Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a ‘Atraer y matar’ para controlar la mosca de la fruta
La mosca de la fruita (ceratitis capitata) és una de les principals plagues de les fruites de pell fina i dels cítrics

‘Atreure i matar’ per controlar la mosca de la fruita

Eva Carreño09/01/2012

Agromaestat, empresa castellonenca situada a Borriol i especialitzada en la distribució de fitosanitaris i maquinària per a l'agricultura, va presentar en la fira agrícola de Nules un nou sistema de ‘atracció i mort’ per controlar la mosca mediterrània de la fruita amb una sola aplicació per a tota la campanya.

Originària de la costa occidental d'Àfrica, la mosca de la fruita (ceratitis capitata) és una de les principals plagues de les fruites de pell fina i dels cítrics. La mosca de la fruita és una plaga que sobretot afecta a les regions mediterrànies, a la zona sud i a les Canàries.

La majoria dels cultius només són sensibles a l'atac de la plaga durant el període de maduració de la fruita. La fruita més tova és la més afectada (préssec, albercoc, figa…), encara que la mosca de la fruita també ataca a les peres, les pomes, els caquis, les prunes, les taronges i els raïms, començant amb les fruites més primerenques i acabant amb aquelles que són més tardanes, com les taronges.

La mosca de la fruita és una mica més petita que una mosca comuna, mesura 5 centímetres aproximadament i és de colors vistosos
Normalment, la mosca de la fruita té sis generacions a l'any, encara que sol dependre de la climatologia de la zona. La femella pica en la fruita i posa 6 o 7 ous. Al voltant de la picada es produeix una decoloración, apareixen taques grogues de 3 o 4 mil·límetres i la fruita sol caure. Les larves, que mesuren entre 3 i 15 mil·límetres, s'alimenten de la polpa, originat la descomposició de la fruita i la seva caiguda.

Per combatre la mosca de la fruita s'han utilitzat diversos mètodes de control. Els paranys cazamoscas (paranys casolans plens d'alguna substància dolça), la lluita química (pulverización amb insecticides) o la lluita autocida (cria massiva de ceratitis esterilitzades perquè, en ser alliberades, s'apariïn amb aquelles no estèrils i la població vagi disminuint) són alguns exemples.

Una nova solució

Agromaestrat va mostrar en la fira agrícola de Nules de l'any 2011 un nou sistema. Aquest sistema d'atracció i mort, anomenat Magnet MED, està dissenyat específicament per al control de la mosca mediterrània de la fruita.
Dispositiu Magnet MED en cítrics
Dispositiu Magnet MED en cítrics.
L'objectiu de Magnet MED és oferir un control durant tota l'estació, aconseguint-ho amb només una aplicació gràcies a l'ús de potents atrayentes i a l'ús d'un insecticida de llarga durada.
El dispositiu Magnet MED consisteix en una cartolina laminada amb un sistema d'enganxi incorporat. La superfície externa està recoberta d'insecticida, convertint-se en una superfície pre-tractada amb una dosi baixa d'un insecticida piretroide. A l'interior del dispositiu es troba un compartiment que conté atrayentes patentats de la mosca mediterrània de la fruita.

Adults de tots dos sexes de la mosca mediterrània de la fruita es veuen atrets cap al dispositiu i quan aterren en la superfície del mateix moren per contacte amb l'insecticida.

La mosca de la fruita es veu atreta cap al dispositiu i, quan aterra en la superfície, mor per contacte amb l'insecticida
Mosca de la fruita atreta i enganxada en el dispositiu Magnet MED
Mosca de la fruita atreta i enganxada en el dispositiu Magnet MED.
La combinació de la formulació i de l'adhesió de l'insecticida garanteix una persistència en camp de l'agent insecticida. Solament hi ha una pèrdua mínima d'ingredient actiu durant períodes llargs de temps, encara que el producte continua sent igualment eficaç durant un període de quatre a sis mesos.

En funció de l'espècie, del cultiu i del nivell poblacional; s'ha d'aplicar una dosi de 50 a 75 dispositius per hectàrea per aconseguir la major eficàcia possible, encara que pot millorar en àrees d'alts nivells poblacionals si s'utilitza un nombre més elevat de dispositius.

El dispositiu Magnet MED aconsegueix millors beneficis si s'utilitza en grans superfícies, sobretot si estan aïllades de fonts externes d'ingestación. Les parecelas petites haurien de tractar-se amb dosis més altes.

Per obtenir una major eficàcia, Agromaestrat recomana utilitzar el sistema en parcel·les de més de 2 hectàrees que estiguin el més aïllades possible
Per obtenir una major eficàcia, Agromaestrat recomana utilitzar el sistema en parcel·les de més de 2 hectàrees que estiguin el més aïllades possible o que les parecelas contigües estiguin tractades amb un sistema eficaç per al control de la mosca mediterrània de la fruita, de manera que es minimitzi la possible migració d'adults cap a la parcel·la tractada amb Magnet MED.

Encara que s'aconsegueixen millors resultats quan Magnet MED s'aplica en grans superfícies amb nivells poblacionals baixos o moderats, és un sistema excel·lent per al control de la mosca mediterrània de la fruita tant en parcel·les convencionals com en parcel·les ecològiques. Magnet MED és un sistema aprovat oficialment per a la producció de la fruita ecològica mitjançant la normativa EU 2000/91 Annex II.

El dispositiu Magnet MED en el seu conjunt actua com a mecanisme d'emissió controlada, alliberant els atrayentes durant un període de fins a sis mesos i permetent una manipulació fàcil i segura sense haver de manejar DDVP (diclorovos) ni mosqueros, convertint-se en un sistema funcional, eficaç i econòmic.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades