Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Cryosalus permite disfrutar de una pieza de fruta hasta dos años después

Llarga vida a la fruita

Cryosalus permet gaudir d'una peça de fruita fins a dos anys després

Nerea Gorriti27/04/2012
Si a un consumidor li pregunten “què ocorre quan una fruita està passada?” probablement respongui que aquesta estarà tova, desfeta i tindrà poc sabor. I és precisament aquesta mateixa pregunta la que es van plantejar en Cryosalus per intentar resoldre aquesta situació, conservant textura i sabor. Després de dos anys d'investigació, van crear el procés d'hibernació, que van presentar en la fira Alimentària.

Des de sempre l'home ha intentat buscar sistemes perquè els aliments no s'espatllin: salat, fumat, assecat, en vinagre, en oli, en fred, congelació… Cryosalus posa a la disposició del client la hibernació, com a solució a aquest greu i costós problema. Alguns productors mundials han intentat comercialitzar la fruita congelada, però aquesta en perdre la seva textura no és adequada per al consum directe. En canvi, sí pot emprar-se en pastisseria, indústries d'alimentació, etc.

Broqueta de fruites després de la hibernació
Broqueta de fruites després de la hibernació.

Quan es congelen les fruites i hortalisses, l'aigua continguda a l'interior de les cèl·lules es congela augmentant el seu volum, amb el que es trenquen les parets de les cèl·lules. En descongelar l'aigua, aquesta s'escapa de l'interior de les cèl·lules, amb el que la fruita queda sense textura enmig d'un toll amb els fluids i sals que contenia.

Els equips industrials del sistema patentat per Cryosalus, fruit de R+D+i, es basen en principis que regulen el nivell òptim d'aigua en les cèl·lules, perquè en hibernar la fruita no es trenquin les seves parets, i perquè en tornar al seu estat normal no perdin els seus sucs amb les seves vitamines i sals, com succeeix en molts productes congelats convencionals.

Fruita descongelada. A la dreta, fruita hibernada descongelada
Fruita descongelada. A la dreta, fruita hibernada descongelada.

El procés Cryosalus s'inicia amb el pelat i tallat a trossos de la fruita, estalviant aquest treball al futur consumidor, per hibernar-la a continuació. El consumidor ja no té excusa, ja que li estarà oferint fruita pelada i tallada collida en el punt òptim de maduració amb tota la seva aroma, textura i sabor.

Imagen
Manuel Bellsolell, gerent de Cryosalus System explicant als visitants en què consisteix el procés
Manuel Bellsolell, gerent de Cryosalus System explicant als visitants en què consisteix el procés.

Entrevista a Manuel Bellsolell, gerent de Cryosalus System

“La hibernació de la fruita és una revolució per als productors, la distribució i el consumidor final”

Pot dir-se que vostès han aconseguit alguna cosa que fins ara ningú havia aconseguit…

Sí. Hem aconseguit que un sistema que permet pugui conserva la fruita durant dos anys gràcies a un tractament especial patentat que apliquem nosaltres. I l'avantatge és que no perd el color, olor i guarda l'aroma i la textura.

Per què han encunyat el terme ‘hibernació’?

Ho he batejat amb el nom d'hibernació, un terme que un informàtic comprèn a la primera. Si deixes hibernar un ordinador, després, aquest torna exactament a com estava abans. Si li cridéssim congelació, la gent ho confondria amb la processo normal.

Aquesta nova solució ofereix múltiples avantatges i solucions. Imagineu en el camp, la de tones de fruita que es perden, en el camp, transport, distribució. La hibernació solucionaria el gran problema dels minvaments, evitant que la fruita s'espatlli o es perdi pel camí.

Però no només en el camp…

No, no només és una revolució per als productors. Referent a la distribució, també s'eliminarien els minvaments. En moltes ocasions, la fruita encara està bona però simplement el seu aspecte no és l'òptim per a la venda i es tira.

Òbviament, per al particular tot són avantatges. Adquireixen una fruita pelada, tallada i llista menjar que conserves i el dia que et ve de gust, fins i tot tres mesos després, la descongeles i la menges. I a més, sense tenir pelar la fruita, alguna cosa que no agrada, en general.

Ja no hi ha excuses per no menjar-la…

No. Recentment vaig llegir una notícia que deia que en un terç dels pisos de Barcelona viu gent sola, gent gran, joves…. Si compren mitja pinya, meló, síndria, amb el pas dels dies, s'espatllen. Ara tenen l'opció de comprar-la preparada, de poder conservar-la.

Llarga vida a la fruita!...

Sí, la fruita té un cicle de vida molt curt. Depèn de cada fruita, per exemple, la maduixa dura pocs dies, la taronja un mes, la pinya, en càmeres, dos o tres mesos… i ròssecs. Amb la hibernació, duren fins a dos anys.

Es poden ‘hibernar’ totes les fruites?

Pràcticament. Cal tenir en compte que cadascuna té la seva particularitat. La síndria, per exemple, té la seva complicació, encara que la síndria Fashion queda perfecta. Amb els tomàquets ocorre alguna cosa similar, el de tipus Intense queda també perfecte.

En quina secció d'un supermercat ho trobaríem?

Som una empresa molt petita i, no tenim diners com per sortir a través de les grans superfícies. En aquest cas, faríem publicitat i promocions en tenda, però això no és possible. Però estem en Alimentària per donar-nos a conèixer. De fet, hem tingut moltes visites del canal Horeca, professionals de la restauració, catering…

Tenim per exemple, el bombó farcit de fruita, que és perfecte com a postres per a un restaurant o poden crear una copa de fruita amb tan sols afegir nata, crema o xocolata. O fins i tot tenim un preparat de sagnia. La veritat és que ha sorprès moltíssim en la fira.

Imagen

Cryosalus d'un cop d'ull

  • Permet augmentar beneficis
  • Comptar amb productes propis ben diferenciats dels competidors
  • Aconsegueix aprofitar excedents i reduir els seus minvaments, que ara tenen un cost i no es poden facturar a un preu raonable
  • Poder atendre a importants nínxols de mercat amb nous formats
  • Permet oferir monoproductos, macedònies, etc., amb diversitat de formats i marques
  • Preus de venda, amb millor marge
  • Venda continuada de productes de qualitat durant tot l'any a preu raonable, sense la problemàtica d'haver de vendre el collit al preu que sigui, o sigui desestacionaliza la venda del seu productes estacionals
  • Productes oberts a l'exportació
  • Busca satisfer als consumidors, que cada vegada demanden més productes sans llests per menjar.
Imagen
Exemple de fruites
Exemple de fruites.

Empreses o entitats relacionades

Cryosalus System, S.L.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades