Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Utilización de compost en suelos salinos
Incorporar compost al sòl millora la seva estructura, aporta fertilitzants i té un efecte supressor de fongs vinculats a malalties

Utilització de compost en sòls salins

Vladimir Esteban i Pilar Mazuela, del Departament de Producció Agrícola, i Pilar Pacheco, del Departament de Recursos Ambientals de la Universitat de Tarapacá, Arica (Xile) ebastias@uta.cl, pmazuela@uta.cl13/10/2010
Una de les característiques dels sistemes hortícoles intensius és que han passat de ser un sistema que busca major producció a un que busca qualitat. El desafiament no és produir més, sinó produir qualitat. Aquesta tendència s'origina per la major informació que disposen els consumidors respecte a la cura del medi ambient que ha provocat canvis en la tecnologia hortícola per satisfer les demandes del mercat que valora els processos de producció, especialment en la cura del medi ambient i l'ús eficient de l'aigua.

S'estima que una hectàrea de cultiu hortícola intensiu, genera més de 29 tones de residus vegetals causant bun greu problema de contaminació ambiental. Una manera de reutilitzar aquests residus orgànics és fent compost que pot reincorporar-se al sòl com a esmena orgànica o pot utilitzar-se com substrats, sol o en barreja, en cultiu sense sòl.
Aquesta última alternativa implica un benefici mediambiental addicional al ser incorporat novament a terra un cop acabada la vida útil com a substrat. Incorporar el compost a terra, genera beneficis com: a) millora l'estructura del sòl, especialment en sòls amb alt contingut de sodi, b) aporta fertilitzants a terra, compatibles amb la producció orgànica i, c) té un efecte supressor de fongs vinculats a malalties del sòl.

Les restes orgàniques han de ser triturats i es barreja material vegetal amb guano i tiges lignificades
Les restes orgàniques han de ser triturats i es barreja material vegetal amb guano i tiges lignificades.

Agricultura en el nord de Xile

Les valls costaners de Arica, al límit amb Perú, presenten condicions climàtiques excepcionals per al cultiu d'hortalisses durant tot l'any, amb una superfície total de 2.877 hectàrees conreades, principalment com pri per al consum en fresc de contractació estació per a la zona central . Tradicionalment, la major superfície es destina a tomàquet i pebrot, una petita superfície es destina a productes gourmet o orgànics, on es valora l'exclusivitat, una menor superfície són planters per proveir de plantes als productors locals i del sud del Perú. Durant els últims anys, s'han instal lat diverses empreses productores de llavors, com Pionner, Syngenta, Tuniche, maras, ja que el clima permet una acceleració dels cicles fenològics gràcies a les condicions ambientals d'alta radiació solar, temperatures moderades, bones condicions d'humitat relativa, escassetat de precipitacions i absència de gelades.

Formació de piles perquè siguin compostades
Formació de piles perquè siguin compostades.

No obstant això, hi ha limitants en la producció hortícola a causa de la qualitat dels sòls, pobres en matèria orgànica i amb alts continguts de sals, com sodi i clorurs. El monocultiu també afecta la qualitat de sòls per les plagues i malalties vinculades a aquesta pràctica. Les esmenes a terra, especialment les que milloren el contingut de matèria orgànica han tingut un impacte positiu en la sanitat de les plantes i en la qualitat de la producció, situació que s'observa en els sòls marginals de la vall de Lluta.

S'humiteja amb aigua portada en camió per assegurar els processos de descomposició del material
S'humiteja amb aigua portada en camió per assegurar els processos de descomposició del material.

S'estima que un quart de la superfície terrestre correspon a terres àrides o semiàrides i, dins de la superfície conreada sota reg, un cinquè està afectat per la salinitat, especialment per la sodización que dispersa el sòl.

Per als agricultors, assessors tècnics i proveïdors d'insums, el desenvolupament d'una tecnologia pròpia per solucionar els problemes locals, permet un escalament d'aquestes tècniques que poden exportar-se a altres latituds amb problemes similars en qualitat sòls.

S'estima que una hectàrea de cultiu hortícola intensiu, genera més de 29 tones de residus vegetals causant un greu problema de contaminació ambiental

Producció de compost

Una forma d'incorporar sòls improductius, a causa del alt contingut de sals i difícil humectació, és fent esmenes amb la incorporació de matèria orgànica en forma de compost. Per elaborar el compost s'aprofita tot material vegetal disponible a la zona, com les restes d'hortalisses, de poda d'oliveres, restes de males herbes i altres plantes lignificades que creixen a la vora de camins i fems de boví. Es tritura el material, es formen piles, es mantenen humides les piles, es voltegen i es controla fins que passi les etapes mesotèrmic (temperatures de 40 º C), termogènica (propera als 70 º C) i posterior descens a 40 ° C ( mesotèrmic 2). Per assegurar l'èxit del procés, cal saturar constantment les piles amb aigua de manera de mantenir la humitat. El compost resultant d'aquest procés és matèria orgànica estabilitzada, innòcua i sense substàncies fitotòxics que pot ser utilitzat per a fins hortícoles, tant en esmenes per sòls degradats i salinitzats, com per substrat en cultiu sense sòl.

 Tomàquets cultivats en sòls salins sòdics millorats amb la incorporació de compost

Tomàquets cultivats en sòls salins sòdics millorats amb la incorporació de compost.

Una manera de reutilitzar aquests residus orgànics és fent compost
Temps de supervivència de diferents agents fitopatògens durant el procés de compostatge de residus hortícoles
Temps de supervivència de diferents agents fitopatògens durant el procés de compostatge de residus hortícoles.
Fernando Beyza costat de Francisco Briones d'l'empresa de llavors Tuniche
Fernando Beyza costat de Francisco Briones d'l'empresa de llavors Tuniche.

Ús del compost

En zones àrides i semiàrides, quan s'ha utilitzat com a cultiu sense sòl ha resultat competitiu en el seu ús directe sense necessitat de realitzar mescles amb altres substrats. Altres estudis han demostrat que el compost compleix amb la normativa vigent per al contingut de metalls pesants en hortalisses, ornamentals i esmena orgànica. Com a esmena en sòls salins, l'ús de compost ha donat bons resultats tant per a la producció de tomàquets per fresc, com per a la producció de llavors híbrides de blat de moro.

Imagen
Imagen
Imagen

En recents treballs de la Universitat de Tarapacá, al conrear tomàquet del tipus carnós 'Poncho Negro' en sòls salins prèviament millorats amb l'aplicació de compost, a la vall de Lluta, es va observar l'efecte positiu de l'esmena considerant la salinitat (sodi, clorurs, sulfats) i excés de bor que caracteritzen l'aigua i sòl d'aquesta vall. En aplicar entre 4 i 6% de matèria orgànica (base volum de sòl) va millorar l'assimilació de CO 2 i l'eficiència de l'ús de l'aigua, va disminuir l'entrada de bor i va mantenir òptims nivells de nitrogen i potassi en la planta.

En l'aspecte bioquímic, va augmentar el nivell de sucres solubles i es va observar una important estratègia en l'augment dels nivells de prolina i proteïnes només abans de la collita que va significar una menor despesa energètica per la planta. Respecte a la qualitat dels fruits, va augmentar el nivell dels sòlids solubles, licopè i fermesa del fruit.

En el cas de les empreses productores de llavors, aquestes han millorat sanitat del cultiu i l'eficiència en l'ús d'aigua i fertilitzants, en aplicar compost com a esmena a terra. D'aquesta manera, s'han pogut incorporar sòls improductius causa de l'alta sodización que impedeix la humectació, de manera d'aprofitar al màxim els avantatges climàtiques de les zones desèrtiques i semiàrides.

S'estima que un quart de la superfície terrestre correspon a terres àrides o semiàrides i, dins de la superfície conreada sota reg, un cinquè està afectat per la salinitat
Bibliografia
  • Abad, M., Martínez, PF, Martínez, MD, Martínez, J., 1993. Avaluació agronòmica dels substrats de cultiu. Actes d'horticultura 11, 141-154.
  • BOE. 1998. Butlletí Oficial de l'Estat. N º 131. Espanya.
  • Epstein, E., Chanay, RL, Henry, C. i Logan, TJ 1992. Trace metals in municipals solid waste compost. BiomassBioenergy, 3 (3-4): 227-238.
  • Mazuela, P., Sales, MC i Urrestarazu, M. 2005. Vegetable waste compost es substrat for melon. Communication in Soil Science and Plant Analysis, 36 (11) -12): 1557-1572.
  • Salas, MC, Urrestarazu, M., Moreno, J., Elorrieta, MA, 2000. Substrat alternatiu per al seu ús en cultiu sense sòl. Phytoma 123, 52-55.
  • Urrestarazu, M., Mazuela, P. i Alarcón, A. 2006. Cultiu en substrats alternatius. EN Cultius no sòl (Ed A. Alarcón). Pp 147-173. Edicions de Horticultura. Reus. Espanya
  • US Composting Council. 1997. Teste Methods for Examination of composting and compost. Interim Draft. US Composting Council: Bethesda, Maryland.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades