Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Aragón, a través del ITA, coordina un estudio innovador para el control integrado de las plagas de langosta

Aragó, a través de l'ITA, coordina un estudi innovador per al control integrat de les plagues de llagosta

2/14/2012

14 de febrer de 2012

El Centre d'Investigació i Tecnologia Agroalimentària (CITA), adscrit al Departament d'Indústria i Innovació del Govern d'Aragó, participa en una investigació per controlar les plagues de llagostes en el camp espanyol mitjançant l'ús de feromones (substàncies químiques secretadas per aquests insectes amb la finalitat de provocar comportaments específics en individus de la seva mateixa espècie). L'estudi es realitza en col·laboració amb l'Institut de Química Avançada de Catalunya (Departament de Química Biològica i Modelització Molecular-CSIC), el Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient, i el Centre de Protecció Vegetal (Departament d'Agricultura, Ramaderia i Medi ambient del Govern d'Aragó).

Els principals objectius en els quals treballen els investigadors apunten al coneixement de la diversitat d'ortòpters que estan produint danys en les comunitats autònomes afectades i el control integrat amb feromones de la plaga de llagosta mediterrània 'Dociostaurus maroccanus'. El treball s'està executant des de dos vessants; d'una banda, la biològica-ecològica, que es realitza en el CITA per la doctora María Miracle Coca Abia, entomóloga i responsable de la part del projecte que estudia la diversitat d'ortòpters des de tots els seus nivells (genètic, específic i ecològic), la seva interacció amb el mitjà, les possibles causes de la seva expansió i l'elaboració de models predictius de presència i distribució potencial de les espècies més abundants i nocives.

Els mapes resultants d'aquests models identificaran àrees amb alt risc de ser afectades per aquestes plagues, la qual cosa permetrà prendre mesures per a la seva prevenció i tractament.

El vessant químic es duu a terme en l'Institut de Química Avançada de Catalunya (CSIC) per la doctora Carmen Quero López, i pretén la caracterització estructural i síntesi de les feromones de 'D. maroccanus' i el reconeixement de la seva funció en l'àmbit de la comunicació química d'aquest insecte per al control integrat d'aquesta espècie.

La investigació desenvolupada fins al moment ha permès elaborar inventaris d'espècies d'ortòpters (riquesa específica i abundància) en les CCAA afectades per aquestes plagues (Andalusia, Aragó, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Extremadura, Madrid i Múrcia) i s'han establert mapes de risc per a la llagosta mediterrània (D. maroccanus).

També s'han observat diferències qualitatives entre volàtils de mascles i femelles que podrien estar indicant la presència de molècules desencadenants d'estímuls en individus del sexe oposat. En la primavera-estiu de 2012 es duran a terme proves de camp, que permetin conèixer el comportament que desencadenen aquestes molècules entre els individus de D. maroccanus.

Foto: Juan Pablo Oitana
Foto: Juan Pablo Oitana.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades