Opinió / Entrevistes Info Opinió / Entrevistes

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Entrevista a Julio Gil, presidente de Ansemat
“No només pesa la incertesa, sinó també la falta de suport financer, que retalla encara més si cap les inversions”

Entrevista a Julio Gil, president d'Ansemat

David Pou18/07/2011

18 de juliol de 2011

L'empresari madrileny Julio Gil Castro, enginyer agrícola vinculat tota la seva vida al sector de maquinària agrícola com a fabricant de maquinària de laboreo i sembradoras, va prendre les regnes de l'Associació Nacional de Maquinària Agropecuària, Forestal i d'Espais Verds (Ansemat) el passat mes de setembre de 2010. hora, que es compleix un any del seu nomenament, Interempresas ha volgut fer balanç d'aquest primer exercici al capdavant d'Ansemat i també analitzar amb Julio Gil el mercat de maquinària agrícola després d'un primer semestre de 2011 dominat, a diferència d'altres mercats europeus, per nombres bastant discrets.
Julio Gil Castro, president d'Ansemat
Julio Gil Castro, president d'Ansemat.

Fem balanç amb les xifres del primer semestre a les mans i la veritat, és que no són gens halagüeñas. Un mercat de tractors estancat (i això malgrat un bon mes de gener), de remolcs a la baixa, i on només se salva, entre les grans categories, la maquinària automotriz amb un excepcional mes d'abril. Quin balanç fan des d'Ansemat?

Després d'un mal any, les primeres dades dels mercats de maquinària van ser positius, encara que cal reconèixer que amb les xifres de mercat de 2010, era fàcil que qualsevol dada fos positiva.

Les dificultats als mercats no han desaparegut, com tampoc ha canviat la realitat econòmica nacional amb perspectives poc positives de creixement. Pel que fa al sector agrícola nacional malgrat les bones dades, per la pujada preus d'algunes produccions, com els cereals, no s'ha aconseguit canviar la tendència a la baixa a causa de la pressió que suporten els productors amb preus elevats dels insumos que augmenten els costos de producció i que fan que es reflexioni encara més sobre les inversions en maquinària agrícola.

En aquests moments, no solament pesa a l'excés la incertesa sinó també la falta de suport financer que retalla encara més si cap aquestes inversions. De moment, els agricultors segueixen esperant temps millors amb els seus vehicles i màquines agrícoles cada vegada més envellits.

Com es presenta la segona part de l'any?

A priori, difícil, com la primera, però sent realistes, i amb una situació com l'actual hem de començar a mirar una mica més endavant, cap a 2012, per prendre una adequada perspectiva dels canvis que tots hem d'escometre per aconseguir millorar el sector.

Incertesa, falta de finançament, alts costos producció, … Tots ells són motius pels quals l'agricultor no s'atreveix a fer inversions. Què necessitem perquè aquesta situació canviï?

Tots els implicats en el sector agrícola i rural, el sector de la mecanització també, han anat adaptant-se a poc a poc a la realitat que estem vivint, tractant de fugir del pessimisme i adaptant les nostres polítiques comercials i sectorials per créixer, però necessitem canvis més profunds i globals perquè aquesta realitat canviï. La realitat del finançament pot canviar, la reducció dels costos de producció es pot aconseguir, però canviar el sentiment negatiu de l'ànim dels agricultors és més difícil. Les solucions han de partir del treball en comú de tots creient en l'aplicació d'eines i millores tecnològiques i en l'especialització en el treball desenvolupat.

Una bona part de les millores es basaran en la recerca de l'excel·lència i en el desenvolupament d'eines de diferenciació dels agricultors.

Quant al sector de la maquinària hem de felicitar-nos perquè el ministeri, àdhuc amb un pressupost molt ajustat, segueix recolzant mesurades d'estímul i suport a la renovació d'equips a través del Pla Renove del parc nacional de maquinària agrícola i de les subvencions a la introducció de noves tecnologies en maquinària i equips agraris.

Els nombres difereixen molt respecte a altres països europeus, que presenten previsions molt positives per aquest 2011, com és el cas d'Alemanya o França. Per què aquesta diferència entre la nostra agricultura i la del nostre entorn?

La realitat del sector agrícola alemany o francès no és comprable a la nacional. En el nostre cas la crisi econòmica ha llastrat a l'excés els resultats d'un sector que es veu abocat al tancament d'explotacions o a tirar les seves produccions per no arribar al llindar mínim de rendibilitat.

Quin paper pot jugar l'exportació en la situació actual?

Un alleujament i una via fonamental per al desenvolupament dels fabricants nacionals. Els nivells d'exportació actuals han crescut empesos per la necessitat de buscar nous mercats, però també per la forta demanda exterior dels nostres productes gràcies a la seva excel·lent relació qualitat-preu, la seva fiabilitat, robustesa, durabilitat i adaptació a les demandes dels usuaris.

L'administració està realitzant la seva labor a l'hora de facilitar que l'agricultor pugui accedir la seva maquinària?

Sí, segueix recolzant les línies d'ajudes destinades a la renovació d'equips i a la promoció de noves tecnologies en maquinària i equips agraris. Aquest any amb un pressupost ajustat, quatre milions d'euros, però que, almenys, no s'ha vist reduït enfront del de l'any anterior.

El proper any torna FIMA. Pot ser un punt d'inflexió?

L'última edició de FIMA ja va suposar tot un impacte a causa de l'afluència de públic i a la inversió de les marques a mostrar els seus productes que potser no va tenir un reflex directe en el canvi de tendència dels mercats.

FIMA 2012 potser si pugui suposar aquest punt d'inflexió, tenint en compte la necessitat de renovació i inversió en nous equips que té l'agricultor després del frenazo als mercats de maquinària. Les novetats que es presentaran permetran, gràcies a l'aplicació tecnològica i d'investigació i desenvolupament de les marques, estalvi en el consum de combustible i una aplicació racional de llavors, fertilitzants i productes fitosanitaris, al mateix temps que s'afavoreix el treball de l'usuari per mitjà de sistemes de gestió intel·ligents. Tot això redundarà en la rendibilitat de les produccions.

Es va aclarint el futur de la PAC. La veu ben encaminada amb les últimes propostes presentades?

És necessària una PAC forta, suficientment finançada, que recolzi als productors i que tingui en compte l'especificitat dels territoris per repartir aquesta dotació de forma equitativa.

Potser els canvis presentats promoguin una diferenciació entre els agricultors professionals amb grans explotacions i l'especificitat de les petites explotacions que podria no adaptar-se a tots els països. Cal tenir en compte que som vint-i-set països amb realitats agrícoles molt diferents.

Malgrat el component fonamental d'innovació i suport tecnològic del sector de la mecanització, aportant millores en la rendibilitat i estalvi energètic, millores en la sostenibilitat ambiental i productiva, malgrat que, avui, l'agricultura productiva no pot ser entesa sense l'ús de maquinària, malgrat tot això, no s'ha tingut en compte a aquest sector en la formulació d'aquesta política.

És a punt de complir el primer any al capdavant de l'associació. Quin balanç faria, i principalment, quin ha significat per a vostè convertir-se en màxim representant d'Ansemat?

Ha estat, fins al moment, una experiència molt positiva, amb una càrrega de treball major de la qual esperava a causa de la gran activitat que manté l'associació.

M'agradaria destacar el gran acolliment que m'han dispensat els socis i per tant la gran responsabilitat que se'm crea per no defraudar-los durant el meu mandat. També cal destacar la gran ajuda de la junta directiva i sobretot del personal de l'associació, que et fan tot summament senzill.

És molt ràpid per fer balanç, ja que tenim molts fronts oberts i depèn del nostre treball el que es tanquin de forma positiva. Destacaria la preparació d'un esdeveniment molt important que se celebrés en el mes de setembre, la fira dels espais verds Demoverde organitzada de forma conjunta per Ansemat i Fira de Saragossa. També destacaria el conveni signat per la nostra associació amb Agragex per a la col·laboració entre ambdues.

Empreses o entitats relacionades

Asociación Nacional de Maquinaria Agropecuaria, Forestal y de Espacios Verdes

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades