Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Valencia pone en marcha un proyecto para reaprovechar ecológicamente los residuos de sus cítricos
A través de 'Citrofuel' que ja ha guanyat reconeixements europeus

València posa en marxa un projecte per reaprofitar ecològicament els residus dels seus cítrics

Redacció Interempreses15/12/2010

15 desembre 2010

Un visionari equip de l'empresa Citrotecno ha ideat i posat en funcionament una planta que processa els residus dels cítrics i que evita que aquests es converteixin en agents contaminants del terreny donant-li nous usos innovadors com el bioetanol, el pinso animal o l'aigua potable

Des de temps immemorials es fa molt difícil poder deslligar a la terra dels seus productes, del que els pobles treballadors obtenen d'ella a costa del seu esforç i dedicació. Això és precisament el que li passa a la Comunitat Valenciana i els seus deliciosos cítrics tan aclamats a nivell nacional i internacional.

No obstant això, el que no tots arribem a saber és que les milions de tones en residus que genera aquesta indústria Agrolimentàries s'ha convertit en altament contaminant per al medi ambient. És per aquesta raó, que ha sorgit de part de l'empresa Citrotecno i amb tot el suport científic de la Universitat Politècnica de València, la necessitat de trobar-li una segona vida a aquests residus i que a més, si és possible, poguessin servir amb fins comercials.

D'aquesta comunió d'idees neix aquest projecte anomenat 'Citrotecno' que permet solucionar en gran mesura el problema dels residus cítrics a la comunitat valenciana a partir de transformar-los en nous productes com pinso per animals, D-Limoneno, bioetanol de segona generació i aigua per a sistemes de regs. Es tracta d'un projecte innovador on a través de la posada en marxa de la primera planta al món amb aquestes característiques tècniques ubicada a la localitat valenciana de Silla es pretenen aprofitar les més de 600 mil tones de residu que es produeixen només a la Comunitat Valenciana.

Fins ara la solució que se li havia aconseguit a aquest problema ambiental era el d'administrar directament al bestiar aquest sobrant sense passar per cap procés de tractament, obviant la ràpida fermentació que aquestes fruites tenen el que les converteix en agent contaminant. Per aquesta raó les autoritats estatals han reaccionat contra aquesta pràctica i l'han prohibit.

Citrotecno va néixer conformat per un grup d'empresaris valencians vinculats al sector agrícola i ramader que albirar les oportunitats ecològiques que tenien aquestes deixalles i qui el suport de la tecnologia científica de la Univesitat Politècnica de València han conformat tot un equip de treball que ja porta dos anys en projeccions i prop de 20 milions d'euros en inversions.

El sobrant de la producció cítrica compost per l'escorça, les llavors i la polpa del fruit passa a processar-se en aquesta planta pionera resultant en matèria primera per alimentació animal, en oli essencial D-Limoneno i en Bioetanol de 2a generació, a més té la virtut de recuperar un important percentatge de l'aigua continguda en aquests residus.

Citrotecno pretén començar a produir 19.000 tones de polpa de cítrics deshidratada, més de 5 milions de litres de bioetanol, a prop dels 400 mil litres de D-Limoneno i gairebé 70 mil metres cúbics d'aigua purificada a l'any. També és completament capaç d'autoregular la seva producció establint quant penso i quant etanol produeix d'acord amb els preus del mercat.

La Universitat Politècnica de València ha posat la seva tasca de servei científic a l'ordre del projecte
La Universitat Politècnica de València ha posat la seva tasca de servei científic a l'ordre del projecte.
Només a la Comunitat Valenciana es produeixen més de 600 mil tones de residus cítrics

Premiats entre més de 600 propostes europees

El projecte de Citrotecno, 'Citrofuel' ha obtingut així mateix, el reconeixement europeu 'Life +' atorgat pel Fons Europeu per al Medi Ambient distingit entre més de 600 propostes mediambientals vingudes de tota la Unió Europea i que pretenen impulsar econòmicament aquestes contribucions importants a la conservació de la natura ia la millora del medi ambient. Segons explica Manuel Manzano qui és el seu propietari i president de Picima Inversions, no descarten participar en molts més premis que els donin a conèixer internacionalment i aprofitar aquestes vies de finançament per poder seguir en ascens.

La iniciativa va rebre el premi europeu Life + entre més de 600 propostes de tot el continent

Dels cítrics s'aprofita absolutament tot

Aquest és l'axioma del que parteix l'equip valencià a l'hora d'encarar les milions de tones de residus de taronges, pomelos, llimones, mandarines, entre d'altres cítrics que passaran pel tractament de la seva planta a partir d'aquest any.

És per això que els subproductes primordials que la fàbrica obtindrà seran els 'pellets' de cítrics, que vénen a ser la polpa del cítric deshidratada que serveix com a matèria primera per produir pinsos destinats a la dieta animal. Fins i tot poden utilitzar-se com aportació nutricional per al bestiar ja que conté hemicelulosa, fibra bruta, fibra neutrodetergente i proteïnes necessàries per a aquests animals

Després, trobem el D-Limonè que és l'oli essencial responsable de l'aroma i del color del cítric, el qual està molt estès en farmacèutica i com a aromatitzant i saboritzant. És el que li atorga aquest gust tan característic de la llimona als dolços, goma de mastegar o begudes que ingerim. No obstant això, s'empra també com a dissolvent de resines, pigments, tintes, pintures, adhesius i com additiu de fragàncies. El seu ús és tan comú que se li troba igualment en insecticides no tòxics per a la salut humana ni per a la jardineria. Així mateix, aquesta substància ha començat a emprar-se en tractaments anticancerígens perquè redueix el creixement tumoral.

El projecte busca consolidar-per poder sortir de les fronteres de la Comunitat
El projecte busca consolidar-per poder sortir de les fronteres de la Comunitat.
Dels residus cítrics, es pot obtenir pinso per animals, bioetanol de segona generació, D-limonè i fins aigua potable

En matèria de locomoció el residu cítric processat en aquesta planta valenciana tindrà també la seva aportació ja que pot obtenir d'aquest, bioetanol de segona generació, anomenat així perquè no s'obté arran d'aliments de primera necessitat com el blat de moro, la qual cosa no influeix negativament en la cadena alimentària social. A partir del bioetanol es produeix el preuat Biodièsel, únic combustible no contaminant alternatiu a la gasolina convencional, el qual és biodegradable, no conté sofre ni benzè, redueix les emissions de sutge i no contribueix a l'efecte hivernacle.

I com a estrella de la fàbrica tenim que és capaç de produir aigua en grans quantitats a través dels seus processos, ja que la recupera del residu i la transforma en aigua purificada gràcies al procés d'evaporació i condensació. La mateixa "és perfectament consumible per a l'ésser humà, però com que no existeix pels moments una legislació que ho permeti l'estem destinant únicament a la xarxa de reg i al bestiar", afirma Manuel Manzano. Amb la crisi interplanetària que hi ha del preat líquid, és una invenció que moltes regions del món rebran amb els braços oberts.

Plans de traspassar fronteres valencianes

Aquesta és la primera campanya en l'àmbit citrícola de Citrotecno. Segons afirma el seu president Manuel Manzano el seu primer pas és poder consolidar la planta i augmentar any rere any la seva capacitat de producció. La idea següent serà la de poder exportar aquesta iniciativa a altres països productors de cítrics que es troben en la mateixa disjuntiva que la Comunitat Valenciana. Així mateix, conclou Manzano "estem estudiant la possibilitat d'adaptar la nostra tecnologia per al tractament de residus d'altres fruites o hortalisses".

El medi ambient es beneficia de les iniciatives de reciclatge de residus
El medi ambient es beneficia de les iniciatives de reciclatge de residus.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades