Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Un producto manchego aún por descubrir
El All Morat de Las Pedroñeras

Un producte manxec encara per descobrir

Redacció Interempreses21/01/2011

21 gener 2011

La Indicació Geogràfica Protegida 'All Morat de Las Pedroñeras' és la segona del sector hortofructícola de Castella-la Manxa, al costat de la Albergínia d'Almagro (Ciudad Real). Distingeix els alls procedents de la zona de cultiu que són comercialitzats per les empreses de manipulació i envasat radicades en els termes municipals de la Alberca del Záncara, Mota del Cuervo, Les Pedroñeras, El Provencio, Sant Climent i Santa Maria del Camp Rus.
El All Morat de Las Pedroñeras té el seu centre principal de producció en l'àrea delimitada per les localitats de Las Pedroñeras, La Alberca de Záncara, Mota del Cuervo, El Provencio, Santa Maria del Camp Rus i Sant Climent, situats a la província de Conca , a la comarca natural de la Manxa Baixa. Des d'aquest nucli, els agricultors "ajeros" es desplacen per arrendar terres noves, les condicions quant a altitud, tipus de sòl, facilitats per al reg i condicions climàtiques siguin similars, permetent una rotació àmplia del cultiu, el que ha fet que el cultiu s'estengui a per les comarques veïnes, situades a les províncies castellà manxegues d'Albacete, Ciudad Real, Conca i Toledo.

D'aquesta manera, la zona de producció, manipulació i envasat està avui constituïda per 227 localitats pertanyents a les comarques naturals de la Manxa, Manxa, Manxa Alta, Manxa Baixa, Manchuela i Centre, pertanyents a les províncies d'Albacete, Ciudad Real, Conca i Toledo, a la Comunitat Autònoma de Castella-la Manxa.

Camp de cultiu de l'All Morat de Las Pedroñeras
Camp de cultiu de l'All Morat de Las Pedroñeras.
La zona de producció, manipulació i envasat està avui constituïda per 227 localitats pertanyents a les comarques naturals de la Manxa, Manxa, Manxa Alta, Manxa Baixa, Manchuela i Centre

La protecció de l'all morat com a repte

La IGP All Morat de Las Pedroñeras és una figura de qualitat agroalimentària reconeguda per la Unió Europea, que proporciona al nostre all morat, d'una protecció internacional que no tenia, reconeixent així el seu prestigi, reputació i singularitat. Aquest segell de qualitat distingeix en el mercat i davant els consumidors l'all morat obtingut per productors en parcel i manufacturat per empreses inscrites en els registres de la Indicació.

Amb el distintiu i l'etiqueta de la IGP es pretén, entre altres qüestions, protegir i promocionar l'all morat que s'obtenen en aquest territori i, també, que els productors i les empreses de comercialització, disposin d'un instrument amb el qual incrementar els volums de venda i millorar els nivells de preus. Per a això, tant productors com empreses, s'han compromès a aplicar i desenvolupar tècniques de producció, manipulació, emmagatzematge i comercialització, basades en principis de bones pràctiques agràries i alimentàries, que permetin incrementar i millorar els actuals nivells de seguretat alimentària.

Associació IGP All Morat de Las Pedroñeras

El 2010 va ser creada l'Associació IGP All Morat de Las Pedroñeras, amb empreses i indústries amb activitat en la producció, transformació i comerç de l'all, com a promotors. L'Associació passa a la fins ara sustentadora i gestora de la IGP, la Fundació Consell Regulador i el seu Patronat, posant-se en marxa una nova entitat amb ànim integrador, representació de caràcter interprofessional i paritària, sense ànim de lucre, i estructura de govern i tècnica àgil. La seva missió és prestigiar a tot el món el All Morat de Las Pedroñeras, promovent la seva comercialització i expansió en els mercats, així com la protecció, prestigi i foment de la investigació de l'all.
Campanya de promoció el 2011

La IGP All Morat de les Pedroñeras ha aprovat desenvolupar el 2011 un ambiciós programa d'actuacions promocionals amb l'objectiu d'arribar tant al consumidor i mestressa de casa com al sector professional de la distribució i venda.

Amb l'objectiu clar de difondre els beneficis i especificitats del All Morat de les Pedroñeras, el president de l'Associació IGP All Morat de les Pedroñeras, José Suárez, ha assenyalat que la seva ruta de treball és "en primer lloc, tenir una major presència en els mitjans de comunicació escrits, digitals castellà-manxecs, nacionals generalistes i nacionals especialitzats en agroalimentació i gastronomia sobre assumptes relacionats amb l'activitat de la IGP i l'all morat ". Per això, també ha posat en marxa el funcionament d'un nou web ( www.igpajomorado.es), amb la difusió a través d'ella, de butlletins de notícies animats, notícies, ultimes actuacions de la IGP, nous resultats d'investigacions científiques orientades als beneficis d'all en la salut, etc.

El plat fort de les accions de promoció a realitzar el 2011 serà l'organització a Madrid del primer Congrés Nacional de l'All Morat amb la participació d'experts en medicina, professors universitaris, experts en nutrició i crítics gastronòmics per tal d'analitzar i difondre les característiques del producte. Un primer avanç de programa inclou, entre d'altres, ponències i conferències sobre l'all morat i salut, l'all morat i la prevenció de malalties cardiovasculars; presència de l'all en el receptari castellà-manxec, l'all i les Tres Cultures; importància socioeconòmica del all a Castella-la Manxa, etc.

Cartell de la nova campanya de promoció llançada per la IGO All Morat de Las Pedroñeras
Cartell de la nova campanya de promoció llançada per la IGO All Morat de Las Pedroñeras.
Espanya és un dels principals productors mundials d'all, amb una producció estimada l'any 2009, de 154.000 tones

Característiques específiques del All Morat de Las Pedroñeras

El ecotipus autòcton 'Morat de Las Pedroñeras' (pertany a la varietat 'Morat de Conca'), és el bulb de l'espècie 'Allium sativum L.', que és preservat per la IGP. El ecotipus 'Morat de Las Pedroñeras' és una varietat adaptada a les particulars condicions climàtiques i de sòl que es donen en la zona geogràfica on es cultiva, i de la qual pren el nom de Las Pedroñeras. Aquest ecotipus, tot i tenir les mateixes característiques genètiques de la varietat a la qual pertany, presenta unes diferències morfològiques i fisiològiques en el seu desenvolupament que són degudes al medi físic.

La planta del ecotipus té un vigor moderat, amb altura màxima compresa entre 80 i 85 centímetres. Aconsegueix un gruix a la base de la tija de 15 mm de diàmetre. Desenvolupa entre 12 i 14 fulls amb una amplada d'entre 3 i 3,3 cm. És de port dret, amb el inflorescència ben desenvolupat. La coloració de la fulla és d'un verd intens. El seu cicle de desenvolupament és mitjà-llarg: d'uns 190 dies en condicions normals de sembra i cultiu. La sembra es realitza entre els mesos de desembre i gener, i la recollida, entre els mesos de juny i juliol.

El bulb o cap de l'All Morat de Las Pedroñeras té forma esfèrica o rodona i mida mitjana, amb túniques externes que el recobreixen de color blanc o poc tintat, amb estries. Les túniques internes que protegeixen les dents tenen un color violeta o morat intens característic, i també presenten estrías.Los dents són de mida petita / mitjana, amb forma de mitja lluna i carn de color blanc-groguenc.

El All Morat de Las Pedroñeras conté qualitativa i quantitativament una major proporció de compostos organosulfurats
El All Morat de Las Pedroñeras conté qualitativa i quantitativament una major proporció de compostos organosulfurats.
Alguns estudis científics realitzats han demostrat que, en comparació a alls d'altres procedències, l'Morat de Las Pedroñeras conté qualitativa i quantitativament una major proporció de compostos organosulfurats, de baix pes molecular, molt volàtils i de gran reactivitat, rics en sofre, iod'i sílice, amb una interessant activitat farmacològica i, en especial, d'alicina, principal responsable de l'olor i gust de l'all. El All Morat de Las Pedroñeras presenta una forta olor i un gust picant i estimulant. Aquestes característiques es perceben d'una manera més accentuat en tallar la dent, alliberant els compostos lleugers descrits anteriorment.

Empreses o entitats relacionades

C.R.I.G.P. Ajo Morado de Las Pedroñeras

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades