Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Oportunidades de la biotecnología para el sector químico
Experts destaquen durant la Expoquimia les àmplies possibilitats que ofereix la BioRegió Catalana

Oportunitats de la biotecnologia per al sector químic

Redacció QU01/12/2005
Sota el títol de "Biotecnologia, oportunitat d'innovació per al sector químic", es van analitzar durant la celebració d'Expoquimia 2005, el passat mes de novembre, algunes de les claus d'aquesta àrea que actualment està vivint una gran expansió tant des del punt de vista econòmic, com de la recerca i les aplicacions que té en diverses indústries, entre elles la química i farmacèutica.
Imagen
El programa de conferències d'Expoquimia es va obrir amb una jornada sobre les oportunitats que la biotecnologia ofereix al sector químic. L'acte, inaugurat pel president d'Expoquimia, Rafael Foguet, va comptar amb la presència del rector de la Universitat de Barcelona, Màrius Rubiralta, que va destacar el paper que la química juga en el desenvolupament de la Bioregió catalana.

Com va explicar Rubiralta, "Catalunya té enormes avantatges per situar-se com una de les regions líders en innovació. No obstant això, s'ha d'aconseguir una major coherència entre les polítiques que s'adoptin, així com fomentar la creació d'empreses que apostin per la innovació, juntament amb la col·laboració d'universitats i la millora de les transferències tecnològiques ".

En aquest sentit, ha subratllat com a principals valors de la BioRegió catalana la fortalesa del sector químic-especialment en el segment farmacèutic ja que més de 45 per cent de les companyies espanyoles se situen a Catalunya-, l'elevat nivell de desenvolupament que té la biomedicina, amb hospitals de gran prestigi, el gran nombre de parcs científics, l'entorn empresarial i universitats reconegudes a nivell internacional.

Imagen
La indústria europea de biotecnologia està experimentant un fort creixement
Posteriorment, va tenir lloc una taula rodona moderada pel director de Programes Estratègics de la Fundació Catalana pera a la Recerca i la Innovació, Xavier Testar, en la qual es va destacar que la química, de la mà de la biotecnologia, pot aportar nous avenços, tant per crear nous productes com per a reduir costos i produir amb més criteris de sostenibilitat.

Israel, un país de referència

A l'acte va intervenir també Avri Avron, membre de Operó Consultants Ltd, que va presentar un informe sobre la implantació de la biotecnologia en aquest país que, com va assenyalar, "s'ha convertit en un dels països de referència, després dels Estats Units".

Avron atribuir com a principal factor d'èxit de la implantació de la biotecnologia a Israel, la qualitat de les universitats i l'alt grau de col·laboració a què han arribat aquestes amb la indústria. D'aquesta manera, va posar en relleu la tasca de centres com la Universitat Hebrea de Jerusalem, el Weizmann Institute of Science, l'Israel Institute of Technology o la Universitat de Tel Aviv, amb el suport dels quals s'estan creant parcs científics de gran potencial .

Catalunya és la segona regió espanyola amb major nombre d'empreses dedicades a la biotecnologia
No obstant això, Avron apuntar com a principal desavantatge d'Israel per posicionar com a líder mundial en biotecnologia, l'escassa presència de companyies farmacèutiques (a diferència del que passa als Estats Units) i la falta d'infraestructures

Un sector emergent

El sector de la biotecnologia té cada vegada més rellevància dins de la indústria química, fet que també es va veure reflectit en l'oferta d'Expoquimia, que en la passada edició va comptar amb una trentena d'empreses representades que es dediquen exclusivament a aquest sector.

La indústria europea de biotecnologia està experimentant un fort creixement. El 2003-últim any del qual es disposava de dades per a la comparació-hi havia més o menys el mateix nombre d'empreses de biotecnologia a l'Europa dels Quinze que als Estats Units, unes 1.800. No obstant això, les empreses americanes van generar uns ingressos de 42.000 milions de dòlars i van proporcionar ocupació a 170.000 treballadors, mentre que a Europa els ingressos de les empreses de biotecnologia van sumar 19.000 milions i van donar feina a 94.000 persones, segons dades de l'estudi "Biotechnology in Europe - 2005 comparative study ", elaborat per la consultora Critical I i presentat per Europa Bio.

A Espanya el nombre d'empreses que operen directament o indirectament en el sector biotecnològic és de 369 empreses, segons dades del "Informe 2004" de l'Associació Espanyola de Bioempreses, Asebio. Un centenar d'elles estan completament dedicades a la biotecnologia, donen feina a 1.571 persones, facturen 296 milions d'euros i destinen a R + D com a mitjana un 73% de la facturació. Altres 103 estan catalogades com "parcialment dedicades a la biotecnologia", la seva facturació total-incloent activitats no biotecnològiques-és de 8550 milions d'euros, donen feina a 19.000 persones i la seva inversió en R + D biotecnològica és de 20 milions d'euros.

Catalunya, la segona regió espanyola amb més empreses dedicades a la biotecnologia, va anunciar a finals de 2004 la posada en marxa de la "BioRegió Catalunya" que pretén coordinar l'activitat de l'administració, els investigadors bàsics i clínics, els emprenedors i les empreses que treballen en l'àmbit de la biomedicina i la biotecnologia.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Guía de instalación y mantenimiento de Discos de Ruptura

    Guía de instalación y mantenimiento de Discos de Ruptura

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Química

    19/09/2024

  • Newsletter Química

    12/09/2024

Enllaços destacats

Salón de gas renovableAWA Show2beSmagua - Feria de Zaragoza

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis