Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Aragón pone en marcha un Plan de Acción para erradicar un foco de picudo rojo, insecto que afecta a las palmeras

Aragó posa en marxa un Pla d'Acció per a eradicar un focus de morrut roig, insecte que afecta les palmeres

21/12/2010

23 desembre 2010

El Departament de Medi Ambient del Govern d'Aragó ha iniciat un pla d'acció que comprèn actuacions d'emergència, vigilància i seguiment per a l'eliminació d'un focus de Rhynchophorus ferrugineus, conegut com morrut, insecte lòcton que afecta exclusivament a les palmeres. Aquest és el segon focus en el qual treballa el Govern d'Aragó, després de l'eradicació d'un primer focus a la zona de Villamayor l'any passat.
El segon focus s'ha localitzat a la comarca de Valdejalón arran de l'avís d'un veí de Ricla als Agents de Protecció de la Natura de la zona, sobre la presència de danys d'origen desconegut en un exemplar de palmera, situat en un jardí de la seva propietat. Arran d'aquest avís, inspectors fitosanitaris de la Unitat de la Salut dels Boscos del Departament de Medi Ambient van procedir a inspeccionar l'exemplar afectat, on es van detectar mostres de larves, pupes i adults d'aquest coleòpter. Posteriorment, el Laboratori de Diagnòstic i Prospeccions fitosanitàries del Centre de Protecció Vegetal del Departament d'Agricultura i Alimentació, va confirmar el diagnòstic i l'existència d'aquest segon focus.
Des que es va localitzar el primer focus, ja eradicat, el Departament de Medi Ambient en col·laboració amb el Departament d'Agricultura ha talat 32 palmeres i triturat la seva fusta, tal com exigeix el protocol d'eradicació d'aquest insecte, a més de realitzar prospeccions periòdiques en vivers, parcs i jardins per part dels inspectors fitosanitaris.
Imagen
Després de l'avaluació inicial del risc fitosanitari que podia suposar aquest nou brot, s'ha elaborat el Pla d'Acció de la Comunitat Autònoma d'Aragó per a l'eradicació i control d'aquest paràsit de quarantena. Ara es treballa en eradicar les palmeres afectades i inspeccionar minuciosament totes les palmeres localitzades a la zona demarcada, a un radi de 11 quilòmetres del focus inicial, per comprovar el seu estat fitosanitari.
L'insecte adult de morrut fa entre 2 i 5 centímetres i té un vistós aspecte per la seva coloració vermellosa. Les larves són blanques, sobrenoms i realitzen galeries a l'interior dels troncs, a l'interior s'alimenten provocant el marciment i mort progressiva de les palmeres afectades.

El símptoma més evident que presenten les palmeres és el seu aspecte lànguid, amb les fulles externes apuntant cap al terra i moltes d'elles, especialment les centrals, marcides. A les aixelles de les fulles es poden observar les galeries que realitzen les larves. Segons avança l'atac, la part central es va inclinant i la palmera mor quan es veu afectada la gemma apical. En el tronc es poden detectar capolls fibrosos en l'interior es troba la pupa d'on emergirà l'insecte adult. El principal problema és que els símptomes externs comencen a evidenciar quan la palmera ja es troba totalment colonitzada per l'insecte.

De moment, a Espanya, s'ha detectat aquest insecte en zones de les comunitats autònomes de l'arc mediterrani i en illes Canàries.

A causa del risc d'expansió existent, es recomana a tots els propietaris de palmeres la revisió dels seus exemplars. En cas de tenir sospites que es troben infectades, es demana avisar al telèfon 976716368 oa l'adreça de correu electrònic sanidadforestal@aragon.es.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades