Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Jumilla, cinco siglos cultivando un tesoro del paladar
Jumilla és la major productora de pera Ercolini d'Espanya i Europa

Jumilla, cinc segles conreant un tresor del paladar

David Pou24/01/2011

24 gener 2011

El Consell Regulador de la pera de Jumilla va obtenir el febrer de 2005 el seu gran premi, la Denominació d'Origen Protegida. Va ser la culminació d'un projecte auspiciat per un grup de productors i empreses de Jumilla que creien en la qualitat diferenciada de la Pera Ercolini produïda en aquest municipi murcià, de qualitat reconeguda en el mercat i que era necessari protegir i validar.
Imagen
Jumilla és una zona tradicional de cultiu de pera, datant les primeres notícies que es tenen d'aquest cultiu del segle XVI, durant el regnat de Felip II. A més, a la zona hi ha paratges com ara la Casa del Peral, en clara al·lusió a l'existència d'aquest cultiu des de temps molt llunyans.

La pera Ercolini produïda a Jumilla presenta millors fruits pel que fa a mida, gruix del peduncle, forma periforme arrodonida, productivitat i sabor, donant com a resultat una pera Ercolini que es diferencia de la produïda en altres regions. Aquesta pera es caracteritza per les seves singulars característiques organolèptiques, tenint una polpa blanca i sucosa, de sabor molt dolç i ensucrat, lleugerament perfumada i amb un excel lent sabor. De color groc sobre fons verd, amb xapa vermellosa a la cara, destaca per la seva recollida precoç.

La pera Ercolini produïda a Jumilla presenta millors fruits pel que fa a mida, gruix del peduncle, forma periforme arrodonida, productivitat i sabor

Zona de producció

La pera amb Denominació d'Origen Pera de Jumilla, es produeix únicament en la localitat de Jumilla, vila situada situada al nord-oest de la província de Múrcia, en una àrea intermèdia entre l'altiplà Castellà-Manxega i el litoral Mediterrani.

En la seva accidentada orografia, amb una altitud mitjana de 480 metres sobre el nivell del mar, s'alcen nombroses formacions muntanyoses de nord-oest a sud-est, on s'acomoden amplis valls orientats al migdia, amb una exposició solar òptima per al cultiu de la perera.

L'absència de gelades primaverals i les escasses pluges en aquesta època afavoreix la floració i el quallat de les peres...
L'absència de gelades primaverals i les escasses pluges en aquesta època afavoreix la floració i el quallat de les peres.
En el clima de Jumilla té especial influència la situació pròxima a la Mediterrània, amb un clima càlid però amb suficient alçada perquè les temperatures hivernals baixes puguin aportar les necessitats de fred necessàries per al cultiu de la perera. Es tracta d'un clima amb absència de gelades primaverals i amb escasses pluges en aquesta època que podrien perjudicar la floració i el quallat de les peres.

Les temperatures mitjanes altes (15,7 º C mitjana anual), sense contrastos marcats nocturns, afavoreixen el creixement ràpid dels fruits. Però durant la maduració, l'elevat nombre d'hores de sol i l'alta radiació solar, es converteixen en la causa directa que la 'Pera de Jumilla' tingui un alt contingut en sòlids solubles, sent el contingut en sucre, la principal mesura de qualitat interna.

Imagen
Pel que fa al sòl, es tracta d'una zona de valls amb sòls calcaris i crostes, situats entre muntanyes calcàries. El sòl calcari i terreny franco-arenós amb un pH alt, marca un factor important i diferenciador per al cultiu de la perera.

Processos i mètodes d'obtenció

L'obtenció del producte es realitza utilitzant tècniques de cultiu tradicionals a les que se li incorporen noves tecnologies, respectuoses amb el medi ambient i la salut del consumidor i un rigorós control de l'aigua. Tant la poda com l'aclarida de fruits es fan de forma manual. S'empren sistemes de formació tendents a aconseguir un bon equilibri entre vegetació i producció, amb una òptima penetració de la llum solar per obtenir una bona qualitat del fruit. Amb l'aclarida s'assegura que la relació de fruits en l'arbre sigui l'adequada, augmentant el seu calibre i dolçor.

L'època de collita és un altre factor diferenciador del cultiu de la pera Ercolini a Jumilla, per la seva precocitat, podent començar a collir, segons els paratges a partir de finals de juny. Els fruits es recullen amb el punt de maduresa adequat, de forma esglaonada i manual.

La pera Ercolini de Jumilla es comieza a collir a finals de juny
La pera Ercolini de Jumilla es comieza a collir a finals de juny.
En l'actualitat, la D.O.P. Pera de Jumilla, compta amb la inscripció d'unes 350 hectàrees de pera Ercolini, 100 productors i 8 comercialitzadors

DOP Pera de Jumilla, marca pròpia

La pera certificada per la Denominació d'Origen només pot provenir del municipi de Jumilla. Per identificar la pera amb denominació d'origen en els mercats, el Consell Regulador expedeix als comercialitzadors etiquetes numerades amb el logotip identificatiu de la DOP Pera de Jumilla que es col loquen en els envasos amb pera certificada.

En l'actualitat, la DOP Pera de Jumilla, compta amb la inscripció d'unes 350 hectàrees de pera Ercolini, 100 productors i 8 comercialitzadors.

El Consell Regulador expedeix als comercialitzadors etiquetes numerades amb el logotip identificatiu de la DOP Pera de Jumilla...
El Consell Regulador expedeix als comercialitzadors etiquetes numerades amb el logotip identificatiu de la DOP Pera de Jumilla.

Entrevista a Antonio Bravo, president de la DOP Pera de Jumilla

- En aquests moments, al costat de la de Racó del Soto (la Rioja) i Pera de Lleida són les úniques DOP de pera reconegudes al nostre país. Quin paper representa això per a la promoció, tant interior com exterior, de la vostra producció?

Les Denominacions d'Origen són instruments fonamentals per a protegir, diferenciar i valorar productes que tenen una qualitat i singularitat intrínseca. El fet que un producte estigui emparat sota la garantia de qualitat que representa una Denominació d'Origen Protegida, com és en el nostre cas la pera Ercolini de Jumilla, suposa una garantia de seguretat en el desenvolupament del producte, i l'inici d'una eficaç política de màrqueting amb l'objectiu de donar a conèixer i diferenciar les peres produïdes a la nostra zona geogràfica, Jumilla, que pel seu clima, sòl i el bon fer dels agricultors, presenten qualitats fisicoquímiques i organolèptiques diferents a les produïdes en altres zones. Així doncs, el client final que coneix el nostre producte sap valorar les seves qualitats.

Aquesta 'Marca de Qualitat' empara i transmet "tot" el necessari per a una bona promoció del nostre producte, caracteritzat per la seva qualitat suprema, major duresa, sabor molt dolç i ensucrat, sucosa, major calibre i gruix del peduncle, així com, una major capacitat de conservació en cambra sense minvar les seves qualitats, sumant-se a tot això una pinzellada de color que aporta la seva característica xapa vermellosa en la seva cara més assolellada. Certifica l'origen determinat del nostre producte, ja que la seva singularitat es deu, en gran mesura, a l'escenari geogràfic en el qual s'integra, que cal defensar, ja que la pera Ercolini i Jumella, és un.

En conclusió, garanteix la seva qualitat, la seva traçabilitat i la seva autenticitat. Bé és cert, que l'haver obtingut el reconeixement de Denominació d'Origen Protegida, no vol dir que sigui la culminació del producte, i que per això suposi directament un reconeixement econòmic, sinó que és el punt de partida necessari per iniciar un bon desenvolupament comercial i promocional del producte, amb la finalitat d'aconseguir el merescut reconeixement per part del consumidor final, camí llarg i dur en el sector agroalimentari, i més encara, en la situació socioeconòmica d'aquests moments.

- La Pera de Jumilla es dedica principalment al mercat interior. Què està fent el Consell Regulador per donar sortida al producte també fora de les nostres fronteres?

La producció de pera Ercolini a Jumilla suposa un 48% de la producció nacional i un 24% de la producció europea, dades que mostren la importància del nostre producte. És cert, que el nostre principal mercat, fins ara, és el nacional, mentre que només un 40% s'exporta, principalment, a Itàlia, el nostre major consumidor.

No obstant això, s'han produït avenços que suposen els primers passos cap a nous mercats tant nacionals com internacionals, així doncs, ha augmentat la demanda de pera Ercolini amb DOP Pera de Jumilla en grans superfícies nacionals i s'estan començant a realitzar els primers contactes amb l'Aràbia Saudita i Sud-àfrica atrets pel nostre producte. No obstant això, a la resta d'Europa la pera Ercolini no està introduïda, encara que no es descarta avenços en el mercat alemany. Un factor important és la seva estacionalitat estival que fa que sigui un fruit més apreciat i demandat per les zones més càlides.

Tots aquests avenços es deuen a la unió del Consell Regulador de la DOP Pera de Jumilla amb els seus productors i comercialitzadors que estan disposats a treballar per aconseguir el posicionament que les nostres peres es mereixen, així doncs, en la campanya 2010 s'ha dut a terme una important campanya de publicitat a nivell nacional a Barcelona, Madrid, Mercabarna, Mercamadrid, Mercabilbao, Mercasevilla i Mercavalencia, suposant una gran aposta i esforç per a una Denominació d'Origen relativament jove i de mida reduïda. Les línies de promoció de la DOP són dues, una línia de treball directa, amb la participació en diferents Fires Professionals tant nacionals com internacionals com són Fruit Attraction, Fruit Logística, FAME, Trobada amb els Aliments de Qualitat de la Regió de Múrcia, Saló del Gourmet de Madrid, etc. Publicacions en revistes especialitzades, així com, ens estem involucrant amb la restauració, turisme i artesania local. D'altra banda, a través de l'ICEX estem estudiant la possibilitat i els mitjans de tenir presència en esdeveniments internacionals de països no comunitaris que poden obrir-nos nous mercats interessants per al desenvolupament del nostre producte.

La segona línia de treball, i no menys important, és l'aposta per l'R + D, que encara que no es tracta d'accions promocionals, és la base per aconseguir desenvolupar el nostre producte aportant valor afegit a aquest, ja que és important diferenciar-se a través de la qualitat i oferint garanties de seguretat sanitària al consumidor, com va ser el cas d'apostar fa 4 anys per aconseguir "pera amb residu 0". Actualment, volem seguir noves línies de recerca dirigides a millorar la productivitat del cultiu. Informació de gran valor que ha d'arribar al consumidor mitjançant la promoció. Des de la Denominació d'Origen s'està treballant per donar a conèixer el producte i que comercialment s'obtingui més poder en el mercat, amb l'única arma amb la qual es pot lluitar que és amb la qualitat i no amb els preus, ja que amb aquesta última filosofia al final l'agricultura a Espanya desapareixerà, posició que ha de ser defensada per l'organització de tot el sector i per l'Administració.

- ¿Fins a quin punt els pot afectar la progressiva liberalització del mercat fructícola?

La liberalització del mercat està afectant seriosament el sector hortícola i de cítrics, mentre que en el nostre sector i específicament en la comercialització de pera de la varietat Ercolini no hi ha cap problema, de moment, ja que no tenim competència de cap país per l'estacionalitat del producte que es recull cap a finals de juny i principi de juliol, no hi ha produccions d'aquesta varietat en la vessant mediterrània que serien les que posarien en perill l'entrada del nostre producte en els mercats.

No obstant això, és un problema que ens afecta a tots en general, i l'única forma de lluitar davant aquestes produccions de baix cost és amb la qualitat garantida dels nostres productes, i per la defensa i suport de l'Administració perquè puguem ser competitius davant a altres països.

- En els últims anys han venut la idea d'aconseguir la 'pera amb residu 0'. Què suposa a nivell de producció?

L'hem venut i ho hem aconseguit, cert és, que no en la seva totalitat, però si en un 60% de la superfície inscrita en DOP Pera de Jumilla, que suposa un pas molt important i en el que seguirem treballant. No obstant això, cal fer certes aclariments. No només s'ha venut una idea sinó que s'ha dut a terme un projecte avalat per les investigacions en les que hem col·laborat activament amb l'Institut Murcià de Recerca i Desenvolupament Agroalimentari (IMIDA), en què després de 5 anys de treball s'han obtingut uns resultats impensables quan es va començar. Així doncs, s'ha demostrat que és possible realitzar el control de Cacopsilla pyri, principal plaga de la perera ia la qual es dedica el 80% dels tractaments fitosanitaris, mitjançant un control biotecnològic del cultiu (Fauna auxiliar del medi natural de Jumilla, confusió sexual, captura massiva, etc.), més a part, tècnicament la DOP va iniciar paral·lelament la transició gradual del 60% de la superfície inscrita, obtenint una reducció important de tractaments i l'eliminació de matèries molt agressives.

Quan es va iniciar el projecte, el 98% d'agricultors de Jumilla era escèptic a aquesta idea, però gràcies a alguns productors de la DOP que van apostar i confiar en nosaltres, actualment, gairebé la totalitat dels agricultors estan convençuts d'aquest tipus de control, ja que "veure" els resultats és el millor argument per a ells, un reconeixement que suposa per a la DOP un gran èxit en aquest sector. Per tant, el Consell Regulador de la Denominació seguirà treballant en aquest sentit, i intentar que a llarg termini es pugui assolir aquests resultats a tot el cultiu, ja que suposa un valor afegit a la singularitat de la nostra pera, que és obtenir un producte que garanteixi la seguretat i salut tant de l'agricultor com del consumidor, i del medi ambient.

- Acaba de finalitzar la campanya 2010. Quina valoració es fa des de la DOP?

Aquesta campanya 2010, ha estat una mica inestable climàticament, com comercialment, accentuat per la situació socioeconòmica actual. S'ha obtingut una producció de qualitat excel lent, tant en duresa, sucre, gust, color i calibre, així com una excel lent conservació en cambra des de finals de juliol fins a finals del mes de novembre. La producció mitjana per hectàrea ha estat superior a la del 2009 en un 25%. La incidència més important s'ha a causa del retard, entorn a 10 dies, en la seva collita, situació generalitzada en tot el sector fructícola de la Regió de Múrcia per les condicions climàtiques, que al costat del pes de la crisi i la recessió econòmica actual, ha provocat que els preus de venda hagin baixat entorn d'un 5-10%, i en els millors casos s'han mantingut estables. En no augmentar els preus i per la gran capacitat de conservació del nostre producte, el període de comercialització ha estat més prolongat, existint major demanda de pera fins a finals del mes de novembre, podent comercialitzar tota la producció, al contrari del que ha passat amb altres productes que s'han vist més afectats pel consum retingut que està existint en el mercat.

Tenint en compte tot l'anterior, la valoració que es realitza des de la DOP Pera de Jumilla és molt positiva, ja que el volum comercialitzat de pera Ercolini empara per la Denominació no ha disminuït, mantenint entorn a les 2.000 tones, s'ha incrementat un 10 % el nombre de contraetiquetes expedides pel Consell Regulador de la DOP i en un 51% les contraetiquetes expedides per envasos on es cuida extremadament la qualitat del producte, oferint la millor selecció entre tota la producció. A tot això, cal afegir l'augment en un 15% de la superfície de pera Ercolini inscrita a la DOP

Antonio Bravo, president de la D.O.P. Pera de Jumilla
Antonio Bravo, president de la D.O.P. Pera de Jumilla.

Empreses o entitats relacionades

C.R.D.O.P. Pera de Jumilla

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades