Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Depredadores eficaces de pulgones
Chrysoperla carnea i Aphydoletes aphidimyza

Depredadors eficaços de pugons

Marta F. Rebollos17/06/2005

Algunes espècies de pugons constitueixen plagues especialment difícils de combatre. Bon exemple d'això és el pugó de la patata (Aulacorthum solani), un veritable minador de cultius de pebrot, crisantem, gerbera, enciam i jueva, en els quals es manifesta causant danys com amarilleamiento sever, deformació de fulles i debilitament.

Algunes espècies de pugons constitueixen plagues especialment difícils de combatre. Bon exemple d'això és el pugó de la patata (Aulacorthum solani), un veritable minador de cultius de pebrot, crisantem, gerbera, enciam i jueva, en els quals es manifesta causant danys com amarilleamiento sever, deformació de fulles i debilitament.

També el pugó rosa (Rhodobium porosum) és una plaga freqüent i persistent en cultius de maduixes, amb el desavantatge de ser molt resistent enfront de paràsits com Aphidius ervi o A. colemani.

Per lluitar contra aquestes resistents plagues, funcionen ben depredadors de pugons com a larves de Chrysoperla carnea, la marieta Harmonia axyridis o el mosquit Aphydoletes aphidimyza.

Chrysoperla carnea
És un depredador molt comú de nombroses espècies de pugons. La seva aplicació més freqüent es dirigeix al control de pugons com Macrosiphum sp. pl. i Myzus sp. pl. en diversos cultius, com a pebrot, maduixa, albergínia i plantes ornamentals, entre uns altres.

Només els tres estadíos larvales de C. carnea, amb el seu característic aparell bucal mandibulado, són depredadors actius. Les femelles deposen els ous, amb el típic peduncle, en les proximitats de les colònies de pugons. Les larves són immediatament capaces de nodrir-se de preses: pugons o altres fonts d'aliment com a àcars, ous de lepidòpter, trips, cochinillas i altres insectes.

C. carnea és molt adaptable fins i tot en condicions ambientals desfavorables i amb fluctuacions tèrmiques. Les larves, barrejades amb un material dispersante han de distribuir-se acuradament sobre la vegetació, fins a diverses vegades si és necessari, insistint a les zones més infectades. La quantitat de referència és entre 10 i 20 larves per m2, però quantitats inferiors són també eficaces per inocular aquest versàtil depredador en els cultius.

Aphydoletes aphidimyza
Exerceix un control eficaç sobre aphis gossipy (pugó del cotó), Myzus persicae (pugó verd del presseguer), Macrosiphum euphorbiae (pugó verd del tomàquet), Aulacorthum solani (pugó de la digital) i fins a 70 espècies més.

L'ou és dipositat sobre el substrat vegetal. La larva recentment eclosionada mesura 0.3 mm, és allargada i el seu color pot variar en funció de la seva presa. La pupa, oval i amb els trets del dípter adult diferenciats, evoluciona enfosquint la tonalitat del seu cos. Mesura uns 2 mm. L'adult és un diminut mosquit de 2.5 mm de longitud, de potes llargues i primes.

Els estats que constitueixen el cicle de vida de A.aphidimyza són ou, 3 estadíos larvarios, pupa i adult, i la durada del seu desenvolupament depèn de la temperatura, el tipus i densitat de la presa, i la humitat relativa. La durada total d'una generació és d'unes tres setmanes i mitjana.

La seva longevitat sota condicions òptimes és major en les femelles: de 10 a 17 dies, mentre que en els mascles és d'1 a 3 dies. La temperatura i humitat òptimes per al seu desenvolupament és de 23 ºC i 80-90%. Altes HR produeixen millors efectes, mentre que sota condicions de baixa HR la seva mortalitat augmenta. Perquè tingui lloc l'ovipos ha d'estar per sobre de 16ºC.

Els adults són d'hàbits preferentment nocturns. Arriben a les colònies d'áfidos atrets per la melassa que secretan aquests.

La femella pot arribar a posar fins a 100 ous. Com la larva no busca la seva presa a més de 6 cm del seu lloc de naixement, els ous són dipositats sobre les plantes amb major infecció d'áfidos, preferentment en el revés de les fulles de zones baixes. El nombre d'ous depèn de la densitat de presa, del clima, la quantitat d'aliment que ha consumit com a larva, i la quantitat de melassa que absorbeix com a adult.

La larva de A. aphidimyza pica a l'áfido i li injecta una saliva tòxica que ho immobilitza en 2 minuts. Al cap de 10 minuts, les larves aspiren el contingut liquat de les preses, quedant aquestes amb un aspecte negruzco, arrugades, i penjades de les fulles pel seu aparell bucal. Cada larva pot destruir de 10 a 100 pugons.

Actualment, A. aphidimyza és el depredador preferit en els hivernacles per la seva poca especificitat en les preses i la seva capacitat de perpetuar-se en els cultius de cicle llarg.

Com a inconvenient, només mantenen el control de les poblacions d'áfidos mentre aquests existeixen, prevenint noves infestaciones ja que només poden viure si existeix la presa. A més necessiten condicions de dia llarg per evitar la diapausa, i la seva producció en massa només pot realitzar-se sobre la seva presa natural.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades