Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Colonización de los órganos de las flores y los frutos por Alternaria spp. en manzanas Red Delicious
Un estudi mostra que els tractaments químics per combatre a aquest patogen s'han d'iniciar quan la flor es troba en fase de botó rosat

Colonització dels òrgans de les flors i els fruits per Alternaria spp. en pomes Xarxa Delicious

Vaig donar Masi, S. i Colodner, A. de l'INTA, Estació Experimental Alt Valle, àrea de Poscosecha (Argentina)

Viñas, I. de la Universitat de Lleida, XaRTA-Postcosecha

Teixido, N. i Usall, J. de l'IRTA, XaRTA-Postcosecha

23/03/2012

23 de març de 2012

A Argentina, la principal àrea productora de pomes es troba en l'Alt Valle dels rius Negre i Neuquén, situats al nord de la Patagonia. La principal varietat és Xarxa Delicious. Una de les principals malalties que afecten als fruits tant en camp com en poscosecha és la patologia denominada cor mohoso (Dobra, 1998). Aquesta suposa un important problema econòmic en molts països i afecta a diferents conreessis inclosos Xarxa Delicious (Carpenter, 1942), Starkrimson (Combrink i Ginsburg, 1973), Gal·la i Fuji (Berton, 1992).
Flores de poma Xarxa Delicious en estat de plena flor
Flores de poma Xarxa Delicious en estat de plena flor.

Diversos patògens han estat associats amb el cor mohoso en pomes però el principal és l'Alternaria spp. (Ellis i Barrat, 1983; Serdani et al., 1998; Miller, 1959).

Les espores d'Alternaria presumiblement infecten els fruits joves a través del tub calicinal obert i el micelio aconsegueix les llavors i la paret dels carpelos durant el desenvolupament. Els fruits amb cor mohoso presenten un micelio negre o gris que es desenvolupa a la zona carpelar. De forma ocasional, el fong colonitza la polpa del fruit i es visualitza externament com una podridura marró (Ellis i Barrat, 1983).

Segons diferents autors, la infecció es pot iniciar durant la floració (Ellis i Barrat, 1983), o des de les vuit setmanes posteriors fins a la collita quan el patogen aconsegueix la zona de les llavors a través del calze (Combrink et al, 1985). Una vegada dins del fruit, el fong queda protegit contra fungicides, de manera que les condicions que afavoreixen el seu desenvolupament són excel·lents. No obstant això, l'estat fenológico òptim per a la penetració i infecció dels fruits no està clarament definit (Dobra, 1998). Els fruits tenen l'aspecte de sans tant en la collita com al mercat però quan els hi talla per la meitat es pot observar el fong a la zona dels carpelos i/o l'avanç de la podridura en la polpa.

En aquest treball es va plantejar com a objectiu determinar el moment de colonització de pomes Xarxa Delicious per Alternaria spp., dels diferents òrgans de les flors, fins i tot en estat de botó rosat, i dels fruits durant el seu desenvolupament. També es proposava determinar el percentatge de fruits amb presència d'Alternaria spp. així com la incidència i severitat de cor mohoso ja al moment de la collita.

Aquest treball es va plantejar determinar el moment de colonització de pomes Xarxa Delicious per Alternaria spp., durant el desenvolupament de flors i fruits. També la severitat i incidència de cor mohoso durant la collita
Flores de poma Xarxa Delicious en estat de botó rosat
Flores de poma Xarxa Delicious en estat de botó rosat.

Materials i Mètodes

La investigació es va realitzar durant tres campanyes 1998/1999, 1999/2000 i 2000/2001 en dos camps de poma Xarxa Delicious.

Contaminació de flors i fruits joves

En cada camp es van seleccionar tres arbres a l'atzar. De cadascun, durant el període de floració (setembre/octubre), es van recol·lectar cinc flors en estat de botó rosat i cinc en plena floració. En el laboratori es van separar, per cada flor; un sèpal, un estam, un pistil i 1 cm2 d'un pètal. Després de la floració (segona setmana d'octubre), es van recol·lectar per setmana un total de 15 fruits per arbre i camp, a partir els mateixos arbres, fins al mes de novembre quan els fruits mesuraven aproximadament 3-4 cm. De cada fruit es va separar un sèpal, un estam i un pistil. A més, es va tallar longitudinalment i es va extreure una secció de 3 mm3 de la zona del calze i el carpelo. Els diferents òrgans, tant de les flors com dels fruits, es van col·locar en plaques de Petri amb un contingut de mig PDA (Mitjà Merk, 39 gr l-l). Es van incubar durant 10 dies a 20° C i posteriorment es va registrar la presència d'Alternaria spp. El mateix mostreig es va repetir en les tres campanyes utilitzant els mateixos arbres. I llavors es va apreciar la presència d'Alternaria spp. i la incidència i severitat de cor mohoso en fruits desenvolupats.

Posteriorment es van seleccionar, en cadascun dels camps, 15 arbres a l'atzar, i en cadascun dels mostrejos es van collir cinc fruits per arbre. El mostreig es va realitzar des de 45 dies anteriors a la collita (principis de gener), fins al moment de la recol·lecció (intervinguts de febrer) amb mostrejos quinzenals. Els mateixos arbres es van utilitzar durant un període de tres anys. Els fruits van ser tallats per la zona equatorial de manera que no es contaminés la regió dels carpelos. Es va determinar la incidència de cor mohoso en cada fruit. Els fruits sense símptomes van ser denominats fruits sans (CM0). Quan presentaven símptomes de desenvolupament de micelio dins de la zona carpelar, es van cridar cor mohoso de grau 1 (CM1); mentre que quan es van presentar podridures en polpa es van denominar cor mohoso de grau 2 (CM2). Després de l'examen visual es va extreure un tros de 3 mm3 de la part carpelar de cada fruit, o de l'avanç de la podridura quan el dany va aconseguir la polpa i es van col·locar en plaques de Petri amb mig PDA. Les plaques es van incubar durant 10 dies a 20° C i posteriorment es va observar la presència d'Alternaria spp. Després, es va calcular el percentatge de fruits contaminats amb el fong.

Imagen
Imagen

Resultats

Contaminació de flors i fruits joves

-Sàpiga'ls: els sèpals van mostrar un alt nivell de contaminació amb Alternaria spp. en totes les dates de mostreig. El percentatge de sèpals contaminats va ser proper al 80%, aconseguint en les últimes dates de mostreig valoris propers al 100% (Fig 1).

-Pètals: entre el 27 i el 46% dels pètals estaven contaminats en el període de botó rosat. Posteriorment, en plena floració, el percentatge va augmentar fins a nivells del 67 al 80% depenent de la campanya (Fig 1).

-Pistils: només en el 3% dels pistils es va detectar contaminació en l'estat de botó rosat, quan aquest òrgan es trobava protegit pels pètals. Durant la floració i el desenvolupament dels fruits el percentatge de contaminació va augmentar des del 3-20% en plena floració fins a pràcticament el 100% en l'última data de mostreig al novembre (Fig 1).

-Estamenis: en botó rosat, la presència d'Alternaria spp. va ser molt baixa, en cap dels mostrejos es van trobar més de dos estams contaminats del total muestreado. En plena floració es va observar entre el 10 i 26% de contaminació, en funció de la campanya. Durant el desenvolupament dels fruits, el nivell d'estams contaminats va augmentar fins a valors del 100% (Fig 1).

-Calzes: la contaminació de la regió del calze es va detectar a partir de la segona setmana d'octubre. A la fi d'octubre de 1999 (campanya 1999/00) el 55% es va trobar contaminat, en canvi en els altres dos anys els percentatges van ser inferiors al 30%. Per a les tres campanyes estudiades es va observar que, en el mostreig de la primera setmana de novembre, es va registrar el 60% de contaminació aconseguint el 80% a la fi d'aquest mes.

-Carpelos: la presència d'Alternaria spp. en els carpelos es va apreciar des de la segona setmana d'octubre amb percentatges menors al 30% i la contaminació va augmentar durant la resta dels mostrejos aconseguint el 88% dels carpelos en la tercer setmana de novembre per a la campanya 1999/00 però en les altres dues campanyes va ser proper al 40% (Fig 1).

Imagen
Imagen
Presencia d'Alternaria spp. i incidència i severitat de cor mohoso en fruits desenvolupats

En el moment de la collita  (1ª setmana de febrer) els percentatges de fruits amb símptomes de cor mohoso van ser del 17, 21 i 15% per a les campanyes 1998/99, 1999/00 i 2000/01, respectivament (Fig. 2). En els fruits que no van presentar símptomes, igualment entre el 73% i el 92% d'ells es va detectar presència d'Alternaria spp. a la regió dels carpelos (Fig. 3).

Conclusions

L'estudi de contaminació de flors i fruits va permetre obtenir informació per conèixer el comportament de l'Alternaria spp., causant del cor mohoso de la poma, des de la floració fins al moment de la collita. És el gènere més important aïllat dels monitoreos dels diferents òrgans de les flors i els fruits, així com de la zona carpelar dels fruits propers a la collita i també durant la recol·lecció. Els resultats d'aquesta investigació, realitzada durant tres campanyes, mostren que l'Alternaria spp. es troba en el camp i que els òrgans florals es contaminen amb el patogen a mesura que s'exposen al medi ambient. Una vegada colonitzats els òrgans florals el patogen continua cap a l'interior del fruit recorrent el calze i arriba als carpelos on s'expressen els diferents graus d'avanç de la malaltia. En el moment de la collita s'han registrat valors de fins a un 79% de fruits amb presència de l'Alternaria spp. a la regió dels carpelos però només fins al 21% de símptomes visibles de la malaltia.
Els resultats d'aquesta investigació mostren que l'Alternaria spp. es troba en el camp i que els òrgans florals es contaminen amb el patogen a mesura que s'exposen al medi ambient. Una vegada colonitzats els òrgans florals aquest continua cap a l'interior del fruit
Imagen
Imagen
Conèixer els moments i la seqüència de colonització de les diferents parts de les flors i posteriorment els fruits pel fong, permeten disposar de més informació per plantejar les millors estratègies de control de la malaltia. Segons els resultats d'aquest estudi, si la definició és realitzar tractaments químics, aquests han de començar abans del moment de botó rosat.
La presència de símptomes de cor mohoso al gener (45 dies previs a la data de collita) permet inferir l'avanç de la patologia a collita. El coneixement de la incidència i severitat de la malaltia en moments propers a la recol·lecció resulta un component fonamental en definir la destinació de la fruita, la qual podrà ser classificada segons el nivell de dany en aquest moment i potencial desenvolupament de la malaltia en conservació.
Conèixer els moments i la seqüència de colonització de les diferents parts de les flors i posteriorment els fruits pel fong, permeten disposar de més informació per plantejar les millors estratègies de control de la malaltia
Els Efectes de Cor Mohoso en poma Xarxa Delicious
Els Efectes de Cor Mohoso en poma Xarxa Delicious.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades