Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Ava-Asaja constata graves daños en cítricos por las heladas

Ava-Asaja constata greus danys en cítrics per les gelades

28/12/2010

28 desembre 2010

Ava-Asaja adverteix que la successió de gelades en el que portem de desembre i sobretot la forta baixada de les temperatures registrada a zones del litoral durant la matinada de Nadal i la nit passada provocaran danys importants, encara que no generalitzats, en la collita de taronges així com la pèrdua gairebé total de les hortalisses d'hivern i del poc que quedava per recollir de caquis. L'organització agrària alerta que els freds han arribat en un moment especialment "inoportú", just quan la campanya citrícola començava a recuperar-se de l'enfonsament en les cotitzacions provocat fa setmanes, entre altres coses, per la mala gestió de molts comerços, que es van precipitar en remetre partides encara immadures. Per tot això, el president d'Ava-Asaja, Cristóbal Aguado, fa una crida a les autoritats per evitar "de totes totes" que arribi al mercat fruita danyada per fred i adverteix que "tot el sector taronger espanyol es juga la seva credibilitat".
L'organització exigeix que es garanteixi que la inspecció abasti no només els punts de venda i els magatzems de confecció sinó que s'estengui també a peu de camp, on hi ha un buit legal que permetria que es 'colés' fruita sense la qualitat necessària per al seu venda. "Si volem salvar la collita de taronges que ens quedi encara en condicions, que segurament no serà poca, hem de controlar la comercialització però també la recollida i evitar que es produeixi un efecte rebuig entre els consumidors", alerta Aguado. El màxim responsable d'Ava-Asaja recorda que va passar a les gelades de 2005-més destructives que l'actual-però en què es va cometre el "històric error" de remetre la meva els de tones de taronges afectades, cosa que va impedir rendibilitzar la fruita que no es va veure danyada. Amb tot, i tenint en compte les gelades que s'han donat en altres zones mediterrànies, a Florida (EUA) així com les inundacions a Andalusia, és gairebé segur que l'oferta de taronges, en la segona part de la campanya, es reduirà el que pot propiciar un repunt dels preus.
La caiguda de les temperatures esdevinguda en diferent grau durant fins a tres nits del present mes, ha provocat la pèrdua de la major part et de la collita hortícola de temporada-fonamentalment de carxofes, cols i enciams i ha danyat seriosament el poc caqui que quedava per recollir. En cítrics, al costat de les gelades parcials del dia 17, en les últimes 72 hores s'han registrat temperatures de -4 en gairebé totes les comarques citrícoles, amb especial cruesa a la Costera, el Camp de Túria i Ribera Alta. Tot i que encara es requerirà de més temps per fer un balanç complet, les varietats més afectades són les més immadures, com la taronja Lane-Late però també el que quedava per recollir de Navelina, Nàvel i mandarines Nules.
Ava-Asaja destaca que circumstàncies com les que ara es viuen tornen a demostrar la necessitat d'assegurar les collites. "La millor manera d'impedir que arribin taronges danyades és que l'agricultor cobri una indemnització per l'assegurança", conclou Aguado.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades