Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Los cuatro puntos cardinales

Els quatre punts cardinals

Ibon Linacisoro, Director15/03/2004
La indústria manufacturera espanyola està immersa en un mar de dubtes. Les freqüents notícies sobre empreses que es "porten" la seva producció a països més barats estan provocant reflexions internes essencials. D'on venim? Cap a on anem? Qui som? Però la situació no hauria de sonar-nos a xinès. És a dir, el despunti de la producció espanyola de diversos sectors es va produir fa ja molts anys, entre altres coses perquè Espanya era llavors el que ara és l'est. Sí, si abans al centre i al nord els preocupava el sud, ara des del sud mirem amb ira a l'est, al europeu i, una mica més enllà, al asiàtic.

L'amenaça és doble: emigració de la producció i importació de productes acabats asiàtics en sectors susceptibles de patir aquesta competència. Tenim per tant perduda la batalla de la producció? Qui sap... dependrà de molts factors. Però, a llarg termini, potser això només ho coneguin pròximes generacions, els països ara barats deixaran de ser-ho i miraran amb ira cap a un altre costat. Xina, per exemple, ja li comença a fer gestos de complicitat al capitalisme, i si més no ho esperem, a aquest gegant li passarà el que ens ha passat a nosaltres, que hem passat de ser un país barat per a les empreses manufactureres, a ser relativament car. I el mateix és aplicable a l'est europeu. En aquest moment l'est mirarà més al sud, potser a Àfrica, per buscar culpables de la seva desgraciat destí. I en aquests moviments oscil · latoris dels nostres colls buscant culpables pels quatre punts cardinals arribarà el pinçament cervical si no hem escalfat bé la musculatura del nostre teixit industrial. Innovació, inversió, audàcia són factors clau per seguir al tren.

Zapatero es va comprometre a duplicar la recerca en quatre anys si arribava a la Moncloa ja comptabilitzar com a despeses de R + D només els que realment siguin utilitzades per a aquests fins, reubicant les corresponents a despeses militars en el lloc adequat. Mirar-nos a nosaltres mateixos és un bon pas per deixar de buscar amenaces, perquè, en definitiva, l'enemic pot estar a tot arreu.

Comentaris de l'article/notícia

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades