Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Balance final del Salón Profesional de los Viveros
Girona, setembre de 2004

Balanç final del Saló Professional dels Vivers

HorticomNews22/10/2004

22 d'octubre de 2004

El 24 de setembre va obrir el Palau de Fires de Girona les seves portes a SPV el Saló Professional dels Vivers. Durant tot el matí es va celebrar la Jornada Tècnica Control de Plagues i Malalties en Jardineria Urbà organitzada per l'AEA (Associació Espanyola d'Arboricultura) amb la col·laboració de la demarcació de Girona del Col·legi Oficial d'Enginyers Tècnics Agrícoles de Catalunya...

El divendres 24 de setembre va obrir el Palau de Fires de Girona les seves portes, de les 10 del matí a les 8 la nit, a SPV el Saló Professional dels Vivers.

Durant tot el matí del dia 24 es va celebrar la Jornada Tècnica Control de Plagues i Malalties en Jardineria Urbà organitzada per l'AEA (Associació Espanyola d'Arboricultura) amb la col·laboració de la demarcació de Girona del Col·legi Oficial d'Enginyers Tècnics Agrícoles de Catalunya, i amb el següent programa:

· Presentació de la jornada a càrrec del Sr. Josep Guix i Feixas; Cap de coordinació dels Serveis Territorials del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca a Girona.
· Plagues  de l'arbrat ornamental (Pablo Cobos Suárez - Professor titular de l'Escola Universitària d'Enginyeria Tècnica Forestal de Madrid)
· Malalties del sòl (Dra. Ana Pérez Serra - Departament d'Ecosistemes Agroforestales de la Universitat Politècnica de València)
· Possibilitats de control biològic en espècies ornamentals (Dr. Rafael Laborda Cenjor - Professor titular del Departament d'Ecosistemes Agroforestales de la Universitat Politècnica de València)
· Aplicació de productes fitosanitaris en jardineria urbana (Sr. Josep M. Vius - Cap del Servei de Sanitat Vegetal - Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya)
· Clausura de la Jornada, a càrrec del Sr. José Manuel Fernández López, expresident i Representant de l'Associació Espanyola d'Arboricultura.

A la jornada van assistir més de 80 professionals dels espais verds i la jardineria urbana que van manifestar un gran interès pels temes presentats, la qual cosa va fer allargar la jornada fins a ben entrada la tarda.

A les 4 de la tarda es va inaugurar oficialment el saló SPV amb la presència de l'Hble. Sr. Antoni Ciurana, Conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya, la Il·lma Sra. Anna Pagans, alcaldessa de Girona, la delegada del Govern a Girona, el President de la Cambra de comerç, el Vice-President de la Diputació de Girona i altres autoritats que van voler donar el seu suport al sector viverista.

Després d'un detallat recorregut per SPV, a la Sala d'Actes es va atorgar la "Fulla d'Or" com a homenatge a dos "pioners" del sector viverista europeu, el Sr. Giordano Gilardelli i el Sr. Enric Moner, en reconeixement a tota una vida dedicada a la professió. Aquest acte va estar carregat d'una gran emotivitat. El Sr. Moner va expressar i agraïment al sector i el Sr. Gilardelli va agrair el premi al sector viverista i al poble espanyol.
 
Giordano Gilardelli, nascut en 1934, és la tercera generació d'una família de viveristas. Els vivers els va iniciar el seu avi al segle XIX, en la Brianza (Lombardía), amb la producció de moreres les fulles de les quals s'utilitzaven per alimentar als cucs de seda de les granges de la regió. A principis del segle XX, els Gilardelli van començar a produir arbres fruiters i plantes ornamentals, i en els anys trenta, arces japonesos.

Més endavant, ja en els anys seixanta, Giordano va idear un sistema d'empelt en ple camp que li va permetre la producció d'arces japonesos a gran escala. Actualment produeix més d'un milió d'arces japonesos d'una àmplia gamma de varietats diferents. Gràcies als seus viatges al voltant del món va tenir ocasió d'escollir i anar introduint contínuament noves varietats, experimentant sempre el seu comportament, la forma, el color, la seva resistència i cicle vegetatiu, així com l'adaptació a l'ambient on hauran de viure.

Actualment, l'empresa Gilardelli, gestionada ja pels fills i néts de Giordano, és un dels vivers més importants d'Itàlia. Giordano Gilardelli és o ha estat membre de les principals organitzacions del sector i sempre ha estat compromès amb els viveristas per millorar-ho.
 
Enric Moner i Soler va néixer en Calabuig (Alt Empordà) el 28 de novembre de 1935 i és el major de tres germans. Va ser en Calabuig on el seu pare, Pere Moner i Bosch, va començar, cap a 1938, a treballar en la producció de plantes per complementar l'agricultura i ramaderia. En els difícils anys de la postguerra només es produïen Platanus, pollancres i vinya. En els anys cinquanta, Enric compagina els seus estudis a Figueres amb el treball per ajudar al seu pare en les labors agrícoles.

En aquella època ja era normal el contacte amb altres productors de Celrà i Bordils. Les plantes s'enviaven amb tren, i la venda s'efectuava principalment en mercats. La superfície conreada era d'1 ha, i es començaven a produir alguns fruiters. En els anys seixanta, l'empresa duu a terme una transformació i es comença a mecanitzar. En els setanta tenen lloc els primers contactes amb productors de fruiters a França i s'aprenen noves tècniques d'empelts i de poda. Arriben les primeres pomeres amb etiquetes per garantir la varietat. Les quantitats produïdes creixen de forma considerable, i Enric comença a vendre els seus productes per tota Espanya.

El viver aconsegueix les 10 ha. En els anys vuitanta, els contactes comercials amb vivers de França i Itàlia són ja habituals. Conjuntament amb altres viveristas de Girona realitza les primeres compres a l'estranger i participa, amb productes del viver, en les primeres fires de mostres de Girona i en exposicions a Barcelona.

També pren part activa en la creació de l'Associació de Viveristas de Girona. L'entrada d'Espanya en la Unió Europea facilita les relacions amb altres països i la consolidació comercial de l'explotació. Actualment, Enric té un viver d'estructura familiar amb una producció de plantes ornamentals per a jardineria, fruiteres i palmeres de més de 35 ha. L'any 2000 es jubila i passa el testimoni de la responsabilitat dels vivers al seu fill Antoni.

Simultàniament a la celebració del SPV durant el primer dia de fira es van realitzar visites en helicòpter a les zones de producció. L'helicòpter va estar volant tot el dia amb gran èxit. L'últim vol ho va efectuar el Conseller d'Agricultura, acompanyat del President del Comitè Executiu de Fira de Girona i del President de la Federació de Viveristas de Catalunya.

L'afluència de visitants professionals durant el primer dia de fira va ser un 2% inferior a la de l'edició anterior, fet que va quedar compensat per la presència de professionals de nous països que es van sorprendre de la qualitat i la varietat dels productes exposats en SPV, la qual cosa anima a l'organització a incrementar la campanya de promoció i captació de visitants.

Durant el dissabte 24 el Gremi de Jardineria de Catalunya va presentar el 1er Congrés del Gremi de Jardineria de Catalunya, que se celebrarà durant el mes d'octubre. També es va celebrar en el marc del saló la trobada d'antics alumnes de l'Escola de Jardineria "Rubió i Tudurí" de Barcelona. Aquesta ha estat la primera fira organitzada a Girona on s'ha ofert l'accés sense fil a internet amb tecnologia Wi-Fi. A partir d'ara SPV continuarà obert com una fira virtual en la web www.spv.cc, on aviat es podran veure tots els expositors.

El diumenge va finalitzar la 4ª edició de SPV mantenint el nombre de visitants professionals i amb el 85% d'expositors que van renovar la seva sol·licitud per exposar en SPV'05, que amb noves dates i nou horari de 10 h. a 19 h. se celebrarà del dijous 22 al dissabte 24 de setembre de 2005.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades