Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Construmat '05 potenciará el sector de la construcción sostenible
De l'11 al 16 d'abril de 2005 en Fira de Barcelona

Construmat '05 potenciarà el sector de la construcció sostenible

Carmen Mier- Sandra Pérez19/10/2004

19 d'octubre de 2004

Construmat potenciarà el sector de construcció sostenible per donar resposta a les necessitats del sector de la construcció, que està mostrant gran interès i confiança per desenvolupar i expansionar aquest àmbit en el saló.

Construmat potenciarà el sector de construcció sostenible per donar resposta a les necessitats del sector de la construcció, que està mostrant gran interès i confiança per desenvolupar i expansionar aquest àmbit en el saló.

El poder de convocatòria que està registrant el sector de Construcció Sostenible en Construmat 2005 fa preveure que la xifra de participació es doblegarà, respecte a l'anterior edició, i que en el seu marc tindran lloc trobades de gran rellevància a nivell internacional, com ja va succeir en l'edició de 2003.

Construcció Sostenible es va incorporar per primera vegada a l'oferta de Construmat en la seva anterior convocatòria. Va comptar amb un àrea d'exposició de materials, productes i serveis de la mà de 38 empreses expositores, a més d'un espai de comunicació i intercanvi entre professionals i la projecció d'audiovisuals inèdits sobre aquesta temàtica. A més d'incorporar noves iniciatives, en Construmat 2005 el sector dedicat a la Construcció Sostenible doblegarà el seu espai net d'exposició, uns 2.000 m2, per acollir a les 80 empreses que es preveu sol·licitin stand.

La Construcció Sostenible en el si de Construmat va néixer com un sector amb  vocació d'erigir-se en fòrum internacional de diàleg entre professionals, empreses i organismes amb l'objectiu d'avançar en l'enfocament sostenible del sector de la construcció. Construmat explica per a això amb la col·laboració del Consell Superior de Col·legis d'Arquitectes d'Espanya (CSCAE), amb el qual es va subscriure un protocol per al desenvolupament d'activitats destinades a promoure la sostenibilitat en el marc de l'edificació.

En Construmat 2003 es va signar la Declaració de Barcelona sobre Edificació Sostenible, un document que avança en la línia de col·laboració i compromís entre arquitectes i professionals per aquest tipus de construcció. Aquesta important Declaració va ser signada pel Consell Superior de Col·legis d'Arquitectes d'Espanya (CSCAE), el Royal Institute of British Architects (RIBA), l'American Institute of Architects (AIA) i la Unió Internacional d'Arquitectes (UIA). Està previst que en l'edició de 2005 s'incorporin nous països a través de la participació d'institucions del mateix nivell que les anteriorment esmentades.

La consolidació d'aquest espai és per Construmat una de les seves prioritats de cara a les seves futures edicions, i té com a antecedent l'èxit aconseguit en la seva anterior convocatòria, a partir de la qual es va editar la publicació Construcció Sostenible, que recull el conjunt de ponències pronunciades per experts internacionals que van participar en la primera cita, així com la relació de les empreses expositores i les activitats que es van desenvolupar durant el Saló en 2003. L'última part del llibre recull una selecció fotogràfica d'obres d'arquitectes internacionals realitzades sota criteris de construcció sostenible.

Creixement i conservació de recursos

Les agrupacions més importants d'arquitectes de tot el món que van signar en Construmat la Declaració de Barcelona sobre Edificació Sostenible, van assentar les bases per transformar la construcció i l'arquitectura des de l'òptica de la sostenibilitat.

L'adjectiu "sostenible" es va popularitzar en el cim de Riu de 1992 com un concepte que aúna el creixement econòmic amb la conservació de recursos i l'equitat social. Des de llavors, s'ha estès a altres àmbits d'activitat, inclosa la construcció, en el camí cap a processos de producció que siguin respectuosos amb el medi ambient.

La construcció sostenible a Espanya encara no ha aconseguit un enlairament total, encara que es percep, en general, una tendència positiva. Enric Aulí, assessor de Construmat, manté que

Amb tot, a principis d'aquest any la Comissió Europea observava que encara és moderat el nombre d'edificis que es construeixen o es rehabiliten amb criteris de sostenibilitat. Segons el document, existeix cert desconeixement per part d'alguns professionals del sector que "tenen la impressió, de forma errònia, que la construcció sostenible és cara, i desconfien de les noves tecnologies dubtant de la seva fiabilitat".

D'altra banda, la Unió Europea comença a pressionar mitjançant la legislació. Una recent directiva obliga al fet que els estats membres fixin uns mínims d'eficiència energètica per als edificis nous o renovats segons uns criteris comuns. La Comissió també ha anunciat, entre altres mesures, la seva intenció de desenvolupar una metodologia global per avaluar la sostenibilitat dels edificis, tenint en compte els costos, i d'impulsar una nova directiva amb la qual s'estableixin requisits mediambientals complementaris als d'eficiència energètica.

Mentrestant, a Espanya s'espera el projecte definitiu del Codi Tècnic de l'Edificació, una espècie de bíblia de la construcció que porta diversos mesos de retard i que establirà un marc general de mínims sobre estalvi energètic o gestió de residus a partir del com es podran dissenyar sistemes d'avaluació o certificacions. De moment, el Consell de la Construcció Verda a Espanya està introduint la versió espanyola del sistema d'avaluació d'edificis LLEGIU, i el Consell Superior d'Arquitectes, juntament amb el Ministeri de Foment, estan desenvolupant el GBC Tool, un programari que permet valorar comparativament el rendiment mediambiental dels edificis.

Aquests paràmetres de sostenibilitat ja s'estan encarnant en edificis reals a Espanya. Potser el cas més paradigmàtic sigui el CENER (Centre Nacional d'Energies Renovables), que està plantejat per cuidar el medi ambient de principi a fi. Aquest institut d'investigació consagrat a impulsar les energies renovables, ha estat construït seguint criteris bioclimàtics amb la finalitat d'estalviar precisament en allò que investigarà, l'energia. Convertit en model a seguir des de la seva projecció, aquesta obra ambiental dels arquitectes César-Ruiz Larrea, Luis Miquel i Antonio Gutiérrez ha estat triada per representar a Espanya en la reunió internacional Sustainable Building que se celebrarà l'any 2005 a Tòquio. Aquest mateix any es podran veure altres exemples de sostenibilitat en Construmat, que prepara una ampliació de l'exposició dedicada a construcció sostenible i que pretén revisar la Declaració de Barcelona signada fa un any. Llavors serà el moment de comprovar si, efectivament, el lema "per una nova forma de repensar l'arquitectura com a recurs ambiental de tota la humanitat" és ja tota una realitat.

Per saber més: www.construmat.com

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades