Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Inactivación bacteriana mediante ondas de choque
Científics de la Universitat de Querétaro a Mèxic han demostrat l'efecte bactericida de les ones de xoc en aliments.

Inactivación bacteriana mitjançant ones de xoc

Horticom News10/03/2005

10 de març de 2005

Actualment s'estan desenvolupant tractaments no tèrmics de conservació d'aliments per evitar l'alteració de l'aspecte i sabor dels aliments, associada als processos que comporten l'aplicació de calor. Les empreses alimentàries persegueixen l'obtenció de productes amb característiques sensorials i nutricionals similars a les d'un producte fresc i que siguin segurs per al consumidor

Científics de la Universitat de Querétaro a Mèxic han demostrat l'efecte bactericida de les ones de xoc en aliments.

Actualment s'estan desenvolupant tractaments no tèrmics de conservació d'aliments per evitar l'alteració de l'aspecte i sabor dels aliments, associada als processos que comporten l'aplicació de calor. Les empreses alimentàries persegueixen l'obtenció de productes amb característiques sensorials i nutricionals similars a les d'un producte fresc i que siguin segurs per al consumidor.

Les ones de xoc són polsos de pressió ultrarrápidos que en mitjans líquids poden ser generades per una descàrrega elèctrica. Aquestes ones, que ja s'utilitzaven com a tècnica de cirurgia no invasiva per destruir càlculs renals, s'estan estudiant per determinar les seves aplicacions potencials com a mètode no tèrmic de conservació d'aliments líquids com a sucs, làctics o aliments infantils, sense afectar al seu sabor.

Científics del Centre de Física Aplicada i Tecnologia Avançada de la Universitat de Querétaro a Mèxic, han avaluat l'efecte bactericida de les ones de xoc en aliments. El resultat ha estat la verificació de la inactivación de bacteris amb aquest mètode.

Per a això, es va estudiar l'efecte de les ones de xoc en tres bacteris perillosos en la transmissió de malalties pels aliments: I. coli O157:H7, Listeria i Salmonella. Es va observar que les ones de xoc té un mecanisme molt complex, en el qual intervenen diversos factors com el pols de pressió, la cavitació associada, la llum que es produeix amb la descàrrega elèctrica generadora de l'ona i el tipus de bacteri. Quan una ona de xoc passa a través de les suspensions bacterianes, genera una gran quantitat de petites bombolles, les quals s'expandeixen i col·lapsen en un temps molt curt, creant microcorrientes d'aigua a molt alta velocitat (fins a 400 m/s). La cavitació així generada, contribueix a la inactivación dels bacteris. La més sensible va ser la Listeria.

Els estudis van a continuar per millorar la comprensió de la interacció de les ones de xoc amb cèl·lules bacterianes i d'aquesta manera desenvolupar aplicacions tecnològiques més útils. El sistema encara necessita ser perfeccionat i aconseguir quotes més altes d'eliminació de bacteris, així com estudiar la possibilitat de desenvolupar mètodes combinats.

 

© 2005. ainia - tecnoalimentalia@ainia.es - www.tecnoalimentalia.com  - www.ainia.es

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades