat, per a la docència o fins i tot la investigació. De fet, dins d'aquesta última, no és igual investigar amb radioactius o amb el virus de l'ébola. Expliquem els diferents models de referència que existeixen.

Existeixen a Espanya laboratoris sostenibles?

No, hi ha laboratoris amb tendències sostenibles. No existeix el laboratori ideal, només una tendència cap a ell.

Però tanta diferència hi ha entre un laboratori i una oficina, per exemple?

Molta. Per exemple, entre un 60 i un 80% dels costos d'un laboratori provenen de la ventilació i la climatització. En un edifici d'oficines, per garantir la qualitat de l'aire, aquest es renova entre 2 i 4 vegades cada hora. Doncs bé, en un laboratori estem parlant d'entre 8 i 30.

Imagineu el consum energètic que es produeix! Fins ara la normativa europea parlava d'una mitjana de 8 renovacions i un laboratori biològic entre 15 i 30. Des de fa dos o tres anys (a Espanya fa diversos mesos) s'està aplicant una nova tecnologia que analitza la qualitat d'aire interior i en virtut d'ella, es renova o no. Amb això s'estalvia, i per tant, s'avança en el concepte sostenibilitat.

Es gasta innecessàriament…

Els estudis demostren que la qualitat d'aire en un laboratori sempre és correcta, en un 98% dels casos l'aire està net. No obstant això, per aquest 2% cal generar una renovació de l'aire. Mitjançant aquest sistema, s'analitza la qualitat i es generen només les renovacions necessàries.

A més d'aspectes de renovació de l'aire, en quin més es distingeix el laboratori sostenible?

Dins de la dimensió social, en la interacció de persones. D'una banda, un laboratori sense l'accessibilitat adequada, i aspectes com el mobiliari correcte, entre uns altres, no seria sostenible.

Així mateix, existeixen moltes tipologies de laboratori, per tant, quan es dissenya no es fa un procés de compliment de normativa quan espais o seguretat. Si s'ha fet un bon planning, es podrà després configurar de mil formes diferents segons les noves necessitats.

No sé si entenc…

La disposició interna dels laboratoris es canvia cada 3 o 5 anys màxim, perquè les línies d'investigació duren aproximadament aquest termini. Per això han de ser els laboratoris flexibles, com més flexible millor. Per exemple, si es poden moure les compartimentacions internes o moure el mobiliari, els sostres, etc, serà socialment més sostenible.

Digui'm més aspectes del laboratori sostenible.

Un altre aspecte clau és la seguretat. Actualment a Espanya tota les normatives estan basades en les americanes de fa 25 anys, i haurien d'actualitzar-se. S'ha creat un sistema per analitzar el factor de risc en virtut de les normatives. És un informe que anem a llançar en breu.

En què consisteix?

Hem creat un sistema perquè qualsevol persona de riscos laborals de l'àmbit de la universitat o laboratori, pugui avaluar el factor de risc d'aquest laboratori.

Què altres aspectes s'incompleixen?

En l'àmbit d'emmagatzematge de productes químics. Si analitzem com es fa, hi ha sorpreses. Factors de risc importants.

Però no està legislat?

Legislat no, normalitzat sí. Existeixen normatives però no s'ha desenvolupat una legislació d'obligat compliment. Però són recomanacions.

Imagen

Més exemples…

En l'àmbit econòmic, hi ha més exemples. La normativa europea diu que els laboratoris han d'estar ventilats de forma mecànica, amb sistemes de ventilació mecànics, extracció-impulsió. I la realitat és que el 80% dels laboratoris a Espanya no tenen aquest sistema.

Haurien de tancar llavors?

Sí, o adequar-los, la qual cosa suposa grans inversions.

No es pot promoure les subvencions per a la reconversió, per exemple, d'aquests laboratoris?

És el que estem promovent a través de la fundació. En la propera cita de Woslab 2014, que se celebrarà en Expoquimia, donarem a conèixer totes les dades que hem recopilat.

Seguint amb l'àmbit econòmic…

Un altre clar exemple és el cost de la gestió de residus. Imagina, cada laboratori d'una facultat de química o biologia d'un mateix campus, en cada departament adquireixen una ampolla de litre de reactiu, àcid nítric. El del costat compra un altre reactiu, i així fins a més de 200 o 300 laboratoris que pot haver-hi en una facultat. Es consumeixen molts litres de producte químic.

Si la compra no anés individualitzada i es fes per a tot el campus, podríem comprar en comptes d'ampolles de litre, bidons de 200 litres, la qual cosa suposaria un estalvi econòmic molt alt en la gestió de compra.

Com?

Existeix un sistema de compra centralitzada, un programari. Es compren bidons de 200 litres i amb sistemes de transvasament segur podem passar el contingut a les ampolles de litre i estalviar d'aquesta forma entre un 30 i un 40% del preu de compra. Això en la fase d'utilització d'un producte net, però és que a més, si aquest bidó d'un litre ho portem al magatzem de residus, classificat de la mateixa manera, amb altres ampolles d'un litre, estalviaríem així un altre 40% en la gestió de residu. Solament amb una gestió harmonitzada de la compra i del residu de producte radioactiu!

Què altres estalvis poden donar-se?

Amb una òptima ventilació es poden aconseguir estalvis de fins a un 70%. De fet, hem fet un estudi a la Universitat de Santiago de Compostel·la i a la Universitat del País Basc, que mostra que estem estalviant entorn d'un 60-70%.

Un altre punt important és l'aïllament d'un edifici de laboratoris. Per aquí es perd molts diners, i si a més s'utilitzen energies fòssils, es genera un impacte mediambiental important. Per això, és fonamental conèixer els materials, com es construeix, conèixer la seva petjada ecològica. No té raó de ser que, per exemple, a Galícia, en lloc de granit d'origen gallec utilitzem marbre d'Aràbia Saudita.

I el consum d'aigua?

L'instrumental de laboratori produeix molta dispersió tèrmica, es produeix molta calor. Molts d'aquests aparells es posen en aigua, per tant el seu consum és increïble en aquests entorns. Ara existeixen tècniques, a través de chíllers que fan que el consum es controli, amb reduccions del 70 i 80%.

Si una empresa crea un laboratori sostenible, de quina manera ho pot identificar, certificar?

Existeixen diferents certificats per a edificis, que s'assemblen al que nosaltres perseguim, per exemple LLEGIU. Són certificats orientats al consum energètic. DGMB és una certificació europea, no americana, i l'única que col·labora amb nosaltres per desenvolupar una certificació en laboratoris. Amb AENOR, per exemple, col·laborarem en una certificació ad hoc per a laboratori.

Un vegada construït, també serà important com es gestioni perquè segueixi sent sostenible…

Efectivament, d'aquí la importància d'anticipar-se en la fase de disseny. Quan es projecta un edifici de laboratori cal tenir un bon ‘lab planner’, que ha de pensar en tot el cicle de vida.

Un exemple, cada dia els edificis són més acristalados perquè entre la llum, però assumir els costos de neteges d'aquestes torres de cristall, és car. Que entre la llum està molt bé, però oblidem-nos de tant cristall, apostem per un bon aïllament i per parapets o altres elements que permetin unes neteges més senzilles. I això cal preveure-ho en la fase inicial.

També és important organitzar el manteniment en la mateixa fase de disseny.

Què vol dir?

No podem ni imaginar el que costa parar una planta farmacèutica. Si dissenyem un fals sostre practicable, per exemple, que permeti a una persona caminar sense entrar en el laboratori, i fer el manteniment, s'estalviaria molt.

D'altra banda, trobem moltes empreses de manteniment no especialitzades al món de laboratori, la qual cosa comporta un risc de seguretat. Es requereix una formació específica, hi ha protocols… Cal legislar en aquest sentit.

Veuen interès per part de les empreses espanyoles de crear laboratoris sostenibles?

Sense cap dubte. El leiv motiv d'una empresa és guanyar diners. De forma paral·lela, aquestes mesures fan que es redueixi l'impacte mediambiental amb la qual cosa estan molt interessats. Encara que d'entrada es requerirà una inversió, aquesta és fàcilment amortitzable. Els interessa.

Per què no hi ha més?

Els hi haurà, però de moment es troben una mica perduts.

Llavors els existents no són sostenibles...

Si tu vas al departament de prevenció de qualsevol química o farmacèutica que tingui laboratoris, el 80% de les vegades no compleix les normatives europees actuals i no perquè no volen complir-les…

Per què?

Les normatives canvien contínuament. No tenen temps, no tenen personal, no tenen recursos suficients per estar al dia.

Imagen
Woslab 2012

Bilbao va acollir entre el 5 i el 8 de novembre la primera edició de la Cim Internacional Woslab 2012, 'The World of Sustainable Laboratory', en la qual es va compartir tot el coneixement i les tecnologies en la cerca de les millors instal·lacions científiques. Segons Adelmo Antelo, president de la Fundació Maite, coorganizadora de l'esdeveniment, el congrés ha tingut dues parts diferenciades: una visió nacional i una altra global.

En l'àmbit nacional, explica Antelo, “ha estat molt positiu que tots els grups de treball de la Xarxa Espanyola de Laboratoris Sostenibles hagin assegut les seves primeres conclusions, amb les quals es van a elaborar les primeres notes tècniques relatives al departament de productes químics, de prevenció de riscos laborals, a la tipologia i flexiblidad de laboratoris, a l'impacte mediambiental, la gestió energètica. Moltes conclusions”.

Pel que fa a l'àmbit internacional, Woslab 2012 ha aconseguit que les quatre grans organitzacions mundials —l'europea, l'espanyola, la nord-americana i la canadenca— generin un grup de treball per harmonitzar totes les normatives internacionals i generar la major base de dades de laboratoris sostenibles del món. “És a dir, aquells que vulguin comparar-se a nivell de sostenibilitat amb uns altres, a partir d'ara ho podran fer. Estem creant un programari específic per desenvolupar aquesta base de dades que permetrà realitzar una comparativa. Si un baixa del lloc 2 al 200, pot comprovar en quins aspectes li han superat, on pot millorar, etc”.

Què és la Fundació Maite?

La Fundació Maite –Medi ambient, Innovació i Tecnologia– és una organització privada sense ànim de lucre, que promou que les institucions públiques i privades que gestionin laboratoris en l'àmbit de la docència i la investigació, apostin per instal·lacions funcionals i segures amb criteris de sostenibilitat. La fundació ha iniciat diversos projectes, entre ells, la creació de la Xarxa Espanyola de Laboratoris Sostenibles, una plataforma de treball en la qual estan presents tots els grups d'interès relacionats amb l'àmbit científic, i que el seu objectiu és definir els models de referència de laboratori sostenible.

Comentaris de l'article/notícia

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Laboratorios

    17/09/2024

  • Newsletter Laboratorios

    16/07/2024

Enllaços destacats

Pharmalog

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

Entrevista a Optimiza

“Nuestros expertos son capaces de diseñar, asesorar y apoyar proyectos de desarrollo de nuevos materiales o recubrimientos”

OTRAS SECCIONES

Serveis