Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a La calidad de lechuga iceberg y romana en IV gama mejora con el déficit de riego
La reducció de la dosi de reg un 25% no afecta al pes, a la grandària dels caps ni a l'estat de maduresa d'enciams iceberg i romana en el moment de la recol·lecció

La qualitat d'enciam iceberg i romana en IV gamma millora amb el dèficit de reg

María C. Lluna; Ascensión Martínez-Sánchez; Juan A. Tudela; Ana Allèn; i María I. Gil (Grup de Qualitat, Seguretat i Bioactividad d'Aliments Vegetals. Departament de Ciència i Tecnolofía dels Aliments. Encebes-CSIC)

Antonio Marhuenda i Cándido Gabarrón (Grup Primaflor)

26/07/2011

26 de juliol de 2011

La importància que el cultiu d'enciam té a Espanya queda de manifest per la primera posició que ocupa el nostre país a nivell europeu amb un milió de tones, seguida de França amb 430.000, i d'Alemanya amb 320.000 tones (Faostat, 2009). A nivell nacional, el 75% de la producció d'enciam se situa a Andalusia (33%), la Regió de Múrcia (32%) i la Comunitat Valenciana (10%) (MARM, 2009). A més, el 62% de la superfície de cultiu d'enciams dedicada per a IV gamma es troba a la regió de Múrcia (Andujar i col., 2010), sent les varietats acogolladas tipus iceberg les més utilitzades.
Les dades mostren que les principals zones productores d'enciam a Europa es localitzen en regions on els hiverns són suaus i permeten el cultiu ininterrompudament des de la tardor fins a la primavera, aconseguint-se fins a 4 cicles en funció de la varietat. Així mateix, aquestes àrees de producció també presenten una severa escassetat de precipitacions que les fa altament depenents de l'aigua aportada pel reg. No obstant això, en aquestes zones l'aigua disponible es troba cada vegada més limitada, per la qual cosa resulta extremadament necessari aprofitar al màxim aquest recurs tan preuat.

D'altra banda, l'estil de vida actual ens ha portat a adoptar nous hàbits de consum, creixent la demanda de productes ràpids de preparar com són els de IV Gamma, especialment les amanides, la qual cosa ha suposat un augment en la producció i comercialització d'aquest tipus de productes. Per aquests motius, resulta molt interessant conèixer la influència de la dosi de reg en el rendiment del cultiu i la qualitat en IV gamma de dues dels principals tipus d'enciam utilitzats com són iceberg i romana.

Materials i mètodes

Es van conrear enciams dels genotips romana i iceberg en Pulpí (Almeria) per l'empresa Primaflor S.L. Les llavors es van sembrar en safates de plàstic en hivernacle i posteriorment les plántulas van ser trasplantades al camp. El maneig del cultiu es va realitzar seguint les pràctiques comercials habituals, a excepció del control del reg. Per a cadascun dels genotips es van aplicar 5 dosis de reg: dosi convencional o control (1820 m3/ha), un 25% de dèficit respecte a la dosi convencional, un 50% de dèficit respecte a la dosi convencional, un 25% d'excés sobre la dosi convencional i un 50% d'excés sobre la dosi convencional. Els experiments es van repetir 4 vegades durant els mesos d'octubre a març de 2009 i 2010, recol·leccions al desembre i març de tots dos anys.
Imagen
Després de cada recol·lecció, els enciams es van transportar al laboratori del CebasCSIC a Múrcia on es va realitzar una caracterització física i es van refredar a 7 °C. Per a la determinació de l'estat de maduresa en iceberg es va utilitzar una escala de compacidad de 8 punts –on 1=inmadura i 8=sobremadura– i per a romana es va calcular l'índex de maduresa (longitud de l'espigó dividit per la longitud del cap x 100) (V. Segura, genetista d'enciams en Syngenta Seeds S.A., comunicació personal). El dia després de la recol·lecció, la matèria primera es va processar seguint les etapes habituals per a IV gamma, com és tallat, rentat i centrifugado.

A continuació, el producte processat es va envasar en borses de polipropilè (PP) amb una envasadora automàtica sota atmosfera modificada activa amb un nivell de l'O2 inicial al voltant del 1%. Després de l'envasament, les borses amb enciam es van mantenir 3 dies a 4 °C + 10 dies a 7 °C per simular les condicions de distribució comercials. A l'inici de la conservació i després de 13 dies de conservació es va avaluar la qualitat visual general per un panell de 5 membres entrenats segons una escala hedónica d'1 a 9, on 9 és excel·lent, 5 és límit de comercialització i 1 és desagradable. Els resultats mostrats són la mitjana de 4 assajos. Es va realitzar una anàlisi de variància a P<0,05 i es va aplicar el test HSD de Tukey quan es van trobar diferències significatives.

Resultats i discussió

En el moment de la recol·lecció, el pes dels caps d'enciam iceberg regades a l'excés o en defecte va ser similar al pes de les regades amb la dosi convencional (Figura 1). No obstant això, en enciam romà, els enciams regats amb una dosi deficitària en un 50% van aconseguir un pes de cap significativament inferior que el control. Malgrat aquestes diferències, es va observar que per a tots dos tipus d'enciam, el percentatge de reducció de la dosi de reg no es va traduir en la mateixa proporció en una disminució del pes del cap. D'altra banda, en els dos genotips, el pes dels caps regats amb un 50% d'excés va ser significativament superior al pes de les de 50% de dèficit. Les diferències entre un i un altre tractament van ser molt similars per als dos genotips, 16 i 18% per a iceberg i romana respectivament. En enciam iceberg, l'augment de la dosi de reg fins a un 50% respecte al control, no va afectar al pes dels caps. No obstant això, en enciam romà es va observar que un augment de la dosi de reg d'un 25% respecte al control va incrementar el pes dels caps un 12%.
Figura 1: Pes dels caps d'enciam iceberg i romana conreades amb diferents tractaments de reg...
Figura 1: Pes dels caps d'enciam iceberg i romana conreades amb diferents tractaments de reg. Lletres diferents en el mateix tipus d'enciam indiquen diferències significatives entre dosis de reg a P<0,05.
Quan es va avaluar la influència del reg sobre la grandària del cap en el moment de la recol·lecció es van obtenir similars resultats als oposats per al pes (Figura 2). En els dos genotips estudiats, només quan es va reduir la dosi de reg un 50% respecte a la dosi convencional la grandària dels caps, mesurat com a nombre de peces/caixa va disminuir així com la longitud de cap per a enciam romà. D'altra banda, l'augment de la dosi de reg respecte al control no va afectar a la grandària dels caps.
Figura 2: Calibre dels caps d'enciam iceberg i longitud dels caps d'enciam romà conreades amb diferents tractaments de reg...
Figura 2: Calibre dels caps d'enciam iceberg i longitud dels caps d'enciam romà conreades amb diferents tractaments de reg. Lletres diferents en el mateix tipus d'enciam indiquen diferències significatives entre dosis de reg a P<0,05.
D'altra banda, es va observar que els tractaments de reg no van afectar a l'estat de maduresa dels enciams en el moment de la recol·lecció (Figura 3). A més, els dos tipus d'enciams es van recol·lectar amb una maduresa òptima per ser posteriorment utilitzats com a matèria primera d'IV gamma. En enciam iceberg, la maduresa òptima se situa en 5 segons l'índex de compacidad, mentre que per a romana és de 30 per a la relació longitud d'espigó respecte a la longitud total.

No es van trobar diferències significatives en la qualitat visual de l'enciam en IV gamma procedent dels 5 tractaments de reg a l'inici de la conservació (dades no mostrades). El panell sensorial va valorar la qualitat visual inicial com a excel·lent (valor 9), en tots els tractaments i per als dos genotips estudiats.

Figura 3: Estat de maduresa en el moment de la recol·lecció dels caps d'enciam iceberg i romana conreades amb diferents dosis de reg...
Figura 3: Estat de maduresa en el moment de la recol·lecció dels caps d'enciam iceberg i romana conreades amb diferents dosis de reg. Ns= no significatiu a P<0,05.
En la Figura 4 es mostren els resultats de l'avaluació de la qualitat visual de l'enciam iceberg i romana en IV gamma després de 13 dies de conservació. En l'enciam iceberg, tots els tractaments de reg van mantenir la qualitat visual de l'enciam en IV gamma per sobre del límit de comercialització i aquesta qualitat visual no va estar influenciada pels tractaments de reg. No obstant això, els resultats en enciam romà van ser molt diferents, ja que es va observar una clara tendència a disminuir la qualitat visual de l'enciam tallat en augmentar la dosi de reg. Es va observar que l'augment o disminució de la dosi de reg en un 25% respecte a la dosi convencional no va afectar significativament la qualitat visual de l'enciam romà en IV gamma al final de la conservació. No obstant això, quan el volum d'aigua aplicada es va reduir en un 50%, es va preservar millor la qualitat visual del producte tallat. A més, també es va observar que l'augment de la dosi de reg en un 50% respecte al tractament control va disminuir l'aparença en l'enciam romà a causa del desenvolupament de pardeamiento en el tall de la fulla.
Figura 4: Qualitat visual d'enciam iceberg i romana en IV gamma, conreada amb diferents dosis de reg i conservada 3 dies a 4°C + 10 dies a 7°C...
Figura 4: Qualitat visual d'enciam iceberg i romana en IV gamma, conreada amb diferents dosis de reg i conservada 3 dies a 4°C + 10 dies a 7°C. Lletres diferents en el mateix genotip indiquen diferències significatives entre dosis de reg a P<0,05. Ns= no significativa. La línia horitzontal indica el límit de comercialització.
Les diferències oposades en el comportament de l'enciam iceberg i romana podrien deure's a l'estructura del cap. En el cas d'iceberg, es tracta d'un cap acogollada, en la qual les fulles més noves es troben protegides per les més velles. En canvi, en l'enciam romà, pràcticament no existeix cogollo i la protecció oferta per les fulles més externes és molt menor. Per tant, és possible que la major protecció de les fulles en l'enciam iceberg enfront de l'evapotranspiración, hagi minimitzat les diferències entre els diferents tractaments de reg aplicats.

Conclusions

La reducció de la dosi de reg un 25% no afecta al pes, a la grandària dels caps ni a l'estat de maduresa d'enciams iceberg i romana en el moment de la recol·lecció, així com tampoc a la qualitat visual de l'enciam en IV gamma després de 3 dies a 4 °C + 10 dies a 7 °C. A més, aquesta reducció del volum de reg reduiria de forma molt important el cost total en aigua per al productor.

D'altra banda, quan es redueix la dosi de reg a la meitat respecte de la convencional, disminueix lleugerament el rendiment del cultiu en iceberg i romana, encara que la qualitat en IV gamma d'aquesta última es veu millorada.

Per contra, quan s'aplica un volum d'aigua excessiu (+50%), es redueix significativament la qualitat sensorial d'enciam romà tallat.

Agraïments

Aquest treball ha estat finançat pel MICINN (projecte AGL2010-20070) i el VII Programa Marco de la Comunitat Europea (projecte VEG-i-Trade) i M.C. Lluna de la beca (BES_2008_003768). Els autors agraeixen a l'empresa Primaflor la seva col·laboració.

Referencies bibliogràfiques

- Andujar-Sánchez, M., Martínez-Mínguez, F. i López-García, A., 2010. Comportament d'enciams per a IV Gamma a Múrcia. Horticultura Global, 287, 32-37.

- FAOSTAT, 2009. http://faostat.fao.org/

- MARM, 2009. Anuari d'Estadística Agrària 2009.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades