Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Eficiencia energética en regadío

Auditories energètiques en comunitats de regants

Eficiència energètica en regadiu

M. Carmen Rocamora Osorio, Ricardo Abadia Sánchez, José María Cámara Zapata, Amparo Melián Navarro, Herminia Port Molina i Antonio Ruiz Canales. rocamora@umh.es Grup de Recerca Aigua i Energia per a una Agricultura Sostenible. Escola Politècnica Superior d'Oriola, Universitat Miguel Hernández

23/12/2010
El consum d'energia en agricultura de regadiu s'ha incrementat en els últims anys a causa de la posada en reg de noves terres i la modernització dels regadius, que si bé ha aconseguit millorar sensiblement l'eficiència hídrica, ha suposat una major demanda energètica en passar del reg tradicional a reg a pressió.

La creixent preocupació per l'augment del consum energètic, causa directa de l'increment d'emissions de gasos d'efecte hivernacle, així com la gran dependència energètica d'Espanya, pròxima al 80%, condueixen a tots els sectors productius a tractar de millorar l'eficiència energètica en els diferents sectors de la producció.

Capçal de filtratge en una estació de reg
Capçal de filtratge en una estació de reg.
Tota auditoria conclou amb la proposta de mesures d'estalvi energètic i la seva valoració econòmica

En els darrers anys el grup d'investigació 'Aigua i Energia per a una Agricultura Sostenible ", de la Universitat Miguel Hernández d'Elx, ha dut a terme diversos projectes de recerca amb finançament públic tenia com a objectiu l'anàlisi de l'eficiència en l'ús de recursos hídrics i energètics en comunitats de regants. Així, en el projecte 'Ús eficient de l'aigua i l'energia en sistemes de reg localitzat a les comarques del sud d'Alacant (2005-2006)', es va caracteritzar l'organització i funcionament d'algunes Comunitats de Regants representatives de les comarques del sud de Alacant, i es va avaluar l'eficiència real de l'ús de l'aigua mitjançant seguiment de consums en parcel d'agricultors amb reg localitzat i estudi del marge de millora en l'ús de l'aigua emprant mètodes de programació de regs.

En el projecte 'Avaluació de l'eficiència en l'ús de l'energia en comunitats de regants en les comarques del sud d'Alacant' es van identificar indicadors de gestió energètica i es va determinar l'eficiència en diverses estacions de bombament de comunitats de regants, obtenint els valors dels indicadors d'ús de l'energia definits.

Estació de bombament
Estació de bombament.
Motor-bomba
Motor-bomba.
Vàlvula col·lector
Vàlvula col·lector.
 Taula 1: Indicadors d'ús d'energia.  Ea: consum anual d'energia activa. EAA: consum d'energia per unitat de superfície regada...

Taula 1: Indicadors d'ús d'energia.

Ea: consum anual d'energia activa. EAA: consum d'energia per unitat de superfície regada. Eav: consum d'energia per volum d'aigua subministrat als regants. Cea: cost energètic per unitat de superfície regada. CEV: cost energètic per volum d'aigua subministrat als regants. Ge: percentatge de la despesa energètica sobre les despeses totals.

El grup de recerca ha desenvolupat una metodologia de càlcul de l'eficiència energètica en xarxes de reg a pressió. L'eficiència energètica general depèn fonamentalment de l'eficiència dels grups de bombament i de l'eficiència de subministrament energètic, és a dir, del major o menor aprofitament de l'energia subministrada pels grups de bombament per part de la xarxa de reg. En aquesta metodologia es basa el Protocol d'auditoria energètica per a Comunitats de Regants, redactat pel grup AEAS per encàrrec de l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDEA), que el va editar el 2008.

Es va caracteritzar l'organització i funcionament d'algunes Comunitats de Regants representatives de les comarques del sud d'Alacant, i es va avaluar l'eficiència real de l'ús de l'aigua

La realització d'auditories energètiques en comunitats de regants és una de les principals actuacions previstes en el Pla d'Acció 2008-2012 de l'Estratègia d'Estalvi i Eficiència Energètica a Espanya. Les auditories tenen com a objectiu avaluar i millorar l'eficiència energètica en comunitats de regants. Consisteixen en una anàlisi detallada del consum d'energia, per a això es determina l'eficiència dels grups de bombament i l'eficiència de subministrament energètic, s'obtenen els valors dels indicadors d'ús de l'energia definits prèviament i s'estudien els factors que augmenten el consum energètic o que són causa d'una baixa eficiència. Aquesta anàlisi permet proposar mesures per millorar l'eficiència energètica. Tota auditoria conclou amb la proposta de mesures d'estalvi energètic i la seva valoració econòmica.

Les agències de l'energia de les comunitats autònomes són els organismes encarregats d'administrar les subvencions públiques per a la realització de les auditories energètiques i per a l'execució dels projectes de millora derivats de les auditories. Després de la publicació del Protocol d'auditoria energètica per a Comunitats de Regants, el grup AEAS ha dut a terme diverses auditories en comunitats de regants de la província d'Alacant, mitjançant conveni amb l'Agència Valenciana de l'Energia.

La Taula 1 mostra els valors dels indicadors més representatius obtinguts en les comunitats de regants auditades. La Taula 2 mostra els valors de l'eficiència energètica general de les comunitats de regants, així com els valors dels seus dos components: l'eficiència energètica dels grups de bombament i l'eficiència de subministrament energètic.

Denominació EEB% ESE% EEG%
C. RR. 1 54,39 0,00 0,00
C. RR. 2 45,42 22,46 10,20
C. RR. 3 47,19 47,40 22,35
C. RR.4 53,86 55,02 29,63
C. RR. 5 55,82 49,24 27,49
Taula 2: Eficiència energètica de les comunitats de regants auditats.
EEB: eficiència energètica dels bombaments. ESE: eficiència del subministrament energètic. EEG: eficiència energètica general.
Denominació Consum energètic (kWh) Cost energètic (euros) Estalvi energètic (%) Estalvi econòmic
C. RR.1 1.116.684 93.877 11,72% 39,97%
C. RR.2 1.399.686 152.976 24,74% 23,20%
C. RR. 3 2.169.112 269.577 19,63% 18,93%
C. RR.4 1.062.334 124.666 15,25% 10,71%
C. RR. 5 1.818.069 188.441 11,95% 9,45%
8.015.885 829.537
Taula 3: Estalvi energètic i econòmic estimat després de la implementació de les mesures de millora.
El grup de recerca ha desenvolupat una metodologia de càlcul de l'eficiència energètica en xarxes de reg a pressió

Un cop analitzada l'eficiència dels equips i de la xarxa de reg, i estudiats els punts crítics de consum energètic, es proposa una sèrie de mesures per millorar l'eficiència i reduir el consum d'energia.

Les mesures d'estalvi energètic poden anar encaminades a millorar l'eficiència energètica en els equips de bombament o bé a millorar l'eficiència de la xarxa de distribució. Aquestes últimes tenen a veure principalment amb el maneig i manteniment de les instal·lacions.

Algunes de les mesures proposades són:

  • Substitució de bomba, motor o grup.
  • Neteja i posada a punt de motors, bombes i sondejos.
  • Canvi en el règim de funcionament de dessaladores.
  • Reentubado de pous.
  • Instal lació de variadors de velocitat per l'accionament de bombes.
  • Sectorització de la xarxa.
  • Construcció de bassa de salmorra.
  • Desplaçament de consum a hores de menor preu de l'energia.
  • Reducció de la potència contractada.

Aquestes últimes mesures suposen una reducció en el cost de l'energia, encara que no en el consum energètic. L'estalvi energètic potencial detectat en les auditories realitzades (taula 3) varia entre un 11 i un 24% del consum anual. L'estalvi econòmic previst mitjançant la implementació de les mesures correctores proposades varia entre un 9 i un 39% del cost anual de l'energia.

L'estalvi energètic potencial després de la implementació de les mesures de millora de l'eficiència en les cinc comunitats de regants analitzades és de 1.370.555 kWh, és a dir, 118 tep. Aquesta reducció del consum energètic significa una reducció en l'emissió de 534,5 tones de CO2 a l'atmosfera.

Un cop analitzada l'eficiència dels equips i de la xarxa de reg, i estudiats els punts crítics de consum energètic, es proposa una sèrie de mesures per millorar l'eficiència i reduir el consum d'energia

L'estalvi econòmic previst per al conjunt de les cinc comunitats de regants derivat de l'estalvi energètic i de les millores en la gestió de l'energia és de 155.203 euros. La major part de les mesures d'estalvi energètic proposades en les auditories realitzades no requereixen grans inversions, de manera que el període de retorn és bastant reduït: no arriba a un any en alguns casos, sent el màxim de 3 anys.

Les Auditories energètiques en CCRR requereixen un estudi minuciós de tots els elements de la xarxa de reg involucrats en el consum energètic. Aquesta anàlisi posa de manifest els punts crítics de consum energètic i permet proposar mesures d'estalvi energètic que condueixen a importants estalvis econòmics. Per tant, podem afirmar que les auditories energètiques són una eina efectiva per augmentar l'eficiència energètica en agricultura de regadiu.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades