Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a De la Estación Sericícola al Instituto Murciano de Investigación y Desarrollo Agroalimentario
1882-2002

De l'Estació Sericícola a l'Institut Murcià d'Investigació i Desenvolupament Agroalimentari

Adrian Martínez Cutillas12/01/2005

L'Estació Sericícola de Múrcia és creada per Reial decret de 3 de març de 1882. L'any 1913, es trasllada a les seves actuals instal·lacions del Safareig. També per Reial decret, el  20 de juny de 1924 es eleva la categoria de l'entitat a Estació Superior de Sericicultura i Indústries Zoogenias, quedant adscrita a l'Institut Nacional d'Investigacions i Experiència Agronómicas i Forestals.

La Llei de Pressupostos de 1932 canvia la seva denominació per la d'Estació Sericícola i Pimentonera. En la Llei de Pressupostos de 1933, pansa a denominar-se Estació Sericícola, Estació Pimentonera i Subestació Naranjera. En la Llei de Pressupostos de 1935 queden suprimides tant l'Estació Pimentonera com la Subestació Naranjera, passant a denominar-se Centro Estació de Sericicultura i d'Indústries Rurals.

El 9 de març de 1940, amb motiu de la reorganització del llavors Institut Nacional d'Investigacions Agronómicas, es crea el Centre de la Conca del Segura integrat per l'Estació d'Horticultura i Fruticultura i la Subestació Naranjera, substituint l'anterior Estació de Sericicultura i Indústries Rurals.

Per Decret de 19 de març de 1941, l'Institut de Foment de la Producció de Fibres Tèxtils encomana les funcions pròpies de la sericicultura a l'Estació d'Horticultura i Fruticultura.

Va ser per Decret de 19 d'agost de 1967 quan desapareix el llavors Institut de Foment de la Producció de Fibres Tèxtils, quedant assignades a l'Estació d'Horticultura i Fruticultura de Múrcia les funcions del Servei de Sericicultura.

Quan en 1971, per Decret-Llei de 28 d'octubre es crea l'Institut Nacional d'Investigacions Agràries (INIA), amb motiu d'una profunda reestructuració del Ministeri d'Agricultura, i el nou Institut assumeix les funcions i tasques de l'Institut Nacional d'Investigacions Agronómicas, l'Institut Forestal d'Investigacions i Experiències i el Patronat de Biologia Animal, el Centre de la Conca del Segura Estació d'Horticultura i Fruticultura, integrat en el suprimit Institut Nacional d'Investigacions Agronómicas, s'incorpora a l'INIA amb la categoria d'Unitat i la denominació Divisió Murcia del CRIDA 07.

El Centre Regional d'Investigació i Desenvolupament Agrari de Llevant (CRIDA 07) tenia com a objectiu prioritari l'atenció de les necessitats d'investigació aplicada que demandi el sector agrari de la Regió de Llevant (Castelló de la Plana, València, Alacant i Múrcia), tenint la seva seu central a Montcada (València) i unitats d'investigació a Sueca (València) i Oriola (Alacant), així com en El Safareig(Múrcia)

La Llei Orgànica 4/1982, de 9 de juny, de l'Estatut d'Autonomia per a la Regió de Múrcia, reformada per la Llei Orgànica 1/1998, de 15 de juny, estableix en el seu articulo 10 u punt 15 que "Correspon a la Comunitat Autònoma la competència exclusiva en matèria de foment de la cultura i de la investigació científica i tècnica en coordinació amb l'Estat, especialment en matèries d'interès per a la Regió de Múrcia" i en dues "En l'exercici d'aquestes competències correspondrà a la Regió la potestat reglamentària i la funció executiva, que exercirà respectant, en tot cas, el que es disposa en la Constitució"

El Reial decret 3422/1983, de 28 de desembre s'estableix el traspàs de funcions i serveis de l'Estat a la Regió de Múrcia en matèria d'investigació. El traspàs es realitza en compliment del que es disposa en ell numero 2 de la disposició transitòria cinquena de l'Estatut d'Autonomia per a  la Regió de Múrcia.

El  Institut Murcià d'Investigació i Desenvolupament Agrari i Alimentari, és organisme públic d'investigació, amb la condició d'organisme autònom de caràcter administratiu, dotat amb personalitat jurídica, patrimoni propi i plena capacitat d'obrar pe

El dia 1 d'abril de l'any 2003 entra en vigor la Llei de creació de l'Institut Murcià d'Investigació i Desenvolupament Areario i Alimentari.

Finalitats de l'Institut

Impulsar la investigació i el desenvolupament tecnològic en els sectors agrari, forestal i alimentari, el pesquer, el marisqueo, l'aqüicultura marina, l'alguicultura i qualsevol altra forma de cultiu industrial, tenint com a objectiu el desenvolupament de programa regional d'investigacions agràries i alimentàries de la Conselleria d'Agricultura, Aigua i Medi ambient, concretant-se en el desenvolupament de cinc subprogrames:

 a).- Realització de projectes I + D agraris i alimentaris
 b).- Formació d'investigadors i tecnòlegs
 c)- Adquisició i millora de la infraestructura d'I + D
 d).- Suport als OPIs de la Regió com a complement del programa regional
 i).- Oficina d'Innovació i Transferència. Experimentació cooperativa.

L'objectiu general és la consecució del coneixement necessari per a la creació de la base tecnològica i la formació de les persones que permetin posar a la disposició dels sectors productius agraris i alimentaris de la Regió, eines que li permetin  el desenvolupament d'activitats productives sostenibles, competitives i respectuoses amb l'entorn mediambiental, tot això amb vista a respondre a la demanda dels consumidors i la societat, en l'obtenció d'aliments de qualitat i amb garantia sanitària.

Estructura i Organització 

L'Institut Murcià d'Investigació i Desenvolupament Agrari i Alimentari, amb seu i ubicació en El Safareig (Múrcia), és l'òrgan executor de la politica d'investigació, innovació, transferència tecnològica i desenvolupament agrari i alimentari de la Conselleria d'Agricultura, Aigua i Medi ambient. L'estructura i organització de l'Institut  basicamente i en tant s'aprova el Decret de Reglament, és la següent:

Com a òrgans de govern estan el Director de l'Institut i el Consell de l'Institut. Com a òrgan de gestió figura un Gerent. Són  òrgans d'assessorament la Junta Assessora i la ComisiónCientífica. Provisionalment, cinc Departaments d'Investigació exerceixen les funcions de planificació, coordinació, adreça i control dels seus grups d'investigació adscrits a ells.

Els equips d'investigació són els executors de les accions i actuacions en matèria d'investigació i desenvolupament de tecnologia agrària i alimentària, inclosa l'aqüicultura marina.
L'Oficina d'Innovació Tecnològica exerceix la planificació i coordinació de les accions i mètodes adequats que permetin la posada a la disposició dels sectors productius dels resultats de la investigació de l'Institut. Igualment exerceix la planificació i coordinació de la xarxa regional d'experimentació, el Sistema d'Informació Agrària i la Xarxa de Finques Experimentals Cooperatives. La Secció d'Assumptes Generals exerceix la gestió economica-administrativa i de personal, juntament amb les de les finques i instal·lacions experimentals.

Per a més informació: adrian.martinez@carm.es

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades