Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Agricultor y consumidor, más cerca de lo que parece
BASF posa a l'agricultor en el centre de la seva estratègia de solucions per a l'agricultura

Agricultor i consumidor, més prop del que sembla

David Pou14/11/2011

14 de novembre de 2011

BASF va presentar el passat 8 de novembre a la seva seu de Ludwigshafen (Alemanya) les línies mestres del 'Estudi sobre perspectives agrícoles'. Realitzat per la prestigiosa consultora Synovate en sis països a tot el món, entre ells Espanya, l'estudi revela quatre punts clau: 1) l'agricultura és una vocació; 2) l'alimentació global és un aspecte clau; 3) els agricultors prenen molt de debò les necessitats del consumidor; i 4) els agricultors demanen el suport de la indústria i dels propis consumidors. En aquest context, la multinacional alemanya ha presentat AgBalance, un nou mètode per a l'avaluació de la sostenibilitat de l'agricultura, la creació d'un nou pilar de negocis encarregat del desenvolupament de solucions per al maneig dels recursos i de l'estrès i la introducció de solucions integrades per a les necessitats dels agricultors.
“Hem de comprendre l'entorn complex de l'agricultura, la societat que l'embolica, i desenvolupar les solucions pràctiques que responguin a les necessitats d'agricultor i consumidor”. Amb aquesta contundent frase, iniciava el seu discurs Stefan Marcinowski, membre de la junta directiva de BASF i màxim responsable de la Div. Agro Solutions. “Era indispensable conèixer les necessitats tant d'agricultors com de consumidors per poder oferir-los el que necessiten”, afegia.

La primera de les conclusions de l'estudi és per a tots dos protagonistes de la cadena alimentària. L'activitat agrícola significa una mica més que una mera activitat transaccional, es tracta d'una vocació basada en els valors comuns dels productors i de les seves comunitats. Per als productors i consumidors entrevistats –300 i 1.000 respectivament– als sis països (Brasil, Índia, EUA, Alemanya, França i Espanya) aquesta concepció de vocació social consta de tres elements claus: brindar a la gent aliments nutritius; recolzar a la comunitat rural i administrar la terra i el medi ambient.

Imagen
“Ens quedem molt sorpresos del profund respecte que el consumidor sentia per l'agricultor”, va prosseguir Stefan Marcinowski. També és significatiu destacar com existeix en canvi una important bretxa entre l'agricultor i el consumidor a l'hora de considerar el primer com un home de negocis o un administrador de la terra. A Espanya, per exemple, mentre gairebé un 70% dels agricultors es veuen com a 'administradors', aquesta visió supera poc més de 45% des del punt de vista dels consumidors. Aquesta diferència també és àmplia en altres països com Alemanya, Brasil o EUA, i en canvi molt petita a França. La mateixa diferència es produeix a l'hora de veure a l'agricultor com a home de negocis: agricultors (65%) i consumidors (38%).
Insatisfacció per part de l'agricultor espanyol

Els resultats de l'enquesta revelen també que l'agricultor espanyol no està demásiado satisfet amb la seva situació. Mentre que al nostre país un de cada dos enquestats estan insatisfets, en països com EUA o Brasil la satisfacció de l'agricultor amb la seva situació supera el 70%. S'ha de tenir en compte que aquesta enquesta es va realitzar durant els passats mesos de juny i juliol, en plena efervescència de la crisi de la I.Coli, i que per tant algunes de les respostes van poder estar influïdes per aquest fet.

Quant al medi ambient, segueix havent-hi un important retret per part dels consumidors cap als productors agrícoles com a responsables dels problemes ambientals, sobretot en l'Índia, França i Brasil. Respecte a aquesta visió, entre els consumidors enquestats, han estat els espanyols els que més en desacord han estat amb aquest enunciat. Encara que els agricultors en la seva majoria mostren un alt grau de comprensió per les inquietuds dels consumidors referides al medi ambient, no creuen que aquests entenguin totalment la magnitud del desafiament que planteja el proveïment d'aliments i el constant equilibri que es necessita aconseguir per respondre a la necessitat d'alimentar el món, d'una banda, i de conservar la naturalesa i medi ambient, per un altre. 

El productor sosté que per mantenir aquest equilibri, el consumidor hauria d'estar disposat a pagar més per els  productes que s'obtinguin d'una forma més respectuosa amb el medi ambient, el govern donar subsidis per evitar que pugin els preus dels aliments i la indústria química produir productes més amigables amb el medi ambient.

AgBalance, una eina universal per mesurar la sostenibilitat

L'estudi de BASF ha ajudat a la multinacional a millorar un espai agrícola on s'ha d'ajudar al productor a manejar l'equilibri entre garantir la productivitat d'una banda i preservar la naturalesa i recolzar la cultura rural per un altre, millorant d'aquesta forma la sostenibilitat. Existeixen nombrosos debats de com manejar-ho, i amb freqüència, els diferents aspectes (petjada de carboni, petjada hídrica o espècies en perill d'extinció) es consideren de forma aïllada, la qual cosa porta a diferents conclusions. Per a la companyia la sostenibilitat ha d'incloure tres dimensions: economia, ecologia i societat.

“Mesurar la sostenibilitat s'ha de basar en uns criteris palpables. Fins ara no es disposava d'una eina que mediese la sostenibilitat des d'un punt de vista holístico. Per aquest motiu, a la fi de 2009 vaig demanar aquesta eina al nostre departament de sostenibilitat, prenent com a base la nostra experiència de més de 15 anys en l'avaluació comparativa de la sostenibilitat en altres camps. Crec que el treball ha donat els seus fruits, i ho demostren les tres certificacions independents obtingudes per tres organismes experts internacionals: DNV Business Assurance, NSF International i TüV-Süd d'Alemanya”, va comentar Stefan Marcinowski.

Imagen
AgBalance desglossa les tres dimensions en 16 categories i 69 indicadors. Cada decisió que pren un agricultor pot generar impacte en un gran nombre de factors, i la missió d'aquesta eina és comprendre les interaccions entre tots els factors i quina ponderació té cadascun. “Es tracta d'una eina transparent i oberta a tothom. Volem d'aquesta forma aportar al debat públic sustentant-nos en els fets, i ajudar a l'agricultor al fet que prengui decisions comparant les diferents sistemes agrícoles i la seva sostenibilitat”, concloïa Marcinowski.

BASF crea una nova unitat estratègica: Sostenibilitat i administració de productes

Durant l'any 2009, la multinacional va anunciar el seu enfocament de la sostenibilitat agrícola integrada i centrat en el productor agrícola. El primer resultat ha estat la creació d'una nova unitat global dedicada exclusivament a la sostenibilitat i a l'administració de productes. La unitat pretén ser responsable de la creació i manteniment d'una xarxa mundial que pot impulsar els conceptes de sostenibilitat i adminisitración de productes en tota l'organització. Una de les primeres prioritats serà precisament llançar AgBalance. Però l'objectiu final de la companyia no deixa de ser desenvolupar insecticidas, herbicides i fungicides de major rendiment i reduir la petjada ambiental. En aquest canal de productes es troben el herbicida Kixor, el fungicida F500, i l'èxit de vendes més recent, el fungicida Xemium, inscrit ja en tres mercats cerealeros claus en  

Amb l'objectiu d'investigar més enllà dels productes i dels mètodes tradicionals de protecció de cultius, BASF ha creat també la unitat 'Cuidat Funcional dels cultius' (Funtional Crop Care), amb la tasca de desenvolupar noves i millors formes d'ajudar a l'agricultor a administrar recursos i reduir l'estrès en els cultius, la qual cosa aporta beneficis ambientals i de rendiment. Aquesta nova unitat es basa en tres grups principals de productes: maneig de l'aigua, sanitat vegetal i maneig del nitrogen. Els primers resultats que contribueixin en forma positiva a la rendibilitat s'esperen pel 2015, amb una especial rellevància al mercat asiàtic. El grup de productes s'agrupen sota AgCelence, “apel·lant a la necessitat insatisfeta al mercat d'ajudar a la plantes a superar l'estrès millorant els seus mecanismes d'autodefensa i ajudant-les a aprofitar al màxim els recursos disponibles”, segons manifestava Markus Heldt, president de la Divisió Protecció de Cultius de BASF.

Imagen

La multicinacional alemanya no s'oblida de la biotecnologia vegetal

El cultiu genèticament modificat (GM) segueix sent un tabú a Europa, i així ho demostren dades com els de Alemanya que només compta amb 2 hectàrees dedicades a aquest tipus de cultius. Espanya, amb gairebé 100.000 hectàrees segueix al capdavant del vell continent, però molt lluny dels països emergents o EUA, que compta amb 67 milions d'hectàrees de cultiu GM, un 45% de tota la superfície conreada. I és que el consumidor és escèptic sobre la importància d'aquest tipus de cultius de cara al futur.

En aquest difícil context, BASF, a través de la seva Divisió Plant Science, espera portar en els propers anys al mercat al costat de socis, plantes que millorin el rendiment de l'agricultor, a més de desenvolupar productes amb un valor nutritiu incrementat. L'exemple més recent se centra en els àcids grassos omega-3 de cadena llarga, EPA i DHA, saludables per al cor, que es troben en les plantes de canola. Un acord signat amb l'empresa nord-americana Cargill, punter al mercat d'olis vegetals, espera facilitar noves aplicacions que brindaran als clients una font d'EPA i DHA convenient i fàcilment disponible. S'espera que els primers productes que contenen olis de plantes de canola amb EPA/DHA omega-3 surtin al mercat a la fi de dècada. Un altre dels projectes en marxa és la patata Fortuna, per qui BASF espera tenir els primers permisos de comercialització per 2014/15.

Entrevista a Markus Heldt, president de la Div. Protecció de Cultius de BASF

- U dels sis països on s'ha realitzat l'enquesta ha estat Espanya. Quines particularitats podem trobar entre l'opinió de l'agricultor i consumidor espanyol i la de la resta de països enquestats?

El que realment m'ha cridat l'atenció ha estat la gran acceptació de productes genèticament modificats, tant per part de l'agricultor com per part del consumidor espanyol. Això ens ha portat a la conclusió que allà on l'agricultor i consumidor tenen un contacte directe amb la cultura del genèticament modificat l'acceptació acaba sent major.

- A què creu que es deu aquesta diferència amb la resta ses europeus? Es tracta d'una aposta de l'agricultor o d'una real per part del consumidor?

Existeix menys por, menys consorcis i un tractament més racional del tema. Encara que cal dir també que es tracta d'una acceptació sobretot en cultiu extensiu, i no tant en cultiu hortícola.

- AgBalance és la nova eina de BASF per a l'agricultor. Què significarà per al consumidor?

El públic objectiu d'aquesta eina és sobretot la política, la ciència i els clients, ja siguin els agricultors o altres socis. Al consumidor esperem poder oferir-li d'aquesta forma una anàlisi més documentada i transparent a l'hora de comparar els diferents sistemes de producció, introduint més nombres freds i menys emocions en les discussions que es realitzen sobre el futur de l'agricultura moderna. És una realitat que tant agricultors com a consumidors estan preocupats pel medi ambient, però molts reconeixen al mateix temps que no tenen el coneixement suficient com per donar passos en l'adreça correcta.

- S'ha esmentat que AgBalance està basat en 69 indicadors. Què mesuren i quin pes tenen en cada cas?

Els indicadors són específics i regionals, això vol dir que, per exemple, a Alemanya el pes que pugui tenir l'indicador 'Aigua' és mínim, en canvi la 'Qualitat del sòl' resulta tenir molt més pes. Per als indicadors socials hem realitzat una enquesta social a cada país i hem preguntat al consumidor què és més important per a ells: biodiversitat, qualitat de l'aigua, menor generació de residus, etc. Tot això està present en cadascun dels indicadors, perquè sapiguem, tant dels clients com de la societat, què és el que realment els preocupa. Si 69 són molts indicadors o pocs, no ho sé. Eren molts més, però s'han classificat de tal forma que siguin auditables, transparents i que qualsevol organització puguin utilitzar-los. No pretén ser una eina exclusiva, sinó una base de dades oberta, i on cada client, però també qualsevol crític, pugui saber en què s'ha basat cadascuna de les decisions preses.

- La seva previsió és vendre en 2020 un 50% en la seva Divisió de Protecció de Cultius, arribant fins als 6.000 milions d'euros. No és una visió molt optimista tal com estan les coses?

Jo diria fins i tot que aconseguirem els 6.000 milions, si les coses segueixen com avui, sense grans problemes abans d'aquesta data.

- Quins objectius té BASF per a la seva Divisió Agrícola a Espanya?

BASF a Espanya ha realitzat una progressió molt important, invertint en proves amb cultius específics, perquè no és un mercat de blat i ordi. També hem invertit en projectes de trazabilidad perquè Espanya és un país que exporta molt a la resta d'Europa i li importa extraordinàriament estar a l'avantguarda quant a la transparència i seguretat dels aliments es refereix. Com a exemple tenim el projecte pilot dut a terme amb la cadena de supermercats alemanya Rewe, on s'ha volgut elevar la confiança en la qualitat i seguretat del raïm de taula comercialitzada.

Markus Heldt durant la seva presentació en la jornada celebrada a la seu de BASF en Ludwigshafen (Alemanya)
Markus Heldt durant la seva presentació en la jornada celebrada a la seu de BASF en Ludwigshafen (Alemanya).

Empreses o entitats relacionades

BASF Española, S.L.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades